(~215 B)




Je bent jong en je krijgt wat: het belang van het uitstrijkje

Je bent jong en je krijgt wat: het belang van het uitstrijkje

Vlak na mijn dertigste verjaardag kreeg ik dé oproep van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker; tijd voor het uitstrijkje. Ik was toen nét bevallen en moest het daarom uitstellen. Vond ik eigenlijk niet zo erg want ondanks dat ik twee keer eerder met mijn benen wijd had gelegen voor een aantal mensen tijdens de bevallingen van de jongens, vond ik een uitstrijkje toch andere koek. Ik vond het spannend en misschien ook wel een beetje eng. Een paar maanden daarna kwam ik de oproep weer tegen en wist ik: ‘het is tijd!’ Op een of andere manier durfde ik niet naar de huisarts maar na wat onderzoek online ontdekte ik een thuistest. Ik bestelde ‘m, kreeg hem vlak daarna binnen, deed de test volgens de gebruiksaanwijzing, deed alles weer op de post en na een week of twee/drie kreeg ik de uitslag. Niks aan de hand, thank God. Inmiddels is dit alweer bijna drie jaar geleden en kan ik over twee jaar weer de oproep verwachten. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dan de test bij de huisarts laat doen, just to be sure. Maar of je het nu thuis doet met een zelftest of ervoor een afspraak maakt bij de huisarts: we moeten het uitstrijkje laten maken. Het boek ‘Je bent jong en je krijgt wat’ van Monique van Loon is een boek dat iedereen moet lezen en die je met de neus op de feiten drukt. Niet iedereen heeft de mazzel dat het uitstrijkje goed is. En voor sommige mensen is de oproep met dertig jaar eigenlijk te laat…

Je bent jong en je krijgt wat

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Online

Monique volg ik al heel wat jaren. Ik kan wel zeggen dat zij ervoor gezorgd heeft dat ik ook ben gaan bloggen. Ik volgde haar, vond het ontzettend leuk wat ze deed en dacht ‘dat wil ik ook!’ Sindsdien volg ik de stappen die ze zet, de carrière die ze heeft opgebouwd en alle verschillende wegen die ze is ingeslagen. Ik schrok dan ook enorm van het bericht dat ze gekampt heeft met baarmoederhalskanker, terwijl dat online niet te merken was. Ze is dit traject volledig offline in gegaan, met haar vader en haar vriendinnen. Ze kwam bij de huisarts vanwege bepaalde klachten, deed een uitstrijkje, hoorde toen dat alles goed was, de klachten bleven en verergerde en niet veel later hoorde ze bij de gynaecoloog dat het niet goed was.

Informatief, krachtig en ontroerend

In het boek neemt Monique je mee van de eerste klachten tot haar leven na kanker. Je leest over de gesprekken in de kamer van de dokter, over hoe ze omgaat met de uitslag en het traject dat volgt, over vriendschappen, haar nieuwe liefde die tijdens deze ziekte in beeld kwam, over de operatie en over de tijd erna. Ik vond het boek openhartig, ontroerend, verdrietig en tegelijkertijd heel krachtig, mooi en leerzaam. Het boek legde ik niet meer weg en binnen twee avonden was het uit. Wat mij betreft is dit een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Om je te informeren, misschien dierbaren te helpen, jezelf ergens doorheen te slepen of gewoon om eens de gedachtegang van een zieke vrouw te lezen. Ze heeft het achter zich gelaten en is gezond verklaard. Maar daarmee eindigde voor haar deze weg nog niet en de periode na kanker is misschien nog wel meer heftig.

Ga het lezen! Je bent jong en je krijgt wat van Monique van Loon is nu verkrijgbaar. En geef gehoor aan de oproep voor het uitstrijkje!

Uitstrijkje

Meer informatie over het uitstrijkje vind je hier. De thuistest kun je hier aanvragen als je je oproep hebt liggen. Heb je klachten zoals onverklaarbaar bloedverlies of ongewone afscheiding maar is het nog geen tijd voor het uitstrijkje of geeft het uitstrijkje aan dat alles goed is maar vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Better safe than sorry. Ruim de helft van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker doet zich voor bij vrouwen die niet of onregelmatig meedoen aan het onderzoek. Hoe groter de opkomst, hoe groter dus de gezondheidswinst. Geschat wordt dat het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker én het aantal vrouwen dat eraan overlijdt, met ruim de helft afneemt door het bevolkingsonderzoek.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 14 maart 2020 / 06:42

    Bij mij duurt het nog twee jaar, maar ik ga sowieso. Het zijn niet de leukste onderzoeken, maar het gebeurd vaker bij hele jonge vrouwen.

Secured By miniOrange