(~215 B)
Een nieuw ritme creëren

Een nieuw ritme creëren

Zodra je kindje geboren is begin je er al een beetje mee; ritme creëren. Terwijl de ene ouder zelf een ritme begint te vormen door de baby op vaste tijden te voeden en/of te laten slapen, laten andere ouders zich vooral leiden door het kindje zelf. Hij of zij geeft zelf immers wel aan wanneer het honger heeft en een dutje wil doen. Wij gingen een beetje voor 50/50. We wisten dat Skyler om de drie uur moest eten, maar dit was ook wel eens wat eerder of wat later als Skyler dat duidelijk aangaf. Bovendien ging dat met slapen hetzelfde.

In het begin was het vooral waar Skyler om vroeg, terwijl we later toch wel een beetje met zijn tijden gingen spelen en zo het eten gingen rekken en het slapen gingen vervroegen. Op een gegeven moment kwam dat naar elkaar toe; Skylers behoefte en ons idee van een ideaal ritme. Het heeft hier lang geduurd voordat er een duidelijk patroon in Skylers dag kwam, maar uiteindelijk gaf het rust en wisten we precies waar we aan toe waren. En Skyler ook. Heel fijn om zo een dagindeling te hebben waardoor ik ook wist wanneer ik wat meer kon werken en wanneer ik wat meer tijd met hem moest inplannen. Ik werk nu eenmaal thuis en dan is het fijn als je dit soort patronen herkent.

Sinds een paar maanden heeft Skyler een ontzettend fijn en vast ritme. Hij wordt wakker tussen 7 en 8 uur, slaapt dan nog rond 11 uur een half uur tot een uur en ’s middags sluit hij ook nog eens zo’n ogen rond 3 of 4 uur voor ook weer een half uur tot een uur. Dit omdat hij rond half 8 naar bed gaat en hij het zo makkelijker vol houdt. Voor sommigen misschien een beetje laat maar voor ons eigenlijk een heel mooie bedtijd, aangezien we maanden ’s avonds met een kindje op schoot zaten omdat het slapen steeds zo rot ging en meneer tot 11 uur aan het vechten was. Nu geven we de fles en gaat hij zonder protesteren om half 8 naar bed. Dit gaat allemaal prima en zo kunnen we ook alles precies rondom eettijden plannen. Maar op een gegeven moment is een kindje toe aan één slaapje en moet je gaat schuiven. En daar zijn ze op het kinderdagverblijf al een beetje mee begonnen.

Op de dagen dat Skyler naar het kinderdagverblijf gaat wordt hij altijd wakker, of maken we hem wakker, rond half 8. Zo kunnen we rustig wakker worden en ontbijten voordat we in de auto stappen naar ‘school’ toe. Vervolgens is hij daar tussen half 9 en 9 uur. Eenmaal daar gaat hij mee in dat ritme en dat gaat super. Hij eet, speelt en vermaakt zich uitstekend, tot het moment dat hij gaat slapen. En dat is vaak rond half 1/1 uur, na de lunch. Skyler slaapt dan prima in maar omdat ‘ie nog niet gewend is om wat langer te slapen en toch wel licht slaapt en van een ander kindje al snel wakker wordt, is hij vaak na een half uur tot drie kwartier weer helemaal klaar om de rest van de dag te vervolgen. Kortom: voor tweeën speelt hij weer lekker in de rondte. En dan duurt het nog héél lang tot half 8. Heel soms krijgen de leidsters hem daar ’s middags nog een half uur naar bed, maar over het algemeen haal ik een kindje op dat hartstikke moe is na een drukke dag met weinig slaap en krijg ik de mededeling dat ‘ie ‘op’ is. Gelukkig kunnen we op die dagen zijn bedtijd wel een kwartiertje tot een half uur schuiven, maar er moet nu eenmaal nog even gegeten en geknuffeld worden. Voor zevenen ligt ‘ie er dus niet in, aangezien we vaak rond half 6/6 uur thuis zijn.

