(~215 B)
Zwaarder dan vroeger?

Zwaarder dan vroeger?

Mijn schoonmoeder heeft het al een paar keer gezegd: “moeders hebben het tegenwoordig veel zwaarder dan vroeger”. En gelijk erachteraan: “dat ze het knap vindt hoe mijn schoonzus en ik, maar ook andere working moms, het moederschap met het werkleven combineren.” Ik wuif het steeds weg, maar misschien heeft ze toch wel een punt…

Vroeger (de tijd van onze oma’s en misschien ook nog van onze moeders) was het inderdaad zo dat de meeste moeders niet of nauwelijks werkten. De man zorgde voor het brood op de plank en de moeders hielden zich veelal bezig met de opvoeding van de kids en het huishouden. Ik besef me dat dit misschien niet bij iedereen zo het geval was, maar bij het merendeel ging het er zo aan toe. Bij mij in de familie was het niet anders. Mijn oma heeft altijd voor mijn moeder en oom gezorgd en mijn moeder op haar beurt weer voor mijn zusje en mij. De tijden zijn echter veranderd, want veel mama’s blijven tegenwoordig wel werken.

Zwaar is natuurlijk een relatief begrip. Maar als je het zo bekijkt, vind ik inderdaad dat moeders van nu het zwaarder hebben dan vroeger. In feite hebben wij working moms twee banen. Ja twee, want mama zijn is nu eenmaal een fulltime job… Uh correctie: 24/7!

Ik werk op dit moment drie dagen. In de afgelopen weken heb ik ervaren dat drie dagen voor mij écht de max is. Mijn twee vrije dagen heb ik nodig voor de boodschappen, het huishouden en last but not least: quality time met mijn kleine vriend! Ondanks die twee vrije dagen ben ik ’s avonds na m’n werk vaak nog een was aan het draaien of aan het strijken. En tsja, als ik dan denk klaar te zijn dan kan ik weer een nieuwe wasmachine aanzetten, omdat meneer een lekluier heeft gehad (lang leve de spreidbroekjes, snik). Het. Huishouden. Stopt. Nooit.

Ik ben benieuwd, wat vind jij? Hebben mama’s het tegenwoordig zwaarder dan vroeger?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 1. 20 mei 2014 / 09:25

  Ik probeer me wel eens voor te stellen na een lange dag op het werk hoe het zou zijn om dan nog voor een kleintje te zorgen, ’s nachts eruit en in de ochtend weer naar het werk… Heftig hoor, helemaal voor single moms!

 2. 20 mei 2014 / 09:38

  Ik denk juist dat ik het zwaarder zou hebben als ik alleen maar thuis zou zitten met mijn zoon. Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op hem, maar ik hou van mijn werk. Door te doen wat ik leuk vind, ben ik denk ik wel een leukere mama. Dat betekent wel dat ik weinig tijd over hou voor andere dingen naast mijn gezin en werk, maar dat heb ik er absoluut voor over. Dus ja, ik denk wel dat het zwaarder is, maar ik zou absoluut niet willen ruilen 🙂

 3. 20 mei 2014 / 10:03

  De combi werk-mama vind ik erg fijn, zeker nu ik binnenkort 3 dagen ga werken ipv 4.. Want uhm terugblikkend op dat eerste jaar, niet meer dan 2,3 Max. 4 uurtjes slaap achter elkaar. Constant een draaiende was, huis en tuin in de verbouwing, overdag om de 3-4 uur voeden, bezig houden, spelen en tijdens de slaapjes wat voor mezelf doen.. uhm na de was, het eten koken, schoonmaken en.. weeeeehhh shit ze is weer wakker. .. 😉 soms best zwaar ja.

 4. 20 mei 2014 / 10:21

  Lijkt me ook heel erg pittig! Ik vraag me inderdaad af hoe vrouwen met een fulltime baan en twee kinderen de boel toch draaiende houden.
  Ik ben nu werkeloos en ik hoop na mijn zwangerschap een leuke baan te vinden. Maar wat, en hoeveel dagen weet ik nog niet. Ik ben heel benieuwd hoe ik me voel als er überhaupt een klein mannetje in huis is.

 5. Ilse
  20 mei 2014 / 11:46

  Ik ben het met je eens dat het zwaarder is dan vroeger, maar… wij vrouwen vinden het ook erg lastig om dingen uit handen te geven. De meeste mannen doen nog altijd veel minder in het huishouden, waarom je boodschappen niet laten bezorgen en als je het geld er voor hebt scheelt een schoonmaakster je erg veel werk. Ik werk 36 uur naast een baby van 4,5 maand en door veel te delegeren en alles zo slim mogelijk te regelen is het werkbaar.
  Lijkt het huis wel ontploft door alle was, troep en rotzooi dan kijk ik ook wel eens een keer de andere kant op 😉

  • 20 mei 2014 / 19:36

   Helemaal mee eens, wij willen tegenwoordig gewoon te veel. Mijn schoonmoeder was vroeger huismama, maar daar zou ik – denk ik nu – niet genoeg voldoening uit kunnen halen, zelfs al zou het financieel kunnen.

