Een vriendschap sluiten op latere leeftijd

Een vriendschap sluiten op latere leeftijd

Snel vrienden maken zit niet in mij. Terwijl mijn broertje op iedere straathoek iemand tegenkomt die hij kent, kostte het mij op de basisschool al wat moeite om aansluiting te vinden. Ik vond veel mensen wel aardig en zij mij ook, maar na schooltijd was ik toch het liefst alleen. Vond ik fijn, vond ik heerlijk. Nog steeds, trouwens. Je kan mij niet gelukkiger maken dan met een lege agenda en totaal geen plannen. Op de middelbare school was dit hetzelfde. Ik ging naar school, volgde de lessen, deed mijn best en ging af en toe weleens met iemand afspreken, maar mijn voorkeur had het niet. Ieder zijn ding. Zo had ik op een gegeven moment best wat fijne mensen om me heen, maar het is me op school nooit echt gelukt om een innige vriendschap te sluiten. Of anders gezegd: op dat moment waren het vrienden, maar ik heb nu geen contact meer met iemand bij wie ik in de klas heb gezeten.

Al mijn vrienden van nu zijn op latere leeftijd gekomen en dat vind ik best knap van mezelf. Terwijl ik voorheen dagelijks omringd werd door leeftijdsgenoten die heel gemakkelijk vrienden hadden kunnen worden; lukte het me beter om een vriendschap te sluiten op het moment dat ik juist géén mensen in mijn directe kring had. Misschien daarom juist? Het werd me niet opgedrongen en ik kon op mijn manier naar de mensen toe trekken die mij het meest aanspraken en bij wie ik de meeste aansluiting vond. Debbie, Jessica, Cath, Mika, Ingrid en nog een paar anderen waar ik inmiddels goed bevriend mee ben heb ik op latere leeftijd leren kennen. Eén van de vrienden in mijn vriendenkring leerde ik kennen omdat ze twee deuren verderop woonde in het appartementencomplex. Kortom: het zijn vriendschappen die me zijn overkomen. Mensen die opeens op mijn pad kwamen en die ik heb toegelaten. Omdat ik op dat moment voelde dat dat het juiste was.

Momenteel zijn we allemaal wat ouder en dan pak ik er even het clichébeeld bij; we zitten niet meer op school, zijn aan het werk, hebben kinderen en onze dagen vullen zich niet meer met veel mensen om ons heen. Het kan dan lastig zijn om nieuwe vrienden te vinden. Vooral als je op zoek bent of er echt voor open staat, kan het wat lastig zijn. Je bent wat ouder, je bent misschien in de loop der jaren wat contacten verloren, je bent verhuisd en je zoekt iets meer mensen om je heen. Ik heb de laatste tijd weer wat nieuwe mensen in mijn omgeving waar ik leuk contact mee heb en waar vast en zeker een paar mooie vriendschappen uit kunnen voortvloeien. Ik zeg bewust kán, want we weten allemaal dat het leven druk en hectisch kan zijn en dat we daardoor ook minder tijd hebben dan ‘vroeger’ om gezellig op pad te gaan. Je kunt heel erg het gevoel hebben dat je een fijn iemand hebt ontmoet maar als je daar geen tijd voor vrijmaakt, gaat dat natuurlijk vrij weinig worden. Zegt iemand die bijna geen tijd vrijmaakt voor anderen, maar dat even terzijde, haha. Het is ook al leuk om wat gezellige contacten te hebben zonder dat het direct een heel hechte vriendschap moet worden. En trouwens, wat is hecht? Ik zie een paar van mijn vrienden misschien vier keer in het jaar en beschouw ze toch echt tot mijn (uch) besties.

Ik ga je vertellen hoe ik nieuwe contacten op doe en hoe zo mijn leven toch iets minder a-sociaal wordt. Ik hou van alleen zijn, van a-sociaal doen en van avonden alleen op de bank, maar een beetje contact heeft nog nooit iemand slechter gemaakt natuurlijk.

