Hoera, Skyler is zindelijk!

Hoera, Skyler is zindelijk!

Mijn laatste artikel over de zindelijkheidstraining van Skyler publiceerde ik op 7 april. Hierin vertelde ik over de lange weg die we al afgelegd hadden om Skyler zonder luier te krijgen. Zonder resultaat. Begonnen we vorig jaar in Bali met de eerste stappen; is het nu eindelijk, vlak voordat Skyler naar school gaat, gelukt om hem zindelijk te krijgen. Geen voorbeeld uit de boekjes zoals je ze eigenlijk altijd leest maar met heel veel vallen en opstaan, proberen, angsten, uitstellen en weer proberen. Maar zoals met alles: ook dit is weer op zijn pootjes terecht gekomen, op zijn eigen tempo. Precies waar wij zo’n voorstander van zijn. Skyler kan eerdaags zonder luier naar school en ik ben heel, héél erg trots op hem.

Niet zonder slag of stoot

Je hoort vaak enorm goede verhalen. ‘Joh, trek die luier af, lees boekjes over zindelijk worden voor en binnen no time is jouw kindje ook zindelijk!’ In de praktijk pakte dat bij ons iets anders uit. En ik vind het fijn om hier ook aandacht voor te vragen! Voelde ik me eerst nog rot omdat mijn kind van ruim 3.5 jaar nóg met een luier om liep; ontving ik opeens onder mijn vorige artikel allemaal berichten van ouders die met hetzelfde kamp(t)en. Dat was ook zo met de slapeloze nachten en daarom ben ik tot op de dag van vandaag nog onwijs blij dat ik met Mommyhood begonnen ben en ook over dit soort dingen kan schrijven. Júist over dit soort dingen.

In april schreef ik dus over het feit dat Skyler nog steeds niet zindelijk was en dat we dit op een laag pitje zouden gaan zetten vanwege de komst van Maddox. In Bali vorig jaar was het niet het goede moment omdat ‘ie overal en nergens ging poepen en plassen, aan het eind van de zomer gingen we de goede kant op maar opeens kregen we te maken met een kindje dat alles ging ophouden, met obstipatie tot gevolg. Omdat Skyler daarna een grote angst ontwikkelde voor het potje, het toilet en alles wat ermee te maken heeft, hebben we heel gauw de luier weer omgedaan. Hij kreeg medicijnen om de ontlasting weer op orde te krijgen en ondertussen stoomden we hem klaar voor de rol als grote broer. Dit heeft namelijk ook een grote impact op zo’n kleintje. Maddox werd geboren, de rust keerde terug en toen was het weer tijd voor dit project; zindelijk worden.

Luier af thuis

Op een gegeven moment maakten Raymond en ik de afspraak; thuis zonder luier om in ieder geval op het potje proberen te plassen. Dit ging eigenlijk best redelijk opeens omdat het écht tijd was voor Skyler en hij er ook daadwerkelijk klaar voor was. Het poepen was nog wel een dingetje; dit hield hij continu op, met vieze broeken tot gevolg. Nu kun je je nog voornemen dat je niet boos op hem gaat worden om erger te voorkomen, maar op een gegeven moment wordt het toch vervelend. Voor ons, maar ook gewoon voor hem. Uiteindelijk heb ik Skyler een keer gedwongen om net zo lang op het potje te blijven zitten tot ‘ie gepoept had. Ik voelde me vreselijk dat ik dat moest doen aangezien Skyler behoorlijk bang en hysterisch was, maar het heeft wel net dat extra zetje gegeven. Hij was namelijk onwijs bang dat het allemaal zeer zou gaan doen vanwege de eerdere verstoppingen. Echter was dát probleem verholpen maar moest hij dat alleen zelf nog ervaren. Na een paar minuten kwam de ontlasting zonder enige moeite, maakten we er een heel ritueel van met klappen, samen het potje leeg gooien in het toilet en doorspoelen en gingen we sinds dat moment héél snel.

