(~215 B)
Mijn favoriete boeken van 2023

Mijn favoriete boeken van 2023

Mijn leeschallenge stond op 40 boeken en gisteren las ik mijn 40e boek uit. Ik heb het dus precies gehaald! Heel erg fijn dat ik de leesflow, ondanks wat kleine dipjes, heb kunnen vasthouden om dit aantal aan te tikken. Wat uiteraard hielp, waren leuke boeken. Ik heb een hoop leuks gelezen dit jaar!

Wat mijn laatst gelezen boeken zijn, ga ik nog met je delen. Vandaag wil ik de boeken met je delen die van mij vijf sterren hebben gekregen. Van welke boeken heb ik het meest genoten en welke boeken zijn me het meest bijgebleven. Ik gaf veel boeken vier sterren; tien stuks kregen er vijf. Welke boeken moeten op jouw leeslijst voor de komende maanden?

Van groenteboer tot t*ringhoer – Ricardo Visscher

Ricardo is anders. Hij voetbalt niet met de stoere jongens uit de buurt, hij droomt stiekem van ze. Als negentienjarige valt hij voor de knappe Aydin, die hem de mannenprostitutie in trekt. Hij geniet van de aandacht en het geld van die wereld en in de spiegel ziet hij de slanke, succesvolle jongen die hij altijd al wilde zijn. Toch lukt het maar niet om van dat beeld te houden. Wanneer ook de relatie met Aydin hem geen geluk brengt, staat hij voor de belangrijkste keuze van zijn leven.

Ricardo Visscher (Haarlem, 1980) vond landelijke roem als Rachel O’Neill, travestiet en veelgevraagd doorbitch. Optredens in tv-programma’s als de Gouden Kooi en Echte meisjes op de prairie gaven hem een enthousiaste schare volgers, met wie hij al vele jaren lief en leed deelt. Nu durft hij eindelijk openhartig en kwetsbaar zijn hele verhaal te doen. Een verhaal over liefde: van familie en voor jezelf. En hoe alles met veel omwegen toch op zijn pootjes, of hakken, terecht kan komen.

Ik weet niet zo goed waarom, maar dit boek stond al eeuwen op mijn to read-lijstje. Ik ben het ooit eens tegengekomen, heb het boek opgeslagen en zat maar te wachten tot er een e-book uitkwam. Ik kon hem niet vergeten. Misschien door de titel, maar ik denk ook door de lovende recensies. En daar was-ie opeens, op Kobo Plus. Ik wist niet hoe snel ik hem moest aanklikken. Ik ben erin begonnen en heb het boek niet meer weg kunnen leggen. Ik vond dit zo interessant, rauw, verdrietig, eerlijk en open. Zonder enige gene lees je mee over het leven van Ricardo. Geen detail blijft ongeschreven. Het is een rollercoaster van emoties en ik ging van ongeloof naar zoveel respect. Het is wat heftig en je moet kunnen tegen dit soort verhalen, maar ik heb er onwijs van genoten. Love it. Ik kende Ricardo zelf nog niet, maar dat hoeft ook niet om dit boek te lezen.

Je vindt het boek hier.

Wedden dat ik blijf – Marijke Vos

Debby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland – bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar het Brabantse platteland, waar ze met haar man en kinderen een monumentaal pand koopt. Debby tikt kort daarna een oude boerderij op de kop. Het is een opknappertje, maar met genoeg ruimte voor haar droom: een alpacaboerderij!

Haar nieuwe leventje blijkt echter toch niet zo idyllisch als gehoopt. Vijandige dorpsbewoners, een nukkige alpacafokker en verrassingen uit het verleden zorgen voor aardig wat oproer in het eens zo rustige dorp. En dan is er ook nog die ontzettend leuke dierenarts…

Dit boek is precies wat ik zoek in een roman. Het is een origineel, romantisch, lief en grappig verhaal. Ik vond het echt heel jammer dat ik dit boek uit had. Wat mij betreft, tot nu toe, mijn favoriet van deze schrijfster.

Je vindt het boek hier.

Belofte maakt schuld – Gillian King

Hannah weet het zeker: dit ongeplande weerzien met haar ex Jamie zal op één grote teleurstelling uitdraaien. Niet alleen liet hij haar ooit ongelooflijk in de steek, vervolgens liet hij ook jarenlang niks meer van zich horen. En nu blijkt hij beroemd, vanwege zijn rugbyskills en – toegegeven – zijn goede looks.

Het was dan ook zeker niet Hannahs idee om hem te gaan opzoeken in Engeland. Maar als haar zoon Sem eenmaal iets in zijn hoofd heeft, is er geen houden meer aan. Hannah heeft maar één doel: Sem beschermen. Maar dat blijkt niet eenvoudig wanneer Jamie opeens een rol wil spelen in hun leven. Kan ze hem vertrouwen? En waarom leidt de zeer aantrekkelijke manager van Jamie haar zo af? Zij kunnen elkaar toch ook niet uitstaan? Of wel…

Dit is toch wel een favoriet genre, lekker verstand op 0 en lezen. Ik ben dol op de boeken van Gillian King en dat was met deze niet heel anders. Ik zat er helemaal in en wilde alleen maar verder lezen. Leuk verhaal, leuke personages en gewoon een boek om jezelf in te verliezen. Alles wat je wil van een roman/chicklit verhaal.