1. Via je kinderen

Dit klinkt misschien stom maar eigenlijk is het heel logisch. Door jouw kinderen kom je nog eens ergens! Ik moet af en toe Skyler ophalen bij een vriendje, ik sta op het schoolplein (soms helemaal niet zo horror) en ik breng Maddox naar het kinderdagverblijf. Echte vriendschappen heb ik nog niet gesloten maar inmiddels zijn er een paar moeders die ik via Skyler ken waar ik gezellig mee kan praten en op het kinderdagverblijf heeft Maddox een vriendje gevonden waar we al eens thuis zijn geweest. Ik app met zijn moeder, we gaan eerdaags afspreken en wie weet wat voor leuks daar uit voortvloeit.

2. Via je werk

Ik werk voor mezelf en ben daardoor veel thuis. Maar als ik wil, zou ik iedere week bij diverse presentaties kunnen zijn. Mika en Eliza zijn voorbeelden van lieve mensen die ik via mijn werk heb leren kennen. We hadden een leuk idee voor een samenwerking en dat klikte zo goed, dat we contact hebben gehouden. Steeds iets meer. Ook op kantoor kun je je proberen iets meer open te stellen voor anderen. Ik weet hoe heerlijk het kan zijn om op jezelf te zijn, je ding te doen en om 17:00 uur de deur achter je dicht te kunnen trekken, maar het kan ook zoiets moois opleveren als je wel dat praatje maakt, wel contact zoekt en misschien eens een kop koffie met elkaar gaat drinken.

3. Via clubjes

Je bent nooit te oud om te leren. Ga je naar een kookclub? Naar dansles? Volg je een nieuwe opleiding? Ga je iedere week naar dezelfde sportles of een yoga-uurtje? Als je dit op vaste momenten doet zul je vanzelf mensen treffen die dit ook op deze momenten doen. En weet: een praatje betekent echt niet direct dat je bij iemand op de koffie moet en direct een innige vriendschap met iemand kent. Het is ook al leuk om te zien wat voor interesses iemand heeft en wie weet voel je een klik. Zo kun je iedere keer weer een stapje verder gaan. Ik heb zelf nog niet echt via deze manier contacten gelegd, maar ik merk bijvoorbeeld op de sportschool dat er na een spinningklas een paar mensen koffie doen en wie weet is er ook zoiets in jouw omgeving. Je deelt in ieder geval dezelfde interesses bij dit soort clubjes. Ik heb me ook weleens aangesloten bij een grote groep Anouk-fans omdat ik op dat moment alleen naar een concert ging. Uiteindelijk connecte dat buiten Anouk niet, maar that’s okay. Ik had in ieder geval een heel gezellige dag.

4. Activiteiten met je kinderen

Zelf ga ik af en toe met de kinderen iets leuks doen. Met Maddox een ochtendje naar de bibliotheek, naar Monkey Town, het bos, daten met Skyler, noem het maar op. Tijdens deze momenten is er áltijd wel iemand om een praatje mee te maken. Nee, ik kan niet zeggen dat ik er echt vriendschappen uit heb gehaald of dat het meer is geworden dan een praatje, maar wie weet wat voor moois er uit voort kan komen. Tijdens de wekelijkse muziekles met Maddox waren er steeds dezelfde moeders, op woensdagochtend in de bibliotheek tref ik steeds dezelfde mensen en ik weet zeker dat als er iemand tussen zit waar het mee klikt, dit een mooi vervolg zou kunnen krijgen. Ik heb echter voor mezelf nog niet helemaal de juiste mensen hier uit weten te pikken.

