(~215 B)




Privécursus babygebaren

Privécursus babygebaren

Een tijd geleden ontving ik een mail van Djoeke waarin ze schreef wie ze was en wat ze deed. Djoeke heeft een eigen bedrijf in babygebaren, Bijdehandjes Gebaren, waarbij ze is aangesloten bij Babygebaren Nederland. Ze vertelde me dat babygebaren een communicatievorm is die je kunt toepassen bij je baby vanaf ongeveer zes maanden. Want ze kunnen dan nog niet praten; ze kunnen wel een hoop met hun handen aangeven. Ze vroeg of ik interesse had in een cursus om er daarna een artikel over te schrijven. ‘Nou, laten we maar eens kijken wat Skyler me te vertellen heeft’ was mijn reactie. En had ik dat even fout begrepen. Het is namelijk niet zo dat ik Skylers ‘natuurlijke’ gebaren moet proberen te begrijpen. Het is een techniek waarbij je met je handen gebaren maakt om dat bij je spraak te gebruiken als ondersteuning. Een voorbeeld: we kennen allemaal het gebaar van zwaaien wat ‘doei’ betekent. Of dat je je hand langs je gezicht beweegt en vraagt aan je kindje of het ‘lekker’ is. Stuk voor stuk gebaren die je je kindje kunt aanleren zodat hij of zij zich beter kan uitdrukken naar jou toe. Want als je dit blijft volhouden en jezelf een paar gebaren aanleert om die vervolgens toe te passen, pakt je kindje dit op en zal het vanaf een maand of acht ook gebaren kennen om iets duidelijk te maken. De grove motoriek (handen) zijn immers eerder ontwikkeld dan de fijne motoriek van de spraak. Je kindje kan dus eerder gebaren dan praten. Wil je kindje melk? Heeft het pijn? Wil het slapen? Ziet hij of zij een vliegtuig? Praten kan het nog niet dus vertellen gaat moeilijk. Maar met gebaren kunnen ze een hoop duidelijk maken. De gebaren leer jij, als ouder zijnde, om ze vervolgens toe te passen op je kindje. Herhalen, herhalen, herhalen. Bij iedere handeling die je doet praat je dus niet alleen, maar gebruik je je handen erbij om de bijbehorende gebaren uit te beelden. Binnen no time pakt je kindje dit op en zal hij of zij zich kunnen uitdrukken door de gebaren die jullie hebben geleerd.

Het doel van babygebaren is om te zorgen dat je kindje zich goed kan uitdrukken terwijl hij of zij nog niet kan praten. De voordelen hiervan? De kindjes voelen minder frustratie en hebben minder driftbuien omdat je ze immers begrijpt door wat ze je met hun handen vertellen. Daarnaast zorgt het voor positief contact tussen jou en je kindje, versnelt het de gesproken taalontwikkeling en ontwikkelt je kindje zelfvertrouwen. Sommige ouders zijn bang dat hun kindje dan later gaat praten, maar uit onderzoek komt naar voren dat het eigenlijk andersom is: je stimuleert de taalontwikkeling, waardoor kinderen die babygebaren gebruiken gemiddeld juist eerder gaan praten dan kinderen die dat niet doen.

Ik kreeg een privé workshop thuis van Djoeke en in deze middag vertelde ze me in het kort wat babygebaren inhouden en wat ik kan verwachten. Het was een speedcursus om me het een en ander duidelijk te maken want normaal bestaat een privécursus babygebaren uit twee bijeenkomsten. Je kunt ook een cursus volgen in een grotere groep, dan bestaat het uit drie bijeenkomsten, waar steeds ongeveer een maand tussen zit.

Tijdens de cursus thuis zat Skyler erbij en ik merkte dat hij het enorm interessant vond. Hij bleef maar kijken naar mijn handen en had al vrij snel de neiging om alles na te doen. Natuurlijk snapt hij nog niet wat we ermee bedoelden, maar als je het echt goed vol weet te houden kan hij vanzelf de woorden en gebaren aan elkaar koppelen en weten ze precies wat jij bedoelt met eten, boekje lezen, vogel of lekker. Nu merk ik wel aan mezelf dat dat volhouden juist zo lastig is. Ik begrijp heel goed dat de cursus uit een paar bijeenkomsten bestaat, zodat je er continu aan herinnerd wordt. Het is nu een week geleden dat ik de privécursus heb gekregen en ik vergeet vaak mijn handen te gebruiken terwijl ik met Skyler praat. Ik gebruik vaak het gebaar van ‘lekker’, zwaai als ik weg ga en als hij zijn eten op heeft maak ik een gebaar dat het op is en klap ik in mijn handen omdat ‘ie goed bezig is. Dat is trouwens een zelfverzonnen gebaar, wat ik al sinds het begin van zijn vaste voeding toe pas. Want er zijn dan veel officiële gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal): je kunt natuurlijk ook je eigen gebaren verzinnen en zo communiceren met je kindje. Echter is het wel leuk en fijn om je aan de echte gebaren te houden die in het boekje staan afgebeeld; deze zijn namelijk ook voor dove kindjes en voor bijvoorbeeld kindjes met het syndroom van Down. Hoe leuk is het als jouw baby of peuter met een doof kindje kan communiceren door het gebruik van die officiële Nederlandse gebaren?

