Met de buik bloot

Met de buik bloot

Op mijn blog ben ik altijd goudeerlijk en daar pleit ik ook voor. Eerlijke, no-nonsense verhalen over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. De mooie momenten delen, de vreselijke dingen vertellen die ik kwijt wil en alles daar tussenin. Ik maak het niet mooier dan dat het is en Photoshop ook geen foto’s die ik online zet. Toen ik een paar opmerkingen kreeg over mijn zwangerschapsshoot en het feit ik nog zo’n mooie, egale buik had, voelde dat daarom ergens niet goed. Het klopte niet met wat ik wil uitstralen en daar wilde ik wat aan doen. Want als er iemand geen egale buik heeft na 25 kilo afvallen, weer tien kilo aankomen én twee zwangerschappen, ben ik het wel. Hier is namelijk wel een beetje Photoshop aan te pas gekomen én met de juiste (hand)houdingen worden bepaalde lelijke delen verborgen. Ik ga vandaag eens met de buik bloot.

Heel veel aankomen is niet bevorderlijk voor je lijf en hetzelfde geldt voor heel veel afvallen. Ik heb periodes gekend dat ik 90 kilo woog en ben maanden 67 kilo geweest. Alle getallen daar tussenin heb ik verscheidene keren gezien en ondanks dat het afvallen op een rustig tempo ging, is mijn vel daar niet heel erg strak uit gekomen. Ik sportte ook niet heel veel tijdens deze fanatieke afvalpogingen. Ik heb daarom een wat slappere huid en veel striae op mijn bovenarmen, bovenbenen én buik. Ikzelf vind dat niet erg. Het overtollige huid is niet zoveel dat ik er echt last van heb en ik blijf nu eenmaal wel een buikje houden. De strepen zitten er nu eenmaal en daar heb ik voor de rest geen last van.

Tijdens de zwangerschap van Skyler merkte ik al: dit gaat me geen mooie zwangerschapsbuik opleveren. Naast het striae dat toch iets duidelijker en heftiger werd, had ik ook geen mooi bolletje, zoals we die allemaal kennen van de perfecte foto’s op internet en de beelden op televisie. Ik hield altijd mijn beetje vel en buik aan de onderkant over. Gelukkig valt er een hoop te doen met kleding. Een hemdje of een onderbroekje dat net over dit onderste deel valt verdoezelt al een hoop. En nog steeds had ik er geen problemen mee. Ik was zwanger, droeg een kindje bij me, voelde me prachtig en pronkte maar al te graag met de in kleding gehulde zwangerschapsbuik. Thuis bekeek ik mezelf ook gewoon vol trots in de spiegel. Wat was dit bijzonder! Ook na de bevalling heb ik me nooit gestoord aan de zogenoemde tijgerstrepen. Halló, ik was 25 kilo afgevallen én had een kind gebaard. Mocht ik even trots zijn op mijn lijf?

Deze tweede zwangerschap sta ik er eigenlijk hetzelfde in. Ik heb er niet meer striae bij gekregen en mijn buik is zelfs wat strakker dan de vorige keer door het sporten dat ik deed, maar nog steeds is het niet het perfecte plaatje van een zwangerschapsbuik. Maar ja, wat is eigenlijk perfect? Nog steeds corrigeer ik veel met een hemdje en zie je er niks van als ik mijn kleding aan heb, maar het wordt een ander verhaal als ik met mijn buik bloot ga. Iets wat ik eigenlijk niet doe. Ik pronk graag met mijn buik maar wel tot op zekere hoogte. En dus met kleding aan. Tot de zwangerschapsshoot.

De enige reden dat ik twijfelde over de zwangerschapsshoot, was dus de niet-perfecte buik. Prima in kleding allemaal, maar de blote buik is gewoon niet iets om over naar huis te schrijven. Ondanks dat ik er zelf vrede mee heb, hoeft dat niet zozeer vastgelegd te worden. Ik wilde dus foto’s met mijn kleding aan. Maar eenmaal voor de camera dacht ik: waarom eigenlijk? Ik wil ook een shoot met de buik bloot! Ik was er toch trots op? Door een paar simpele handelingen zijn het uiteindelijk geweldige kiekjes geworden waar ik met trots op terugkijk. Maar ik weet ook: het is niet helemáál zoals mijn buik is.

