(~215 B)




‘Je praat wel veel voor een introvert’

‘Je praat wel veel voor een introvert’

Tijdens het schrijven van mijn boek ‘De introverte moeder’ heb ik heel veel over mezelf geleerd. Niet alleen is het schrijfproces een enorme ontwikkeling waar je doorheen gaat; ook over het onderwerp introversie kwam ik een hoop te weten. Ik ben zelf hartstikke introvert en wist dus ook wel wat het allemaal inhield. Maar dat er ook een stukje hooggevoeligheid bij kwam kijken en andere termen die ik in eerste instantie niet aan mezelf koppelde, deed mijn ogen toch wel openen. Het is mooi om door zo’n proces heen te gaan en de afgelopen maanden ben ik daar veel mee bezig geweest. Een van die dingen waar ik opeens aan twijfel, is het in loondienst werken. Ik heb heel wat gesprekken gevoerd en sommigen gingen beter dan anderen, maar steeds weer knaagde er iets aan me. Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal over uit hoe dit zich allemaal gaat vormen de komende tijd, maar dat zullen jullie ongetwijfeld via een kant mee gaan krijgen.

Sollicitatiegesprek

Een paar weken geleden had ik een sollicitatiegesprek voor een parttime klus die wat mij betreft heel erg goed aansloot bij mijn vaardigheden en interesses. Het aantal uren klopte voor mij, de werkzaamheden waren ontzettend leuk en op mijn lijf geschreven en ik zag mezelf daar wel werken. Kortom: ik was enthousiast en ging dan ook blij het gesprek in. En zoals wel vaker het geval is als ik enthousiast ben en ergens voor wil gaan, was ik vastbesloten om mezelf goed neer te zetten en er 100% voor te gaan. Dat resulteerde in een blije, vrolijke, praatgrage Shir. Want ja, ik hou best van een babbeltje als ik ergens op mijn plek zit en enthousiast ben over iets. Vraag maar aan mijn vrienden en aan Raymond, als hij weer eens gek van me wordt. Het gesprek ging goed, ik zat met twee andere mensen aan tafel.

Je praat wel veel voor een introvert

Op een gegeven moment bekeek de persoon aan tafel nog eens mijn cv, keek me aan, keek weer naar het papier voor zijn neus en zei:
‘Je hebt een boek geschreven? En het heet ‘De introverte moeder’?’
‘Ja, dat klopt. Deze is in april verschenen en ik ben er heel trots op.’
‘Je praat wel veel voor een introvert.’

Heel stil en niet zo spraakzaam

In eerste instantie wist ik niet zo goed hoe te reageren maar uiteindelijk lukte het me om uit te leggen dat introversie en een goede babbel niks met elkaar te maken hebben. Dat ik straks na dit gesprek naar huis zou rijden, nog even iets voor mezelf zou doen om op te laden en daarna weer genoeg energie had om de kinderen van school te halen en die leuke moeder te kunnen zijn. Dat je als introvert niet contactgestoord bent, maar dat je simpelweg je energie ergens anders vandaan haalt dan een extravert. Helaas snapte deze beste man er niks van en bleef ‘ie bij zijn standpunt: ‘het houdt toch ook echt in dat je heel stil en niet zo spraakzaam bent’. Je begrijpt: de functie is niks geworden.

Contactgestoord, verlegen en asociaal

Het is jammer dat introversie nog steeds voor veel mensen gelijk staat aan contactgestoord, verlegen en asociaal. Ik ben namelijk allesbehalve dat. Ik ben wel iemand die graag alleen is, het beste gaat op 1-op-1 contact en af en toe even in haar cocon kruipt om weer op te laden. Ik geef eerlijk toe dat ik het zelf ook vaak heb gekoppeld aan de begrippen hierboven, simpelweg omdat je zo’n stempel krijgt opgedrukt. Ik heb niet zoveel vrienden dus dan zal het wel niet lukken. Ik stap niet zo heel erg makkelijk op iemand af dus ja, dan zal ik wel verlegen zijn. En ik sta al zeker niet graag in het middelpunt dus dat zal vast betekenen dat ik contactgestoord ben. Maar zet me in een ruimte met mijn beste vriendin, aan tafel met Raymond of in een ruimte met andere mensen waar ik me goed bij voel, en ik kan opeens heel erg veel te vertellen hebben. Er zijn verschillende definities van introversie te vinden, maar de -voor mij- duidelijkste heeft Charlotte van ’t Wout ooit gedeeld in een cursus over introversie: een extravert haalt energie uit anderen, een introvert haalt energie uit zichzelf. Niets meer en niets minder. Maar dan kan ik nog lullen als Brugman: na zo’n discussie heb ik niks meer te zeggen.

Meer lezen? Mijn boek vind je hier!

Delen:
Secured By miniOrange