Zonder luier onderweg

Thuis ging alles dus uiteindelijk heel erg goed. Hij vond het toilet nog steeds heel eng, maar we hadden hem zindelijk op het potje. Dat was stap één! Waar ik zelf een beetje de fout mee ben in gegaan is dat als we weg gingen, ik hem wél een luier om deed. Want hé, ze hebben nergens potjes en ik wilde geen gedoe. Met twee kids op stap en dan straks een kind dat in zijn broek zou gaan plassen omdat er nergens een potje was. Mij niet gezien! Toen we eens in het weekend naar Kees en Kitty gingen zette Raymond Skyler zonder luier in de auto, gooide hij het potje achterin en gingen we op stap. En dat was de eerste keer zonder luier onderweg. Het ging gewoon helemaal prima want eigenlijk was het al zover: Skyler was hartstikke zindelijk maar wíj waren degenen die het toch nog wel makkelijk wilden. We moesten echter een beetje vaart maken want over anderhalve maand zou hij zijn eerste wenochtend op de basisschool hebben. En dan willen ze natuurlijk geen luiers.

Dit ging zo’n twee weken helemaal goed. Hij was zindelijk thuis, voordat we ergens naartoe gingen plaste hij even en eenmaal thuis ging hij weer naar het potje. Onderweg hoefde hij nooit ergens iets te doen. Hij hield het gewoon op omdat er immers nergens een potje was. Tsjah, als je bang bent voor een toilet ga je dit soort dingen doen. Ook op maandag en dinsdag naar de crèche had hij nog een luier om omdat ze daar alleen maar kleine wc’tjes hebben. Maar de omslag kwam toen Skyler iets wilde hebben van Toet Toet auto’s en daarvoor heel Villa Arena op zijn kop zette.

Zonder luier naar het kinderdagverblijf

En daar komen die omkooppraktijken om de hoek kijken. We zijn er keihard ingetrapt en ik voel me niet eens schuldig. Het was namelijk het állerlaatste zetje en daar heb ik graag een cadeautje voor over. ‘Skyler, als jij nu gewoon naar school gaat zonder luier, mag je woensdag met mama jouw cadeau van Toet Toet auto’s halen.’ En opeens ging ‘ie. Zonder luier naar de crèche. Er werd een potje neergezet voor hem en een stickerkaart opgehangen (thanks to de crèche voor het meewerken voor dit!) en hij heeft allebei de dagen zonder luier doorgebracht. Zonder ongelukjes. Skyler was in ieder geval potjes-zindelijk. Iedere dag! Hij heeft ons waarschijnlijk keihard in de maling genomen want met een cadeautje is het opeens wél mogelijk. Kleuters… Misschien dat we het achteraf allemaal een beetje langzaam hebben aangepakt, maar we wilden gewoon niet weer te maken krijgen met obstipatie en angsten. We hebben Skyler namelijk eerder zonder luier naar de crèche gebracht en toen hij daar een ongelukje had, waren we thuis ook weer terug bij af. Zo hebben we het maar op Skylers eigen tempo gedaan, met een heel stappenplan en beloningssysteem. Het zal voor ieder kindje anders zijn maar dit voelde voor óns als de fijnste én beste manier. Duur ook, maar we besparen uiteindelijk weer op de luiers, haha.

Op de wc!

Afgelopen vrijdag was er opeens een gigantische omslag hier in huis. Skyler moest plassen en wilde daarna spelen met mij. Ik zei nog ‘als je even op de wc gaat in plaats van je potje, dan hoeft mama het potje niet schoon te maken. En kunnen we daarna sneller spelen!’ Ik dacht, daar trapt hij never nooit in. Maar opeens trok hij zijn broek naar beneden, stapte op het krukje, ging op het toilet zitten en begon te plassen. ‘Vet cool mama!’ Huh?! Sindsdien plast en poept hij op de wc, staat het potje boven op zolder en zelfs op school gaat hij sinds deze week op het toilet en is er niks meer aan de hand. Alsof het nooit anders is geweest. Oh, en afgelopen weekend werd er zelfs even geplast in de bosjes toen er geen toilet in de buurt was. Ook dat nog! Mijn kind is hartstikke zindelijk. En dat alles op zijn eigen tempo, precies wanneer hij er klaar voor was. Oké, en met een beetje hulp van V-Tech. Guilty. Op naar de basisschool!

Share:

20 Reacties

 1. eva
  29 augustus 2017 / 06:13

  Well done! Hoera!!

 2. Caro
  29 augustus 2017 / 07:18

  Jaaa goed zo Skyler. Gefeliciteerd.

