(~215 B)
15 x Shirley en de middelbare school

15 x Shirley en de middelbare school

Het is alweer 18 jaar geleden dat ik mijn eindexamen havo deed en nu aan mijn welverdiende zomervakantie begon. Bizar eigenlijk, hoe lang dat alweer geleden is! Ik zat op de OSG in Hoorn en heb daar vijf jaar lang rondgelopen. Toen ik een serie zat te kijken waar het veel ging over de middelbare school, bracht dat me weer even terug naar mijn eigen tijd. Ik heb zin om er iets over te delen en hoe kan dat beter dan in lijstjesvorm? Was het een leuke tijd? Mwah, ik heb betere tijden gekend. Ik had de juiste leeftijd, maar voelde me heel klein en onzeker. Dat helpt natuurlijk niet mee als je tussen stoere jongens komt en omringd wordt door meiden die al veel met make-up en uitgaan bezig zijn. Maar al met al heb ik me prima staande gehouden en heb ik netjes de hele havo-periode doorlopen.

 1. Geschiedenis was mijn slechtste vak. Ik heb in de vijf jaar dat ik daar op school heb gezeten nooit een voldoende gehaald. Het interesseerde me niet, maar het lukte me ook gewoon niet om een beter cijfer dan een 5 te halen. Totdat ik opeens in het eindexamenjaar zat, leerde alsof mijn leven ervan af hing en slaagde met een voldoende op de eindlijst.
 2. Ik was dol op mijn kluisje en zorgde altijd dat er een feestje van gemaakt werd. Er lagen favoriete spullen in, ik liep regelmatig even langs en ik plakte er met plakband allemaal toffe dingen in.
 3. Mijn favoriete vak was -het zal je verbazen- Nederlands. Als ik mijn cijferlijsten erbij pak, zie ik dat ik voor Frans en Nederlands de hoogste cijfers haalde. Ik spreek nu geen woord Frans meer, maar Nederlands is altijd favoriet gebleven. Bij Frans lag het vooral aan de docenten, ik vond ze allemaal fantastisch!
 4. Ik was altijd een van de braveriken van de klas. In het eerste jaar was ik degene die het klassenboek meenam en dat vond ik fantastisch om te doen. Nu vraag ik mezelf af waarom, haha. Ik viel daardoor wel een beetje buiten de boot, omdat er vooral veel relschoppers in de klas zaten die zichzelf heel stoer vonden.
 5. In de hele schoolperiode ben ik één keer de klas uitgestuurd. Bij Duits, bij de meest vreselijke lerares ever, voelde ik mezelf opeens heel rebels en bleef ik klooien. Toen ik me moest melden schaamde ik me gelijk kapot.
 6. Ik ben nooit verliefd geweest op iemand van school. Toen ik 16 was kwam Raymond op mijn pad en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.
 7. Uiteindelijk koos ik voor het zogenaamde pretpakket, Cultuur & Maatschappij. Ik had niks met natuur- en scheikunde en was vol overtuiging van mijn keuze om juf te worden. Iets anders had ik dus niet nodig. Dat ik daarvoor geschiedenis moest halen, was het enige nadeel. Als extra vak koos ik Frans.
 8. Ik was geen mega uitblinker op school, maar haalde altijd zesjes en zevens. Af en toe eens een uitschieter naar een acht. Prima, want voldoende was voor mij voldoende.
 9. Net als nu had ik ook op de middelbare school een agendatic. Ik had er meerdere per jaar, was dol op knippen en plakken, bewaarde van alles in mijn agenda, schreef alles netjes over als ik weer een nieuwe had en alleen klasgenoten met een mooi handschrift mochten erin schrijven.
 10. Mijn perfectionisme was vreselijk, maar zorgde er ook voor dat ik de stof goed leerde. Ik maakte altijd snelle aantekeningen in de klas in een kladblok en schreef het thuis netjes over in een goed boekje. Op die manier leerde ik de stof en wist ik dat ik er vlak voor een tentamen nog maar eventjes doorheen moest. Het kostte me wel heel veel tijd. Momenteel heb ik dit nog steeds en vind ik het soms dodelijk vermoeiend. Misschien dat ik toch eens aan dit punt moet gaan werken. Dat zal een hoop onrust besparen.
 11. Ik heb niks met kunst en geschiedenis, maar kunstgeschiedenis vond ik op school dus heel erg leuk.
 12. Het centraal schoolexamen heb ik voor mijn doen heel slecht gemaakt. Ik had mazzel dat ik het examen in ging met relatief goede cijfers en dat ik alleen voor Duits een afsluitende 5 had. Zal vast door de lerares komen, haha.
 13. Ik was bijna nooit in de schoolkantine te vinden en vond het vreselijk. Meestal zocht ik een plekje buiten op met iemand, sloot ik me aan bij een klein groepje ergens in de hal of vermaakte ik me alleen. Heerlijk even die rust. Misschien dat ik het boek Zondagsleven daarom wel zo fantastisch vind. Grote delen gingen voor mijn gevoel over mij.
 14. Ik ben niet bij de diploma-uitreiking geweest. Ik had al een serieuze relatie met Raymond en was op dat moment op vakantie met hem, haha. Ik voelde ook totaal de behoefte niet en vond het eigenlijk wel prima dat ik dit hoofdstuk afgesloten had.
 15. Heel veel vrienden heb ik nooit gehad. Er was altijd wel een vaste vriendin en andere mensen wisselden een beetje. Momenteel heb ik met niemand meer contact, maar ik weet wel dat een paar mensen mij online hebben gevonden en nog volgen!

Delen:
Secured By miniOrange