(~215 B)
Een baby hebben en zelf kampen met eczeem

Een baby hebben en zelf kampen met eczeem

Laatst had ik het met een vriendin over die allereerste dagen met een newborn. Het moment dat de wereld buiten doordraait, terwijl jij compleet in je bubbel zit met je baby. Vooral de tweede keer vond ik het waanzinnig om dit mee te maken en ik denk dat die tweede kraamweek toch wel bij mijn favoriete momenten ooit hoort. Ik vond het heerlijk om die eerste dagen niet te weten welke dag het was, geen idee had wat er in het nieuws was en niet te hoeven denken aan koken, wassen en werken. Maar als je net als ik kampt met ernstige eczeem, kan die eerste periode ook even heel erg moeilijk zijn. Dingen waar je onwijs naartoe hebt geleefd, zijn opeens momenten geworden die helemaal niet zo leuk zijn. Omdat je huid dat helemaal niet zo leuk vindt. Niemand heeft me hierop voorbereid en ondanks dat ik het had kunnen weten door logisch na te denken, was het toch even een domper.

Huid op huid-contact

‘Oh, heerlijk die eerste dagen! Dan kun je lekker veel huid op huid-contact maken!’ Ik weet nog goed dat ik vlak na de geboorte de jongens op mijn borst kreeg en vind dat een van de meest magische momenten in mijn leven als moeder. Maar daarna? Daarna heb ik het eigenlijk niet meer gedaan. Althans, wel geprobeerd, maar ik moest al gauw toegeven dat het niet ging lukken. Huid op huid-contact zorgt bij mij namelijk voor flink wat irritatie omdat het toch warm wordt tussen beiden. Als ik het wel een kans gaf, had ik al snel een jeukende plek op mijn borst. Knuffelen ging dus vooral met kleding aan, of bijvoorbeeld met een hydrofiele doek ertussen. Zo deed ik dat ook in de draagzak, als het hoofd van Maddox tegen mij aan kwam. Weet dat daar ook helemaal niets mis mee is! Je kunt het ook slechts een paar minuten doen, om vervolgens van houding te wisselen of dus een doek te gebruiken. Huid op huid is gewoon bij mij al snel een no go.

Badderen

In bad gaan is voor mij uit den boze. Onder de douche ga ik wel, maar zeker niet iedere dag. Eén of maximaal twee keer in de week is wat mijn huid aan kan. Een baby badderen is voor mij echt heel vervelend. Je zit toch met je handen en armen onder water en bij mij gaat dat na een paar minuten al onwijs jeuken en irriteren. Ik heb de jongens dan ook zelf maar één keer in bad gedaan, alleen een eerste keer in de kraamweek. Daarna nam Raymond het over van me en gingen de jongens al vrij snel mee onder de douche, ook met hem.

Borstvoeding geven

Een van de dingen waar ik totaal geen rekening mee had gehouden, is eczeem dat opspeelt als je borstvoeding gaat geven. En dan heb ik het vooral over eczeem op de tepels. Bij Skyler gooide ik na de eerste week de handdoek in de ring. Hij was te vroeg geboren en wilde niet aanhappen, waardoor ik veel aan het kolven was. Dat had zo’n impact op mijn borsten, dat ik allemaal open wonden kreeg waar het vocht uit kwam. De tweede keer met Maddox wisselde ik borst- en flesvoeding met elkaar af. Ik wilde absoluut niet meer kolven. Maddox hapte goed aan, maar ook door deze beweging kreeg ik flink veel open eczeemplekken. Hij had er zelf geen last van qua geur of smaak, maar zelf ging ik door de grond van de pijn als hij aan het drinken was. Uiteindelijk heb ik ook dit afgebouwd zodat ik hier niet meer mee te maken kreeg.

Kraamverband

Als ik het heb over een gevoelige huid, bedoel ik ook echt een heel gevoelige huid. Ik moet dan ook goed rekening houden met lingerie en dingen als maandverband. De kraamverbanden in netbroekjes vond ik zelf dan ook vreselijk en ik kreeg er onwijs veel jeuk van. Het enige wat me hielp, was heel regelmatig verschonen én iedere keer goed schoonmaken en blijven verzorgen. Ik had flink wat grote (donkere!) katoenen onderbroeken gekocht en heb beide keren de mazzel gehad dat het vloeien vrij snel stopte. Ik ben blij dat ik dat niet meer mee hoef te maken. Er zijn tegenwoordig wel veel merken kraamverband. Verdiep je er even in voordat je gaat bevallen, als je net als ik eczeem hebt.

Is het allemaal heel vervelend geweest? Nee hoor, ik heb voor mijn gevoel niet veel gemist. We hebben urenlang geknuffeld met kleding aan, ik pakte de jongens aan als ze klaar waren onder de douche voor evengoed een fijn moment en met flesvoeding is helemaal niks mis. Het zijn wél dingen die ik van tevoren had willen weten. Ik weet dat ik reageer op een huid tegen me aan en op water maar als je zo in je babybubbel zit, denk je daar niet helemaal over na. Bij dezen! Voel je niet schuldig en zoek voor jou naar manieren om het fijn te maken voor je baby, maar vooral ook voor jezelf en jouw huid!

Delen:
Secured By miniOrange