 6. Lisette
  20 mei 2014 / 14:19

  Ik zit in een luxe positie dat ik tijdens mijn hele zwangerschap niet hoef mag werken. Werk als keurmeester in slachthuis, dus ivm bacterien mag ik daar niet komen.
  Dus ik heb bij mijn 1e zw.schap incl. verlof bijna 1 jr thuis gezeten. Daarna weer 3 dgn gaan werken, ff wennen maar het was wel te doen. Daarna was ik weer snel zwanger. Dus heb eigelijk maar 6 wkn gewerkt. Nu alweer 27 wkn zwanger en vind het heerlijk om full time thuis te zijn.

  • 20 mei 2014 / 19:50

   Wow, dus je hoeft ook geen vervangend kantoorwerk te doen? Wie betaalt jouw salaris/verlof dan? Overheid?

 7. 20 mei 2014 / 16:33

  Ik weet het niet of het al dan niet zwaarder of lichter is. Wij hebben natuurlijk hulpmiddelen voor het huishouden die ze vroeger niet hadden. Ik zie de foto’s nog voor me van mijn oma die haar vele kinderen in een badtobbe moest doen want er was nog geen douche of bad in huis. En om maar niet te spreken van een wasmachine of droger. Alles werd nog zelf gekookt, niks uit pakjes of blikjes. En er was geen auto in het huishouden aanwezig om de zware boodschappen te doen.

  Ik weet het zo net nog niet dus… 😉 Zou niet graag willen ruilen met vroeger.

 8. 20 mei 2014 / 19:33

  Drie dagen werken lijkt mij de ideale balans. Fijn dat jij die mogelijkheid hebt! Helaas is dat bij mijn werk niet mogelijk en eist het bedrijf waar ik werk (eigenlijk de hele mode branche in NL) minimaal 4 dagen. Ik laat het straks over me heen komen en zie wel hoe het bevalt (of niet).

 9. 21 mei 2014 / 06:48

  Ik ben het er ook mee eens dat vrouwen in deze tijd teveel van zichzelf vragen, en willen presteren op een leuke baan, en moeder zijn en ook nog het huishouden. Momenteel ben ik fulltime mama voor Lana en werk ik vanuit huis maar ik merk dat het huishouden wel pittiger is als je de hele dag thuis bent, met die kleine erbij krijg ik soms weinig voor elkaar maar doordat we de hele dag thuis zijn wordt het veel sneller vies en rommelig dan wanneer je om 8.00 de deur dicht trekt

 10. Rosanne
  21 mei 2014 / 20:21

  Ik denk dat het ongeveer even zwaar is. Ga maar na; je had niet alle technologische dingen die je nu hebt, bijvoorbeeld om dingen op te zoeken over het opvoeden, praktische tips en info. Als je dan wat wilde weten dan moest je echt naar de bibliotheek of misschien naar je moeder/zus, maar of er met elkaar openhartig over werd gesproken is een tweede.
  Daar haak ik dan even op in over het ‘met elkaar bespreken” van dingen die met het moederschap te maken hebben. Duizenden websites, allerlei forums waarop je je ei kwijt kan, vroeger had je dat niet. Dan had je naast het huiswerk (want reken maar dat je toen meer moest doen dan vroeger, alleen al het wassen, schoonmaken, stel je moest naar de dokter, dan pak je niet even de auto want óf je had er geen óf je man had hem mee ) ook je onzekerheden als moeder, waar kun je die kwijt, je staat er alleen voor, belt of appt niet even snel met iemand. Je man was dikwijls weg, je kunt hem niet zomaar bereiken om wat te bespreken o.i.d.

  Natuurlijk hebben moeders het zwaar, maar dat hadden ze ook al en ik denk niet dat het niveau verandert is. De omstandigheden zijn anders. Ben je echt aan het werk omdat het ‘moet’, werk je omdat je de kinderopvang niet kan betalen ( werk dan niet.. ben je thuis bij je kinderen, toch? ) of werk je omdat je graag 2x per jaar op vakantie wil? Werk je voor luxe, of echt zodat je de kleren van je kinderen kan betalen? Werk je voor die leuke nieuwe handtas of voor luiers voor je kind.
  Het draait naar mijn inziens allemaal om keuzes die je maakt, ik zie veel moeders in mijn omgeving die zeggen te ‘zwoegen’ op het werk omdat ze anders niet rondkomen, maar wel op wintersport gaan en een andere auto kopen.

  Het geeft mij een heel dubbel gevoel als ik eerlijk ben en daarom vind ik dat je een vraag zoals gesteld in deze blogpost niet een ja/ nee antwoord kan krijgen, omdat je ook moet kijken naar de persoonlijke redenen en doelen van een moeder.

  • Simone
   21 mei 2014 / 21:46

   Met het 2e gedeelte van jouw reactie ben ik het echt volledig eens! Niet alleen is de maatschappij van 40 a 50 jaar geleden niet te vergelijken met nu (denk alleen maar eens aan de technologie) maar daarnaast zijn ook andere omstandigheden anders. En dan heb je ook nog persoonlijke redenen. Dus het is eigenlijk een beetje appels met peren vergelijken.

 11. 22 mei 2014 / 12:38

  aan de ene kant denk ik ook van wel, vroeger bleven de meeste moeders thuis en zorgden voor de kinderen en huishoudens en nu moet de moeder ook nog eens gaan werken. Aan de andere kant zijn de mannen ook veranderd. Ik heb bijvoorbeeld een vriend die heel wat huishoudelijke taken op zich neemt en dus minder werk voor mij in het huishouden… het hangt een beetje af in wat voor situatie je zit denk ik.

Secured By miniOrange