Laatst in mijn artikel ‘Discussiemoe(ders)’ vertelde ik dat ik het zat was om steeds maar bekritiseerd te worden, reacties te lezen van moeders die het beter weten en mijn handelingen de grond in trappen en van het keer op keer verantwoorden van mezelf. Nergens voor nodig, denk ik dan. Moeders onder elkaar zijn echt een beetje bitchy en betweterig, vooral op een online platform zoals deze site waar je anoniem alles kunt commenten wat je maar wilt. Maar wat ik óók merk is dat ik er soms best wel wat steun aan heb. Dat ik hier en daar toch wat tips ontvang waar ik wat mee kan of dat ik me kan identiferen met anderen. Dat hoor ik ook weer van moeders die mijn site lezen; dat ze zo blij zijn met mijn eerlijke stukken. En hoe leuk is het als iedereen door middel van zijn of haar reactie een ander weer een beetje kan helpen? Daarom wil ik zo nu en dan een vraag stellen waar jullie op kunnen reageren. We praten immers allemaal enorm graag over ons kind en vinden het leuk om onze wijze te delen. En zolang het netjes en respectvol gebeurt, kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Het zal niet iedere dag voorbij komen en waarschijnlijk ook niet iedere week, maar gewoon als ik weer eens iets leuks heb bedacht of een leuke suggestie krijg van iemand (brand los!). Voor nu zit ik zelf met een dingetje waar ik graag andermans ervaringen over wil lezen. En de vraag zie je in de titel al een beetje;
Wat eet jouw kindje zoal?
Nu Skyler wat ouder wordt en toch echt over gaat naar vast voedsel merk ik dat hij (en ik!) het allemaal maar lastig vindt. Brood gaat er moeizaam in, maar hij is bijvoorbeeld wel dol op crackers en zijn bordje pap. Banaan vindt hij lekker, een paar druifjes eet hij graag en een appel vindt hij op zijn tijd ook best te pruimen (ha!), maar andere fruitsoorten zijn nog niet aan de orde en af en toe trek ik dan ook nog steeds een fruitpotje open. Qua avondeten geldt hetzelfde, alhoewel hij dan negen van de tien keer nog aan een potje zit. Ik merk echter dat zijn interesse in ons voedsel groter wordt en probeer hem zo nu en dan dingen te laten proeven. Het gaat nog niet van harte, maar het begin is er. Als tussendoortje krijgt hij weleens yoghurt, een Liga of een koekje van Nijntje. Op het kinderdagverblijf wordt hij verwend met een lange vinger, heeft hij weleens een pannenkoekje gegeten en gaat een biscuitje er ook goed in. Het lastige vind ik vooral om te bepalen wanneer hij genoeg heeft gehad. Met zijn flesje was dat natuurlijk een stuk beter te beoordelen.
Daarom ben ik benieuwd wat jullie kindjes zoal eten. Ik wil graag afwisselen, nieuwe dingen proberen en met Skyler gaan zoeken naar zijn favoriete etenswaren. Natuurlijk zijn voor mij dingen voor 11-12 maanden oude kindjes het interessants maar reageer ook zeker als je een wat oudere of jongere dochter of zoon heeft; ik weet zeker dat andere lezeressen daar ook wat aan hebben. O, en geef je nog potjes; laat ons de favorieten van je kindje weten. Ook dat vind ik erg leuk om te lezen en kunnen andere ouders misschien eens proberen. Net zoals ik het leuk vind om te lezen over kindjes met speciale diëten of bijvoorbeeld ouders die suikervrij proberen op te voeden. Ik ben daar niet mee bezig maar zoals ik al zei; anderen misschien wel.
Vertel het ons!
Let wel op; dit bovenstaande over Skyler is weer niet bedoeld om te gebruiken in een aanvallende reactie. Ik geef echter míjn antwoord op de vraag. Respectloze reacties zullen dan ook direct verwijderd worden. Hetzelfde geldt voor reacties op anderen. Hou het gewoon netjes, daar worden we allemaal het gelukkigst van.
