(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Toekomstdromen voor Skyler en Maddox

Toekomstdromen voor Skyler en Maddox

Op mijn zestiende verjaardag stond er een scooter in de woonkamer. Een cadeau van mijn ouders aan mij. Wat vond ik dat prachtig en wat heb ik daar veel plezier van gehad. Op mijn achttiende werd dit overtroffen. Toen er werd aangebeld stond er een lesauto voor de deur. ‘Ik kom voor Shirley! Je eerste autorit staat gepland.’ Met knikkende knietjes nam ik plaats achter het stuur en ietwat beduusd reed ik het vakantiepark af waar mijn ouders op dat moment verbleven. Na een jaar bijna wekelijks lessen mocht ik mijn rijbewijs in ontvangst nemen. Naast deze twee prachtige cadeaus hadden mijn ouders ook nog een ander spaarpotje voor mij gecreëerd; die voor een studie. Voor mijn ouders was het geen vereiste dat ik ging studeren (daar hebben ze mijn broertje en mij altijd vrij in gelaten), maar de optie was er wel. Ik snap dat ik met deze drie dingen heel erg mazzel heb gehad en in mijn handjes mag knijpen. Een scooter, een rijbewijs en nog studeren ook. Mijn ouders hebben de mogelijkheid gehad om vanaf mijn geboorte te sparen en deze dingen voor mij mogelijk te maken. Het één konden ze zo uit hun zak betalen en voor de rest hadden ze het geldpotje. Voor Skyler en Maddox hoop ik ook genoeg geld bij elkaar te kunnen krijgen de komende jaren om hen soortgelijke mogelijkheden te bieden.

In samenwerking met Robeco

Een paar weken geleden was ik op bezoek bij Robeco om na te denken over deze toekomstdromen en om naar mogelijkheden te kijken om dit tot stand te brengen. Zo is er natuurlijk de optie sparen, waar we allemaal bekend mee zijn. Je opent een rekening, stort iedere maand een bedrag, krijgt een héél klein beetje rente en na al die jaren staat daar een mooi bedrag op. Sommige ouders sparen al het kinderbijslag op en anderen kiezen ervoor een vast bedrag per maand op een rekening te zetten. Hoe je het ook wendt of keert; wat fijn dat je de mogelijkheid hebt om te sparen voor je kinderen en om zo een steentje bij te kunnen dragen aan hun toekomstdromen. Of dat nu een studie, een wereldreis, een rijbewijs of een mooie bijdrage aan een eerste huis gaat zijn. Er is echter ook nog een andere optie; beleggen. Tot voor kort dacht ik bij beleggen alleen aan rijke mensen die iedere maand tienduizenden euro’s over hebben en deze kunnen beleggen in huizen en dergelijke omdat ze het kunnen missen als kiespijn, maar tijdens de middag bij Robeco werd het me duidelijk dat het ook voor mensen met een modaal inkomen is. Uiteraard is het wel belangrijk dat je je financiën helemaal op orde hebt. En dan bedoel ik dat je in ieder geval een flinke spaarbuffer hebt. Wie weet spaar jij wel een mooi bedrag én heb je nog de ruimte om te beleggen.

Sparen is een relatief, veilige optie. Je stort je geld iedere maand op een rekening en na 18 jaar zal daar een mooi bedrag op staan. Echter is tegenwoordig de spaarrente zo ontzettend laag, is de inflatie hoger en ga je er dus eigenlijk op achteruit. Beleggen is risicovoller maar kan op de lange termijn meer opbrengen. Je kunt áltijd verkopen en dus heb je alles zelf in de hand. Wil je een klein potje aanleggen en bijvoorbeeld twee of drie jaar voor iets sparen, dan is een spaarrekening een betere keuze omdat dat te kort is om écht goed te gaan beleggen. Ga je voor de lange termijn, bijvoorbeeld vanaf de geboorte van je kinderen tot aan hun 18e verjaardag, kun je absoluut eens kijken naar beleggen en de mogelijkheden hiervan. Bij Robeco heb je er bijna geen omkijken naar, word je geld in diverse fondsen belegd om risico te verspreiden, is alles laagdrempelig en kun je al vanaf 50 euro eenmalig of 25 euro maandelijks starten met je eigen rekening. Je hoeft alleen je eigen doel, het beleggingstermijn en je risicobereidheid vast te stellen en daar de juiste fondsen bij kiezen. Begin je nu met 50 euro, dan krijg je 25 euro cadeau en kun je fijn starten met 75 euro.

Zoals ik al zei hangt er wel een risico aan beleggen, laat dat ook goed duidelijk zijn. Het is niet zo dat de percentages altijd in een stijgende lijn omhoog gaan en je na jaren een flink bedrag op je rekening ziet staan. Kán wel, maar er zijn ook zeker mindere tijden waardoor het met je belegging ook slechter kan gaan en je je geld ziet verminderen. Zorg dus vooral dat je de tijd én het geld hebt om dit risico te kunnen nemen. Beleg niet met geld dat je maandelijks eigenlijk niet kunt missen. Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je over hebt nadat de vaste lasten zijn betaald en als je een potje hebt voor onvoorziene uitgaven. Je kunt er voor kiezen om één vast bedrag in te leggen en over een aantal jaar eens te kijken hoe het ermee gaat; je kunt er ook voor kiezen om maandelijks, net als bij sparen, een bedrag in te leggen en zo je vermogen te kunnen verhogen.