 3. 29 augustus 2017 / 09:06

  Super! Alsof ik mijn eigen verhaal lees, zoonlief was met plassen al een tijdje zindelijk, super knap en nu nog poepen op de wc. Totdat meneer ineens ging vragen; waar gaat mijn poep heen, wat is er dan in de wc, wat is er onder de grond, en ineens bang, ophouden 4-5 dagen lang. Gelukkig had de dokter medicijnen en na 3 weken lang gillen en huilen van de angst en pijn is de rust hier weer wedergekeerd. Poepen doen we nog in de luier, maar we hebben nog 5 maanden te gaan voordat hij naar de basisschool gaat, de komende tijd laten het gewoon maar even, komt vanzelf, wanneer hij eraan toe is. Bedankt voor je artikel!

 4. jessica
  29 augustus 2017 / 09:21

  Flink hoor !
  En jullie ook goed gedaan 😉 😀
  Hier 4 kinderen en alle 4 op hun eigen tempo dat is ook het beste forceren heeft geen zin als het kind er gewoon nog niet klaar voor is.

 5. Jennie
  29 augustus 2017 / 11:23

  Wat goed! Had me hier ook neergelegd bij een kind wat voor mijn gevoel zelfs op de middelbare school nog luiers nodig zou hebben Hij wilde echt niet op ’t potje of wc en alle kindjes bij de opvang werden1 voor 1 zindelijk. Maar van ’t een op andere moment was hij er zelf klaar voor en is nu met 3,5 jaar helemaal zindelijk. Kloppen de verhalen toch dat ieder kind z’n eigen tempo aanhoudt… Dacht bijna dat t een fabeltje was

 6. Merel
  29 augustus 2017 / 11:29

  geweldig!!
  hier ook een laatbloeier (dochter van 3,5) die nu overdag bijna helemaal zindelijk is!
  wat kan je dan blij en trots zijn he!!
  gefeliciteerd!

 7. Petra
  29 augustus 2017 / 12:45

  Goed dat je dit eerlijk deelt. Hoera voor Skyler! Wij hebben precies zo’n traject afgelegd met onze dochter. Met als dieptepunt dat ze een plasje deed op het potje, haar beloofde cadeautje opeiste en vervolgens weer keihard het potje weigerde. Kunnen we nu om lachen, maar heb toen ernstig getwijfeld aan mijn ‘moeder skills’. Bij de tweede is het een stuk soepeler gegaan gelukkig.

  • Shirley
   Auteur
   29 augustus 2017 / 12:53

   Haha ja, dat is hier ook gebeurd 😉

 8. 29 augustus 2017 / 13:30

  Wat super! Geeft hoop, mijn zoon in 3 en weigert alles… dus we wachten idd beetje af zonder hem te dwingen.

 9. Annemarie
  29 augustus 2017 / 16:07

  Yeah Skyler! Nu maar hopen dat mijn zoon je voorbeeld volgt. Maandje jonger en al een heel eind zindelijk maar uit gemak vaak luier om en ook nog vaak poep in onderbroek…doorpakken op eigen tempo dus maar

  • Shirley
   Auteur
   29 augustus 2017 / 16:12

   Preciés waar wij vorige maand stonden. Houd vol! 🙂

 10. 29 augustus 2017 / 22:54

  Ik vind het zo sneu dat we als ouders/moeders zo’n druk voelen om alles maar zo snel mogelijk bij en met een kind gedaan te krijgen. Volgens mij vergeten we zo snel dat een kind in z’n eerste 4 jaar al zoveel meer ontwikkelingen doormaakt dan later in zijn leven.. Weet je dat ik het me nog gewoon kan herinneren dat ik nog wel eens in mijn broek plaste? En ik moet toch echt wel 3 of 4 jaar oud geweest zijn. Het kan gebeuren, ik ben nu toch ook niet meer van een luier afhankelijk? 😉

  Ik vind dat je je echt niet hoeft te verdedigen dat jouw kind het ‘nu pas’ kan. Ik weet zelf ook niet wanneer mijn zoon helemaal getraind en klaar is voor het luierloze bestaan en daar laat ik hem ook gewoon vrij in. Je hebt van die kinderen die perfect zijn, als ik hun ouders mag geloven, en je hebt een kind als dat van mij dat ook nog wel eens in z’n blootje speelt en dan een ongelukje krijgt. Joh, het kan gebeuren. Ik heb dat als peuter ook wel gedaan hoor..

