Mijn huid en ik

Mijn huid en ik

Mijn lichaam en mijn huid hebben een hoop te verduren gehad de afgelopen jaren. Al sinds mijn geboorte kamp ik met flinke eczeem en smeer ik hiervoor de nodige middelen. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik al 30 jaar hormoonzalf gebruik en alhoewel dat prima werkt tegen mijn eczeem, zorgt dat niet voor het meest mooie, zachte en vlekkeloze huidje. Ik heb ook aardig wat littekens, omdat ik mezelf nogal vaak openkrab en er een handje van heb om aan korstjes te gaan zitten. Ook het afvallen én het aankomen heeft zijn stempel gedrukt op mijn huid. Ik heb alle gewichten tussen de 65 en de 90 kilo gezien en de huid heeft dus veel moeten rekken en terugveren. Ik heb gelukkig geen last gehad van overtollig vel, omdat het afvalproces heel geleidelijk is verlopen, maar het is allemaal niet meer zo strak en ik heb veel striae op mijn benen, armen en buik. Tel daarbij op dat ik twee keer zwanger ben geweest én ben bevallen en je zult begrijpen dat alles flink wat sporen heeft nagelaten op mijn huid.

In samenwerking met VSM

Onzeker

Nu kan ik een heel mooi verhaal gaan vertellen over dat het me allemaal niks heeft gedaan, maar jullie zullen heus wel begrijpen dat ik tot voor kort niet zo zeker ben geweest. Toen mijn hoofdhuid vol met open wonden zat, ik allemaal vellen in mijn gezicht had en ik gigantisch veel pijn had, kostte het me ontzettend veel moeite om mezelf naar buiten te slepen. Ik droeg een muts, een sjaal tot over mijn neus en hoopte altijd maar dat ik geen bekenden tegenkwam. Ook toen ik op mijn zwaarst was, vond ik het lastig om mezelf –letterlijk en figuurlijk- bloot te geven. Al die striae vond ik gewoon niet mooi. Je huid is een kwetsbaar iets en als daar iets aan mankeert, kan dat je gemoedstoestand behoorlijk verslechteren.

Eczeem

Mensen vragen me weleens of ik mijn eczeem niet verschrikkelijk vind en hoe ik ermee om heb leren gaan. Heel eerlijk? Het is er altijd geweest en ik weet niet beter. Ik ben geboren met eczeem en de maanden dat ik echt helemaal eczeemvrij ben geweest in de afgelopen 30 jaar, zijn bij elkaar misschien nog niet eens twee jaar. Het is er altijd, ik heb altijd wel érgens jeuk, er is altijd wel ergens rood- en droogheid te vinden en dus was er niet iets als ‘hoe ermee om te gaan’. Het is eerder vreemd voor mij als ik helemaal eczeemvrij ben en niet hoef te smeren. Dat voelt gek, onnatuurlijk en niet helemaal mij. De ene dag sta ik op en zit mijn gezicht helemaal onder de rode vlekken; de andere keer word ik wakker en zie ik er vrijwel eczeemvrij uit. Op het ergste punt heeft het me onzeker laten voelen, maar momenteel heb ik het punt bereikt dat het me eigenlijk niet zoveel meer doet. Zie ik vlekken? Prima, dan pak ik gewoon mijn zalf er weer bij en is het na een paar dagen rustiger op mijn huid.

Screenshot_2012-12-15-10-14-38

Links: mijn slechte periode in 2012. Rechts: eczeemvrij tijdens de zwangerschap van Skyler