Zo verdoezel ik de onderrand van mijn buik, waar toch wat huid zit en wat vet, netjes met mijn handen ervoor. Ik ondersteun mijn buik waardoor dat gedeelte al snel gecoverd was. Bovendien heeft de fotograaf de twee grote striae-plekken weggehaald met Photoshop. ‘Waarom dan, als je zo tevreden bent?’, zul je misschien denken. Maar ook ik wilde die perfecte plaatjes hebben. Gewoon even pronken met een buik die er op de foto net wat egaler uit ziet en die perfect waren om te delen. Net als dat ik flink wat krassen op mijn armen had vanwege het vele krabben omdat mijn eczeem opspeelde. Die heeft de fotograaf op mijn verzoek ook weggehaald omdat dat het plaatje in mijn ogen gewoon net iets mooier maakte. Ik had maar één shoot, een laatste kans om mijn zwangere buik te fotograferen. En daarom heb ik van de fotograaf zowel de bewerkte áls de onbewerkte foto’s gekregen, waarvan ik de bewerkte versies online heb gezet.

Ik ben voor nu dus een keer gegaan voor wél het perfecte plaatje en ik ben onwijs blij met het resultaat. Zelfs met een iets minder mooie zwangerschapsbuik kun je je blote buik showen tijdens een leuke shoot. Maar alle vrouwen die reageerden dat ze jaloers waren op mijn streeploze, strakke buik; deze is voor jullie. De ongecensureerde foto inclusief randje en inclusief strepen. Maar wél met een smile van oor tot oor. Vol liefde. En ik kijk naar deze foto net zo trots als naar de bewerkte versie. Wees niet onzeker en draag je buik met trots. Het is niet niks wat jouw lichaam momenteel aan het doen is! De strepen, de aders; het levert iets heel erg moois op. Be proud! Op wat voor buik je ook hebt.

1

Share:

24 Reacties

 1. 18 maart 2017 / 07:34

  Prachtige buik, niets om je zorgen over te maken. Toen ik zwanger was van Fedde heb ik overal striae gekregen. Ik baal er natuurlijk wel een klein beetje van, maar ik heb er een heel lief gezond jongetje voor teruggekregen.
  Liefs

 2. 18 maart 2017 / 07:40

  Nog steeds even mooi Shirley! Ik zie niet eens veel verschil. 😉
  Mooie boodschap!
  X

 3. Simone
  18 maart 2017 / 08:12

  Vind ook dit een prachtige foto!

 4. Arina
  18 maart 2017 / 08:45

  Je bent een mooi mens! Het raakt me gewoon hoe eerlijk en oprecht je bent. Op beide foto’s ben je prachtig en kan me best voorstellen, ook al schaam jij je niet, dat je dat gefotoshopte kiekje ook wilt. Ik herken me daar wel in.. Ik zou zeker wel dingen anders aan mijn lijf willen, maar ik ben goed zoals ik ben.

 5. Ingrid
  18 maart 2017 / 09:15

  Dit maakt jouw site uniek meis x

 6. Sabien
  18 maart 2017 / 09:15

  Prachtige foto met of zonder striae. Niemand heeft een ‘perfect’ lijf. Je lichaam is gezond en kan brengen waar je wilt en dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste.

 7. 18 maart 2017 / 09:16

  Je buik is nog steeds mooi hoor!! Maar ik snap wel dat je ook graag de perfecte foto’s wil. Echt een verademing dat je er zo eerlijk over bent. Tegenwoordig zie je op instagram en internet alleen maar perfecte plaatjes. Ik baalde zelf zo dat ik net na de bevalling geen foto heb waarop ik met een stralende lach mijn baby vasthoud zoals je overal op internet ziet. Maar ik was gewoon helemaal kapot na de bevalling dat er met een lijkbleek hoofd alleen een klein lachje vanaf kon..