  Dus leef en laat leven en richt je lekker op je kind en op zijn tempo. We hoeven niet allemaal robots en supersnel functionerende kinderen te hebben. X

 11. Betul
  30 augustus 2017 / 01:01

  Super goed, alsof ik mijn eigen verhaal lees. Wij zijn nu 1 weekje al bezig met zindelijkheid pipi gaat goed vlot maar nog geen kaka te zien(behalve in de broek). Wanneer begon Skyler eigenlijk te zeggen als ie naar wc moest?.. xx

  • Shirley
   Auteur
   30 augustus 2017 / 08:15

   Dat zei hij al vrij snel… Hij voelde het al snel goed aan komen maar het in de praktijk brengen was iets lastiger 🙂

 12. Marieke
  30 augustus 2017 / 07:27

  ohhh zo herkenbaar, fijn dat je dit deelt. Mijn zoontje van 3 doet de ene keer alles op het potje en vervolgens plast ie weer keihard expres! op de grond. Hoop dat hij er binnenkort ook klaar voor is om helemaal luier af te zijn in ieder geval overdag

  • Shirley
   Auteur
   30 augustus 2017 / 08:17

   De momenten dat het ‘expres’ ging vond ik écht niet leuk. Vroeg ik of hij moest plassen omdat ‘ie stond te knijpen, zegt ‘ie nee en plast hij vervolgens op de grond. Daar word ik dan wel heel boos om… Je wilt het niet maar ja!

 13. Miranda
  30 augustus 2017 / 10:54

  Jeeeeh voor Skyler!!!

  Hier is het ook ongeveer zo gegaan. Toen dochterlief 2,5 was een weekend geprobeerd zonder luier en potje in de woonkamer. Paar plasjes en 1 grote boodschap waren gelukt en daarna weigerde ze totaal. Potje wel altijd laten staan en geregeld op geattendeerd. Een maand of 7/8 later kwam ze zelf dat ze zonder luier wilde en plassen op het potje. Ook een stickerkaart opgehangen. Dit ging eigenlijk gelijk goed, zonder ongelukjes. Vrij vlot ging ze ook plassen op de wc. Maar poepen wilde ze maar niet op de wc, ze vroeg daarvoor nog altijd om een luier. In het begin vond ik het prima totdat haar 4e verjaardag begon te naderen. Want volgens mij kon ze het heus al wel toen, maar vond ze het alleen spannend. We hebben haar 4e verjaardag als ultimatum gesteld aan haar. Daarna kreeg ze geen luier meer om te poepen. Ze is deze zomer 4 geworden, in de vakantie dus we zaten ook nog niet met school ofzo. De eerste dagen hoefde ze niet te poepen, daarna had ze 2x ‘s-ochtends gepoept in haar nachtluier en toen na 2 dagen ophouden ofzo moest ze toch echt heel nodig en koos ze eieren voor haar geld en poepte ze op het potje. En inderdaad ook alleen maar op het potje de dagen daarna. Vond dat ook zo smerig. Toen het volgende ultimatum gesteld dat ze niet meer op het potje mocht als ze naar school zou gaan (volgende week) want op school is ook geen potje. En vorige week waren we uit eten en ze was al 2 dagen niet geweest ofzo, moest mevrouw toch best nodig. Maar tja geen potje daar natuurlijk. Eerste keer lukte niet, maar vlak daarna nog een keer proberen en toen lukte het wel!!! En vanaf toen alleen maar op de wc!

  Next step, weg met die nachtluier. Eerst maar even aan school wennen de komende weken en dan pakken we dat wel aan.

  En oh ja, omkopen hebben wij ook gedaan hoor. Ze mocht met de tablet als ze niet meer in haar luier zou poepen. Soms is het gewoon noodzakelijk, hihi.

 14. 31 augustus 2017 / 12:56

  Fijn! Hier is het ook niet zonder slag of stoot gegaan. Ik mag er van mijn dochter, nu 12, nuet over schrijven op mijn blog. Er zit een hoop schaamte achter terwijl zij er niks aan kon doen.
  Ze was eeuwig nat, gaf aan het niet aan te voelen. Met 7 eindelijk eens doorverwezen vanwege aanhoudende blaasontstekingen. Na veel onderzoeken bleek ze mn last te hebben van der onlasting een daardoor ongewild urineverlies en blaasontstekingen. Laxeren, fysiotherapie en een strak leefschema hebben uiteindelijk verlichting gegeven.

 15. Annelies
  27 september 2017 / 14:06

  Hoi,

  Wat fijn dat Skyler zindelijk is. Jouw verhaal geeft mij hoop. Hier een zoontje van 3.5 ook nog niet zindelijk, af en toe bezig geweest en ging het ook goed. Maar door de komst van zijn zusje weer terug bij af en een luier is zo makkelijk! Vandaag weer een dagje proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.