Avocado geprakt met banaan gaan er hier goed in en mango ook. Mijn zoontje van bijna 11 maanden lust gelukkig elke dag meer maar warme maaltijd blijft lastig. We hebben op een gegeven moment het tijdstip vervroegd naar 16:30 uur ipv een flesje. Nu heeft hij wel honger en eet hij beter. Hij wil ook graag eten wat wij eten, de raarste dingen (bijv. augurken), dus geven we hem daar (wat we dan ook eten) ook vaak wat van met onze vork of met de hand. Nu hij dit trucje kent smaakt zijn eigen (verse) eten ook ineens goed als we doen alsof het van onze borden komt. Raar maar het werkt wel. Of we doen net alsof we zijn hapje eten, dus echt samen eten. Op brood werkt appelstroop goed en als avondeten kan je gekookte pompoen proberen want dat is zoet. Vlees valt niet zo in de smaak en vis weer wel. Soms voeg ik een klein beetje boter of kokend water toe zodat het minder droog is. Veel succes!
Toen Levi rond 1 jaar was at hij in de avond met de pot mee. Groenten, aardappelen en stukje vlees of rijst/pasta etc. Boterhammen is lange tijd een drama geweest, zeker qua beleg. Het kwam er dan ook op neer dat hij alleen boterhammen met jam en pindakaas at. Is vanzelf overgegaan en is hij zich wel gaan interesseren in ander beleg. Wat ik nu weleens maak voor Levi zijn banaan-ei pannenkoeken. Zo makkelijk te maken en smaakt lekker zoet.
Mijn dochter is 1,5 jaar. Ze eet ’s ochtends rond half 8 een boterham en drinkt een bekertje melk. Om 10 u eten we fruit of een smoothie. Ze is dol op druifjes, banaan en mandarijntjes. Om 12.30 eten we, samen met de oudste, die tussen de middag uit school komt, brood. Meestal 2 sneetjes. 1 x per week maak ik iets “warms” een tosti, wentelteefje of bv een visstickje bij een boterham. Na school eten we een koekje en drinken we wat. Het avondeten, tja… Ze eet (bijna) niets, paar stukjes vlees, paar stukjes aardappel… toetje gaat er gelukkig wel in. Ik pureer ’s ochtends door de smoothie vaak een paar worteltjes of een blokje diepvriesspinazie. Mijn oudste was net zo, hij is nu bijna zes en eet, op rijst na, alles. Ik word er niet warm of koud van. Zolang ze met heel erg veel plezier aan tafel komt en het gezellig is onder het eten vind ik het goed. Slapen, zindelijk worden en eten, daar hebben ze zelf wat over te “zeggen”.
Irritant he, dat zelf leren om nee te zeggen of weg te draaien 😉 hier ook een peuter (net 2) die sinds een halfjaar amper eet. Behalve brood en crackers, gaat er altijd in. Maar het avondeten, zucht. Tenzij het aardappels zijn, maar pech voor haar: die eten we niet elke dag 😉
Oh, voor het slapen krijgt ze nog een lekkere papfles… even een tutmomentje.
Onze zoon is ook net elf maanden en eet tegenwoordig zo goed als met de pot mee. Ik let er tijdens het eten wel op dat er geen kruiden / zout etc. in zit. In het begin lustte hij ook alleen maar potjes en gepureerd dus heb nog een voorraadje liggen op dagen zoals vandaag dat we lekker makkelijk pizza eten. Het lukt hem niet om zelf te eten, hij laat het weer uit zijn handjes vallen en krijgt het niet in zijn mond. Dus snijden we het heel fijn zodat het met een lepel te doen is. Favoriet hier is rijst, bijvoorbeeld met rozijnen en kaneel. Brood in hele kleine stukjes. Rijstewafels. Speltpannenkoekjes, wortelen, aardappelpuree, mariakaakjes, yoghurt, macaroni, risotto met tomaat, Fruit eet hij nog steeds gepureerd, behalve banaan, dat in kleine stukjes of toch geprakt. Eigenlijk van alles wel, we proberen het gewoon. Het enige dat hij tot nu toe echt niet moest hebben was zuurkool, en geef hem daar eens ongelijk in. Hij eet zelfs meer dan zijn zus van bijna 2,5 of zelfs haar bordje erbij op.