Hier thuis merk ik dat Skyler nog wel vaak behoefte heeft aan twee slaapjes. Neem nu vrijdag. Hij speelde, at wat en rond half 11 werd hij echt wel huilerig en moe. Hij ging naar bed en sliep direct. Niet heel lang, maar toch wel gauw een klein uurtje. Ook omdat hij gewoon nog niet alle nachten doorslaapt en hij zijn onrustige uurtjes in de nacht de ochtend inhaalt. De rest van de dag was het weer eten, spelen, knuffelen en naar buiten, om vervolgens rond half 4 weer te slapen voor drie kwartier tot een uur. Meestal zoals vrijwel alle dagen. Heel soms krijg ik het ’s ochtends gerekt tot 12 uur/half 1, maar vaak kom ik de rest van de dag weer in de knoei. De ochtend dat we naar Ballorig gingen bijvoorbeeld. Ik hield hem goed bezig, Skyler sliep om kwart over 12 en werd wakker om half 2. Ook hier weer: eigenlijk nog een beetje te vroeg om de avond te halen, maar zeker lang voor zijn doen. Gisteren ging het zelfs nog iets minder. We rekten het slapen tot 1 uur en Skyler werd vervolgens om half 2 wakker. En dat was het dan voor de rest van de dag. Als hij er geen last van zou hebben, zou het niet erg zijn dat hij slechts een half uur zijn ogen sluit. Maar hij wordt er toch een partij humeurig en huilerig van…

Het wordt dus spelen met het ritme de komende tijd. Ga ik hier thuis het middagslaapje een beetje rekken en de bedtijd ’s avonds vervroegen? Toch bij het kinderdagverblijf terug naar twee keer slapen op een dag? Of het gewoon zo laten zodat het ritme bij het kinderdagverblijf iets verschilt met thuis, omdat hij dat zelf zo lijkt aan te geven? Het blijft een lastig iets maar ik denk dat Skyler ons, net als de vorige keer, weer een handje gaat helpen, ons tegemoet komt en vanzelf duidelijk laat merken dat één slaapje voldoende is. Dat doet hij immers al een beetje. Nu hij ’s ochtends hier nog zo moe is lijkt hij er nog niet aan toe te zijn en ziet het er naar uit dat hij ons duidelijk maakt dat hij het hier thuis nog prima op twee slaapjes doet, en op het kinderdagverblijf zijn best doet om het bij één keer te houden. Ook omdat hij absoluut niks wil missen daar. En die keren dat hij hier één keer wat langer slaapt? Dat is dan alvast een heel mooi begin. Een ritme creëren blijft lastig. Maar eenmaal in the pocket? Dan keert de rust in huis weer helemaal terug en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Vertel eens: hoe hebben andere ouders dat gedaan?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties

 1. 18 januari 2015 / 08:18

  Bij ons sliep Saar niet door en met 16 maanden zijn we een middagslaapje in gaan lassen. Normaal ging ze om 11u slapen voor een uurtje a anderhalf en eind van de middag nogmaals. Langzaam zijn we sochtends gaan rekken. Steeds met een kwartier, boterham eten en slapen. Dit had even tijd nodig, maar na een aantal weken sliep ze bijvoorbeeld heerlijk van 12-15. Dus volgens mij doen jullie het super! Wat is het toch een lekker ventje!

 2. ziana
  18 januari 2015 / 08:31

  Moeilijk he , ik zou het niet meer weten hoe ik het deed , mijn zoontje ging op zijn leeftijd 4 dagen naar kdv… ik geloof wel dat hij 2 slaapjes daar deed. Rond 11:00 en 15:00

 3. 18 januari 2015 / 09:01

  Ik had echt een ontzettend makkelijk kindje dat zelf een super goed ritme aan gaf en goed aangaf waar hij aan toe was. Hij sliep met 1 jaar ’s ochtends al niet meer omdat hij uitsliep tot een uur of half 10 maar ’s middags nog wel zo 2 uur kon slapen om ’s avonds gewoon om 19.30 in bed te liggen en weer door te slapen. Ik ben dus niet echt het persoon om tips te geven

 4. brenda
  18 januari 2015 / 09:58

  Hier ook een heel gemak kindje van 14 maanden, ze word tussen 9.30 uur en 10.00 uur wakker, ’s middags gaat ze rond 14.30 uur of 15.00 uur een uurtje naar bed. En ’s avonds gaat ze tussen 20.00 uur en 20.30 uur naar bed. Ze doet eigenlijk al een hele tijd maar 1 dutje ’s middags

 5. 18 januari 2015 / 10:16

  Lijkt me ontzettend lastig om opnieuw een ritme te vinden! Allemaal dingen die me nog te wachten staan maar dat zien we later wel!

 6. Niki
  18 januari 2015 / 10:28

  Hee, dit klinkt bekend! Denzel slaapt op het kinderdagverblijf al enkele weken alleen nog na de lunch. Thuis deed hij nog wel een ochtend- en middagslaapje. En die had hij ook écht nog nodig. Was telkens verbaasd dat hij het op het kdv met één slaapje redde. Inmiddels slaapt hij sinds dit jaar thuis ook nog maar een keer. Maar dat lukt hem nog niet altijd. Als hij in z’n oogjes begint te wrijven leg ik hem gewoon ’s ochtends in bed.

