Dit leerde ik van mijn coachingsessies

Dit leerde ik van mijn coachingsessies

Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn laatste coachingsessie had. Via GORTcoaching kreeg ik drie sessies aangeboden en gelukkig konden we die alle drie nog goed inplannen alvorens ik hoogzwanger zou zijn. Ik zag er een beetje tegenop aangezien ik niet zo graag praat over mezelf en toch echt liever schrijf, maar al met al heeft het me enorm goed gedaan. Ik zal niet ontkennen dat het me onwijs veel energie kostte en dat de anderhalf uur durende sessies er behoorlijk inhakte, maar achteraf gezien was het dus heel erg goed. Vooral nu er een paar weken voorbij zijn en ik alles goed heb kunnen laten bezinken, merk ik dat ik dankbaar ben voor de sessies en dat ze meer teweeg hebben gebracht dan ik in eerste instantie dacht. Ik kwam binnen met de vraag ‘hoe ga ik alle ballen hoog houden en hoe vind ik de juiste balans?’ en ging naar buiten met toch wel wat andere inzichten. Vandaag wil ik de vijf grootste leermomenten met jullie delen.

1. Knopen doorhakken is moeilijk maar verandering is goed en zorgt uiteindelijk voor rust en ruimte
In mijn hoofd was ik al ruim een jaar bezig met twee zaken; ik wilde me meer focussen op Mommyhood en Styleguide meer loslaten én wilde mijn mediabureau opzeggen omdat het me niet meer bracht wat ik eigenlijk wilde. Twee dingen die je niet van de een op de andere dag beslist maar waar ik wel al maanden mee bezig was. Dingen die me onwijs veel energie kostte en me enorm remde in andere zaken. Maar ja, het stond allebei toch wel een beetje voor zekerheid. Mijn mediabureau zorgde voor een inkomen iedere maand en Styleguide was toch wel groter en dus ook meer verdienend dan Mommyhood. Uiteindelijk zegde ik toch het contract op en toen ik zwanger raakte van baby twee, kon ik niet anders dan mijn focus verleggen naar Mommyhood. Het voelde ergens bevrijdend en heel erg goed, maar toch knaagde het ook aan me dat ik niet meer twee sites zou kunnen vullen en het onzekere diepe qua inkomsten was ingesprongen. Knopen doorhakken en kiezen voor iets nieuws en onbekends zijn niet mijn meest sterke punten maar door het hierover te hebben, dingen helder op een rij te zetten en alle deuren open te houden, is het uiteindelijk helemaal goedgekomen. Styleguide staat op een lager pitje, Mommyhood groeit iedere maand en de inkomsten waren afgelopen kwartaal beter dan een jaar geleden. Dat geeft toch weer een boost.

2. Niemand doet het perfect
Ik ben een grote perfectionist. Ik wil álles goed doen en kan enorm boos op mezelf worden als ik steken laat vallen. Ondanks dat anderen tegen me zeggen dat ook zij strugglen met het moederschap, met balans, met hun werk of met iets in hun privésituatie. Maar hoe kan dat dan? Het loopt toch overal op rolletjes? Niet dus. Door meer open te zijn over zaken, meer te praten met medemoeders en alles iets meer van een afstand te bekijken, zie ik zelf veel beter in dat het echt niet erg is om soms even de boel de boel te laten. Een artikeltje minder, even helemaal geen werk om te spelen met Skyler, even een uurtje voor mezelf besteden op een werkdag en meer om hulp vragen.

3. Ik ben graag alleen, heb rust en ruimte nodig en dat is helemáál niet erg
Uitgeput zijn na een event, het eigenlijk helemaal niet leuk vinden, een week lang opzien tegen een modeshow, het moederschap in het begin lastig vinden omdat Skyler 24/7 om me heen was… Het zijn slechts wat dingen waar ik het gewoon heel erg moeilijk mee heb gehad. Vorig jaar las ik een mooi boek over introversie en ook tijdens de coachingsessies zijn deze zaken vaak ter sprake gekomen. Wat blijkt? Kiezen voor twee dagen kinderdagverblijf was een héél goede zet om mezelf even wat meer ruimte te geven. Het feit dat mijn moeder hier nog steeds iedere vrijdag is geeft me wat meer rust, het meer om hulp vragen zodat ik niet veel dingen alleen hoef te doen haalt wat druk van de ketel en het heel selectief uitkiezen van evenementen maakt me een veel gelukkiger mens. Terwijl ik in de (fulltime) beginjaren van Styleguide nog inging op iedere uitnodiging, ben ik nu amper nog ergens te vinden. Ik word het gelukkigst van artikelen schrijven en heb zeker niet alle events nodig om ‘bij’ te blijven. Ik kies de dingen uit die voor mij het meest van toegevoegde waarde zijn, durf vaker nee te zeggen en stel vaker voor om een één-op-één afspraak in te plannen. Dat levert vaak meer op én ik voel me er een stuk prettiger onder. En de evenementen die ik dan wél doe; daar kies ik heel bewust voor en dat levert dan alleen maar energie op.