  • 19 maart 2017 / 08:45

   Ik heb een fotoboek gemaakt en nu ik de foto’s terug zie zijn ze toch mooier en stralender dan had ik had gedacht alleen niet zo ‘perfect’ 🙂

 8. 18 maart 2017 / 09:43

  gewoon mooi mop! ik heb geen ervaring met striae, maar al zou ik het gehad hebben so be it, we krijgen er wat moois voor terug en van kinderen krijgen word je niet mooier klaar maar dat maakt helemaal geen moer uit :D.
  en die perfecte plaatjes….ach wees gewoon jezelf dan ben je eerlijk 😉

 9. Fab
  18 maart 2017 / 09:48

  Fijn dat je altijd zo eerlijk bent.als moeder zie je vaak van die perfecte post zwangerschap buiken voorbij komen op instagram.ik dacht telkens hoe dan.ik was superslank voor mijn zwangerschap kwam er meer dan 22 kilo aan.gingen er allemaal weer af en meer.en heb er geen streeploze strakke buik aan overgehouden.in het begin heel moeilijk en dacht echt ben ik de enige.de streepjes kwamen met 32 weken zwangerschap.net nadat ik een mooie shoot had laten doen op de bloeiende heide.waar ik zo over twijfelde mar toch op het laatst moment heb gedaan.

 10. Sarina
  18 maart 2017 / 09:48

  Heerlijk eerlijk 😉 zoals we je kennen. Dat gephotoshopte kiekje is geen ramp natuurlijk

 11. Nien
  18 maart 2017 / 09:54

  Stoer van je. Je hebt groot gelijk. Niemand is perfect, iedereen heeft zn dingetjes, en uiteindelijk draait het gewoon niet om hoe je eruit ziet. Succes met de laatste weken

 12. Lotte
  18 maart 2017 / 11:03

  Ik vind het een prachtige foto! Ik herken het, ik heb ook dat mijn buik was losser aan de onderkant, ook ik ben toch trots op mijn buik ( nu 27+5)

 13. Caroline
  18 maart 2017 / 11:32

  Echt een prachtige foto en een even mooie boodschap. Je zoontje zal er later trots op zijn 🙂

 14. Jessica
  18 maart 2017 / 11:55

  Je laatste regels in je tekst is zo mooi en zo waar !
  Mijn jongste zoontje word nu dinsdag 2j ik heb 4 kindjes gedragen mijn buik was dan ook niet zoals je er ziet in de boekskes maar ik was er zo trots op !
  Ik heb geen mooie buik meer maar wat moois heb ik hier in de plaats rondlopen en mijn man ziet me nog even graag zoals ik ben !
  Ik ben dan ook gelukkig al geef ik toe niet altijd even blij was om in de spiegel te kijken of me te laten bekijken door mijn man.
  Ik heb het aanvaard mijn knopje is omgedraaid 😉
  Heel mooi je die knappe foto’s hebt als herinnering ’t is om te koesteren !

 15. Caro
  18 maart 2017 / 12:31

  Het stoort me totaal niet op de foto, de tijgerstrepen. Ik zie alleen stralend gezicht van een zwangere vrouw. Je hebt het niet voor het kiezen wat er met je lichaam gebeurt. Maar wel hoe je er mee om gaat toch?

 16. 18 maart 2017 / 13:36

  Wauw, heel mooi geschreven! De foto vind ik prachtig, de striae valt amper op.. Mij viel eerder je stralende blik op! Zo goed dat je het toch hebt gedaan, je kan namelijk niet meer terug en nu heb je ze in ieder geval wel, de foto’s!

 17. Eefje
  18 maart 2017 / 15:23

  Zonder Photoshop minstens net zo mooi als met! Bedankt voor het delen, namens deze trotse mommy to be mét streepjes!

 18. 18 maart 2017 / 16:04

  OK, dit is niet bedoeld om te slijmen maar toen ik dus deze foto zag en enkel het beginnetje had gelezen dacht ik dat dit de gephotoshopte foto was van je buik! Ja je ziet wat streepjes maar eerlijk dat is totaal niet waar mijn oog direct op valt. Wat mij betreft een hele mooie foto!

 19. Hanneke
  18 maart 2017 / 19:49

  Mij valt vooral op dat de huid van je gezicht zoveel roder is dan de rest. Komt dat door de belichting?

  • Shirley
   Auteur
   18 maart 2017 / 20:35

   Door mijn eczeem 🙂 ik heb daar heel veel last van momenteel in mijn gezicht.

 20. Maartje
  19 maart 2017 / 12:30

  Het ziet er onbewerkt ook super uit !!

 21. Nadia
  20 maart 2017 / 21:39

  Wat heb je dit mooi geschreven! En eigenlijk zie ik maar weinig strepen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.