Weg beeldschermen, hallo Snelweg Sprookjes

Weg beeldschermen, hallo Snelweg Sprookjes

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar de tablet, de telefoon of het televisiescherm in Raymonds auto heeft ons al veel geholpen tijdens (lange) autoritten. Toen we alleen Skyler hadden en op vakantie gingen naar Frankrijk, keek hij urenlang naar dvd’s op het scherm in de hoofdsteun. Met een koptelefoon op hadden wij geen last van dit vermaak en zo waren we binnen no time zonder problemen op de plaats van bestemming. Afgelopen zomer vertrokken we weer naar Frankrijk en dit keer moesten we een stuk langer rijden met twee kinderen op de achterbank. Op de heenweg splitsten we deze trip in tweeën door een tussenstop te maken in Parijs; op de terugweg namen we de gok en reden we in één keer door. Het ging prima, maar zonder schermen was dit niet gelukt. Volkswagen heeft iets heel moois ontworpen om de schermen in de auto te verminderen en om meer oog te krijgen voor de mooie dingen die je ziet als je uit het raam kijkt; de interactieve app Snelweg Sprookjes.

Je denkt misschien ‘ja, maar dit is toch ook met een scherm?’ Laat me het je uitleggen. De app van Volkswagen is een interactieve luister-app voor het hele gezin; samen voorgelezen worden en actief kunnen meedoen met zijn allen. Snelweg Sprookjes is afgestemd op de Nederlandse snelwegen en geeft daarmee de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Eindelijk weer eens naar buiten kijken in plaats van naar een schermpje. Want ja, dat scherm is toch wel heel verleidelijk. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mij. Even kijken of Instagram nog nieuwe foto’s laadt, even Facebook checken, dat app’je beantwoorden. Ook een beetje ongezellig voor de kinderen achterin. Ik ben van mening dat, als je een heel relaxte autorit wil, je jezelf moet voornemen dat de vakantie al begint zodra je in de auto stapt. Dat ontspannen gevoel maakt het zoveel makkelijker om een lange autorit met kinderen te overleven. Lekker veel eten en drinken mee, genoeg tijd incalculeren, vaak stoppen om lekker te picknicken en te spelen. Het heeft ons absoluut geholpen tijdens de laatste autovakanties en hoogstwaarschijnlijk ook tijdens onze trip aankomende zomer, wanneer we met de caravan op pad gaan en ook uren in de auto doorbrengen.

SnelwegSprookjes_infographic-portrait_NL_Final

Terug naar de app. Door kinderen op een interactieve manier ‘voor te lezen’ in de auto, worden ze op zowel taalkundig als creatief gebied gestimuleerd. Per dag wordt er vaker televisie of op de tablet gekeken dan dat er wordt voorgelezen en dit is een mooi initiatief om uit de autoritten iets meer te halen. Gezellig voorlezen, meedoen, weer oog krijgen voor de omgeving en vooral voor elkaar. Qualitytime! De app werkt op alle snelwegen in Nederland en integreert niet alleen objecten in de directe omgeving van de snelweg, maar ook het weer, het verkeer en de tijd in de luisterverhalen. Om de sprookjes te laten inspelen op de omgeving zijn de snelwegen hiervoor speciaal, met een focus op elementen als tunnels, masten, borden en molens, in kaart gebracht. Je hoort dus ook steeds verschillende dingen als je andere wegen rijdt. Zo blijft het steeds weer leuk en vernieuwend. De interactieve verhalen luister je met het hele gezin via het audiosysteem van de auto. De telefoon kan dus prima opgeborgen worden. Wel jammer, maar toch ook begrijpelijk, dat het alleen in Nederland werkt. Je hebt in ieder geval tijdens de vakanties een fijne start tot de grens met deze app. En hoe leuk om in te zetten als je familie iets verder weg hebt wonen en in het weekend een bezoekje gaat brengen. Fijne afleiding!

Snelweg Sprookjes is tot stand gekomen in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen van Stichting Lezen en bekende kinderboekenschrijvers onder wie Herman en Babette van Veen, Daan Remmerts de Vries en Joke van Leeuwen. Vanaf vandaag gratis te downloaden voor zowel iOS en Android. Het is geschikt voor de basisschoolkinderen in de leeftijd van ongeveer 5 tot 12 jaar.

mommyhood

Share:

1 Reactie

  1. 18 januari 2019 / 09:21

    wat leuk dit!! en intressanter dan elke keer een filmpje of wat dan ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.