(~215 B)
Dit was het nieuws #2: aanpassing Happy Meals

Dit was het nieuws #2: aanpassing Happy Meals

Tegenwoordig zijn we meer dan ooit bezig met voeding en hoe dit zo gezond mogelijk kan. Is mijn moeder nog van de generatie ‘alles kan, maar gewoon met mate’, is het nu heel normaal om vega, vegan, suikervrij, glutenvrij, koolhydraatarm of zoutloos te eten. Misschien ook wel omdat we allemaal wat meer kennis van zaken hebben een stuk bewuster worden van wat overal in zit. Ik had laatst een gesponsorde foto op social media van Haribo en het feit dat de zakjes snoep nu 30% minder suiker bevatten en ik werd bedolven onder de berichten met ‘wat voor zooi zit er nu weer in?’ Ikzelf volg het advies van mijn moeder op en probeer ‘normaal’ te eten. Dat wil zeggen: volgens mijn eigen maatstaven. Ik schrap geen suiker, geen vet, geen koolhydraten, geen gluten en geen vlees. Ik vind 30% minder suiker bij Haribo dus top maar hou me niet bezig met ‘de troep’ die ze dan wel gebruiken. Zou ik dat wel moeten doen? Geen idee. Ik stouw mezelf niet vol met deze producten en mijn kinderen evenmin. In de basis is alles gezond, een snoepje moet kunnen, een zakje chips na school mag af en toe, mama werkt af en toe een reep chocola naar binnen op de bank als de kids in bed liggen om de volgende ochtend weer braaf met Skyr te starten en af en toe is er een uitje naar McDonald. Mijn kind lust geen patat (echt niet!), maar doet een moord voor een bakje kipnuggets, een Fristi en het speeltje dat er bij het kindermenu zit. Mama eet de patat wel op. Ach, moet kunnen!

Cheaten

Zelf vind ik het ook erg lekker en smul ik van de veel te zoute patat, de kleffe McKroket en hetzelfde als mijn kind, de kipnuggets en de Fristi. Ik zal bij de McDonald nooit een salade bestellen omdat ik er simpelweg kom om te cheaten. Ik kom voor een vette hap en het enige gezonde wat ik daar zal bestellen is een flesje water omdat ik zo intens veel dorst krijg van die zoute bende. Want tsjah, dat kunnen we gewoon niet ontkennen. Het is te zout, te vet en veel te ongezond. Maar zolang ik er niet iedere week kom, mijn kinderen niet iedere week kipnuggets voer en zelf niet iedere week een grote zak patat bestel zal het allemaal wel loslopen. Het is een uitje dat een enkele keer per jaar voor komt en waar Skyler, maar ook ik, me enorm op kan verheugen. Tijdens mijn zwangerschap had ik zelfs zulke cravings, dat ik regelmatig in mijn eentje even naartoe ging om een vette bek te halen.

Geen cheeseburger en Fristi meer

Afgelopen week was er in het nieuws dat McDonald de Happy Meal wil gaan aanpassen om het iets gezonder te maken. Ze willen af van hun -kuch- ongezonde imago. Ik quote een stukje uit het bericht dat ik vond op nu.nl: ‘Uiterlijk in 2022 moet minstens 50% van de Happy Meals in verschillende landen voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dat betekent dat ze maximaal 600 calorieën bevatten. Van die calorieën mag niet meer dan 10% uit verzadigde vetten en 10% uit toegevoegde suikers komen. Ze mogen niet meer dan 650 milligram zout bevatten.’ Om dit te bereiken gaan ze de cheeseburger uit het kindermenu schrappen en worden ook de flesjes Fristi en chocolademelk verleden tijd. Bovendien worden de porties patat kleiner. Het is nog wel allemaal los te bestellen als je gaat eten bij McDonald, maar in het standaard kindermenu zit het niet meer.

Lekker ongezond doen

Zelf zijn we niet dol op de cheeseburger en kiest Skyler standaard voor de kipnuggets. Ook ik zal sneller een hamburger of een McKroket kiezen dan zo’n hamburger met kaas. De Fristi daarentegen is wel iets wat we altijd allebei bestellen. En ik snap dat McDonald de menu’s wil aanpassen omdat dat gezonder is voor alle kids, maar gaan we niet naar de McDonald om even lekker ongezond te doen, om het daarna als ouder weer ‘goed’ te doen en thuis een appel te geven?