 7. Jackie
  18 januari 2015 / 10:38

  Lastig hè? Wij zitten er nu ook middenin. Dochter gaat van 2 naar 1 slaapje per dag. De ene dag gaat het wel goed en de andere dag is het toch te weinig. Als Skyler het zo goed doet op 2 korte slaapjes dan zou ik dit ritme op het kdv ook aanhouden.

 8. Amarens
  18 januari 2015 / 10:46

  Sorry dat ik het zeg, maar ik vind het echt een beetje raar dat het kdv bepaalt wanneer Skyler toe is aan 1 slaapje. Jullie hebben zo lang naar een ritme gezocht en nu gaat dat super, gaat het kdv daar iets anders in verzinnen. Ik zou met het kdv bespreken dat Skyler nog lekker 2 slaapjes nodig heeft. Daar doet hij het toch goed op? Dan lekker zo laten! 🙂 Het is toch niet zo dat zodra hij 1 jaar is, hij over gaat op 1x slapen. Als er 1 kind niet volgens het noekje is, dan is dat Skyler wel. En dan moet ook zo blijven hihi, want dat siert hem ook. Sorry als je mijn reactie fel vindt, zo is het niet bedoeld. Maar jullie zijn de ouders en het kdv moet op jullie wensen inspelen en niet volgens een boekje werken. 🙂

  • Shirley
   Auteur
   18 januari 2015 / 11:00

   Dat hebben ze dus niet helemaal zelf gedaan maar ze volgen Skyler een beetje met het ritme. Heel soms gaat hij daar ’s ochtends naar bed omdat hij dat zelf lijkt aan te geven, maar over het algemeen is hij daar zo druk bezig dat hij ook daadwerkelijk pas tussen 12 en 1 zichtbaar moe wordt. Op dat moment gaat hij dus naar bed 🙂 maar misschien moeten ze hem inderdaad ’s ochtends extra in bed leggen en valt hij vanzelf in slaap. Zal het toch eens voorstellen, aangezien ik via de app zie dat hij het toen wel iets beter deed qua slapen en energie ’s avonds!

 9. 18 januari 2015 / 11:35

  Nilo is nog wel heel jong en hij heeft wel een beetje een nacht/ochtend ritme maar de rest van de dag niet. Sinds 3 nachten slaapt hij opeens de hele nacht door (23:30-7:30) dus nu hebben we ook ineens weer een heel ander ritme dan daarvoor! En ook weer rommelen met de flesjes want hij slaat nu 1 fles over dus moeten de andere flessen weer groter worden… Gedoe zeg hahaha. Ik wil ‘m wel binnenkort in bedje gaan leggen ’s middags ipv in de draagzak/box/wagen slapen, zodat hij daar aan went. Al vind ik dat echt moeilijk haha, heb ‘m het liefst zo dichtbij mogelijk!

 10. Petra
  18 januari 2015 / 13:10

  Omdat Skyler zulke korte slaapjes doet, lijkt het bijna logisch dat hij nog (even) twee slaapjes nodig heeft. Mijn ervaring is dat het middagslaapje ‘automatisch’ langer wordt op het moment dat er minder behoefte is aan het ochtendslaapje. Onze jongste dochter heeft overigens lang nodig gehad voor haar middagslaapje om 1 uur kon beginnen. Zij ging rond 1,5 wel over naar 1 slaapje, maar dat begon wel rond half 11 (uiterlijk). Dan sliep ze twee uur (ruim) en daarop hield ze het vol tot half 8. Maar ja, je kunt Skyler niet dwingen om langer te slapen, dus aan zo’n tussenstap (iets vroegere, lange slaap) heb je niet direct iets als tip. Hij komt vast zelf inderdaad wel weer met ‘de oplossing’.

 11. 18 januari 2015 / 13:42

  Wij hebben een lange poos gehad dat meneer niet wilde slapen. In de zomer op vakantie (toen hij 7/8 maanden was) veranderde dit ineens. Bij thuiskomst bleef dit waardoor hij eigenlijk toen al naar één middagdutje ging. De laatste week is dit middagdutje ineens heel lang. Eerder was dit van 11.30/12.00 tot uiterlijk 14.00 (ivm mijn werk) en nu is dit van 11
  30/12.00 tot 15.00/15.30 ik wen er maar niet aan want het zal vast een fase zijn. Zit nu ziek thuis dus het komt me ook wel goed uit.
  Maar tips; ik denk dat het vanzelf komt, beetje stimuleren hoe je het nu ook doet. Al is het maar met 15 min. Het komt vanzelf. Ik denk wel dat het fijner is als je thuis en op het kdv zelfde ritme hanteert. Zodat er regelmaat in komt, brengt een hoop rust voor Skyler. Succes!