Striae

Het afvallen heb ik al een tijdje losgelaten. Ik eet normaal, trek af en toe de touwtjes weer even aan door alles op te schrijven als ik merk dat dat nodig is en voor de rest vind ik het momenteel wel prima. Ik heb vrede met mijn kledingmaat, zolang mijn gewicht niet stijgt is het goed en ik voel me momenteel zekerder dan een aantal jaar geleden, toen ik op mijn lichtst was. De bijbehorende striae heb ik ook geaccepteerd en vertelt mijn verhaal. Het verhaal van een méga-onzeker meisje dat op haar zwaarst 90 kilo woog en amper nog de deur uit kwam. Het vertelt het verhaal van iemand die jaren nodig heeft gehad om te groeien in eigenwaarde en te dalen in gewicht. De striae vertelt me daarnaast ook dat ik twee fantastische kinderen heb voldragen. Skyler en Maddox zijn het mooiste wat ik heb en daar draag ik de striae maar al te graag voor. Ik ben nog niet op het punt dat ik vol liefde naar mezelf kijk in de spiegel, maar ik ben voorbij het punt dat ik het beeld verschrikkelijk vind en kijk nu eigenlijk redelijk neutraal. It’s not that bad. Het is eigenlijk dikke prima, het doet wat het moet doen, het heeft twee prachtige kinderen gekregen, het kan me laten leven en het is goed zoals het is, met alle stempels die erop zitten.

2017-04-15 10.16.30

Links: 40 weken zwanger van Maddox. Rechts: 4 weken na de bevalling van Maddox

De striae is gelukkig al een stuk minder geworden in de afgelopen jaren en tijdens de zwangerschap van Maddox is er vrijwel niks meer bij gekomen. Voor striae zijn er een hoop mooie producten op de markt, waaronder VSM Derma Calendulan littekencrème. Het laat de striae zeker niet verdwijnen, maar het kan de zichtbaarheid verminderen. Het verzorgt en verzacht oude en nieuwe littekens, is geschikt vanaf 0 jaar en bevat Calendula officinalis. Dat het niet helemaal verdwijnt vind ik dus niet erg. Net als met mijn eczeem hoort het bij mij. En ik kan je zeggen: mijn huid én lichaam accepteren brengt een hoop rust met zich mee. Het is fijn om dat na jaren te ervaren en te voelen. Mijn huid maakt me namelijk niet slechter, minder of lelijker dan een ander persoon. Ik ben gewoon Shirley.

VSM vroeg me om mijn huidverhaal te delen. Omdat iedereen trots mag zijn op haar of zijn huid. Ook als je een huidprobleem hebt, ook als je kampt met striae, met vlekken of met wat dan ook. Ieder huid vertelt een verhaal. En dit is de mijne.

Heb jij ook een verhaal over je huid? Deel deze dan met #VSMskinstories op social media.
mommyhood

Share:

14 Reacties

 1. Naomi
  9 februari 2018 / 08:36

  Heel mooi om te lezen. Zelf volg ik pmt om mijn lichaam te accepteren. Dit doe ik door objectief in plaats van subjectief naar mijn lichaam te kijken. En door afstand ge nemen van de spiegel waardoor ik uitzoom. Ik ben er nog niet maar ben al wel vooruit gegaan. En dat is maar weer iets wat ik mooi van je kan afkijken.

 2. Ivy
  9 februari 2018 / 08:39

  Dapper dat je je zo blootgeeft. Letterlijk! Wat heb jij veel te verduren met je huid. Vooral exceem lijkt me heel heftig en naar. Niet alleen vanwege hoe het eruit ziet (en ik vind het super hoe je daar mee omgaat) maar ook qua fysiek ongemak. Van mijn zwangerschappen heb ik wel wat striae overgehouden, maar niet veel. Wel een behoorlijke flubberbuik (en 10 kg), maar dat zie ik later nog wel eens. De bevalling is pas vijf weken geleden en mijn gewicht pak ik later nog wel eens aan. De zwangerschapsbroeken zitten nog lekker haha.

 3. 9 februari 2018 / 09:35

  petje af lieverd en die foto uit 2012 weet ik nog heel goed 🙁 over de striae kan ik niet mee praten want echt geen scheurtje of wat dan ook van mijn zwangerschappen overgehouden en ook niet gehad tijdens !! Exceem kan ik nu wel over mee praten omdat ik het sinds vorige jaar zo af en toe heb en dan flip ik hem al dus hoe moet jij je wel niet voelen 🙁
  maar buiten dat allemaal blijf je me toppertje 😀 fijn weekend lieverd en doe mama de groetjes xx

 4. French
  9 februari 2018 / 18:52

  Vast een open deur en het je hebt het vast en zeker uitgezocht, maar gezien de problemen van Maddox: heb je zelf ook wel eens een test gedaan voor koemelkallergie? Of is er 0,0 relatie tussen je eczeem en bepaalde voedingsmiddelen?

