Zodra je in verwachting bent, zijn er tientallen boeken die je kunt bestellen om te lezen. Van ‘Oei, ik groei‘ tot ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. De eerste keer maakte ik me daar ook schuldig aan. Ik was net zwanger en liep met Raymond naar de boekhandel om daar wat boeken te kopen waar ik dacht iets aan te hebben. Nu vind ik zelf ‘Oei, ik groei’ echt wel een bijbel, maar van de rest werd ik alleen maar onzeker. Bij Maddox heb ik dan ook helemaal niks gelezen, op het boek ‘De Melkfabriek‘ na, en dat beviel me uitstekend. Nu mijn kinderen wat ouder worden, merk ik dat ik het toch wel weer interessant vind. Niet zozeer boeken die me gaan vertellen hoe ik iets moet doen om een goede moeder te zijn, maar wel boeken die me hier en daar tips geven, die meer op de pedagogische ontwikkeling gericht is, boeken over situaties waar we nu mee te maken hebben, etc. Het slechte slapen, issues met eten en leren lopen maken opeens plaats voor heel andere zaken die je soms het hoofd over doen lopen. Gamende kinderen, praten met oudere kinderen, rivaliteit tussen broertjes, dat soort zaken.
Het scheelt wel dat ik me minder onzeker voel en dat ik zo’n boek momenteel meer zie als kennis vergaren dan als ‘ik moet het zo volgens dat boek doen’. De basisschool leeftijd is heel andere koek dan de baby- en dreumesfase en dus ben ik toch wel weer veel aan het lezen. En ik heb een paar tips! Ik deel ze vandaag heel graag met jullie.
How2Talk2Kids & How2Talk2Kids broers en zussen zonder rivaliteit
How2talk2kids
Faber en Mazlish bieden praktische effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott. Direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 20 jaar.
-Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind.
-Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept.
-Kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen.
-Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol.
Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Adele Faber en Elaine Mazlish worden internationaal erkend als experts op het gebied van communicatie tussen volwassenen en kinderen. De methode wordt al tientallen jaren gedoceerd via hun boeken en workshops. Heleen de Hertog is oprichter van How2talk2kids en moeder van vier kinderen. Ze heeft het Amerikaanse boek en de workshop bewerkt voor de Nederlandse markt. How2talk2kids geeft met gecertificeerde trainers workshops en themabijeenkomsten door het hele land.
How2Talk2Kids leerde ik kennen via CompaNanny en ik vind het heel inspirerend. Het leert hoe je het beste kunt communiceren, hoe je bepaalde vragen kunt stellen en hoe je strijd kunt voorkomen. In de praktijk vind ik het wel lastig en ik merk dat het een boek is dat je vaak nog even erbij moet pakken. Als je het echt helemaal vlekkeloos wil kunnen hanteren, raad ik ook zeker de cursus aan. Even een investering, maar het brengt iets heel moois. Ik pak af en toe het boek erbij en als ik merk dat mijn communicatie richting ons kind niet goed aankomt, weet ik weer even: ik ga het boek pakken om te kijken hoe ik dit beter kan doen. Er zijn echt zinnen die ik heb omgevormd en waarmee er veel minder strijd ontstaat. Eigenlijk een boek dat iedere ouder moet hebben!
How2talk2kids broers en zussen zonder rivaliteit
..En voor je het weet ben je als ouder weer de impopulaire scheidsrechter, die een eind maakt aan het zoveelste conflict. Het voortdurende gekibbel tussen broers en zussen vergt vaak veel van het incasseringsvermogen van ouders en drijft ze soms tot wanhoop. In dit boek beschrijven Adele Faber en Elaine Mazlish concrete en direct toepasbare vaardigheden om kinderen te coachen bij hun onderlinge conflicten. Hierdoor leren kinderen zelf hun meningsverschillen op te lossen, respectvol met elkaar om te gaan en elkaar de ruimte te geven om verschillend te zijn.
Ik heb dit boek zelf nog niet helemaal uit, maar het is wel een boek dat voor langere tijd op mijn nachtkastje blijft liggen. We hebben twee jongens die nogal van elkaar verschillen en dat zorgt voor een hoop strijd in huis. Ik waarschuw héél veel en ben continu politieagent aan het spelen. Vermoeiend, wel. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat vormen als Maddox ook naar de basisschool aar. In dit boek staan vaardigheden die je kunt toepassen om het net even iets gezelliger te maken in huis, in dezelfde stijl als het basisboek. Ik raad absoluut het eerste boek aan voor de basis en als je net als ik twee of meerdere kinderen hebt die veel ruzie maken, kan boek twee een mooie aanvulling zijn. Communicatie is een vak apart, helemaal met kinderen. Als je als ouder dan net een zin beter kan formuleren waardoor de kinderen minder strijd hebben of waardoor ze zich meer begrepen voelen, kan dat al erg prettig zijn.
