Mijn favoriete boeken van 2018

Mijn favoriete boeken van 2018

In 2016 las ik 40 boeken met dank aan drie fijne vakanties, in 2017 las ik er welgeteld 2 en in 2018 heb ik 38 boeken verslonden. Ik ben tevreden met het resultaat en vind het fijn dat ik weer enigszins de leesflow te pakken heb. Tijdens vakanties doe ik niets lievers; tijdens het dagelijks leven heb ik alleen maar andere dingen te doen. Ik vind dan niet echt de rust om meer tijd te nemen om te lezen en lig ’s avonds vaker op de bank met mijn telefoon dan dat ik mijn e-reader erbij pak. Gelukkig lukt het me steeds vaker om lekker offline te gaan met een boek en dat komt met name door de heerlijke boeken die ik heb gelezen. Of anders gezegd: de heerlijke schrijvers die ik heb ontdekt. Afgelopen maanden las ik een paar fijne exemplaren en vandaag deel ik mijn absolute favorieten van de 38 die ik verslonden heb. Het zijn er 10, als ik de driedelige serie van Lisette Jonkman als één boek beschouw.

9200000076024104

Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit

Eén van de eerste boeken die ik in 2018 las was dit boek over introversie. Terwijl ‘De kracht van stille mensen’ nog best theoretisch is met veel onderzoeken, is het boek van Liesbeth een stuk luchtiger. Lekker persoonlijk, goede voorbeelden en een flinke dosis herkenning. Ik verslond hem snel en vind het een van de fijnste boeken die ik las afgelopen jaar. Al is het alleen maar omdat het een soort handleiding voor mezelf is, haha. Ik moet nog even kijken of ik kan moét op jouw to read-lijst voor 2019 als je het boek nog niet kent.

Het boek van Liesbeth Smit vind je hier.

9200000085988387

Voor mij – Jojo Moyes

‘Voor jou’ las ik in Bali een paar jaar geleden en daarna las ik ‘Een leven na jou’. Ik werd verliefd op de schrijfstijl van Jojo Moyes en deze verhaallijn. De combinatie bleek voor mij top want de andere boeken van Jojo Moyes spreken me tot nu toe nog niet echt aan. Maar toen kwam ‘Voor mij’ uit, het laatste deel van mijn favoriete serie. Natuurlijk moest ik deze direct lezen! Net als de vorige twee delen vond ik dit verhaal ook weer heerlijk en ondanks dat ik deel 1 nog steeds het allermooiste en -beste vind, mogen deel 2 en 3 absoluut niet ontbreken. Een fijne reeks waar ik onwijs van heb genoten. ‘Voor mij’ hoort dan ook in mijn rijtje van favorieten.

‘Voor mij’ koop je hier.

9200000065025719

Achter gesloten deuren / Gebroken / Breng me terug – B.A. Paris

Dit jaar stond in het teken van twee schrijvers: Lisette Jonkman (waar ik het zo over ga hebben) en B.A. Paris. Ik las het eerste boek van B.A. Paris, ‘Achter gesloten deuren’ in Turkije en ik was helemaal in de ban. Ik ging een dagje met Raymond naar Kos en vond het zó moeilijk om het boek achter te laten, haha. Eenmaal terug pakte ik het direct weer om verder te lezen. Toen ik zag dat de schrijver ‘Gebroken’ had geschreven, zette ik deze direct op mijn e-reader voor tijdens onze zomervakantie. Beide boeken zijn te lezen via Kobo Plus, waar ik nog steeds een abonnement op heb. ‘Breng me terug’ moest en zou ik ook hebben, dus deze heb ik zelf aangeschaft. ‘Achter gesloten deuren’ vond ik echt bizar goed, ‘Gebroken’ is een waardige opvolger en heeft me ook flink bezig gehouden. ‘Breng me terug’ vond ik niet zo goed als de eerste twee delen, maar het was zeker een verhaal die ik bleef lezen om te zien hoe het af liep. Het is een schrijver die ik goed in de gaten ga houden en waarvan ik alles wil lezen. Ik lees normaal veel non-fictie of chicklit, maar voor de thrillers van B.A. Paris maak ik een uitzondering. Zenuwslopend met bizarre wendingen. Echt mega tof.

Alle boeken van B.A. Paris vind je hier.

9200000091788665

Body Positive Power – Megan Jayne Crabbé

Het boek van Bodyposipanda moét in dit lijstje staan. Van de uitgever kreeg ik een pdf-bestand om het boek alvast te lezen alvorens het in de winkels kwam te liggen en ik ben direct begonnen met lezen. Megan schrijft over haar weg van anorexia naar waar zij nu staat en haalt flink uit naar de dieetcultuur en wat dat doet met mensen. Ze heeft goede onderbouwingen bij haar standpunten en mede dankzij haar vind ik het een stuk makkelijker om mezelf te accepteren. Na de boeklancering kreeg ik de eer om haar te ontmoeten bij een talk en dat was waanzinnig. Megan weet waar ze het over heeft, kan alles onderbouwen en zet je echt aan het denken. Ik heb begrepen dat dit boek niet in een bestsellerlijst heeft gestaan en dat vind ik bijna een kwalijke zaak. Ik vind namelijk dat iedereen dit boek zou moeten lezen en hoop dan ook dat veel van jullie dat gaan doen aankomend jaar. Zet ‘Body Positive Power lezen’ bovenaan je lijstje met goede voornemens en niet ‘Afvallen’.

