9 x als Raymond van huis is

9 x als Raymond van huis is

De laatste tijd, en dan vooral de laatste twee jaar, gebeurt het zo’n twee a drie keer per jaar dat Raymond weg is voor zijn werk. Hij is eens drie weken weggeweest en de laatste twee keer was het een week. In het begin brak er van mijn kant een beetje paniek uit. Alleen? Met toentertijd één en nu twee kinderen? Hoe dan? Maar eigenlijk verliep het sinds dag 1 al op rolletjes. Er verandert namelijk niet zo bijster veel; overdag ben ik, op het weekend na, altijd al alleen met de kinderen en komt het verzorgen voornamelijk op mijn schouders terecht. Omdat Raymond de laatste periode ook ’s avonds regelmatig laat is, draai ik mijn hand ook niet om voor het avondritueel met twee van die kleine draken. Oké, het is wel heel ongezellig als de kids in bed liggen en ik alleen op de bank plof, maar ook daar heb ik weer een ritueel voor gevonden. Vandaag wil ik negen dingen delen die ik doe of ervaar als Raymond er niet is. Want dat is best leuk om eens bij stil te staan. Raymond komt vandaag weer terug na een week weg en dit was weer helemaal van toepassing;

1. Zodra de kinderen op bed liggen ga ik beneden alles opruimen. Ik haat het als er speelgoed blijft slingeren en ik ’s ochtends in een rommelig huis terecht kom. Ik zorg dat er geen afwas staat en ga daarna met laptop en boek naar boven. Televisie aan en mijn chillavond kan beginnen. Om 19:30 uur. In bed. Haha. De ene keer blijft het bij televisie kijken, de andere keer lees ik een boek of werk ik wat aan de site op mijn laptop.

2. Wat ik ook wel regelmatig doe, is een slaapfeestje in het grote bed. Maddox slaapt wel in zijn eigen bed omdat hij dan rustiger ligt dan bij mij, maar Skyler kruipt om 19:30 uur naast me en dan kan het feest beginnen. We kletsen gezellig, kijken wat televisie of hij kijkt op de iPad en ik lees een boekje. Vervolgens gaat het licht veel te laat uit, maar nu het vakantie is –of in de weekenden tijdens andere momenten- mag het.

3. Ik eet héél makkelijk. Niet per definitie ongezond, maar vooral iets lichts of dus gewoon makkelijk. Normaal kook ik vrijwel iedere avond wel flinke maaltijden omdat Raymond een grote eter is maar als ik alleen ben, dan voel ik niet zoveel voor avondeten. Ik maak soep, een tosti, gewoon een boterham, een simpele pasta, wat zoete aardappel met een stukje zalm of ik eet kliekjes uit de vriezer. Ik vind het heel erg moeilijk om voor mezelf uitgebreid te staan koken, terwijl ik zelf maar een klein bord leeg eet en Skyler negen van de tien keer aan het protesteren is. Voor Maddox sta ik ’s middags de meest heerlijke gerechten te koken maar dat blijft ’s avonds dus een beetje achter.

4. We zijn een beetje uit ons ritme, voornamelijk ik. Normaal gaat Raymond rond 08:00 uur de deur uit en eten we ’s avonds iets na 18:00 uur maar omdat er nu niemand weggaat en niemand thuis komt, is alles een beetje veranderd. Soms eet ik al met de kinderen om 17:00 uur en dan duurt de avond opeens heel erg lang voor mijn gevoel. Ook overdag voelt het opeens anders omdat je niet echt op iemand wacht om het avondritueel mee te starten. Als Raymond langer dan twee weken weg is zijn we na een paar dagen wel weer gewend, maar met vijf, zes of zeven dagen is het toch wat lastiger.

5. Ik geniet echt van de tijd alleen in de avond. Ik hoef niks te zeggen, niet gezellig te doen, kan zelf bepalen wat ik wil kijken of ga doen, kan vroeg naar bed zonder dat ik mezelf ongezellig vind, dat soort dingen. Natuurlijk kan het ook wel als Raymond thuis is, maar dan is het natuurlijk wel gezellig als je samen iets kan kijken of samen iets te bespreken hebt. Ik voel me dan al vaak die saaie vriendin als ik om 21:00 uur naar boven wil. Raymond is nogal een avondmens dus die kan gerust om 00:00 uur het licht uit doen.