Het basisboek How2Talk2Kids koop je hier. Het boek over broertjes en zusjes vind je hier.
Temperamentvolle kinderen
Eva Bronsveld schreef Temperamentvolle kinderen, dat handvatten biedt voor het opvoeden van temperamentvolle kinderen. Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Maar dat vraagt vaak wel meer van jou als ouder dan de opvoeding van een niet-temperamentvol kind. Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Het boek vol handreikingen en tips verandert het kind niet, maar de opvoeder wel.
Van Eva heb ik al eerder een presentatie bijgewoond en ik vind haar en haar verhaal fantastisch. Skyler en Maddox hebben allebei een aparte handleiding en ik herken Skyler niet helemaal in het plaatje van temperamentvol kind, maar bij Maddox merken we wel af en toe dat hij die kant op gaat. Dit boek geeft heel mooie handvatten waar eigenlijk ieder kind wel iets aan heeft, maar vooral dus de gevoelige kinderen die behoorlijk koppig kunnen zijn. Het boek is fijn en praktisch geschreven dus je kunt er goed mee aan de slag. Zoals een mooie review online zegt: ‘Eva beschrijft zo’n positieve manier van opvoeden op zo’n heldere, nuchtere en toegankelijke manier dat je meteen zin krijgt het toe te gaan passen. In dit boek kreeg ik eindelijk antwoord op mijn vraag waarom belonen en straffen bij mijn kinderen totaal niet werkt. En hoe je de machtsstrijd in huis vermijdt door de nadruk te leggen op samenwerken. En dat je, door de gevoelens van je kinderen te erkennen, juist geen ‘watjes’ creëert, maar kinderen die hun eigen gevoelens leren snappen en ermee om leren gaan. Opvoeden wordt weer leuk met dit boek!’
Je koopt het boek hier.
Luister je wel naar mij?
Gesprekken met kinderen voeren we allemaal. Voor leerkrachten, hulpverleners voor kinderen en gezinnen of voor (jeugd)artsen is het voeren van gesprekken met kinderen een kerntaak. In Luister je wel naar míj? beschrijft Martine Delfos hoe gesprekken met kinderen van vier tot en met twaalf jaar gevoerd kunnen worden. Hoe krijg je ze aan de praat over wat hen bezighoudt? Moet je praten en spelen tegelijk? Welke vraagtechnieken zijn op welke leeftijd geschikt? Hoe schat ik de mentale leeftijd van een kind in? Maar ook: hoe zorg je dat het kind een optimale getuige is? Martine Delfos schreef een boek waarin het meest recente onderzoek verwerkt is tot een model van leeftijdsgewijze vormen van gespreksvoering. Het is geschikt als leerboek voor mensen die met kinderen in de basisschoolleeftijd werken, van leerkracht of politieagent tot therapeut. Het blijkt ook in de dagelijkse praktijk van de opvoeding een handvat te geven aan ouders hoe met hun kind te communiceren.
Dit is het enige boek uit deze lijst dat ik niet zelf heb gelezen, maar online tegenkwam en eigenlijk wel wilde meenemen in deze lijst. Vooral omdat communicatie de basis is van alles en het echt voor een hoop meer rust kan zorgen als dat in orde is. Ik hoor best regelmatig hier thuis van Skyler ‘je luistert niet naar mij!’ of ‘je begrijpt het niet!’ waarna hij ontzettend boos kan worden. Ik denk ook wel dat het een vak apart is om goed te kunnen communiceren met de verschillende leeftijden die voorbij komen in huis. Enerzijds is Skyler heel groot en ook echt wel ver waardoor veel besproken kan worden; anderzijds kan hij nog heel erg klein zijn in zijn doen en laten en weet ik niet precies hoe ik bepaalde dingen moet verwoorden. Absoluut een boek voor op mijn leeslijst.
Je koopt het boek hier.