Je vindt het boek hier.

Alter ego – Esther Verhoef

Het leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens. Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

Mijn eerste kennismaking met Esther Verhoef was het boek De Kraamhulp en sindsdien zit ik eigenlijk altijd wel gelijk klaar als ze een nieuw boek de wereld in gooit. Niet alles vind ik even leuk, maar Alter Ego behoort wel tot een van mijn favorieten van deze schrijver. Het is een heerlijk, spannende weglezer en vanaf de eerste bladzijde zit je er goed in. In eerste instantie weet je niet zo goed waar het boek naartoe gaat, maar uiteindelijk is het einde wel íets voorspelbaar. Maar ik vond het niet vervelend. Ik heb hier echt van genoten en vond het jammer dat het boek uit was. Dat is voor mij een teken dat het boek 5 sterren mag krijgen.

Je vindt het boek hier.

De hulp – Freida McFadden

‘Welkom bij de familie,’ zegt Nina Winchester terwijl ik haar elegante, verzorgde hand schud. Ik glimlach beleefd en kijk de marmeren gang rond. Hier werken is mijn laatste kans om opnieuw te beginnen. Maar ik zal snel ontdekken dat de geheimen van de Winchesters veel gevaarlijker zijn dan de mijne… Elke dag maak ik het prachtige huis van de Winchesters van top tot teen schoon. Ik haal hun dochter op van school. En ik kook een heerlijke maaltijd voor het hele gezin voordat ik alleen ga eten in mijn kleine kamer op de bovenste verdieping. Ik probeer te negeren hoe Nina er een zooitje van maakt, alleen maar om te zien hoe ik het opruim. Hoe ze vreemde leugens vertelt over haar eigen dochter. En hoe haar man Andrew elke dag meer gebroken lijkt. Maar als ik in Andrews knappe bruine ogen kijk, zo vol pijn, is het moeilijk voor te stellen hoe het zou zijn om Nina’s leven te leiden. De inloopkast, de luxe auto, de perfecte echtgenoot. Ik pas een van Nina’s smetteloze witte jurken maar één keer. Gewoon om te zien hoe het is. Maar ze komt er al snel achter… en tegen de tijd dat ik besef dat mijn slaapkamerdeur op zolder alleen van buitenaf op slot kan, is het veel te laat. Maar ik stel mezelf gerust: de Winchesters weten niet wie ik werkelijk ben. Ze weten niet waartoe ik in staat ben…

Vanaf de eerste zin zit je direct in het verhaal en het boek kent een goede plottwist. Dit boek heeft me zo bezig gehouden, dat ik mijn e-reader zelfs overal mee naartoe nam om elk vrij moment nog even verder te kunnen lezen. Spannend, interessant en gewoon onwijs tof geschreven. Gelukkig kwam deel 2 ook nog dit jaar.

Je vindt het boek hier.

Wat de hulp weet – Freida McFadden

‘Kom niet in de logeerkamer.’ Er valt een schaduw op het gezicht van Douglas Garrick als hij met zijn vingertoppen de deur aanraakt. ‘Mijn vrouw… Ze is erg ziek.’ Terwijl hij me hun ongelooflijke penthouse laat zien, heb ik een vreselijk gevoel over de vrouw achter gesloten deuren. Maar ik kan niet het risico lopen deze baan te verliezen – niet als ik mijn donkerste geheim veilig wil houden…

Het is moeilijk een werkgever te vinden die niet te veel vragen stelt over mijn verleden. Dus ik ben dankbaar dat de Garricks me op wonderbaarlijke wijze een baan hebben gegeven. Het is bijna perfect. Bíjna, want ik heb mevrouw Garrick nog steeds niet ontmoet. Ik weet zeker dat ik haar hoor huilen vanuit de logeerkamer. Als ik de was aan het doen ben, zie ik bloedvlekken rond de hals van haar witte nachthemden. En op een dag kan ik niet anders dan op de deur kloppen. Als die zachtjes openzwaait, verandert wat ik daarbinnen zie alles…

Deel 2 kreeg van mij ook 5 sterren! Echt een tof verhaal en net als het eerste deel een pageturner met spannende wendingen. Ja, ik denk dat als ik een boek moet kiezen uit deze hele lijst, De Hulp op 1 staat, met dit deel op nummer 2.

Je vindt het boek hier.

In seizoenen – Judith Visser

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je ‘in seizoenen’ moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Voor haar zoon David is de gedachte zijn moeder te verliezen zo beangstigend dat hij bij haar intrekt. Hoe korter hun toekomst samen wordt, hoe meer een onverwerkt verleden de kop opsteekt.