6. Ik ben vaak aan het mopperen op Raymond dat hij zo weinig doet. Als hij om 08:00 uur naar zijn werk gaat ben ik vaak nog met de kinderen bezig. Als hij vervolgens om 19:00 uur op sommige dagen binnenstap en ik net de kinderen in bed heb, heb ik daar vaak iets op aan te merken. ‘Ik moet alles alleen doen’ en ‘je doet echt niks in huis!’ zijn dan dingen die ik roep. Maar eerlijk? Als Raymond er niet is besef ik me wel dat hij echt wel wat doet. Even de stofzuiger er doorheen, speelgoed opruimen, afwassen, de vuilnis buiten zetten, Skyler vast klaarmaken voor bed terwijl ik met Maddox bezig ben, Maddox bezighouden als ik Skyler naar bed breng, post voor me halen bij de postbus, de wasmachine vast vullen. Als iemand er niet is besef je pas echt goed wat je hebt, hè?

7. Het huis is heel erg netjes als Raymond er niet is. Er ligt bijna niks op het aanrecht, er ligt geen vuile was in de badkamer, geen kleding over het bad heen, niks op bed, geen vaat dat nog in de vaatwasser moet (die nu stuk is, de timing als je vriend er niet is haha), geen overvolle wasmand. Ik ruim dingen toch wat sneller op waar het hoort, haha.

8. Ik slaap al niet zo best vanwege de slapeloze nachten van Maddox, maar als Raymond van huis is slaap ik nog slechter. Ik weet niet wat het is maar ik word vaker wakker en slaap veel lichter.

9. Alles gaat gewoon door. Ik zet ’s avonds dan geen hele maaltijd op tafel en ik stap alleen in bed, maar over het algemeen gaat alles op rolletjes. Op maandag en dinsdag moet Maddox gewoon naar de crèche, Skyler moet gewoon naar school (nu is het toevallig vakantie), de dagelijkse dingen met de kinderen gaan gewoon door, er moet gewerkt worden, de boodschappen moeten worden gehaald, op vrijdag is mijn moeder er en voordat ik het weet sta ik alweer op Schiphol te wachten met de kinderen achterin de auto om Raymond op te halen en komen we thuis alsof het nooit anders is geweest. Inclusief de sleutels op het aanrecht, het gemopper en de kleding over de badrand. Maar wel weer helemaal compleet met betere maaltijden, gezelligere avonden en een iets strakker ritme.

Share:

3 Reacties

 1. Jessica
  8 mei 2018 / 09:15

  Kon ik ook weer geschreven hebben denk toch veel mensen zich hierin herkennen met een partner die al eens van huis is.

 2. 8 mei 2018 / 09:48

  snap best dat het even een paniek gevalletje was maar wat je al schrijft je red het prima in je eentje. en herkenbaar door te lezen dat als de man weg is er niet veel veranderd maar hier ook dito, als roon er is doet hij wel degelijk dingen terwijl ik loop te klagen dat meneer niks doet haha maar wel elke zondag is mijn huis spik en span gepoetst en gedweild door meneer 😉
  en heerlijk toch die slaap feestjes 😀
  ik vind het heerlijk als alles weg is in huis hahah, rust en geen verplichtingen maar ben ook weer heeeeel blij als het “spitsuur” is in huis met iedereen thuis 😀

 3. 9 mei 2018 / 14:52

  Ben ook heel benieuwd hoe dat ooit bij ons gaat, Mike is dan niet in het buitenland voor zn werk – maar wel 24uurs diensten. Maar 1 weekeind in de 5 weken vrij en regelmatig avond en nachtdiensten (en dus overdag slapen).
  Dat betekent dat ik heel vaak zowel ochtend als avondritueel in mn eentje zal moeten doen. En om me heen heb ik alleen stellen die alles samen doen, dus ik heb nog geen idee hoe dat ooit te redden haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.