(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Als je na jaren ZZP’en weer eens iets anders wil

Als je na jaren ZZP’en weer eens iets anders wil

Vorig jaar schreef ik het artikel dat ik over vijf jaar weer in loondienst zou zijn. Inmiddels heb ik het voor mezelf iets helderder en ben ik er wel over uit dat dat hoogstwaarschijnlijk aankomend jaar al gaat zijn. In eerste instantie om de reden dat ik meer zekerheid en stabiliteit wilde qua inkomsten; momenteel ben ik op het punt dat ik iets zoek waar ik meer voldoening en energie uit kan halen. Bloggen vind ik nog steeds heel erg leuk en dat zal ik ook echt nog wel blijven doen, maar ik voel dat het tijd is voor een volgende stap. De wereld is veranderd en ik merk steeds vaker dat ik me er niet helemaal meer in ‘thuis’ voel. Tijd voor een nieuwe uitdaging, voor werkdagen waarna ik de deur achter me dicht kan trekken, voor meer afbakening en leuke, nieuwe kansen. Weer even een frisse wind! Maar het is gek als je nog nooit écht in loondienst bent geweest, om dan opeens in de wereld van de banen te stappen. Ik sta trouwens ook zeker open voor iets vastere freelance klussen, dus neem loondienst niet al te letterlijk. Het gaat me meer om een nieuwe baan, een aantal uren per week aan de slag voor iets anders dan Mommyhood. Op welke manier dat ook zal zijn. Omdat ik veel vragen kreeg over wat ik precies wilde en hoe ik dat voor me zie, wil ik toch mijn hersenspinsels de komende tijd eens met jullie delen. Want je weet, ik ben graag eerlijk en open over verschillende fases in mijn leven en daar horen deze zaken ook bij.

Een keer in loondienst

Als ik mijn bijbanen niet meetel, ben ik één keer in loondienst geweest. Na mijn studie Media, Informatie en Communicatie ging ik aan de slag als webredacteur. Eerst als stage, maar daarna als volwaardige medewerker. Ik werkte vier dagen in een klein bedrijf met collega’s. Na een half jaar stopte ik daar en kon ik al rondkomen van mijn blog. Ik sprong in het diepe, tekende bij een mediabureau en ging volledig voor mijn eigen bedrijf. Tot op heden is dat niet anders geweest. Ik schreef wat freelance voor andere partijen zoals UIT Magazine en Weight Watchers, maar nooit meer heb ik een contract getekend bij een ander bedrijf. Het is echter niet zo dat ik in al die jaren nooit meer gesolliciteerd heb. Er zijn wat leuke dingen voorbij gekomen waar ik een gokje voor wilde wagen. Ik schreef de afgelopen tien jaar misschien vijf sollicitatiebrieven en mocht bij twee op gesprek komen. Dat liep op niks uit, maar de urge was er ook niet helemaal. Inmiddels is dat anders; ik heb behoefte aan nieuwe dingen en ben dus aan het rondkijken voor nieuwe kansen. De afgelopen maand zijn er drie brieven uit gegaan. Een keer naar een fulltime functie; twee keer naar parttime banen. Ondanks dat dat niks is geworden, heb ik nu wel meer helder wat ik precies wil en in welke hoek ik wil gaan zoeken. Toch vind ik het heel lastig om mezelf nu te moeten ‘verkopen’. Ik ben opeens heel onzeker over alles en vind het dan ook best lastig. Er zit natuurlijk een verschil tussen eigen baas zijn of opeens in een functie moeten passen.

Schrijven en marketing

Er zijn veel openstaande vacatures, maar er zijn meer kapers op de kust in de markt waarin ik zoek. Als ik denk aan wat ik wil kom ik al gauw uit bij schrijven, dat is nu eenmaal wat ik het liefste doe. Nu ik mijn NIMA A Marketing in the pocket heb ben ik daar ook naar op zoek. Een combinatie tussen online marketing en (online) schrijven heeft echt wel mijn interesse. Ik wil over een tijd zelfs meer leren over online marketing en hoe meer ik lees, hoe vaker ik denk ‘Ja, dit is toch wel echt mijn ding’. Je kunt wel zeggen: een beetje wat ik nu doe, alleen dan voor anderen. Ik vind de andere kant ook heel interessant; het lijkt me tof om voor een mooi merk aan de slag te gaan. Maar ja, nu ik dat zo schrijf denk ik ook al gauw; kan ik dat eigenlijk wel? Ik voel me dan opeens wel weer heel erg ‘jong’ en ‘onervaren’, terwijl ik van binnen heus wel weet dat dat nergens op slaat. Ik heb al tien jaar een eigen bedrijf waar ik iedere maand inkomsten uit haal. Dan heb je heus wel ergens verstand van, haha.

