(~215 B)
Zwangerschapsboeken voor papa’s

Natuurlijk is het niet alleen voor de vrouw speciaal om zwanger te zijn; ook de man gaat door een spannende tijd. Toen wij eindelijk de knoop hadden doorgehakt om aan kinderen te beginnen wilde mijn vriend dan ook direct naar de boekhandel. Ik was een beetje verbaasd. Hij? Lezen? Hij leest nooit meer dan twee pagina’s en is dan alweer klaar met een boek, maar voor deze situatie wilde hij graag een uitzondering maken. Momenteel kan ik je vertellen dat hij meer weet dan ik. Hij verslond het ene boek na het andere en zoekt alles op op internet. Het zijn voornamelijk informatieve boeken en teksten geweest en als het aan mij ligt voegen we daar wat humor aan toe. Tijd om op zoek te gaan leuke, vrolijke boeken voor manlief! Het is zondag Vaderdag en dan is het leuk om de papa in spé vast in het zonnetje te zetten door een leuk boek te overhandigen over zijn aanstaande tijd als vader zijnde. Ik zette de leukste voor je op een rij.

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun
Misschien wel de meest bekende uit het lijstje is het boek van Kluun. Je moet van zijn schrijfstijl houden maar als je fan van hem bent, kun je dit boek ook waarderen. Ik las het in een mum van tijd uit en moest vooral lachen om het hoofdstuk ‘seks en zwangerschap’, waarna er vier lege bladzijdes volgen. Kluun spiegelt het niet mooier voor dan het is: ‘de komende maanden zijn een horrorfilm en u bent de hoofdpersoon’. Met informatie over onder meer de conceptie; de postejaculatieve depressie; een zwangerschapskalender voor mannen (maand zeven: uw zoon weegt zoveel als een sixpack); nesteldrang; hormonen, etc. Alles is vol humor geschreven maar ook met de nodige informatie en voorbereidingen. En, heel belangrijk: een toegevoegde verklarende woordenlijst. Succes gegarandeerd!

Handboek voor jonge vaders – Beau van Erven Dorens
De buurman ontving dit boek als kraamcadeau en natuurlijk kon ik het niet laten om het ook even te bekijken in de boekhandel. ‘Dit is geen boek over kinderen, dit is een boek over jou. Over hoe jij, vader, zonder schaamte en verval de kinderjaren overleeft. Voel je geborgen in het feit dat alle vaders in dezelfde shit zitten. Wentel je in de deelneming van honderdduizenden dorstige vaders wanneer je op vrijdagavond onder dwang van de gillende moeder de vaste borrelavond moet afzeggen. Voel de handen op je schouders, als je die zetpil een pinkje mee geeft. In deze praktische handleiding voor het houden van kinderen neemt Beau de beginnende vader aan de hand.’ Ook Beau probeert op humoristische wijze de verschillende situaties te beschrijven. Wat doe je eigenlijk gedurende de bevalling? Hoe reageer je op de eerste (spuuglelijke) tekening? Hoe blijft de seks leuk? Een beetje in hetzelfde straatje als Kluun, alleen dan een stuk uitgebreider en voorzien van een mooiere opmaak. Aanrader!

Maar je krijgt er wel heel veel voor terug & Papa is héél even aan de telefoon – Bastiaan Ragas
Het lijkt wel een beetje of alle bekende schrijvers dezelfde formule gebruiken: schrijven met humor en het onderwerp ‘papa worden’ luchtig omschrijven. Bastiaan Ragas beschrijft in deze twee boeken op komische en openhartige wijze het vaderschap en bijkomende zaken als agendaseks, chronisch slaaptekort en het (ongewenste) bakfietsvaderschap. Hoe beleeft een man de zwangerschap, de geboorte van zijn kinderen en het daarop volgende vaderschap? Bastiaan doet een boekje open over zijn relatie met Tooske en zijn vier kids. Soms een tikkeltje overdreven maar ach, dat zijn mannen altijd. Toch?