5. Online

Online betekent voor mij heel erg veel. Al jaren ‘leef’ ik online en voor mij is dit dan ook bekend terrein. Ik hoor weleens mensen roepen dat online geen echte vriendschappen kunnen ontstaan, maar dat is natuurlijk de grootste flauwekul die er is. Neem nu bijvoorbeeld Debbie, haar ken ik via een forum. Momenteel heb ik leuk contact met iemand die hier in de buurt woont omdat ze me volgde op Instagram en we af en toe koffie doen. Ons hondje heeft nu een fantastisch thuis bij vrienden van ons die ik via mijn site ken. Jessica ken ik via mijn online werk waarna we contact hielden omdat we een klik voelden. Nu hoef je niet per se een website te hebben maar Instagram kan al veel betekenen. Juist omdat je iemand volgt met dezelfde interesses en waar je aansluiting bij vindt, kan er nog weleens iets moois uit voortkomen. Zoek contact, reageer, stuur eens een berichtje. Ik heb echt wel af en toe koffie gedaan met iemand die ik via Instagram kende. Nee, het liep niet altijd op iets moois uit en soms bleef het bij een kop koffie. Maar we hadden een leuke ochtend gehad en dat is ook wat waard.

Ik hoor Raymond ook weleens; ‘met wie ga je koffie doen?’ en dan ‘Hoe is het eigenlijk met die en die?’ Er zijn namelijk een hoop contacten voorbij gekomen in de afgelopen jaren. Maar ook dat vind ik iets heel moois. Je stelt je ervoor open, je kijkt met elkaar of het klikt en zo niet, dan is dat ook goed. No more drama. En ja, soms zit er iemand tussen waar je zo’n band mee opbouwt, dat je jaren later nog steeds bij elkaar over de vloer komt. Heel erg mooi, als je het mij vraagt.

6. In je omgeving

Buren van verderop, tijdens een verjaardag waar je bent, via via. Zo woont er verderop een buurvrouw waar ik leuk contact mee heb, heb ik Eliza via Mika leren kennen en kun je bijvoorbeeld kijken wat er zoal in je omgeving gebeurt. Via online sites zoals Vriendinnenonline kun je ook mensen in je omgeving vinden. Het leuke hiervan is dat ze sowieso openstaan voor een praatje en zelfs een drankje. Want ja, ze hebben zichzelf erop gezet. Er is niks mis met deze manier van communicatie en zo komt omgeving en online toch een stukje dichterbij. Ik sta er inmiddels ook al een tijdje aangemeld en ondanks dat ik nog niemand heb gevonden waarbij ik een klik voel (en zelf ook niet echt actief ben), vind ik het wel steeds leuk als er iemand is die een online vriendschap wil sluiten. Sta er voor open, spreek eens af voor een koffie of een playdate met de kinderen en wie weet. Voelt het niet goed? Ook goed. Wees daar eerlijk over en voel je vooral niet rot.

Het mooie van een vriendschap op latere leeftijd is dat het allemaal niet meer als een verplichting voelt. Als je jonger bent is het fijn om iedere dag te appen, om iedere week met elkaar af te spreken en om gezellig met elkaar te doen. Inmiddels gebeurt er veel in je leven en heb je andere prioriteiten. Het is dan misschien harder werken voor een vriendschap, maar je weet wel waar je aan toe bent. De verwachtingen liggen anders en het voelt ook goed als er weken geen contact is. Wel moet je ervoor zorgen dat het niet teveel verwaarloosd wordt. Op deze leeftijd is het allemaal iets losser en makkelijker, maar het is wel meer plannen. Zo plan ik tijdens iedere date met een vriend of vriendin direct een volgende keer in. Ik ken mezelf en anders komt het er niet meer van. Want ja, life happened.

Vriendschappen? Vroeger op school wilde ik het best graag maar kon ik het niet; inmiddels heb ik mijn weg hierin gevonden en heb ik een paar fantastische mensen om me heen. Die me kennen zoals ik werkelijk ben, die weten dat ik niet iedere week op de stoep sta en die dat oké vinden. Wie weet wat voor mooie contacten daar nog bij gaan komen. Het hoéft niet meer, en ik denk dat daarmee de druk van de ketel is. Maar ondanks dat het geen moeten is dat er mensen bij komen; het maakt het leven wel iets gezelliger. Zowel de vriendschappen en als de gezellige, losse contacten.

