(~215 B)
De provocatietesten van Maddox

De provocatietesten van Maddox

Toen Maddox een half jaar oud was, moesten we naar het ziekenhuis voor een provocatietest. Hij was al maanden over op koemelkvrije voeding Neocate vanwege zijn darm- en huidproblemen en omdat dat onwijs dure voeding was, moest er een provocatietest komen om te bewijzen dat Maddox dat daadwerkelijk nodig had. Het werd een blinde koemelktest. De ene dag kreeg hij Neocate met een paar druppels koemelk en de andere dag alleen Neocate. We wisten niet op welke dag hij wat zou krijgen. Uiteindelijk werd het al vrij snel duidelijk. Op de eerste dag merkte ik halverwege de test dat hij onrustig werd, hij krijg bultjes op zijn buik en begon met overgeven. De tweede dag was er niks aan de hand. We mochten doorgaan met Neocate.

Softijs

We zijn inmiddels een paar jaar verder. Uit een recent bloedonderzoek kwam naar voren dat hij nog steeds allergisch is voor koemelk, maar die waarde was wel afgenomen in tegenstelling tot vijf jaar geleden, toen hij ook een bloedonderzoek had. We merken dat hij koemelk kan verdragen als het ergens in verwerkt zit, vandaar dat we hem dat ook geven. Hij eet dagelijks chocopasta en dat gaat prima, en in de zomer is hij dol op softijs. Hoeveel koemelk wil je hebben? Wel hebben we gemerkt dat softijs in combinatie met iets anders niet goed gaat. Maar wat dat ‘iets anders’ is, is me nog niet helemaal duidelijk. Ik denk appelsap, maar kan het nog niet helemaal plaatsen. Het afgelopen jaar zijn er namelijk momenten geweest dat Maddox na het eten van softijs heel ziek werd. Koorts, amper aanspreekbaar en na een paar minuten overgeven. En na het overgeven is hij er gelijk weer. Dan krijgt hij praatjes, wil hij eten en verder met de dag. Het is heel vreemd, maar voor ons wel een teken om op te letten. Het is niet alleen het softijs, aangezien hij dat in de zomer vaker eet dan dat hij ziek is geweest. Het ligt ook niet aan het soort softijs of waar hij het eet, aangezien dit op Bakkum en de andere camping waar we stonden is gebeurd, terwijl dat op andere momenten daar wel goed is gegaan.

In samenspraak met de kinderarts hebben we dus besloten om wel koemelk te geven als het ergens in verwerkt zit, ook al geeft de bloedtest iets anders aan. We blijven het in ieder geval goed in de gaten houden. Dingen als melk en yoghurt eet hij voor nu nog niet, maar een koekje met de toevoeging van melk wel.

Ei, pinda en pollen

Uit het recente bloedonderzoek kwam ook naar voren dat hij nog steeds heel erg allergisch is voor ei en dat is dan ook wat we voor nu vermijden. Maar ook hier geldt weer: we sluiten het niet helemaal uit, want sommige dingen gaan goed. Dingen als een gekookt ei, quiche, pannenkoek en mayonaise zijn uit den boze, maar de toevoeging van ei in een koekje gaat goed. We merken wel dat Maddox hier ook erg alert op is aangezien de reacties die hij kreeg van ei niet mild waren. Als er getrakteerd wordt of als hij ergens is waar hij eten krijgt aangeboden, vraagt hij zelf al of het iets met ei is. Dat is dus iets waar we heel erg voorzichtig mee zijn. Ook kwam naar voren dat Maddox heel erg allergisch is voor pinda, en zo’n beetje alle grassen, bomen en pollen en dieren als katten en honden. Dat verklaart dan ook de heftige reactie die hij eens heeft gehad toen we thuis kwamen van een rondje wandelen in het bos. Hij moet ook heel erg goed zijn handen wassen als hij een hond heeft geaaid, anders heeft hij het binnen no time benauwd en krijgt hij onwijs opgezette en jeukende ogen. Nadat we de hele test hebben besproken met de kinderarts, was er nog een ding wat we wilden en moesten uitsluiten: noten.

Op woensdag in het ziekenhuis, en het is patatdag!

Provocatietest voor noten

De afgelopen twee woensdagen waren we in het ziekenhuis voor twee nieuwe provocatietesten. Omdat Maddox chocopasta eet, als in: hazelnootpasta Nutella, hoefden we dat niet uit te zoeken. Wel wilde de kinderarts kijken hoe hij reageerde op cashewnoot en walnoot. Met een reactie op deze noten konden we ook gelijk andere noten beoordelen, aldus de kinderarts. Uiteindelijk ging het beide dagen heel goed. Maddox vond het niet zo heel lekker, maar elk half uur werd de dosering iets opgehoogd en kreeg hij noten voorgeschoteld. Ik kan niet zeggen dat er geen reactie was, maar het was niet heel heftig.

Zo kreeg hij halverwege beide testen heel rode wangen en merkten we dat hij onrustig werd. Omdat hij met andere allergieën echt wel heftig reageert met spugen, buikpijn, veel eczeem, dikke ogen en een opgezet gezicht, was dit dus een mild iets. Mocht hij dus eens een nootje eten op een verjaardag, is er geen man overboord. Dat is een fijn geweten want zodra hij iets heeft gegeten waarvan ik niet weet of er ei of pinda in zit, schiet ik behoorlijk in de stress. Deze milde reactie is te overzien, aangezien het daarna ook vanzelf weer wegtrok.

Geruststelling

Ik ben blij dat we niet ook noten hoeven toe te voegen aan zijn allergielijst. Hij is allergisch voor een hoop en het is vervelend dat hij (en wij) daar rekening mee moet(en) houden, maar het is te overzien. Ei schrappen we uit zijn voedingspatroon, met melk zijn we oké maar we blijven oplettend, softijs combineren we niet meer met appelsap in de hoop dat dat niets meer veroorzaakt, pinda eet hij niet en de grassen, bomen en pollen buiten kunnen we aan met medicatie zodra alles weer gaat groeien in de lente. Maddox blijft een allergisch kind dat we altijd in de gaten moeten houden met zijn astma, eczeem en hooikoorts, maar de reacties zijn niet levensbedreigend. Dat is een geruststelling.

Met de medisch pedagogische zorgverleners Lida en Tessa, die er voor Maddox een feestje van hebben gemaakt. (Ziekenhuis Amstelland, foto geplaatst met toestemming)

Delen:
Secured By miniOrange