(~215 B)
Mijn nieuwe camera: de Olympus PEN E-PL10

Mijn nieuwe camera: de Olympus PEN E-PL10

Toen ik nog iedere week een aantal keer mijn outfits voor jullie vastlegde en deze met veel detailfoto’s deelde, liep ik altijd met mijn grote spiegelreflex-camera. Echt een fantastisch ding waar ontzettend mooie foto’s uit kwamen rollen. Maar de camera was zwaar en steeds vaker functioneerde mijn telefoon als prima camera, helemaal omdat uitgebreide shoots er niet meer in zaten. Ik heb heel even mijn fotodagboeken gemaakt met een compact camera, maar omdat deze al gauw kapot ging, stapte ik toen ook weer over naar mijn telefoon. Toch miste ik een kleine maar goede camera om mooie beelden te maken. Een telefoon volstaat prima voor de snelle kiekjes, maar voor beelden voor mijn werk of iets uitgebreidere shoots, maak ik toch graag gebruik van een camera. Ik schafte zelf een tijd geleden een Olympus PEN E-PL8 aan, maar niet veel later werd ik door Olympus getrakteerd op een Olympus PEN E-PL10, de opvolger. Ik verkocht mijn 8 en ben nu over op de 10. Vandaag ga ik mijn review met jullie delen.

Systeemcamera

De Olympus PEN E-PL10 is een systeemcamera en dit houdt in dat het een digitale camera is met een verwisselbare lens. Het gemak van een compact camera, maar de luxe van een spiegelreflexcamera omdat je verschillende lenzen kunt kiezen én veel handmatige opties hebt. Ik vind dit eigenlijk wel de meest heerlijke camera’s op de markt, als je het mij vraagt. Door de wisselbare lenzen heb je veel opties en kun je er veel mee experimenteren maar omdat ‘ie nog heel compact is, draag je hem snel en makkelijk met je mee. Bovendien kijk je dus niet door een lens, maar naar een digitaal schermpje om je foto te maken. Ik ben fan.

Compact en goede instellingen

De Olympus PEN E-PL10 is compact, weegt 380 gram en komt met de 14-42mm EZ f/3.5-5.6 lens. Een prima lens waar je goed mee uit de voeten kunt. Het is zeer geschikt voor leuke foto’s in en rond het huis, tijdens vakanties en foto’s voor mijn werk. Mocht je meer zoom willen, dan is de optie er dus om naar andere lenzen te kijken. Terwijl ik bij de 8 nog een externe flitser moest bevestigen op mijn camera, zit deze bij de 10 nu ingebouwd. De camera heeft een goede standaard instelling waar je prima foto’s mee maakt, maar hoe langer ik er foto’s mee maak, hoe interessanter ik het vind om met de instellingen te spelen. Gelukkig blijft ook dat heel simpel en met een beetje oefenen en spelen heb je dit zo onder de knie.

WiFi en Bluetooth

Wat ik heel erg fijn vind, is dat de camera beschikt over WiFi en Bluetooth. Via de app van Olympus maak je connectie met je telefoon en kun je de foto’s zo op je telefoon zetten en bijvoorbeeld voor op social media gebruiken. Ook kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken om foto’s op afstand te maken of om bijvoorbeeld te filmen. Zelf heb ik hem nog niet voor bewegend beeld gebruikt maar als ik de reviews mag geloven, is ook dat een zeer goede functie. Wat ik ook leuk vind, en toch ook wel prettig omdat mijn oog zeker niet altijd recht kijkt, is de ingebouwde waterpas. Zo zie je of je horizon mooi recht loopt en hoef ik nooit meer op Instagram de optie te gebruiken om mijn foto rechter te zetten.

Selfies en gebruiksvriendelijkheid

Het leuke en fijne van deze camera vind ik ook dat je het scherm kunt kantelen. Hij vouwt open naar onderen en zo kun je bijvoorbeeld vloggen of mooie selfies maken. Mijn vorige camera boog qua scherm naar boven en bij de Olympus PEN E-PL10 is dat dus naar beneden. Dat is even wennen, maar ik merk wel dat de focus beter ligt en dat de foto’s op een meer natuurlijke stand genomen worden. Het scherm kun je gemakkelijk via de touchscreen bedienen en dat vind ik ideaal. Met een paar klikken is jouw foto gemaakt op de meest beste stand voor dat moment. Bovendien kun je ook nog eens op het scherm klikken om de foto te maken. De Olympus is heel gebruiksvriendelijk en daar scoren ze punten mee. Ik vind het zelf heel vervelend als ik niet snel de juiste instellingen te pakken heb en daarom het mooie moment mis. Vandaar dat ik er ook voor kies om de automatische stand te gebruiken. Deze stelt eigenlijk nooit teleur.

Verkoopinformatie

Alhoewel ik de camera nog niet heel lang in mijn bezit heb, ben ik wel al heel groot fan te noemen. Raymond vond het al fantastisch om met de 8 foto’s te maken tijdens de vakantie, maar deze is weer net een beetje beter en kwalitatief sterker. Ik ga er de komende tijd lekker mee spelen en via Instagram en de site zul je de foto’s voorbij zien komen!
De Olympus PEN E-PL10 is verkrijgbaar in drie kleuren en ik koos zelf voor de bruin/taupe kleur. Prachtig! Met de standaard lens kost de camera 699 euro. Niet goedkoop, maar weet dat je er jaren mee vooruit kunt en dat je zoveel functies hebt, dat je eigenlijk niks meer te wensen hebt. En als je wel wil uitbreiden, zijn er een paar prachtige lenzen te koop waar je verder mee aan de slag kunt!

Delen:
Secured By miniOrange