Alles met mate

Ik zit al een week over dit initiatief na te denken en enerzijds snap ik het heel erg goed. Het is ook goed dat McDonald een tijd geleden de optie heeft toegevoegd om fruit en groenten te kiezen bij de Happy Meal. We worden ons allemaal bewuster van wat we allemaal naar binnen werken en daar is helemaal niets mis mee. Toch vind ik het ergens ook niet nodig, ofzo. Als je iedere week naar de McDonald gaat weet je dondersgoed dat het niet gezond is en dat je – en je kinderen- veel te veel vet en zout binnen krijgt en krijgen. Maar die paar keer per jaar dat we gaan, mag mijn kind gerust de Fristi hebben en de cheeseburger als hij dat graag wil. Simpelweg omdat ik nog steeds als motto heb ‘alles kan, maar wel met mate’. De volgende dag eten we gewoon weer dat broodje met pindakaas en gaat de appel mee in de broodtrommel.

Gelukkig kan iedereen zelf beslissen wat hij of zij bestelt bij McDonald. Mocht jouw kind die Fristi willen, kun je dat los bij bestellen en ook de cheeseburger zal niet verdwijnen. Het wordt alleen niet meer standaard aangeboden en alleen de ‘gezondere’ alternatieven als de hamburger, visfilet en kipnuggets kun je kiezen. Net als dat je nu ook water kunt toevoegen aan het menu. Zo wordt het je iets moeilijker en duurder , maar zeker nog niet onmogelijk gemaakt.

Wat vind jij van dit initiatief?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 1. 23 februari 2018 / 07:11

  Hier gaan we misschien hooguit twee keer per jaar naar Mac Donalds. Ik snap de keuze wel, maar vind het ook wat overdreven. Net alsof ze nu ineens van hun ongezonde imago afkomen. Patat blijft patat en is gewoon niet gezond.

 2. Eefje
  23 februari 2018 / 07:27

  Het is denk ik wat jij zegt: als je dit slechts een paar keer per jaar doet is het allemaal wel te overzien. Maar er zijn ook ouders die wekelijks met hun kind bij Mcdonalds zitten. Ik vind het wel goed dat die kinderen nu toch een beetje “beschermd” worden vanuit Mcdonalds zelf tegen de ongezonde keuzes die hun ouders voor hen maken.
  En eens dat minder gezond met mate moet kunnen. Dat doen mijn vriend en ik zelf ook. Toch zou ik mijn dochter denk ik niet snel meenemen naar McDonalds, ook niet als ze straks een dreumes/peuter is. Dat voelt meteen als het uiterste van ongezond en niet als ‘een beetje zondigen met een snoepje’ zeg maar.

  • Mirte
   23 februari 2018 / 09:42

   Denk inderdaad dat dat meer de doelgroep is voor deze aanpassing dan de mensen die een paar keer per jaar naar McDonalds gaan. Ik vind het wel een positieve verandering en was eigenlijk meer verbaasd dat ze het maximale aantal kilocalorieën van een Happy Meal terug willen brengen naar 600. Ik vind dat nog steeds heel veel kilocalorieën voor weinig voedzaams. Wat dat betreft ben ik er ook helemaal voor dat er tegenwoordig fruit wordt aangeboden.

   Nu kom ik misschien eens in de drie jaar bij de McDonalds, in het buitenland als er even niets anders mogelijk is, en hoewel ik een Big Mac of Quarter Pounder op het moment zelf echt wel met smaak zit te eten (zit nu ook wel een beetje te kwijlen bij de gedachte, maar dat is vast de zwangerschap), heb ik daarna toch een beetje een vies gevoel en een uur later weer vette honger. Terwijl ik echt geen health freak ben of me heel erg bezighoud met gezonde voeding. Voor mijn dochter (nu 1,5) heb ik ergens in mijn hoofd ook een soort ondergrens van minimaal 4 jaar voor we aan het gefrituurde voedsel gaan. Geen idee of dat gaat lukken, maar voor mij hoeft het nu nog niet zo. Maar ik vind ook dat iedereen dat lekker zelf moet weten, mits het inderdaad met mate gebeurt. Dat is ook mijn mantra, gewoon normaal eten en met mate snoepen/snacken 🙂

 3. Simone
  23 februari 2018 / 08:23

  Ik vind het goed dat men de keuze krijgt. Zelf doet het me niet zo veel omdat we op de dagen dat we niet naar de Mac gaan (363 dagen per jaar) al bewuste en gezonde keuzes maken. Wij gaan misschien een of twee keer per jaar naar de Mac, ook om eens te cheaten. Onze zoon is dol op chocomelk en krijgt dat thuis sowieso niet tot enkel bij bijzondere gebeurtenissen (kerst ontbijt, ofzo). Die gaat dus vol voor de chocomelk bij z’n happymeal, haha. En dat mag van ons.

