(~215 B)




Mijn nieuwe e-reader, de Kobo Libra H2O

Mijn nieuwe e-reader, de Kobo Libra H2O

Jarenlang heb ik met mijn Kobo Glo e-reader gedaan. Hij voldeed aan mijn eisen en het heeft ervoor gezorgd dat ik steeds minder papieren boeken ging lezen. Toch wel fijn, want mijn leeslijst werd steeds langer en mijn kasten gingen steeds voller staan met boeken. Boeken die ik eigenlijk maar één keer lees en daarna niet meer aanraak. Zonde, als je het mij vraagt. De Kobo Glo was prima, tot ik van het pr-bureau van Kobo de Clara kreeg, de opvolger van de Glo. Ik was verliefd; het licht was veel beter en ik vond het echt prettiger lezen. Ik schreef een positieve review, schafte Kobo Plus aan om onbeperkt boeken te kunnen lezen voor een tientje en heb hem een jaar met veel plezier gebruikt. Maar toen begonnen de mankementen. Hij liep vast, ik kon hem niet meer in slaapstand zetten en moest hem helemaal uitschakelen, hij bleef hangen op bladzijdes en als ik dan een bladzijde ‘omsloeg’ ging hij drie pagina’s verder. Niet te doen. Het haalde het plezier van het lezen eraf en het werd steeds vervelender. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en schafte ik de Libra aan. Ik heb dus een nieuwe e-reader en na veel vragen via social media te hebben ontvangen, schrijf ik vandaag over mijn eerste indruk na bijna twee weken lezen.

Knoppen

Er zijn momenteel drie e-readers van Kobo op de markt; de Clara die ik al had, de Libra die ik nu heb en de Forma. Nu vind ik de Forma met een prijs van 279,99 veel te duur en dus zwichtte ik voor de Libra, die maar liefst 100 euro goedkoper is. Hij is een stukje kleiner en dat vind ik toch handzamer. De prijs is wel wat hoger dan die van Clara en het scheelt (zonder aanbieding) zo’n 50 euro. De Libra en Forma hebben een iets ander formaat; ze zijn groter omdat ze knoppen aan de zijkant hebben. In eerste instantie dacht ik: ‘is dat wel handig, je bladert toch gewoon met je vingers door op het scherm te klikken?’ Maar de twee weken dat ik nu aan het lezen ben, ben ik de knoppen enorm gaan waarderen en kan ik eigenlijk wel zeggen dat ik het een geweldige toevoeging vind. Met de knoppen blader je snel heen en terug, zonder dat je meer pagina’s verder gaat dan je wil. Hij blijft ook niet hangen en reageert supersnel. Heerlijk vind ik dat!

Grootte

De Kobo Clara weegt 166 gram en de Libra is met 190 gram ietsje zwaarder. Zelf vind ik dit minimaal en vind ik hem evengoed heerlijk in de hand liggen. Ik hou de knoppen rechts en kan dan zo met mijn vingers de bladzijdes omslaan. De Kobo Libra is zo’n drie centimeter breder vanwege de hoogte, maar kent dezelfde hoogte. Het leuke van de Libra vind ik dat je zowel horizontaal als verticaal kunt lezen. Je kunt ervoor kiezen om de koppen links, onder, rechts of boven te hebben, aan jou de keuze wat je prettig vindt. Ik heb uiteindelijk wel mijn scherm op ‘slot’ gezet met de knoppen rechts, want ik vond het draaien wat gevoelig. Hij reageert snel, maar in mijn ogen soms iets te snel. Omdat ik toch het liefst op deze manier lees, heb ik dus op het slotje geklikt en draait hij alleen nog maar als ik de knoppen links wil hebben. Daar moet ik de e-reader veel voor draaien, dus daar merk ik tijdens het lezen niks van.

Waterproof

Ik heb gekozen voor de witte variant, maar er is ook een zwarte verkrijgbaar. De e-reader zet je handig uit met de knop aan de achterkant, maar met een sleepcover kun je ook heel simpel de cover dicht klappen waardoor ‘ie op slaapstand gaat. Hij loopt niet vast en dat vind ik een verademing ten opzichte van de Clara die ik steeds helemaal uit moest schakelen. De Libra heet officieel Libra H2O en dat komt omdat ‘ie waterdicht is. Hij is waterproof en kan tot een uur tot twee meter diep ondergedompeld worden. Niet dat dat mijn bedoeling is, maar het geeft me een veilig gevoel als ik aan het zwembad of op het strand ga lezen en Maddox met emmertjes water aan de slag is.

Beter scherm

De e-reader ligt onwijs lekker in de hand en zelfs als ik in bed lig op mijn zij kan ik heerlijk lezen. De knoppen zijn dan voor mij echt een toevoeging. Door het gebruik van Comfort Light PRO wordt het licht aangepast op de tijd. Ik heb hem zelf ingesteld op 21.00 uur en dan merk je dat het licht warmer wordt en dus rustiger leest voor je ogen. Heerlijk, want ik vind het fijn om in het donker zonder lamp te lezen als ik in bed lig. Ook vind ik dat de E-Ink technologie nog meer is aangepast en dat ik het nog rustiger vind lezen voor mijn ogen. Het leest als een echt boek en dat voelt fijner dan bijvoorbeeld lezen op je telefoon. Ik vond dat bij Clara al een verademing, maar bij de Libra is dit nog beter. Klopt ook wel, want de Clara had qua scherpte HD Ready (720p) en de Libra is verbeterd met Full HD (1080p). Het scherm zelf is iets groter; de Clarahad diagonaal een 6 inch scherm, Libra een 7 inch.

Prachtige vervanger

Al met al vind ik de Libra een heel mooie vervanger van de Clara. De knoppen zijn heerlijk, het scherm verbeterd en ik vind hem nóg lekkerder in de hand liggen. Dat ‘ie niet meer vastloopt is natuurlijk helemaal fijn. Hopelijk haal ik met deze e-reader een stuk meer leesuren en gaat hij net zo favoriet worden als de Glo een paar jaar geleden. Als ‘ie zo blijft functioneren twijfel ik daar niet aan. Als je een nieuwe e-reader zoekt, zou ik zeker voor de Libra gaan in plaats van de Clara. Het kost iets meer, maar dat zou ik zeker overwegen.

De Kobo Libra kost 179,95. De sleepcover is 39,99. Vind ik zelf héél prijzig voor een hoes, maar ook weer een grote aanrader.

Delen:
Secured By miniOrange