Voel je er helemaal niks voor? Wees oké! Ik weet hoe heerlijk die a-sociale bubbel kan zijn en dat er momenten kunnen zijn waarop je totaal niet de behoefte voelt om tijd met iemand door te brengen. Je bent het niemand verplicht en deel vooral jouw leven in zoals jij het meest gelukkig bent. En wil je eens koffie doen met me? Altijd gezellig!

Vertel eens; heb jij vriendschappen gesloten op latere leeftijd of heb jij ook nog veel contacten uit je schooltijd?

Share:

14 Reacties

 1. Ingrid
  5 februari 2019 / 08:31

  Mooi stuk Shir❤️

 2. Janny
  5 februari 2019 / 08:39

  jij bent precies als ik!! ik ben ook graag alleen en vriendschappen sluiten heb ik altijd al moeite mee gehad, het komt dus veel vaker voor als men denkt.

 3. Caro
  5 februari 2019 / 09:01

  Leuk onderwerp. Ik maak gemakkelijk nieuwe vriendschappen en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ik ben er nu achter gekomen dat ik juist geen behoefte heb aan nieuwe vriendschappen. Ik heb een handjevol vriendinnen waar ik een paar keer paar jaar mee afspreek en dat vind ik heerlijk. Maar bij nieuwe mensen merk ik dat je vaker moet afspreken om elkaar te leren kennen. En dan breekt het me op en wordt het een verplichting. Nu ik dat weet kan ik daarnaar handelen en geniet ik van het praatje en hou het verder af.

  • Shirley
   Auteur
   5 februari 2019 / 09:58

   Ja, dat snap ik ook! Ik hoef ook niet megaveel mensen om me heen maar wat ik nu vooral mis, zijn mensen die heel erg in de buurt wonen en waar ik spontaan mee kan afspreken. Misschien mensen met kinderen waardoor de kinderen ook lekker kunnen spelen. Zoals vanmorgen op Maddox’ school; ik zie Maddox’ vriendje met zijn moeder en we spreken af om morgen naar Monkey Town te gaan. Gezellig voor de kinderen, gezellig voor ons. Vooral het laagdrempelige. Met anderen moet ik soms echt iets plannen voor over twee maanden, wonen ze iets verder, hebben ze geen kinderen, etc. Ook héél erg belangrijk voor mij deze mensen, maar dit kan ik dus af en toe wel missen. Daar wil ik dan best een beetje moeite voor doen. Omdat er de laatste jaren wat mensen zijn weggevallen of het contact minder intensief is, heb ik daar de ruimte voor 🙂

 4. Manouk
  5 februari 2019 / 09:31

  Ik heb een paar vriendinnen die ik al vrij lang ken. De langste ken ik nu zo’n 17-18 jaar. Eigenlijk maar een via school, toen ik op het HBO zat. De rest via via. We appen voornamelijk en dat voelt voor beide kanten goed. Maar het is ook heel gezellig als we elkaar wél zien. Ook heb ik online vriendinnen leren kennen. En ook weer via de vrienden van mijn vriend, al zijn dat niet hele hechte vriendschappen. Maar is het gezellig als we elkaar zien.

  • Shirley
   Auteur
   5 februari 2019 / 10:00

   Dat ook ja! Appen voelt goed en met een aantal mensen is het gezellig. Het is maar een handjevol wat ik beschouw als hechte vriendschap 🙂 Zo’n hechte vriendschap opbouwen gaat nu toch wat lastiger merk ik. Het is vaak appen en gezellig als we elkaar zien, maar echt hecht en diepgaande gesprekken heb ik zeker niet met iedereen.