Lana is nu 1 jaar en 2 weekjes oud. Als ze wakker wordt krijgt ze borstvoeding en ongeveer een uur daarna haar ontbijt, dat is havermoutpap met een halve geprakte banaan aangemaakt met soja melk. Dan gaat ze slapen (meestal niet lang meer). Rond 12 uur lunchen we dan eet ze 1 a 2 boterhammen met pindakaas of appelstroop. In de middag krijgt ze fruit bijv mandarijntje, druiven, kiwi, geraspte appel. Soms komt het er niet van en dan geef ik een soepstengel of wat krentjes. Ook krijg ze ergens in de middag nog een keer borstvoeding In de avond eet ze met ons mee, wat groente, klein beetje vlees en aardappel/pasta/rijst. Voor het slapen gaan soms een beetje fruit soms niet. En dan nog borstvoeding en dan gaat ze slapen. Interessant om van andere moeders te lezen wat hun kindjes zoal eten 🙂
Yes! Nieuwe inspriratie 🙂 bedankt medelezers en Shirley. Onze vent van 11 maanden blijkt redelijk veel te lusten. In de ochtend krijgt hij brinta gemaakt met opvolgmelk, 10 uur fruitmoes, 12 uur boterham met geitenkaas/appelstroop/boterhamworst/smeerkaas, 15 uur weer fruit en een halve rijstwafel, in de avond groente met rijst, couscous of pasta en kip, hamlap, gehakt of zalm. Fruit en groentehappen maak ik in principe zelf en in het vooruit (invriezen vanwege drukke banen, lange dagen). Potjes heb ik altijd op voorraad als ik geen tijd heb om te koken of vers fruit te halen. Rijstwafels vindt hij heerlijk, net als soepstengels. Verder houd ik het allemaal erg veilig en hollands maar wil erg graag met meer smaken gaan experimenteren. Gewone melk lust hij ook al graag en dat krijgt hij tussen de middag. Ook merk ik dat hij meer zelf wil doen. Zijn boterham houd ik in kwarten voor en hapt hij vanaf terwijl hij een korst in de hand heeft. Ook speelt hij vaker met een lepel om te wennen.
Leuk initiatief! Olivia van 2 eet het laatste halfjaar vooral geen groenten 🙁 Met geen mogelijkheid erin te krijgen, van alles geprobeerd. Toegegeven: rauw rode paprika en komkommer gaat wel. In mate. En ze steekt voldoende in haar mond (sperzieboon, cherrytomaat, brocolli), maar spuugt het vervolgens weer uit en zegt “Ia, nee.” Ach ja, ze proeft het en daar gaat het ons om. Overigens zijn we netjes volgens het cb met groentenhapjes en daarna pas fruit begonnen en at ze het eerste jaar (middesl Rapleymethode) juist geen verschillende soorten groenten. Daarna kreeg ze haar voorkeuren en leerde nee zeggen en haar hoofd wegdraaien. We hebben haar nog nooit gedwongen. Wat ze dan wel eet? ’s Avonds wat wij eten (en meestal eet ze dus niet zoveel, maar pech gehad – een alternatief bieden we niet meer aan). Ze is dol op (gebakken) aardappels, maar dat eten we natuurlijk niet elke dag. Brood gaat er altijd in, net als crackers, liefst met roomboter erop. Banaan in stukjes, appel in stukjes, mandarijnen, soepstengels, vissticks en vlees met mate (omdat wij het zelf niet eten) en pasta moet ze bijv. niets van hebben. Het is wat dat gepeuter, een halfjaar geleden ging het eten een stuk makkelijker 😉 Maar ach, ze is tevreden en groeit goed, dus we gaan ervanuit dat ze over een tijdje weer meer en beter gaat eten. Oh ja, zelfgemaakte cakejes en pannenkoeken en gekookt ei enzo, gaan er ook prima in 😉 Gewoon een voorkeur voor lekker eten denk ik, net als papa en mama.
Ja superleuk dit!! Kan ik inderdaad ook weer nieuwe inspiratie opdoen haha.
Mijn zoontje Moos is nu ruim 10 maanden en eet, eh ja, alles.
Vanaf vier maanden heb ik hem ook echt van alles gegeven om maar gewoon te proberen.