Mijn gamende kind
Gamen: het is de #1 hobby voor heel veel kinderen… En de #1 opvoedkwestie voor heel veel ouders. Hoe voorkom je de dagelijkse strijd om schermtijd? Wat is gezond gamegedrag? Zou je bepaalde games thuis moeten verbieden? Hoe voorkom je dat de schoolprestaties van je kind eronder lijden? En hoe hou je thuis de sfeer gezellig? In ‘Mijn gamende kind’ beantwoorden Koen Schobbers en Deirdre Enthoven de belangrijkste vragen over gamen. Op elke vraag krijg je een kort en duidelijk antwoord, een uitgebreider antwoord met meer (wetenschappelijke) onderbouwing, en natuurlijk de beste en adviezen. ‘Mijn gamende kind’ helpt je om irritaties thuis te voorkomen, de band met je kind te versterken en laat zien hoe jij en je kind verantwoord kunnen omgaan met gamen. Kortom, echt álles wat je als ouder moet weten over je gamende kind!
Jaja, ik heb een echte gamer in huis. Skyler is dol op Brawl Stars op de iPad, speelt graag Minecraft, pakt regelmatig Pokémon erbij en speelt met enige regelmaat Fortnite of spellen als Luigi. Het liefst zit hij dag en nacht met de Nintendo in zijn handen en het is aan ons als ouders de taak om dit in goede banen te leiden. Nu ben ik van mening dat het niet alleen maar negatief is en dat het soms voor Skyler ook heel leerzaam kan zijn, maar dat er wel een goede balans moet zijn. Dit is niet helemaal bij ons thuis, omdat Skyler momenteel weinig andere interesses heeft. Plus dat we midden in de Corona-tijd zitten en we drukke tijden achter de rug hebben waardoor Skyler meer zijn gang kon (en mocht) gaan. Dit boek geeft tips, deelt mooie antwoorden op veelgestelde vragen en -het belangrijkste voor mij- kiest geen kamp. Gamen is niet goed of fout, maar het is de manier waarop je het aanpakt en de interesses die jouw kind heeft. Zo vind ik het vreselijk als Skyler iets wil vertellen over zijn game en snap ik er niks van, maar is het dus wel heel goed om deze interesse te tonen. Het is ook prima als jouw kind meer gamet dan gemiddeld, maar zijn de andere activiteiten dan nog wel in balans? Echt een geweldig boek als je net als ik een kind hebt dat graag spelletjes speelt en dat soms een beetje de overhand neemt.
Je koopt het boek hier.
De basisschooljaren
De basisschooljaren worden ook wel de ‘gouden jaren’ van de kindertijd genoemd, terwijl deze niet vaak worden behandeld in de literatuur. Toch is dit een tijd vol uitdagingen, pieken en dalen, liefde, huiswerk, geheimen en onzekerheid. Je kind heeft je nodig om hierdoorheen te worden geloodst, maar heeft ook behoefte aan ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan. In deze fase zet jouw kind de eerste stappen in de volwassen wereld.Een periode waarbij veel emoties komen kijken die gepaard kunnen gaan met onrust. Het is jouw taak als ouder om je kind het vertrouwen te geven dat het deel uitmaakt van deze nieuwe wereld.
Ik ben groot fan van de boekenserie van Montgomery! Het basisboek is fantastisch, maar ook de opvolgende edities over de verschillende leeftijdsfases geven zeer goede tips voor de fase waar jouw kind momenteel in zit. Vooral dit boek, over de basisschool jaren, is heel erg fijn om in huis te hebben. In dit boek wordt verteld over de veranderingen die jouw kind doormaakt, hoe het met de ontwikkeling van emoties zit, hoe het is dat ze andere interesses krijgen en dat ze steeds meer loskomen van thuis. Máár dat jij als ouder er ook voor moet zorgen dat jullie band sterk genoeg blijft om deze vrijheid te kunnen bieden. Dat ze genoeg vertrouwen creëren om met alles weer terug naar huis te kunnen. Een prachtig boek waar ik veel in heb gemarkeerd en waar ik veel aan heb. Ik ga eerdaags ook aan het boek ‘van peuter tot kleuter‘ beginnen, waar ik hopelijk meer over de ontwikkeling van Maddox ga lezen. Het fijne is dat het allemaal ook per leeftijd geselecteerd is. Zo vind je in het boek over de basisschool leeftijden hoofdstukken voor ieder jaar tot 12 jaar, waardoor je kunt bladeren en het later nog eens kunt inzien. In het boek ‘van peuter tot kleuter’ gaat het over de leeftijd van 2 tot 6, waar ik dus ook nog veel aan ga hebben.
Ik vind het prettig dat ik een boek niet helemaal hoef te lezen maar echt kan selecteren op leeftijd of interesse. Hetzelfde met het boek over gamen; als ik met een vraag zit, blader ik gewoon nog even door het boek naar het juiste onderwerp. Op deze manier blijf ik on top of mind en belandt het niet na een keer lezen achterin de kast.
Je koopt het boek hier.