 12. Daniëlle
  18 januari 2015 / 15:39

  Hi!
  Herkenbaar hoor, wat je schrijft qua ritme creëren.
  Onze dochter is 10 maand en we zijn al zo’n 10 maand aan het rommelen qua ritma.
  De ene keer werkt ’t het beste om haar te volgen.. De andere keer heb ik het gevoel dat ik het moet sturen omdat ze anders helemaal uit haar ‘ritme’ is..
  Bij de gastouder gaat ze tegenwoordig om 11 uur naar bed voor 1a2 uurtjes en rond 15:00 u weer..
  Als ze daar niet heen hoeft leg ik haar na de papfles ’s ochtends direct weer in bed en rond 13:00 u weer.. Maar aangezien ze dan vaak een hazenslaapje doet, houdt ze het niet vol tot 19 u en doet ze rond 17 u nog een kort slaapje..
  Ik denk dat ik ook thuis beter het ritme van de gastouder aan kan houden, dat scheelt 1 slaapje.. Het feit dat ik dan op m’n vrije dag om 7:30 u beneden zit met ons meisje weerhoudt me volgens mij

 13. 18 januari 2015 / 19:20

  Ik kan je helaas geen tips geven. Hier wisselt het heel erg met de slaapjes.. Soms zijn we in de ochtend weg en blijft ze wakker en dan slaapt ze in de middag. Vandaag heeft ze weer t middag slaapje overgeslagen doordat we op visite waren.. Maar vaak zat heeft ze wel nog 2 slaapjes op een dag….

 14. manouk
  18 januari 2015 / 19:34

  Mijn zoontje is wel jonger dan Skyler, mijn zoontje is 4 maanden. Maar elke keer als ik denk dat er een ritme is dan verandert er wel iets. Maar het is wel zo dat hij een ritme met zijn slaapjes heeft, alleen niet altijd op dezelfde tijden. Als bij ’s morgens wakker wordt dan valt hij vlak na de voeding in slaap en dan wel zo’n 3/4 uur. En de rest van de dag heeft hij wel altijd een moment dat hij lang wakker is en de rest meestal een uurtje tot 1,5 na de voeding en ’s avonds slaapt hij uiterlijk om 12u.

 15. Mien
  18 januari 2015 / 19:57

  Hier blijft het middag slaapje ook zoeken. Zoontje van 15 maanden slaapt vrijwel elke nacht door (19.00-7.00) en gaat vrolijk zijn bedje in. De rest van de dag vertikt hij het om te slapen in zijn bedje en wordt echt boos als ik hem erin leg. Echt alles al geprobeerd! Moe is hij wel degelijk want zodra ik met hem in de auto stap of ga wandelen valt hij meteen in slaap. Zo gek dat zijn bedje overdag ineens niet meer ok is!
  Als hij overdag niet slaapt is hij huilerig en eet hij ook slecht.

  • Shirley
   Auteur
   18 januari 2015 / 21:48

   Hier is overdag slapen in bed vaak ook nog wel lastig maar de kinderwagen doet wonderen… Niet heel erg goed, maar als hij daardoor slaapt vind ik het best. Bij het kinderdagverblijf slaapt hij wel gewoon in bed overdag. Het blijven rare wezens, die kleintjes 😉

 16. 18 januari 2015 / 20:09

  Ik vind het ook heel lastig een goed ritme te vinden. Tim is bijna 6 maanden en slaapt sinds kort van half 8 tot 7 uur, maar daardoor is het ritme van de dag een beetje zoek. Hij doet overdag veel kleine slaapjes maar is aan het einde van de dag vaak erg moe. Ik hoop dat we snel weer een goed ritme hebben, want ik merk dat hij dit nodig heeft.

 17. 18 januari 2015 / 20:24

  Mijn zoontje van ruim een jaar slaapt nog gewoon 2 keer, ’s ochtends en dan halverwege of eind van de middag nog een keer. Héél af en toe gaat hij alleen ’s middags, maar hij slaapt dan niet extra lang, dus dan doe ik hem liever 2 x naar bed. Hij houdt het vaak ook echt niet vol. Mijn oudste van net 3 slaapt sinds ruim een week niet meer ’s middags, dus wat dat betreft maakt het ook niet meer uit (anders was het nog wel makkelijk om ze tegelijk in bed te hebben). We volgen hem!
  Ik weet ook niet meer wanneer de oudste naar één slaapje ging. Zo snel vergeet je dat soort dingen!