Fruithapjes maken we vers, en maakt niet uit wat erin zit, hij eet het.
Groentehapjes doen we uit potjes, maar hij eet ook wel eens met de pot mee. Dan is het lastiger, want grote stukjes erin daar houdt ie niet zo van.
Brood met smeerkaas (minder zout, die kids variant is dat) en af en toe met smeerleverworst (die van linessa).
En tussendoortje; soepstengels, Nijntje koekje of kleine rijstwafels met appelsmaakje (van Goodies, hij vindt ze heerlijk)
Ook krijgt ie soms een perenijsje (tip ook bij doorkomende tandjes; de kou verdooft een beetje heb ik het idee)
Ik ben zo’n moeder die maar gewoon van alles geeft, uiteraard wel een beetje letten op vet/suiker/zout/kruiden.
Gewoon maar steeds proberen en laten ontdekken (ook al wordt het een kliederzooi) werkte hier dus prima! Succes, hopelijk heb je wat aan de tips!
Ik blijf meelezen 🙂
Zoontje is zes maanden en krijgt sinds 1,5 stukjes voeding, dus niet prakken of potjes. We volgen het schema van kleintjes. Het gaat erin alsof hij nog nooit anders gegeten heeft.
Dit is wel fijn, zo’n uitwisseling! Ik wist het wel, maar toch ‘goed’ om te lezen dat er écht meer tweejarigen zijn die geen zin hebben om ’s avonds goed te eten. Bij onze dochter gaat er ook weinig meer in dan vlees, pasta en toetjes. Als ze heel slecht eet, dan geven we haar nog wel eens een boterham. Ben namelijk als de dood dat ze ’s nachts gaat spoken omdat ze honger heeft.
Aiden krijgt ’s ochtend een fles met pap, dan anderhalf uur later krijgt ie fruit. Dit prak ik grof met wat Griekse yoghurt. Meestal banaan met aardbeien/appel/peer/mango, zoiets. Griekse yoghurt zo zonder iets lust ie ook wel, maar dan geef ik een paar hapjes.
’s Middags eet ie brood met jam/pindakaas(met alleen pinda’s er in)/smeerkaas/kipfilet/appelstroop/roer ei of hij krijgt een krentenbol in zn handen.
Tussendoor nog een Nijntje koekje of nog een stukje fruit ofzo.
’s Avonds krijgt ie een potje en daarna ga ik koken (als ik zin heb 😉 ) en daar laat ik m dan ook van proeven. Hij is gek op zalm, lust ook wel kip, boontjes, aardappel, wortel, komkommer enz.
Verder laat ik m veel proeven van wat ik eet, hij krijgt best een hapje taart of een heel klein stukje van een kaasbroodje bijvoorbeeld. Zo proeft ie alles 🙂
Onze dochter is 11 maanden oud en dit is haar schema
7.00 flesje
10 fruit mandarijn of banaan en appel/peer gepureerd
12.30 boterhammetje met appelstroop of jam (eerst deed ik alleen brood en ging t niet van harte maar toen ik er appelstroop op deed was het ineens geweldig)
je kan brood ook in het fruit weken dat deed ik toen ze nog niet kon kauwen.
fles
15.30 Rijst wafeltje zo n kleintje
16.30 warm eten bijv
aardappels met broccoli wortels bloemkool bietjes en gehakt kip of kabeljauw
rijst gourgette tomaat en ei
pasta met tomaat en gehakt
Maak t dan nog vrij fijn met de staafmixer
;beetje stand yoghurt als toetje
19.00 klein flesje
miss heb je er wat aan.
Ohja ik kook een grote pan en vries het in ijsblokjes bakjes in. Dit doe ik dan later in een zak. Dan kun je pakken wat je nodig bent en heb je altijd wat.
Mijn dochter van 11 maanden houdt ook niet zo van brood. Met appelstroop gaat het er nog het beste in. Ze is gek op pap, yoghurt en bijna alle soorten fruit, die ze vers (maar wel geprakt) aangeboden krijgt. Wil ze haar brood niet, dan bied ik haar een van die dingen aan. Qua avondeten wilde ze ook eerst alleen maar potjes eten. Ik kwam er achter dat ze de potjes van Hipp het lekkerst vind en ben die toen gaan geven. Ik ben blijven proberen om een zelfgemaakte maaltijd aan te bieden en sinds kort eet ze dat ook. Ze heeft wel een voorkeur voor zoetige groenten zoals zoete aardappel, wortel en pompoen. Ook eet ze liever pasta en aardappelen dan rijst. Vlees of vis ga ik binnenkort proberen.
