Van makkelijke kok naar masterchef

Van makkelijke kok naar masterchef

Een echte confession is het niet als je mij al langer volgt maar toch ga ik met de deur in huis vallen; ik heb helemaal niks met koken. Of nou ja, ik vind het heerlijk om het uiteindelijk op te eten, maar ik ben vooral de makkelijke eten-maker. Met een vriendin had ik het er een tijdje geleden over en toen kwam de vraag; maak jij eten of kook je? Ik moest daar even over nadenken, want het is toch allebei hetzelfde? Maar nu kan ik echt zeggen dat ik eten maak. Van koken is gewoon echt geen sprake, want ik heb geen flauw idee wanneer ik welke kruiden bij wat moet gooien en hoe ik from scratch een maaltijd bereid. Ik heb stap voor stap recepten nodig en soms zelfs een pakje of zakje.

mommyhood 2

Maar waar begin je dan als je dat wil veranderen? Met iedere week een nieuw recept? Met een keukenmachine kopen omdat iedere goede kok deze heeft staan? Of gewoon maar eens met een planning maken op zondag? Kookboeken erbij, fijne recepten opzoeken en de boodschappen doen? Zo simpel kan het zijn. Juist omdat ik geen idee heb wat we gaan eten, sta ik te draaien in de supermarkt en graai ik steeds weer naar iets wat de afgelopen week ook al op het menu stond. En dat is helemaal niks voor mij, want ik plan zelfs dingen als ‘was aanzetten’ en ‘was uit de machine halen’ in mijn weekplanner.

Ik hou van makkelijk. Dat kan heel simpel groenten met aardappel en wat vlees zijn, nasi, een pasta of toevallig een iets spannender recept dat ik ooit eens heb geprobeerd en wat wel in de smaak valt. Ik ben niet experimenteel en we eten redelijk vaak hetzelfde. Het is gezond en voedzaam, maar ik zou af en toe wel iets spannender willen. Voor mezelf, maar ook voor Raymond en de kids. Nu dat geduld nog vinden om de keuken in te gaan. Of beter gezegd: de zin, de tijd en de rust. Ik ben te gehaast, heb altijd veel andere dingen te doen (denk ik) en heb er ook niet altijd zin in als ik twee kinderen om me heen heb rennen. Zeg maar gerust helemaal niet.

De komende tijd wil ik dus een beetje verandering en variatie brengen in ons avondeten. Recepten from scratch is misschien een stapje te ver, maar ik kan wat vaker de kookboeken erbij pakken. Ik krijg er af en toe één opgestuurd (laatst nog een heel fijne van Lekker en Simpel en online staat natuurlijk ook ontzettend veel. Ook wil ik wat vaker gaan bakken met Skyler. Hij vindt het altijd fantastisch als we cupcakes of een cake gaan maken (ook met behulp van zakjes…) en wie weet dat we daar leuk mee kunnen experimenteren. Ik bakken en Skyler beslag eten. Verschil moet er zijn.

Ik blijf houden van makkelijk en snel. Ik zal vast niet zo iemand worden die een driegangenmenu voor vrienden met twee vingers in de neus (niet zo fris ook) klaarmaakt. Maar iets meer variatie kan geen kwaad. En wie weet krijg ik er dan eerdaags zoveel plezier in, dat ik van makkelijke kok in een masterchef verander. Dat zou leuk zijn.

Vertel eens: wat voor kok ben jij? Ben jij een beetje experimenteel in de keuken?

Share:

6 Reacties

  1. Joy
    22 september 2018 / 18:36

    Koken is mijn ultieme hobby! Ik ben van oorsprong een Russische. Met hulp van oude kookschriften van mijn oma, en overgrootoma ken ik deze keuken door en door. Die schriften zijn mijn dierbaarste bezit.

    Van mijn buurvrouw heb ik de ( enorm uitgebreide) Indonesische keuken geleerd.