 5. 5 februari 2019 / 09:39

  ik heb nog vriendschappen van de basisschool! en ja ook op latere leeftijd zijn er mensen bij gekomen en ook zeker online zoals als gij haha

 6. Jessica
  5 februari 2019 / 09:42

  Uit mijn schooltijd zie ik niemand meer mede door een verhuis maar latere vriendschappen zijn er wel gekomen via de kinderen hun school maar ik hoef ook geen vriend aan elke vinger ik zou met een drukke agenda de vriendschappen toch maar verloeteren de tijd ik heb wil ik dan ook liefst aan mijn gezin besteden.
  Ik heb een toffe jeugd gehad heel veel vrienden waar ik werkelijk elke dag wel wat mee kon gaan doen elk weekend uitgaan mijn ma zag me alleen maar voor te eten en te slapen (ocharme mijn moeder denk ik nu oprecht!) dan begon ik te sporten in de fitness maar ook lopen op de piste veldlopen en halve marathons en zag ik mijn vrienden steeds minder en minder ik begon een relatie die meteen heel serieus was samenwonen dan de kindjes…de vrienden ik nu heb zie ik minder vaak maar wel bijna elke dag in een flash op school een korte babbel een lach en merk dat vaak ook genoeg is voor mij.

 7. Milou
  5 februari 2019 / 12:49

  Ik kan wel heel makkelijk vriendschap sluiten en toch doe ik het de laatste jaren niet. Vriendschappen zijn hier verwaterd in verband met verhuizing van die vriendin of iets anders. Ik vind het nu vooral heerlijk als de kids op bed liggen en ik alleen ben ( als me vriend weg is ) ik vind vriendschap sluiten nu veel lastiger dan voorheen.

 8. Cindy
  5 februari 2019 / 19:16

  Door mijn verhuizing zijn oude vriendschappen verwaterd, maar dankzij Instagram heb ik nu wel een vriendin gevonden, uit de buurt, met een zoontje 4 weken jonger dan mijn zoon en allebei uitgerekend in juni! Zo leuk! Verder ook online, via yoga of sporten eigenlijk niet.. Maar het komt vast goed in de basisschool periode. En eigenlijk vind ik het wel lekker ook, weekenden zonder iets, alleen met mijn gezin en tijd om zomaar plots iets te doen. Terwijl ik 10 jaar geleden echt een grote vriendengroep had.

 9. Nicole
  5 februari 2019 / 19:38

  ❤️ zo fijn om van buren goede vriendinnen te worden. En nu we wat verder uit elkaar wonen hoeven we niet elke week contact te hebben maar is het goed als we afspreken. En hetzelfde geldt voor de mannen en kinderen!
  Heb weer zin in zondag!

 10. Carina
  5 februari 2019 / 23:36

  De meeste vrienden die ik nu heb ken ik nog van de middelbare of van mijn eerste bijbaan, ohnee, mijn 2e bijbaan. Nieuwe vrienden zijn er niet echt bijgekomen maar ik merk ook dat ik daar nu geen ruimte voor heb. 3x per week sociaal doen op werk is al meer dan genoeg en vaak al teveel. Alles kost teveel energie. Als ik weer wat beter in mijn vel zit wil ik wel weer wat vriendschappen hernieuwen of dan nieuwe sluiten, want stiekem mis ik het wel een beetje.

 11. Kimberly
  7 februari 2019 / 01:21

  Leuk stuk!

  Ik heb een (beste) vriendengroepje van in totaal 5 mensen (inclusief mij), die ik ken van mijn HBO. Dat begon in 2009 dus inmiddels al 10 jaar vriendinnen/vrienden. Daarnaast heb ik tijdens mijn bijbaan veel mensen ontmoet en hoewel ik daar niet meer werk heb ik er goede vrienden aan over gehouden. En, de vriendinnetjes van de vrienden van mijn ex (snap je m?). Mijn ex en ik zijn inmiddels uit elkaar maar ik heb er goede vriendinnen aan over gehouden! Dus ik heb ook geen goede vriendinnen overgehouden aan de basis of middelbare school, maar de meeste van mijn vrienden heb ik 10-8 jaar geleden leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.