Ik zou me niet te druk maken. Voeding was voor mij heel lang een issue omdat mijn dochter klein was bij haar geboorte, een tengere bouw heeft en er door anderen erg op werd gehamerd dat ze ‘goed moest eten’. Maar ze is vrolijk, ontwikkelt zich goed en groeit in haar eigen tempo.
Nog een kleine aanvulling: opvolgmelk wil ze niet meer ‘puur’ drinken. Ze krijgt als ontbijt een groot bord pap met opvolgmelk en ‘S avonds een papfles. Verder water, thee of diksap. Tussendoor een soepstengel, fruit,of een rijstwafeltje van Goodies (inderdaad een grote hit!)
Ja leuk, nieuwe inspiratie!!
Mijn zoontje van 11 lust gelukkig behoorlijk veel.
’s Ochtends eet hij pas en dan halverwege de ochtend fruit (in stukjes). Banaan en peer zijn favoriet, maar druifjes, avocado, perzik, abricozen, we hebben al heel veel gegeten.
In de middag krijgt hij twee boterhammen, daarop (kinder)smeerkaas, humus, geprakte banaan, stroop of sandwichspread. Ik snij het in stukjes en hij propt het (ja, met stukken tegelijk) zelf in zijn mond.
In het weekend kook ik meestal verschillende gerechten voor de rest van de week, wat ik in porties invries, zodat ik in de week het alleen hoef op te warmen en hij rond 17:30/45 kan eten. Rijst met groenten en kip, macaroni met verse tomatensaus met groenten en gehakt, maar ook diverse groenten met kalkoen en couscous. Het laatste nieuwe wat ik geprobeerd heb ik tortilla met groenten. Een uitkomst! Makkelijk voor twee dagen te maken, hij kan het zelf met z’n handen eten en heeft meteen heel wat groenten binnen.
Ik heb wat leuke tips gelezen in bovenstaande reacties, hopelijk ben jij ook geïnspireerd!
Haha ik denk dat je 11 maanden ipv 11 bedoelt 😛 Sorry, maar ik zag het even voor me, een 11-jarige die stukjes met zn handen eet 😉
Inderdaad 😉
Ik heb een zoontje van bijna alweer 10 maandjes en hij eet nu meestal vers maar eet ook weleens potjes.. Heb verschillende merken geprobeerd en de laatste keer was het van het merk hip, smaakte erg goed en meneertje vond het ook lekker.. En de biologische potjes van de Albert Heijn vind hij erg lekker.. Wat betreft het eten ben ik eigenlijk klein begonnen en heb van alles geprobeerd.. Maar ben nu wel benieuwd naar wat spannende avondgerechten.. Iemand nog leuke combinaties? Meneertje houd wel erg van zachte smaken, misschien ook iets voor Skyler? Misschien kan je proberen als tussendoortje advocado en dan helemaal fijn gemalen? En als fruit zachte peren/perzik?
Onze dochter is 7 en een halve maand:
Ontbijt: papfles (opvolgmelk met granen)
Tussendoor: fruit. Tot nu toe gaat alles er in. Van een geprakte banaan en stukjes peer tot een potje gemengde rode vruchten
Lunch: boterham met margarine in stukjes door de thee en een klein flesje opvolgmelk
Tussendoor: yoghurt met een klein beetje vla
Avondeten: met de pot mee, zoutloos en zonder sauzen, kruiden ed. Tot nu toe gaat alles er met smaak in. Ook een potje, zowel met als zonder stukjes. Ik herken nog geen favorieten.
Wat ik lastig blijf vinden: wanneer heeft ze genoeg gehad? Dochterlief lijkt geen ‘vol’ gevoel te hebben. Alles gaat erin, ze heeft nog nooit een fles niet leeg gedronken en jammert steevast eventjes als iets op is. Daarbij is het een flinkie, 10+ kg
Mandy at van alles rond die leeftijd, maar ik had wel een kookboek om me een beetje te helpen. Opperdepop heet het, en is van de Albert Heijn.