  • Shirley
   Auteur
   9 februari 2018 / 19:02

   Ben ik allemaal op getest en is niet het geval! Wel andere dingen die deze week naar boven zijn gekomen dus daar moet ik even mee aan de slag 🙂

   • French
    10 februari 2018 / 01:39

    Oh fijn! In die zin… het lijkt me fijn als er een verband lijkt te zijn met iets. Zodat je er misschien iets mee kan, al is het maar een klein beetje invloed.
    Ik vind je openheid en blootgeven overigens enorm moedig. Je bent echt een voorbeeld voor veel vrouwen. Echt, heel erg trots op jou!

    • Shirley
     Auteur
     10 februari 2018 / 10:28

     Wat lief zeg, dankjewel!

 5. Sara
  10 februari 2018 / 07:53

  Ik ben ook geboren met eczeem. Al heel mijn leven lang moet ik dan ook de stomste commentaar aanhoren. Als kind wilden de anderen mij geen handje geven, tot op mijn vorige job dat ik lange mouwen moest aandoen, tot op nu als ze vragen of het besmettelijk is.
  Vroeger was ik heel mager met een perfect figuur maar zo ontzettend onzeker. En stress brengt meer eczeem mee. Na mijn zoontje die ondertussen al 5j is, weeg ik nu 85 kilo en voel mij super goed. Ik werk in een cafe waar ze mij op handen dragen doordat ik zo zelfzeker ben. Wat is het fijn om ouder en wijzer te worden.
  Mag ik je ook een tip geven voor een creme zonder cortisone die je dagelijks kan smeren? Dit is echt een wondermiddel voor mij.
  De ronde pot, niet de tube want dat is niet hetzelfde, van Louis Widmer Remederm zonder parfum. Als ik deze 2 dagen niet smeer, barst heel mijn huid open.
  Echt een super goede creme!
  Veel succes.

 6. Laury
  10 februari 2018 / 09:41

  Echt heel stoer om dit te delen!!

 7. Medina
  17 februari 2018 / 12:54

  Shirley, je moet gewoon wat meer trots zijn op jezelf ! Eerst was het de XL bril en nu die grote pet die je continue draagt om je gezicht achter te verstoppen. We zien steeds minder van de echte Shirley, zo jammer! Je zegt dat je beter in je vel zit dan een paar jaar geleden, maar ik zie alleen een huge bril en een grote pet.

  • Shirley
   Auteur
   17 februari 2018 / 15:15

   Dat heeft niks met schaamte of iets dergelijks te maken hoor, ik vind dat gewoon heel erg leuk 🙂

 8. Mariette
  14 maart 2018 / 14:23

  Oh ik weet die periode uit 2012 nog wel. Uit de styleguide tijdperk nog. Wat zag je toen af met je huid!
  Ik heb ook eczeem maar bij mij zit het voornamelijk op mijn handen en benen. Alleen bij erg guur weer komt het in mijn gezicht. Ik blijf altijd zoeken naar wat er nou echt werkt en wat niet. Inmiddels wel een lijstje met spullen waar ik gewoon vanaf moet blijven tijdens zware eczeem.

 9. 14 maart 2018 / 18:26

  Dapper hoor! Heel goed dat het verteld wordt. zelf ook sinds geboorte eczeem en vanaf 12 jaar psoriasis erbij.
  verder door HELLP syndroom in een week tijd 30 kg aangekomen!! erg veel tijgerstrepen hier na de zwangerschap dus

 10. Ingrid
  14 maart 2018 / 21:11

  Jij mag dan niet liefdevol naar jezelf in de spiegel kijken, wij vrienden kijken wel liefdevol naar jou als vrouw maar nog meer als prachtige mama xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.