Klik hier voor het boek.

9200000100730203

Verkikkerd / Verslingerd – Lisette Jonkman

Naast B.A. Paris is Lisette Jonkman een schrijver die ik ontdekt heb en waarvan ik alles wil lezen. Of beter gezegd: waarvan ik alles héb gelezen afgelopen jaar. Verkikkerd las ik als eerste tijdens onze vakantie naar Frankrijk en ik ging er als een speer doorheen. Daarna kwam Verslingerd, deel 2 op het leuke verhaal over Lucy en Kikker. Als tussenstapje las ik ‘Helemaal het einde’ en dat was tof, maar het meest geraakt was ik toch wel door ‘Verkikkerd’. Een lekkere chicklit die je binnen no time uit hebt. Goede verhaallijn, goede humor en goede personages. Ik heb er enorm van genoten.

Je vindt de boeken hier!

9200000096856065

Onbreekbaar 1, 2 & 3 Lisette Jonkman

Wie ‘Verkikkerd’ en ‘Verslingerd’ heeft gelezen is wel bekend met Ferdi en Abby. Waren het in die boeken nog personages náást de hoofdpersonen; hebben ze in Onbreekbaar een heel eigen verhaal. En dat is mega leuk! Je leest namelijk vanaf andere personages het verhaal nog een keer en krijgt antwoorden op vragen die je misschien tijdens ‘Verkikkerd’ en ‘Verslingerd’ hebt gehad. Precies wat ik leuk vind aan de vorige serie, trekt me ook aan in dit verhaal. De goed uitgewerkte personages, de leuke en verrassende verhaallijn, de humor en het feit dat je echt de karakters gaat leren kennen en met ze mee gaat leven. ‘Onbreekbaar’ komt in drie delen en na deel 1 heb ik even gewacht op deel 2 én 3, zodat ik één keer alles verder kon lezen. Nu val ik in een zwart gat aangezien ik alles van Lisette Jonkman er doorheen heb gejaagd. Gelukkig komt er in 2019 een vervolg op ‘Verkikkerd’ en ‘Verslingerd’. Ik kan nu al niet wachten! Stiekem hoop ik ook nog op een beetje meer Ferdi en Abby. Ik zit er nog helemaal in!

De hele serie vind je hier.

9200000075854553

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Deze lijst is een goede mix geworden tussen fictie en non-fictie, precies waar ik van houd. Wel las ik voorheen bijna alleen maar non-fictie of chicklit en probeer ik daarin iets meer af te wisselen. Eén van mijn favoriete non-fictie boeken van dit jaar las ik in Turkije en heet ‘De edele kunst of not giving a fuck’. Ik kreeg deze als tip door en heb er heel erg van genoten. Vooral ook veel van geleerd! In dit boek maakt Mark Manson namelijk korte metten met alle adviezen die je in andere boeken leest. Want weet je wat, je kunt niet je hele leven positief zijn. Je hebt nu eenmaal tegenslagen te verwerken, het is soms gewoon allemaal kut en je hoeft heus niet altijd badass te zijn. Juist door je tekortkomingen en de tegenslagen waar je mee te maken hebt word je gevormd en juist door die momenten en je angsten onder ogen zien groeien we in ons bestaan. Ik vond dit echt een geweldig boek en wil hem in 2019 nogmaals lezen om wat leermomenten op te schrijven voor mezelf.

Je kunt het boek hier aanschaffen.

Dat waren ze! Wat was jouw favoriete boek dit jaar? En heb je nog tips voor me?

Share:

5 Reacties

 1. Caro
  27 december 2018 / 08:58

  Dit artikel sla ik op! Leuk!

 2. 27 december 2018 / 09:18

  geen tips want ik lees nog steeds niet 😉 maar wel leuk om te lezen dat je er weer een paar verslonden hebt 😀

 3. 27 december 2018 / 10:51

  Dankzij jouw reviews 9 van deze boeken ook gelezen dit jaar! Elke keer als ik toe ben aan een nieuw boek check ik even jouw site 🙂
  Super fijn!

 4. 27 december 2018 / 11:54

  Wat grappig, je hebt best wel dezelfde smaak zie ik. Ik heb net gisteren achter gesloten deuren gelezen, echt…. wat een boek. De volgende delen zijn ook goed dus? Ga ze direct aanschaffen. En de delen van Mojo, ik ben zo enorm fan van die schrijver. Verder staan de edele kunst ook op mijn lijstje favo’s van afgelopen jaar en bodypoitivity en moet nog even kijken of ik kan nog altijd hoog on mijn lijstje 🙂 Ik lees trouwens ook graag de boeken van Arlidge. Misschien wat voor jou?

 5. Lotte
  27 december 2018 / 17:21

  Als je de boeken van Lisette Jonkan leuk vind raad ik aan ook de boeken van Chantal van Gastel te lezen, te beginnen met de zwaar serie (komt afvallen ook nog aan bod )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.