(~215 B)




Mijn favoriete boeken van 2020

Mijn favoriete boeken van 2020

Het voelde voor mij alsof 2020 absoluut geen goed leesjaar was geweest. Ik kom al maanden niet in de flow en heb inmiddels een stuk of tien boeken liggen of op mijn e-reader staan die ik ben begonnen maar nog niet uit heb. Toen ik Goodreads opende, zag ik dat ik evengoed 19 boeken heb gelezen en dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Natuurlijk had het veel meer kunnen zijn en had ik ook gehoopt dat ik meer tijd met mijn e-reader dan met mijn telefoon zou doorbrengen, maar het zijn nog altijd 19 boeken die ik uit heb gelezen. Ik had de challenge staan op 25 en dát heb ik niet gehaald maar ik heb wel een paar boeken gelezen die ik zó indrukwekkend vond, dat ik ze graag met jullie wil delen. Deze vijf boeken waren absoluut favoriet en ik deel ze in willekeurige volgorde met je.

Zondagsleven – Judith Visser

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen… Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend. Een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

Ik genoot vorig jaar enorm van Zondagskind en heb het boek heel vaak aangeraden. Niet zo gek dus, dat ik Zondagsleven direct aanschafte en op mijn e-reader zette toen het uit was. Dit boek las ik op Camping Bakkum en omdat het zo’n dikke pil is, heb ik er een aantal dagen over gedaan. Maar dat maakte me niet uit; dit boek kon me niet lang genoeg duren. Ik vind het heel mooi om een kijkje te nemen in het leven van Judith en vind het fantastisch dat dit een opvolger is van Zondagskind. Het boek over het kleine meisje met autisme greep me het meest aan omdat ik me op sommige vlakken heel erg herkende in Jasmijn en mezelf ook heel erg goed kon verplaatsen. Zondagleven is in alles een stukje volwassener maar de struggles waar ze dagelijks mee te maken krijgt en het onbegrip, wist me op een bepaalde manier enorm te raken. Al met al twee prachtige boeken die eigenlijk iedereen gelezen moet hebben.

Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon


Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Het eerste boek dat ik in 2020 las, is Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon. Ik ken Monique al heel wat jaren online en vond het bijzonder om zo’n kijkje te krijgen in haar leven. Het is eerlijk, rauw, pijnlijk en met humor geschreven. Monique komt bij de dokter, krijgt het vreselijke nieuws dat ze baarmoederhalskanker heeft en vanaf dat moment beschrijft ze alles over het traject dat volgt. Ze maakt ons duidelijk dat een uitstrijkje noodzakelijk is en dat er geen excuses zijn om het niet te doen. Zoals ze zelf al zegt: ‘een uitstrijkje is ongemakkelijk, maar baarmoederhalskanker is nog veel ongemakkelijker.’

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.

Wauw, dit boek was zo puur, zo vol levenslust en zo vreselijk tegelijk… Tijdens het lezen voelde ik me soms heel erg ongemakkelijk. Marc bleef zo positief en beschrijft sommige delen met zoveel humor, dat ik daar moeilijk doorheen kon prikken en het soms gewoon wat moeilijk vond. Maar aan de andere kant: wat fijn dat iemand zo zijn laatste maanden kan beleven en zo positief kan blijven. Tijdens de laatste hoofdstukken rolden de tranen over mijn wangen, met specifiek de brieven aan zijn kinderen. Verschrikkelijk om zo jong het leven te moeten verlaten.

Dear Good Morning – Lienke de Jong

In Dear Good Morning helpt Lienke de Jong je een ochtendroutine op te stellen, waardoor je fitter, gelukker en succesvoller gaat worden. In de afgelopen jaren heeft Lienke duizenden Nederlanders begeleid om haar succesformule toe te passen en hun ochtendroutine positief te veranderen. Nu deelt ze haar geheimen met jou, zodat ook jij elke dag fit en energiek kunt beginnen. Goed nieuws: je hoeft niet om 5.00 ’s ochtends op te staan als je dat niet wilt, je maakt al grote stappen met één minuut extra tijd. Sterker nog: vijftien seconden kunnen het verschil al maken.

Ik vond dit boek zó leuk om te lezen! Heel vrolijk en energiek en echt een schop onder de kont. Ik heb mijn wekker eerder gezet en heb nu ’s ochtends alle tijd van de wereld. Heel graag zou ik nog eerder willen opstaan om echt tijd voor mezelf te hebben maar zodra ik de slaapkamerdeur open, vraagt Maddox me wat ik ga doen, haha. Ook slaap ik nog niet zo goed dat ik een uur eerder wil opstaan. Maar mijn wekker staat een half uur eerder en ik snooze ook niet meer. Ik heb dus zo ongeveer 45 minuten ’s ochtends gewonnen en dat voelt heel erg goed! Fijn om zo’n boek te lezen en er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen. Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.

Ik vind verloskundige echt een van de mooiste beroepen ter wereld en vind het daarom heel bijzonder om een kijkje te krijgen in het leven van Marlies. Je leest echt haar dagboek, dus van iedere dag haar ervaringen. Van goede bevallingen tot aan rampzalige scenario’s en van thuisbevallingen tot aan spoedoperaties. Een lach en een traan tijdens het lezen. Ik heb dit boek niet meer weggelegd en kan echt niet wachten tot haar volgende boek uitkomt. Absoluut een aanrader en een heerlijke weglezer! Denk zelfs dat ik hem nog eens ga lezen, gewoon omdat ik er zo van genoten heb.

Delen:
Secured By miniOrange