(~215 B)
Zo neem ik mijn financiën onder de loep

Zo neem ik mijn financiën onder de loep

Mijn inkomen is de laatste jaren erg veranderd. In de tijden van mijn modeblog, en dan vooral de jaren 2011, 2012 en 2013, verdiende ik ontzettend veel. Mede dankzij mijn mediabureau toentertijd kwamen er veel opdrachten binnen en betaalden deze klanten de hoofdprijs. Inmiddels is dat anders. Nog steeds heb ik over een heel jaar gezien een héél prima salaris, maar het is wel een stuk minder. Er zijn maanden dat ik niks heb, maanden dat ik gemiddeld verdien en periodes dat ik iets meer verdien. Dat vind ik soms lastig, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Ik ben dan ook de laatste jaren steeds meer bezig met mijn financiën. Wat komt er binnen? Wat gaat eruit? Waar is ruimte voor extra? Door heel duidelijk op een rij te hebben wat ik qua facturen krijg betaald en wat er maandelijks uit gaat qua vaste lasten, is er voor mij overzicht en toch wel meer rust gekomen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je financiën onder de loep te nemen en zo is er voor mij toch de afgelopen maanden wat extra geld vrij gekomen;

Waar ligt geld te wachten?

Ik ben eerst gaan kijken of er nog ergens geld op me lag te wachten. Openstaande facturen die me ontschoten zijn, bijvoorbeeld. Ik ben heel secuur met mijn facturenlijst en hou alles netjes bij in een notitieboek, maar het is me een enkele keer gebeurd dat ik een factuur vergeten ben te sturen en daar pas maanden later achter kwam. Doodzonde, en dus zit ik er meer bovenop en check ik iedere maand even of alles juist genoteerd staat.

Geld terug krijgen

Daarnaast ben ik gaan kijken of ik in aanmerking kom voor bepaalde claims. Zo heb ik heel veel geld teruggekregen omdat ik blijkbaar jarenlang teveel voor een mobiel abonnement heb betaald en loopt er nu nog iets van Airbnb om kosten terug te krijgen omdat ze dat dubbel geclaimd hebben. Momenteel is er ook iets anders waar je even naar kunt kijken: Qollect is een nieuwe jonge onderneming die de banken gaat chasen. Dit initiatief is opgezet door verschillende experts die zich al eerder hebben ingezet voor het terughalen van onterecht betaalde bedragen. Iedereen die een lening, schuld of hypotheek heeft of heeft gehad de afgelopen 30 jaar, heeft te veel rente betaald, ongeveer een paar duizend euro per jaar te veel. De reden is dat de banken op de leningen/schulden een hogere rente hebben berekend dan ze mochten. Een variabele rente mogen ze verhogen als ‘de markrente’ stijgt. Dat hebben ze gedaan. Maar de variabele rente behoren ze te verlagen als ‘de marktrente’ daalt. En dát hebben de banken in heel veel gevallen niét gedaan. Ze hebben dus gewoon in strijd met de wet en je contract te veel rente in rekening gebracht, zonder dat je dat in de gaten had. Qollect maakt zich hard en kan de eventuele schade voor je ophalen. Daarvoor is nodig dat je je aansluit. Laat je gegevens achter op Rentevergoeding Vesting Finance. Dan houden we je op de hoogte en daar vind je ook meer informatie. Aanmelding is vrijblijvend en gratis en misschien toch even de moeite waard voor je! Voor mij is dit nu niet van toepassing, maar toentertijd met mijn telefoonrekening ging het uiteindelijk toch om 500 euro wat ik weer terug kreeg.

Abonnementen opzeggen

Ik ben eens goed door al mijn abonnementen gegaan. Zo heb ik na jaren mijn Weight Watchers abonnement opgezegd en scheelt me dat uiteindelijk zo’n 20 euro in de maand. Ook kon het Netflix abonnement met een paar euro naar beneden en had ik een maandelijks abonnement op een mindful cursus. Dit staat nu ook uit. Ik steunde een paar goede doelen en heb uiteindelijk een keuze gemaakt door er een stop te zetten die niet meer zo goed bij me paste. Er zijn echt altijd wel dingen waar je geld op kunt besparen en in mijn geval was dit ook weer 100 euro per maand.

De prijs kan lager

Toen ik eens op de site van de sportschool keek, zag ik dat het lidmaatschap 49 euro kost per maand. Ik betaalde 56 euro omdat ik met inschrijving koos voor een paar maanden een abonnement in plaats van direct voor een jaar. Maar inmiddels zit ik daar al járen. Ik nam contact met ze op en voila, binnen een paar minuten was het geregeld. Inmiddels betaal ik dus 7 euro per maand minder voor dezelfde dienst. Kijk eens of jij ook je abonnementen naar beneden kunt terugbrengen. Dat kunnen verzekeringen zijn, mobiele telefoon kosten, etc.

Let veel meer op je uitgaven

Tsjah, hoe je het ook wendt of keert: je kunt niet meer uitgeven dan dat je hebt. Na al die mooie designertassen te kunnen kopen, is dat opeens niet meer. Ik denk meer na over een bepaalde uitgave. Ga ik voor twee tassen vol kleding bij Zara of word ik toch gelukkiger van een jurk van Fabienne Chapot? Ik bestel nooit meer bij H&M en koop alleen nog items waar ik écht gelukkig van word. Bovendien let ik op de kleinere uitgaven. Een tijdschrift lees ik niet dus waarom zou ik dat zo vaak kopen? Boeken check ik altijd eerst op Kobo Plus of ik wacht even een paar weken. Als ze daarop verschijnen kan ik ze immers ‘gratis’ lezen (ik betaal voor deze dienst een tientje per maand en er is veel keuze!). Ik koop geen papieren boeken meer want een e-book is goedkoper. Ik lees het toch maar een keer. En een koffie buiten de deur? Daar maak ik graag tijd voor! Maar dat hoeft ook zeker niet iedere dag… Ik ga wat meer voorbereid de deur uit met eten en drinken zodat ik niet overal maar eten hoef te halen. En een ander voorbeeld: ik heb veel mooie sieraden die ik inmiddels dagelijks draag. Dat was een investering omdat het echt goud is, maar inmiddels geef ik geen geld meer uit aan goedkopere sieraden bij de modeketens. Al met al scheelt me dat ook een hoop geld.

Zorg voor meer inkomen

Naast het letten op je uitgaven, kun je natuurlijk ook naar je inkomstenbronnen kijken. Ik ben me naast de advertorials veel meer gaan verdiepen in affiliate, draai Google banners en heb wat andere werkzaamheden die toch weer geld in het laatje brengen. Zo ben ik niet alleen afhankelijk van Mommyhood, maar komt er ook op andere manieren geld binnen. Erg fijn, kan ik je vertellen!

Maak voor jezelf eens een lijst wat er binnenkomt, wat er uit gaat en waar je op kunt bezuinigen. Kijk waar jij geld laat liggen en check al je vaste lasten. Het kan je zomaar een paar honderd euro opleveren…

Delen:
Secured By miniOrange