Vader worden voor Dummies
 – Sharon Perkins
Als jij wil dat je man niet alleen op een humoristische wijze wordt voorbereid maar ook nog wat echt concrete informatie meekrijgt, kun je eens kijken naar ‘Vader worden voor Dummies’. Nog steeds een tikkeltje grappig, maar alle aspecten van de zwangerschap, de bevalling en het verzorgen van de pasgeboren baby komen aan bod. Je vent is goed op de hoogte, maar nog wel geïnteresseerd door de luchtige schrijfstijl. Een praktisch handboek waarin de rol van de vader wordt besproken en waarin alle technische, fysieke en emotionele aspecten van de zwangerschap op een rijtje staat. De man zal weten hoe wij de zwangerschap ervaren en een stuk meer begrip gaan tonen. Althans, dat is de bedoeling.

Zwangerschapsboek voor mannen
 – Gerard Janssen
Het leuke van dit boek is dat de zwangerschap van week tot week wordt beschreven. Hoe groeit de baby? Wat gebeurt er momenteel in het lichaam van de vrouw? Hoe zit het met de hormonale veranderingen? Hier tussendoor staan stukjes als ‘De verloskundige’, ‘Wat is leven?’, ‘DNA’, ‘Stress en zwangerschap’ en een stoomcursus verloskunde. Het boek is aangevuld met leuke, humoristische tekeningen en om het de man makkelijk te maken: het bestaat uit drie delen, waardoor je kerel in ieder trimester goed op de hoogte is van alles wat speelt. Informatief met een komisch randje. Het moet natuurlijk wel leuk en interessant voor ze blijven!

Voor welk boek ga jij? En heb jij nog andere tips voor de toekomstige vaders?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Chantal
  13 juni 2013 / 21:32

  Echt leuk dat je vriend er zich zo in verdiept allemaal!
  Wat ik me eigenlijk af vroeg sinds deze site online is… Waarom heb je voor deze naam gekozen? Gezien je in totaal maar 9mnd mommytobe bent en daarna ‘gewoon’ mommy :p

  • Shirley
   Auteur
   14 juni 2013 / 09:08

   Daarna kan de site natuurlijk gewoon doordraaien voor mommy’s to be 🙂 en ik zal mijn ervaringen als moeder zijnde natuurlijk ook delen. Vond het gewoon een leuke, pakkende naam!

 2. 13 juni 2013 / 21:44

  Wat fijn dat er ook zulke boeken voor mannen bestaan!

 3. 13 juni 2013 / 21:59

  Leuk idee om hem een boek tegen aanstaande zondag. Ze klinken eigenlijk allemaal wel goed!

 4. Suzanne
  13 juni 2013 / 23:48

  Aangezien mijn hormonen op de hobbel zijn en mijn eierstokken al beginnen te klapperen vind ik dit heerlijk om te lezen. Het boek van Kluun lijkt me geweldig!

 5. Shelley
  14 juni 2013 / 10:06

  Ik heb dat boek van Kluun ook, terwijl ik niet zwanger ben en dat ook niet van plan ben, maar alsnog heel leuk om te lezen 😉

 6. 14 juni 2013 / 14:25

  Leuk zeg! Wel fijn voor de mannen dat er ook zulke boeken voor hen bestaan, aangezien de nodige informatie wel handig is.

 7. Simone
  14 juni 2013 / 14:35

  Ik moet zeggen dat ik soms juist wat kriebelig word van al die bn-ers die zichzelf ineens als expert bombarderen en ineens ook zo nodig boeken moeten gaan schrijven, dus ik weet niet of daar mijn voorkeur naar uit zou gaan. Maar een informatief boek met humor is wel altijd goed natuurlijk! Wat ik me eigenlijk echt afvraag op dit moment: wat was/is nou eigenlijk Raymonds favoriet??

Secured By miniOrange