    Momenteel bestudeer ik de Arabische keuken.
    Ik heb een cursus gevolgd in een buurthuis in Osdorp, en nu ben ik met behulp van oude schriften en boeken aan het experimenteren.

    Ik vind niet alleen het koken zelf ook, maar ook de herkomst. Ik vind het fascinerend hoe mensen 100 jaar geleden met zo weinig middelen, zo fantastisch konden koken.
    De volgende keuken op mijn lijst is ‘southern cooking’ , uit de tijd van de slavernij.
    Volgend jaar ga ik daarom op culinaire reis door de zuidelijke staten in Amerika.

    Nu moet ik daarbij zeggen dat ik er simpelweg ook de tijd voor heb. Geen man en/of kinderen. In een dergelijke situatie zou ik vast ook “makkelijker” zijn.

  2. Arina
    22 september 2018 / 21:31

    Ik hou echt van koken en probeer ook graag nieuwe dingen uit! Nu met jonge kids ga ik wel voor de wat makkelijkere recepten om uit te proberen en komt het er zelden van dat ik nog zelf mijn pasta maak. Maar die tijd komt vast wel weer, hopelijk geef ik de liefde voor de keuken in ieder geval aan 1 van mijn jongens door. Lijkt me fantastisch om samen in de keuken te staan 🙂

  3. Caro
    23 september 2018 / 08:27

    Wij zijn een aantal jaar geleden gestopt met pakjes en zakjes. Ik zag er best tegenop want hoe maak je bijv nou nasi zonder een zakje? Nou, super simpel dus. Ik zocht op internet naar een recept en eigenlijk heb je alleen de juiste kruiden nodig. Net als met curry madras, spaghetti, risotto, ovenschotel. Het is zo super simpel! Want zodra je de juiste kruiden in huis hebt, kan je daarvan altijd je favoriete gerecht maken, zonder steeds het zakje te kopen waar ook vaak veel zout, conserveermiddelen etc in zitten.
    Gisteren voor het eerst zelf een appeltaart gemaakt in m’n leven. Ik ben 32 jaar. Ik keek bij het pakje appeltaart in de winkel en eigenlijk is het gewoon gekmakerij. Want wat er op het pakje staat wat je nog zelf moet toevoegen is bijna hetzelfde als wanneer je het zonder pakje gaat maken.
    Ik ben helemaal enthousiast en trots als ik weer iets zelf heb gemaakt. En mijn kids nemen dat nu al over.

  4. 23 september 2018 / 10:57

    ik vind het heerlijk om te doen !! en zeker nieuwe dingen ontdekken :D. het liefst en het meeste ook zonder pakjes of zakjes maar een keer een wereld gerecht uit een pak gaat er ook wel in

  5. Susan
    23 september 2018 / 17:27

    Ik heb eens in de zoveel tijd ineens een drang om andere gerechten te proberen. Dan zoek ik dus een aantal op schrijf ze op in m’n recepten boekje en ga aan de slag. Ik maak al jaren alles zonder pakje of zakje, en dat is echt te doen hoor! Eerst is het steeds kruiden bijkopen, maar zodra je een goede voorraad van kruiden hebt maak je alle gerechten zo.
    We maken altijd een weekmenu en daar let ik op dat er afwisseling zit in avondeten. Pasta, rijst, aardappelen, vlees en vega (eet zelf vegetarisch en de gezinsleden de helft van de week ook). Iedere zondag soep.
    Maar het koken doordeweeks doe ik wel graag snel. Maximaal een half uur.
    Bakken doe ik te weinig, het liefst zou ik wekelijks iets lekker bakken met m’n oudste. Daar moet ik maar eens weer wat receptjes voor opzoeken.

  6. Kim
    24 september 2018 / 15:11

    Meer als tegenhanger op alle positieve reacties op koken. Nee, ik houd absoluut niet van koken en dat heb ik ook uitbesteed aan manlief. Die overigens eten maakt en niet echt kookt. Bakken daarentegen is wel echt een hobby! Gezellig met de kids koekjes maken of een taart in elkaar zetten vind ik wel echt leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.