IMG_1491

Als ik kijk naar de dromen die ik voor de jongens heb kan ik maar één ding opnoemen; ik hoop dat ze vrij kunnen zijn in hun keuzes en gelukkig worden. Of ze nu willen studeren of werken, of ze een vriendin of een vriend vinden, of ze een rijbewijs willen of een wereldreis gaan maken. Dat werd ook duidelijk toen ik bezig was met het moodboard voor Skyler en Maddox. Ik vond het allemaal wat cliché om dingen als studeren, rijbewijs en reizen op het bord te zetten. Dat moeten ze immers zelf weten. Als ze maar gelukkig worden en de mogelijkheid hebben om te kiezen. En met het potje dat wij al sinds de geboorte voor hen aanleggen, hoop ik ze een mooie start in deze keuzes te kunnen geven.

Vertel eens: hoe hebben jullie dit geregeld? Zetten jullie maandelijks een bedrag opzij of sparen jullie de kinderbijslag? En hebben jullie gekozen voor een spaarrekening of zijn er ook mensen onder mijn volgers die hebben gekozen voor beleggen voor je kind? Wij hebben voor nu een spaarrekening voor beide jongens maar dit beleggen klonk ook zó interessant dat ik naast het sparen aan het kijken ben naar de optie beleggen en dat we hoogstwaarschijnlijk gaan starten met die 75 euro. Ik ben toch wel benieuwd wat dat na een tijdje doet! En is het niet voor de kids, dan kan mama er altijd nog een mooie tas van kopen…

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

mommyhood

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Comments

 1. Anoniem
  28 oktober 2017 / 06:19

  Ik plaats het even anoniem hoor, want vind hrt wel inkijk om zo op internet te zetten ;).

  Wij sparen maandelijks 150 euro. Soms wat meer. Wij hebben een beetje het zelfde doel als jullie. Rijbewijs, studie, wereldreis of eerste inrichting van zijn woning. Ik hoop dat als hij 18 is wij tussen de 20.000 en 50.000 hebben gespaard voor hem.

  Ik vind het ons taak als ouders om hem schuld vrij aan zijn toekomst te kunnen laten beginnen.

  Persoonlijk hebben wij gekozen voor geen risico en een spaarrekening bij de abn amro te openen. Hij krijgt elk 5 jaar 5 procent bonus over het gespaarde bedrag. Een leuk extraatje als hij 18 is.

  De rekening staat op zijn naam maar wij zijn bevoegd. Wij geven hem dan ook niet het geld zomaar als hij 18 wordt maar wij betalen alles voor hem van dat geld wat hij wil (zo lang het legaal is ;)).

 2. Ivy
  28 oktober 2017 / 06:45

  Wij hebben er voor gekozen om nu heel hard onze hypotheek af te lossen . Zodra onze oudste kan studeren (als hij dat wil), hebben er geen hypotheek meer. Daarmee krijgen we een hoop lucht.

 3. Didi
  28 oktober 2017 / 08:06

  Wij sparen maandelijks op een zilvervloot rekening. De rente is laag maar alsf det kinderen 18 zijn komt er eenmalig 10% bij. Zekerheid vind ik bij dit potje belangrijker. Wij beleggen daarnaast voor ons zelf met geld dat we kunnen missen.

 4. LOES
  28 oktober 2017 / 08:11

  Wij sparen elke maand 50 euro en af en toe een extraatje. Wij hebben een spaarrekening geopend bij de ASN bank waar nog best veel rente op kwam, het is zo’n rekening die tot zijn 18e vaststaat. Beleggen durf ik niet, daarvoor vind ik ons niet financieel gezond genoeg (niet dat we schulden hebben ofzo, maar we kunnen het niet hebben als het een keer misgaat)

 5. Carina
  28 oktober 2017 / 10:40

  Ik vind het jammer dat beleggen nog steeds vrij ondoorgrondelijk is,zo wil ik graag mijn geld zo bewust mogelijk investeren met respect voor de natuur en niet in dingen zoals kernenergie, wapens en milieuonvriendelijke dingen. Maar vaak zijn het mixfondsen en mag je ellenlange lijsten doorspitten en gaan googlen om te achterhalen waar je geld nou heen gaat, echt teveel werk. Ik beleg daardoor alleen bij ASN met wat geld dat ik kon missen, maar huiver om meer te gaan beleggen bij anderen.

 6. N
  28 oktober 2017 / 12:30

  Ik ben helemaal pro beleggen, heb zelf bij een beleggingsinstelling gewerkt. Leuk dat je hier aandacht aan besteed, snap dat het voor veel mensen een ver van mn bed show is namelijk. Als ik zelf een spaarpot heb opgebouwd ga ik het ook doen.