Auteur Judith Visser heeft mijn hart gestolen met Zondagskind. Een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik heb lang niets anders van haar willen lezen, maar ben uiteindelijk toch gezwicht voor In seizoenen, na alle goede reviews. En ook dit boek stelde niet teleur. Het boek pakte me vanaf de eerste bladzijde en nam me mee in het verhaal van moeder en zoon. Een mooi roman over vechten tegen kanker en de laatste levensfase samen. Tranen over mijn wangen tijdens de laatste bladzijdes. Dit boek liet me niet los. Zonder twijfel vijf sterren.

Je vindt het boek hier.

Jules – Julia van Baaren

De vijftienjarige Julia (‘Jules’ voor haar beste vriend) is een vat vol onzekerheden. Door vriendschappen die op scherp komen te staan, een succesvolle tv-presentator als moeder en een onbeantwoorde liefde, worstelt ze dagelijks met een negatief zelfbeeld. Wanhopig zoekt ze een uitweg uit de situatie en lijkt dan de sleutel te hebben gevonden: dagelijkse, in eerste instantie troostende eetbuien, om alles er daarna weer uit te gooien. Het geeft haar controle, en dat is precies wat Julia nodig heeft. Maar terwijl haar vriendinnen en klasgenoten uitstekend lijken te weten wat hun plek in de wereld is, glijdt Julia steeds verder weg in haar eigen misère. Jules is een aangrijpend en goudeerlijk verhaal over de sluipmoordenaar die een eetziekte kan zijn.

Dit boek beschrijft het waargebeurde verhaal van Julia. En dat was pijnlijk, verdrietig, soms een tikkeltje herkenbaar, puur en eerlijk. In dit boek beschrijft Julia haar leven, en dat begint al op jonge leeftijd. Ze deelt hoe ze al vroeg in aanraking kwam met diëten en hoe dit de jaren daarna haar leven beheerste. Punten tellen, calorieën bijhouden, constant de strijd met de weegschaal, veel eten, weinig eten en de mentale strijd die daarmee gepaard gaat. Wat ik ook ‘fijn’ vond om te lezen, is dat eetproblematiek zoveel meer is dan alleen anorexia. Een verdrietig, maar prachtig boek dat ik moest lezen.

Je vindt het boek hier.

Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van hr. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten.

Elke ochtend wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Groots en meeslepend, zoals in haar lievelingsfilms. Maar in plaats daarvan doet ze wat er van haar verwacht wordt. En niemand die haar doorziet.

Tot ze op een maandagochtend Lynx ontmoet. Hij weet vanaf de steiger waarop hij staat te schilderen steeds haar aandacht te trekken en zijn ‘leven in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…

Chantal van Gastel is ook een van mijn favoriete roman/chicklit-schrijver, en met dit boek weet ze me weer vast te houden. Wat een heerlijk verhaal! Natuurlijk heeft het alles wat je verwacht: romantiek, een tikkie problematiek, een leuke wending, een traan en een lach. Genoten van begin tot eind. Je waant je ook nog eens in Parijs door het decor dat zo specifiek wordt omschreven. Ja, onwijs van genoten!

Je vindt het boek hier.

Girl, Stop Apologizing – Rachel Hollis

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet volledig durft te zijn wie je bent? Dat je meer in je mars hebt, maar bang bent om te falen, het niet goed genoeg te doen of om te worden aangesproken op je ambitie? Girl, Stop Apologizing is jouw wake-upcall! Vrouwen hebben geleerd zichzelf te zien in functie van anderen: als partner, moeder, dochter of vriendin. Daarom zijn velen van ons vergeten wie we écht zijn en wat ons talent is. Rachel Hollis toont hoe we onze hoop, verlangens en doelstellingen kunnen leren her- en erkennen. Ze benoemt de excuses en valkuilen die ons belemmeren, en de vaardigheden en houding die nodig zijn voor groei, vertrouwen en de best mogelijke versie van onszelf.

Het enige ‘zelfhulpboek’ in de lijst. Ik heb genoten van dit boek en heb het bewust langzaam gelezen, elke avond een stukje als motivatie. Ik markeerde veel en heb alles daarna nog eens opgeschreven. Ik heb momenteel even geen grote doelen, maar ik vond dit een heerlijke motivational speech voor het slapengaan. Je kan het allemaal wel, als je je maar niet laat tegenhouden door anderen en blijft geloven in jezelf. De humor erdoorheen vond ik fijn, maar ook gewoon de ballen om te zeggen waar het op staat. Love it. Ik zit er nog aan te denken om het boek te kopen zodat ik het nog eens door kan bladeren. Ik heb het nu als e-book gelezen. In 2024 lees ik het zeker nog eens.

Je vindt het boek hier.

 

Delen:
Secured By miniOrange