Ze heeft fruit en groente leren eten met behulp van rapley, maar ook door alles grof te prakken. Gepureerd vond ze vies, en van potjes en pap ging ze zelfs overgeven (alsof het als een steen op haar maagje lag….)
Auteur
Dat boek heb ik hier inderdaad liggen! 🙂
Djura is van 18 dec, dus iets jonger dan Skyler. Zij krijgt ’s ochtends een fles, tussendoor fruit (uit een potje of stuk banaan/appel o.i.d.) en sap. Als lunch eet ze een broodje met korstjes!, belegd met appelstroop of jam. En wat sap erbij. ‘S middags een koekje en sap tussendoor en ‘ s avonds een potje. Het avondpotje is puur uit gemak, omdat we altijd pas eten als zij op bed gaat. Ik weet dat ze op het kdv wel stukken fruit krijgt, soms vind ik een potje gewoon makkelijker. En ik denk altijd, als ze niet genoeg gegeten of gedronken heeft, laat ze dat wel merken. Ik denk dat Djura’s schema redelijk overeenkomt met dat van Skyler. Trouwens, misschien is Skyler gewoon geen broodeter, geen probleem toch? Genoeg andere varianten te koop tegenwoordig! Ik hoop dat je er iets mee kunt. 🙂
En natuurlijk nog een fles voor het slapen gaan!
Auteur
Hoeft ook helemaal niet hoor, ben gewoon benieuwd wat andere kinderen zoal eten en kan daar eventueel inspiratie uithalen 🙂
Leuk om te lezen! mijn zoontje is bijna 7 maanden,
’s morgens tussen 4:30-5:30u een fles, dan rond 9:30u weer een fles (ontbijt), dan gaat hij even slapen, rond 13:30uur lunch: brood vind ie niks,hij stopt alles in zijn gehemelte en verder doet ie er niks mee, maar crackers, rijstewafel, en pap vind ie heerlijk, ik geef hem dan ook fruit. dan rond een uur of 4 de andere helft van het fruit, rond 17:30 avondeten: aardappel, groente, rijst, pasta, ik geef hem van alles, meeste vind ie wel lekker. en dan rond half 11 de laatste papfles.
en hij drinkt veel water tussendoor. Is dol op peer, banaan, avocado..
ik probeer zo min mogelijk potjes of koekjes te geven. (alleen als we weg zijn oid is het wel eens makkelijk)
Mijn dochter van 9 maanden eet bijna alles wat we aan haar geven, vanaf vier maanden was dit gepureerd, maar met zes maanden vond ze stukjes veel lekkerder. Nu eet ze volgens de Rapley methode en ze heeft er veel plezier mee. Van potjes moest zij niks hebben.
Ik zal wat voorbeelden geven wat ze eet:
Sochtends brood gedipt in olijfolie en een eitje. Daarna fruit in stukjes varierend van appel, peer, mandarijn, banaan, avocado tot frambozen, bramen, bosbessen, vijgen, druiven, mango, ananas, perzik. Tussendoor eet ze volle yoghurt, zonder iets erin. En eind van de middag groente met een stukje vis…daar is ze gek op!! Van groente is het bloemkool,wortel,spruitjes, asperges, zoete aardappel, gewone aardappel, broccolli, pompoen, sperzieboontjes, spinazie enzovoorts.
Sochtends en savonds een flesje melk.
Laatst werd ik erop gewezen dat je cherrytomaatjes / druiven het beste kan halveren ivm verstikkingsgevaar. Dit schijnt tot een leeftijd van 3 jaar (!!) te kunnen gebeuren.