4. Ik moet meer werken met een planning en duidelijk structuur aanbrengen in mijn dag
Voor mijn gevoel had ik een heel goede planning en wist ik duidelijk wat ik moest doen op een dag, maar het loopt nog te vaak in de soep waardoor ik gestrest word. Ik wilde op woensdag een vrije dag maar omdat ik dan op maandag en dinsdag niet genoeg inspiratie heb, kan ik niet altijd op woensdag niks doen. Ik werkte ook nog te vaak op zaterdag en zondag omdat ik op donderdag en vrijdag niet genoeg deed. En straks met een tweede kindje erbij, vergt het helemaal wat gepuzzel. Ik heb de druk van de ketel gehaald door Styleguide alleen te updaten wanneer ik daar tijd en zin in heb en schrijf nu alleen nog dagelijks voor Mommyhood. Er moet straks een heel nieuwe planning komen en daar moet ik echt even de tijd voor nemen om die goed te gaan finetunen. Zo gaat de baby na ongeveer een half jaar naar het kinderdagverblijf en gaat Skyler over een half jaar naar school. Dit zorgt voor wat werkuren die ik ook volop moet gaan benutten. Om vervolgens ook wat vrije uren te kunnen plannen om zo van twee kids te kunnen genieten én hopelijk het weekend vrij te houden om als gezin in te kunnen vullen. Het zal niet van de een op andere dag soepel verlopen, maar ik hoop dat ik na de bevalling ergens een moment kan vinden om voor mezelf het een en ander op papier te zetten en zo goed te kunnen plannen en voor mezelf meer structuur aan te brengen.

5. Wat is eigenlijk mijn missie?
Tijdens de laatste coachingsessie moest ik tien werkwoorden aanvinken die mij het meest prikkelden. Woorden waar ik me onwijs in kon vinden en waar ik me veel meer op wilde focussen. Want wat is eigenlijk mijn missie in het leven? Wat wil ik? Waar word ik gelukkig van? De woorden die ik aanvinkte, waren dromen, geloven, houden van, inspireren, keuzes maken, loslaten, opvoeden, schrijven, tijd geven en verzorgen. Dat waren voor mij kernwoorden die overal bovenuit sprongen. Uit deze woorden moest ik nog eens drie woorden kiezen die voor mij het meest inspirerend en belangrijk waren. Dat werden: inspireren, tijd geven en schrijven. De volgende vraag was voor welke groepering ik eigenlijk het liefste werk/schrijf en ondanks dat ik veel liefde voel voor Styleguide, koos ik uiteindelijk voor ‘moeders’. Het is nu namelijk een feit dat ik het meest gelukkig word van Mommyhood en daar de meeste energie uithaal. Al deze dingen moest ik bij elkaar gaan zetten en vormden mijn persoonlijke missie. Nu zie ik het niet echt als een levensgrote missie, maar het vatte wel alle drie de coachingsessies mooi samen voor mij. Want wat wil ik en wat is momenteel even het belangrijkste voor me? ‘Mezelf de tijd en rust geven om te moederen en naar een balans te zoeken tussen werk en privé, en tegelijkertijd aan de site te kunnen werken, te schrijven en andere moeders te inspireren.’ Ik vond het een heel mooie zin en het zorgde ervoor dat ik duidelijk voor ogen had dat ik de juiste keuze had gemaakt met Styleguide, mijn mediabureau, het iets minder artikelen schrijven en af en toe het perfectionisme meer los te laten zodat ik vaker voor de volle 100% kan gaan moederen.

Het was een heel mooie en fijne afsluiter van de drie sessies die me veel meer brachten dan alleen het antwoord op de vraag waarmee ik binnenkwam. Er is een soort rust over me heen gekomen en nu ik een stuk duidelijker voor ogen heb wat ik wil en waar ik het gelukkigst van word, hoop ik ook dat dat me straks met twee kids een heel hoop gaat opleveren.

Share:

7 Reacties

 1. 18 april 2017 / 06:26

  Mooi zeg! Die balans daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar. Merk dat ik ook sterk gevoel heb dat ik meer dan moeder wil blijven. Eerste oppasmoment al geprikt… kijken hoeveel werk ik dan kan verzetten of dat moment voor mezelf toch al echt wennen is na drie weken moederschap.

 2. 18 april 2017 / 09:21

  Lijkt me heel handig zo’n sessie. Ik worstel wel met dezelfde vragen als jij…

 3. 18 april 2017 / 09:35

  fijn om te horen dat je dat stukje rust hebt gevonden meis en goed artikel weer

 4. Jessica
  18 april 2017 / 11:35

  Fijn die sessies toch echt wel wat hebben opgeleverd.
  Door die rust en geluksgevoel straal je wss nu ook.
  Mss voelt je baby het ook en zit hij heerlijk te genieten zonder druk of tijd om te komen piepen 😉

 5. Ingrid
  18 april 2017 / 23:53

  Met jouw instelling en kracht gaat die missie zeker slagen! X

 6. 23 april 2017 / 13:14

  Ik herken het wel hoor, van tijd voor jezelf en alleen zijn. De afgelopen weken is onze zoon ook ruim 2 weken bij mij geweest, ik zit nu even thuis zonder baan (over 2 weken ga ik werken) en ondanks dat ik even geniet van de momenten die ik nu extra met mijn zoon heb, vind ik het ook wel… soms een beetje lastig. Want het is een schatje, maar is momenteel in een hangbui bij mama. Gelukkig geeft mijn man mij ’s avonds en in het weekend ruimte om even tijd voor mezelf te nemen. Ik zou in ieder geval géén goede thuisblijfmoeder zijn. Mooi wat de coachingsessies voor jou hebben opgeleverd. Het gaat je zeker allemaal lukken en er zullen momenten zijn waarop het niet lukt, nou, die heeft iedereen wel. Succes met de laatste loodjes!

 7. 30 mei 2019 / 09:13

  Artikel gevonden! Ik vroeg hier gister op insta naar en ben dus even gaan zoeken. Interessant om te lezen wat je eraan hebt gehad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.