Ervaring maar ook weer niet

Ik heb zeker ervaring, maar ik vind het lastig om te zien hoéveel ervaring dat precies is in het werkveld. Ik neig al gauw naar junior-functies, terwijl ik op sommige vlakken na tien jaar ervaring zeker geen junior ben. Op marketinggebied ben ik officieel nog nieuw, maar toch weet ik al een hoop en heb ik gemerkt tijdens mijn studie dat ik behoorlijk bekend ben met online marketing en alle facetten van dit vak. Ik vind van mezelf dat ik goed kan schrijven maar buiten mijn blog om heb ik natuurlijk weinig ervaring met andere werkgevers. Er wordt me weleens gevraagd wat ik zoal voor ogen heb maar eerlijk gezegd weet ik dat maar een beetje en bekijk ik vacatures op gevoel. Zolang het parttime is (vind ik voor nu het meest fijn met de kinderen, mijn blog en boek in het vooruitzicht) en iets met schrijven en online marketing erin heeft staan, bekijk ik per bedrijf of het passend is. Om een voorbeeld te geven; CompaNanny had een functie als online marketeer die ik waanzinnig vond, maar uiteindelijk ben ik het niet geworden vanwege concurrentie met meer ervaring. Bovendien was dit een fulltime functie en ben ik erachter dat ik dat voor nu echt te hoog gegrepen vind. Ook bij ander mooi bedrijf heb ik een kansje gewaagd als online redacteur en bij een marketingbureau stuitte ik op een functie als tekstschrijver en een deel junior marketing. Van beiden heb ik tot op heden nog niks gehoord.

Nodige spanningen

Vanuit loondienst naar ZZP’er vinden veel mensen een toffe maar spannende stap, maar andersom is het net zo. Om opeens vanuit je eigen bedrijf de stap te maken naar een baan in loondienst brengt ook de nodige spanningen met zich mee. Ik merk dat het me onzeker maakt, maar tegelijkertijd word ik er heel erg blij van. Ik stuit op vacatures waarbij ik denk ‘Dit is helemaal binnen mijn straatje’ en dan krijg ik al helemaal zin om er aan de slag te gaan. Ik heb de tijd en dat maakt het proces gelukkig een stuk luchtiger en leuker. Het is weer een heel nieuwe, spannende wereld en ik ben benieuwd waar uiteindelijk dit schip gaat stranden. Ik heb er vertrouwen in dat er uiteindelijk iets moois op mijn pad gaat komen. Waar en wanneer dat zal zijn, dat horen jullie uiteraard vanzelf. Ik ben zelf ook heel erg benieuwd waar ik uiteindelijk terecht ga komen. Ik weet zeker dat dat een mooie plek gaat zijn.

Leuke vacatures/bedrijven mogen natuurlijk altijd naar me gemaild worden!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Comments

 1. 20 december 2019 / 07:22

  Gaaf hoor! Ik werk nu 26 uur naast mijn blog en in maart ga ik weer 30 uur werken. Nu neem ik namelijk wat uurtjes ouderschapsverlof op. Ik vind het heerlijk en kan het iedereen aanraden. Daarom vind ik het ook zo leuk dat je deze stap wilt wagen. Het kan ook echt naast je blog en de zekerheid is inderdaad heel erg fijn. Net als de secundaire voorwaarden: je bouwt pensioen op, krijgt vakantiegeld, misschien eindejaarsuitkering en wat ik ook heel fijn vind is dat ik scholing aangeboden krijg. Hierdoor blijf je jezelf altijd ontwikkelen. Daarnaast zitten we een beetje in hetzelfde vakgebied. Ik werk al jaren op een afdeling Marketing & Communicatie als online communicatie adviseur en sinds een paar maanden ook als community manager. Die wereld is echt heel leuk en altijd in beweging. Dat maakt dat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen en er iedere keer opnieuw voldoening uit haalt. Er komt vast wel iets moois op je pad, heel veel succes!

  • 20 december 2019 / 09:44

   Pensioen bouw je tegenwoordig ook niet meer overal op, helaas. Ken genoeg bedrijven waar ze dat eruit hebben gehaald.

  • Shirley
   Auteur
   20 december 2019 / 09:48

   Heel leuk om te horen dat de combinatie je zo bevalt. Ben heel benieuwd 🙂

 2. 20 december 2019 / 09:42

  De ervaring om mij heen leert dat als je ooit zelfstandige bent geweest je niet meer kan aarden met voor een baas werken. Opeens is die flexibiliteit die je nu hebt geen last maar een stukje rust. Ben benieuwd hoe jij dat gaat ervaren.
  Maar als je het niet probeert weet je het nooit. Ik hoop dat je komt waar je wilt komen!

  • Shirley
   Auteur
   20 december 2019 / 09:48

   Ja, dat zal ook echt een omschakeling zijn. Maar als het niet bevalt is er altijd nog de mogelijkheid om weer de stap voor mezelf te maken 🙂 En misschien stuit ik wel op iets tofs dat op freelance basis is, of iets in een heel andere vorm.

 3. 20 december 2019 / 11:09

  stoere actie!! ik zelf zou het alleen niet meer kunnen om onder iemand te werken!! ben wel heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen bij je 😀

 4. Susan
  20 december 2019 / 12:24

  Ik ben thuisblijfmoeder sinds 5 jaar en ik was hiervoor maatschappelijk werker. Ik wacht nog even tot mijn jongste naar de basisschool gaat en wil dan een baan zoeken die past binnen de schooltijden (dat is niet bepaald flexibel en maakt de zoektocht wel wat lastiger..)
  Dat jij al precies weet wat je leuk vind en wilt lijkt me heel erg fijn. Er komt vast iets op je pad!

 5. Ilse
  20 december 2019 / 18:16

  Ik ken herken je onzekerheid over hoeveel ervaring je hebt heel erg! Ik ben inmiddels ook al weer een flink aantal jaar ondernemer en leid een succesvol bedrijf en team. Maar ik schat mezelf toch nog altijd vrij junior in. Moet soms echt even mezelf toespreken dat ik heus wel wat te vertellen heb en er echt wel sta..