Het is helemaal geen leuk onderwerp, maar ik heb het artikel waarin dit wordt beschreven er toch nog even bij gezocht.
http://www.volkskrant.nl/dossier-zorg/verstikking-belangrijkste-oorzaak-dood-of-invaliditeit-bij-peuters~a3738885/
Keano heeft de eerste maanden van zijn leven gedaan op melk, kunst want ik maakte niet genoeg aan voor hem en daardoor wou hij mijn borst gewoonweg niet. Keano was een jongetje (en nog) die veel honger had dus na 3 maand zijn we twee keer per dag papflessen gaan geven. Na een half jaar ben ik gestart met de rapley methode. En dan gewoon fruit en brood en af en toe een lange vinger of nijntje koekjes. Na een jaar at hij al eigenlijk helemaal met de pot mee en nog steeds. Ik heb gewoon mazzel gehad denk ik met mijn zoon dat hij werkelijk alles lust wat je voor hem zet en nergens raar op is gaan reageren.
wij zijn deze week begonnen met Vesper haar eerste groentenhapje… zo leuk haha!
Ik heb sinds kort je blog ontdekt en ben nu verslaafd! Heel leuk en handig om hier te lezen wat andere kindjes zoal te eten krijgen.
Mijn dochter Ella-Rose is bijna 11 maanden en is een vrij makkelijke eter. Eigenlijk heb ik niet echt een vast schema qua eten, maar ik zorg er wel voor dat ze elke dag fruit, brood en groente krijgt. De laatste tijd heeft ze erg veel interesse in wat wij eten en daar laat ik haar dan altijd wat van proeven. Ook ben ik sinds kort begonnen met wat kruiden door haar avondeten te doen, dit vindt ze erg lekker! Ik bak haar vlees of vis met een beetje ui en knoflook, of ik doe er wat tijm, rozemarijn, oregano of andere kruiden door. Dit geeft toch net wat meer smaak aan haar eten. Dit pureer ik daarna grof met wat gestoomde groente en aardappelen, pasta of rijst. Soms krijgt ze ook een potje, maar dit gaat er toch iets minder goed in. Verder misschien een tip voor kindjes die niet zo van brood houden, Ella vindt geroosterd brood erg lekker! Gewoon lichtjes roosteren in de broodrooster en dan met wat boter en jam. Meestal hou ik zelf de boterham vast en hapt ze er stukjes vanaf, want anders wordt het een enorme plakboel, maar soms maak ik er kleine stukjes van en eet ze het zelf.
Hier een makkelijker eter van 9maanden, maar wel het liefst allemaal zelf. ’s morgens krijgt ze pap, die mogen wij nog geven. Tussendoor fruit en nu soms een rijstenwafel. Fruit gaat er helemaal super in. Alles is lekker en smikkelt ze van. ’s middags een broodje, wisselend met wat erop maar meestal nu nog boter, soms een banaantje of tomaat, af en toe een plakje kipfilet. ’s avonds wisselend. Proberen als wij allebei thuis zijn iets te maken wat zij ook kan eten en tegenwoordig goed aan de tafel. hierbij wil ze echt alles zelf doen. Je mag er niet helpen, ookal is het eten wat ze niet met haar handen kan eten. Komkommer en tomaat zijn bij het avondeten favoriet. als ze wil kan ze dat elke avond eten.
Leuk onderwerp! Ik heb toen mijn meisje 6,5 maand was het eetdagboek gedeeld op mijn blog en wil dat weer doen als ze over een week 8 maanden is haha…
Dit omdat het alweer enorm veranderd is en dat vind ik wel leuk om te vergelijken 🙂
Leuk om hier te lezen wat andere moeders geven en hoe andere kindjes eten. Ons meisje heeft nog niks vies gevonden!
Dit is super leuk! Vooral om weer inspiratie op te doen. Hier nog niets gevonden dat hij niet lekker vindt. Sinds een paar weken eet hij met ons mee (werd geïnspireerd door Kelly hihi). Vond dat eerst erg lastig aangezien wij niet vies zijn van kruiden. Hier oplettend gaat het super. Banaan gaat er de laatste dagen niet echt meer in, miss te vaak gegeten haha dus breng dit terug naar 1 a 2 keer per week. Broodbeleg suggesties; appelstroop, kipfilet, smeerworst, jam, avocado. Voor het avond eten meng ik zijn eten niet meer (dit deed ik eerst wel met het pureren. Waar ik wel tegen aan loop is het zelf eten, hij wilt er het liefst mee spelen of voeren aan de kat waardoor ik het minimaal toe laat. Toch zou ik het wel graag aan hem zelf over laten.