 18. 18 januari 2015 / 21:17

  Ik blijf het, na bijna 19 maanden, nog steeds lastig vinden. Iedere keer weer een nieuw ritme zoeken.. Mijn dochter slaapt van 19.00 tot 8.30/9.00 uur en sliept tot op heden nog 2x per dag. Ene keer een paar uur, andere keer max een uurtje. Ook hier gaf de gastouder ineens aan dat ze bij haar nog maar 1x naar bed gaat, na de lunch, en dan slaapt ze 2 tot 3 uurtjes. Ik probeer wat af maar tot op heden lukt het mij niet om haar wakker te houden tot de lunch. Ze begint rond half 12 in haar ogen te wrijven, huilerig te worden en aan de deur te trekken (dat doet ze als ze naar boven wilt haha). Ik hoop dat we snel een nieuw ritme hebben wat voor haar goed werkt, maar blijf het echt lastig vinden!

 19. 18 januari 2015 / 22:02

  Zit ik nu met Aiden ook een beetje mee. Hij slaapt soms ‘pas’ rond 12 uur en dan is dat zijn enige slaapje, maar soms slaapt ie ook om half 11 en dan wil ie om 4 uur nog wel een uurtje slapen. Het is nu een beetje in de war, ons ritme, maar ik laat het hem lekker zelf bepalen en zo krijgen we vanzelf wel een nieuw goed ritme. Hoop ik 😉

 20. 18 januari 2015 / 22:07

  Heel herkenbaar jou verhaal!
  Mijn zoontje van 15 maanden is ook zo aan het rommelen.
  Ik werk zelf met kinderen en vind het fijn dat ze een vast ritme hebben. De meeste kindjes slapen hier 1 goed slaapje en dit wilde ik ook graag voor mijn zoontje. Ik heb 6 weken lang geprobeerd om hem naar 1 slaapje te krijgen. Soms ging dat goed een sliep hij 3 uur lang. Maar het meest was het maar een klein uurtje slapen, met als gevolg dat hij de rest van de middag moe en mieperig was. Op een gegeven moment zei me vriend, laat hem gewoon weer 2x slapen. En nu slaapt hij bizar veel:
  19.00-8.00 van 10.00-12.00 en nog eens van 15.00-17.00
  Echt geen touw aan te knopen… Waarom is het met andersmans kind toch een stuk makkelijker dan met je eigen kind…?

 21. 18 januari 2015 / 22:13

  Lijkt me heel lastig om als ouders een goed ritme te vinden. En een kindje ontwikkelt zich zo snel, dat je als je dan eindelijk een ritme hebt, dat alweer verandert moet worden. Ik vind het altijd heel knap hoe ouders dat doen, ook jullie! Ik lees in dit soort artikelen altijd een beetje jouw onzekerheid terug, maar ik vind het heel dapper van je dat je je open stelt voor tips. Ik vind je een lieve topmoeder, hoor!

 22. Venetia
  18 januari 2015 / 23:20

  Ik vind het ook nog altijd lastig want hier ook geen vaste tijden maar ik let zelf heel erg op wanneer de kleine moe begint te worden. Hij doet overdag 1 slaapje, verschilt wel steeds van tijd en in de middag doet die soms een slaapje. Hangt ook weer van hem af eigenlijk. En in de avond gaat hij wel iets later naar bed maar slaapt wel gelukkig door. Denk dat het toch uitproberen is want denk dat het toch steeds veranderd, hihi! 🙂

 23. Whitney
  19 januari 2015 / 14:17

  Hele andere vraag maar staat er nou skyler op de bar/draagbeugel van de joolz? 🙂

  • Shirley
   Auteur
   19 januari 2015 / 15:37

   Klopt! Gepersonaliseerde beugel van Joolz 🙂

 24. Yas
  19 januari 2015 / 21:35

  Grappig hoe dat bij iedereen anders is!
  Mijn zoontje van 10 maanden heeft wel echt een vast ritme nu. Om 11.00 uur gaat hij slapen, en om 15.00 uur ’s middags.
  Verder slaapt ie ook altijd in zijn eigen bedje en nooit in de box/kinderwagen of iets dergelijks. En tja, vaak ben je net een beetje gewend aan een bepaald ritme en dan komt er weer een nieuw ritme, das altijd even wennen. Lijkt me inderdaad ook puzzelen als ze dan ineens naar 1 slaapje gaan, maar uiteindelijk gaat het vast goed komen. 🙂

Secured By miniOrange