 4. 23 februari 2018 / 09:32

  hier is de mac een no go 😉 en iedereen moet zelf weten of die wel of geen suiker of 30% minder suiker producten neemt. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. en ja mac en een gezond imago…..lachertje toch 😀
  cheaten mag….nou beter gezegd cheaten moet hahah maar dan met mate idd. deze discussies zal je altijd blijven houden want hoe ik over dingen denk denk jij totaal anders. de dingen die ik mijn kids niet geef geeft een ander ze weer wel aan hun kids, nou prima doe wat je niet laten kunt toch 😀

 5. Ivy
  23 februari 2018 / 09:42

  Ik vind 600 kcal voor een kindermenu eigenlijk absurd veel. Ik vind het zelf wel mooi dat ze het wat gezonder maken maar dat komt ook doordat we nooit naar McDonald’s gaan om lekker te eten, maar eigenlijk alleen als we onder weg zijn en we hebben honger. Mijn peuter is dol op patat, maar we vragen een portie zonder zout. Hij houdt van het fruit wat er bij komt en meestal bestellen we voor hem een visburger. Het broodje eet hij niet (want patat valt meer in de smaak), en van de vis verwijderen we een deel van de krokante laag. Ik zelf schuif wel met veel plezier het een en ander naar binnen, maar ja, wij zijn al groot 😉

 6. 23 februari 2018 / 09:46

  Ik ben het helemaal met je eens. Wij komen ook bij de McDonalds voor het cheaten en niet om vanavond eens even gezond te gaan eten, haha. We gaan ook hooguit een paar keer per jaar en dat is meestal vakantie gerelateerd haha. Op zich snap ik de keus van McDonalds, want je kunt altijd voor iets ‘ongezonder’ kiezen.

 7. Kelly
  23 februari 2018 / 09:54

  Fristi kan straks nog wel besteld worden als het goed is, alleen zal het niet meer worden gepromote op de borden in het restaurant. Dus in plaats van een plaatje met een happy meal met kipnuggets, fristi en een danoontje zal er dan bijvoorbeeld op het bord een happy meal met kipnuggets, water en fruit te zien zijn.

  Ik denk dat het wel een goede zaak is, het kan helpen om een ‘gezondere’ keuze te maken voor je kind en toch wel die mcdonalds ervaring te hebben (sowieso maakt het kinderen 9 van de 10x niet ut wat ze voor eten krijgen, als er maar een speeltje bij zit)

 8. 23 februari 2018 / 11:15

  Ik vind het goed dat McD de keuzes geeft nu met fruit enzo. Maar niemand gaat naar de Mc om gezond te eten. En als je te vaak bij de Mac komt en je kind dus te veel shit binnenkrijgt, moet de Mac niks veranderen – maar moet je gewoon minder naar de Mac…
  De snackbar op de hoek gaat toch niet ineens alles in de airfryer doen omdat er gezinnen zijn die heel vaak langskomen? 😛
  McD is niet gezond – ook niet als er minder zout in zit of als je appel als toetje kiest. En dat is prima, die keus mag je maken om daar af en toe wel of niet heen te gaan. Maar geef dat ook gewoon toe aan jezelf en beperk de bezoekjes. Ook opgelost toch? 😛

  • Eefje
   23 februari 2018 / 15:40

   En hoe denk je dan op te lossen dat de (vaak sociaal-economisch zwakkere) groep ouders minder vaak naar McDonalds gaat? Zo simpel is zo’n gedragsverandering niet. Waardoor die kinderen alsnog te vaak volgestopt worden met ongezond eten. Die keuze wordt voor hen gemaakt. Heel goed juist dat McDonald hierin deels de verantwoordelijkheid neemt.

 9. Hitlje
  23 februari 2018 / 12:52

  Ik snap sowieso al niet waarom je fristi aan een kind geeft dus vind het goed dat ze zich er bewust van worden!

Secured By miniOrange