Schermafbeelding 2014-07-16 om 17.47.10

Het wordt aangeraden om te beginnen met zo’n tien gebaren. Maak een goede balans tussen gebaren die voor je kindje leuk zijn en gebaren die voor jezelf handig zijn. Zo kun je ‘hond’ en ‘vogel’ bij de gebaren van je kindje rekenen, terwijl je voor jezelf kunt kiezen uit ‘slapen’, ‘eten’ en bijvoorbeeld ‘klaar’. Zo hou je het leuk voor jullie allebei. Om het jezelf te vergemakkelijken kun je de gebaren op het toilet hangen om jezelf eraan te blijven herinneren en om te blijven oefenen.

Let wel op: het zijn natuurlijk niet volledige zinnen die je uitbeeldt met babygebaren zoals dat met gebarentaal het geval is. Het zijn gewoon losse woorden waarmee je alles een stuk duidelijker kunt maken en waarmee je kindje je dingen kan vertellen, terwijl je er gewoon bij blijft praten. Misschien kan hij of zij dan rond 8 a 9 maanden vertellen dat het naar bed wil of honger heeft. Hoe fantastisch zou dat zijn? Ik vond het in ieder geval heel erg leerzaam. Ik merk dat ik het niet met alles gebruik maar ook al weet Skyler slechts een paar gebaren is dat natuurlijk al heel erg leuk. En kijk maar eens hoe je dat in het dagelijks leven doet. Ik durf te wedden dat heel veel van de moeders het al toepassen. Vingertje schudden om te zeggen dat hij of zij op moet passen of iets niet mag doen, zwaaien om gedag te zeggen, met je hand langs je gezicht om ‘lekker’ uit te beelden en een vogelbeweging om een vogel na te doen. Babygebaren gaat alleen net even een stapje verder en zorgt ervoor dat jij binnen een paar weken kunt communiceren met je kindje. Ik vind het een aanrader en vond het een leuke en leerzame middag!

De kosten voor een privécursus zijn € 98,00 per stel, inclusief BTW en het boekje ‘Babygebaren, de eerste woordjes’. Maar je kunt ook een kennismakingsworkshop volgen, of een cursus in een groep. Hier kun je je aanmelden en op de website zelf vind je meer informatie over Djoeke en over babygebaren in het algemeen. Djoeke is aangesloten bij Babygebaren Nederland en haar collega’s zitten in heel het land.

Vertel eens: had jij er al eens over gehoord? En gebruik je zelf ook veel je handen om te communiceren met je kindje?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

  1. 17 juli 2014 / 08:12

    Klinkt leuker dan ik had verwacht. Niks zweverig. Ik praat sowieso al veel gebarend, van mijn moeder overgenomen die leerkracht was. Al lijkt het me een uitdaging om er bewust mee om te gaan.

    • Shirley
      Auteur
      17 juli 2014 / 08:42

      Ik ben totaal niet zweverig en was er een beetje bang voor, maar het is gelukkig alles behalve dat 🙂

  2. 17 juli 2014 / 08:29

    Ik wist eerst niet wat zo’n cursus precies zou betekenen en qua gebaren dacht ik meer in de hoek van ‘wat geeft je kindje met eigen lichaamstaal aan’ maar het is dus de communicatie vorm van gebaren. wat leuk! Dat filmpje is ook geweldig zeg hoe dat kindje zo verrteld wat ze bedoelt! 🙂

  3. 17 juli 2014 / 09:43

    Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord! Wel een goed initiatief dat er een dergelijke cursus bestaat!
    Als ik kijk naar de communicatie tussen mijn zoontje en mij, gebruik ik ook veel handgebaren, het ging eigenlijk van nature als ik er nu over nadenk. Als hij zijn bord leeg heeft, klap ik ook haha, en sinds kort als ik ”nee, nee, nee” zeg doet hij mij na met zijn vinger! Heel leuk, want ik merk wel dat hij begrijpt wat ik bedoel.

  4. Amarens
    17 juli 2014 / 09:50

    Hoe gaaf is dit! Ik zing ook vaak ‘In de maneschijn…’ met alle gebaren erbij voor mijn dochtertje. Maar die gebaren van slapen en melk ga ik zeker oefenen. Zou echt handig zijn als Djura dat kan uitbeelden hihi. Leuk artikel!

  5. 17 juli 2014 / 11:30

    Was er erg benieuwd naar. Gebruik er idd al een paar 🙂 ga dit zeker blijven doen.

  6. 17 juli 2014 / 12:08

    Wauw, gaaf zeg! Dat meisje in het filmpje is ook zo schattig! En wat leuk dat Djoeke zo haar eigen richting heeft gevonden! Woohoo! 🙂

    • 17 juli 2014 / 12:36

      Ha thanks Betty! Dit is mijn eigen bedrijf naast mijn werk als orthopedagoog. Ook iets voor jou? Wie weet tot over een maand of acht 😉

  7. Julia
    18 juli 2014 / 23:04

    Leuk! Mijn dochter is nu bijna drie maanden en ben nu ongeveer twee weken bezig met gebaren; “klaar”, “melk” (al zeg ik er “drinken” bij en bedoel ik borstvoeding) en “poes”. Nog niet veel, maar moet het boek nog steeds eens goed lezen. Merk wel dat ze het superinterresant vindt en ook telkens moet lachen als ik “klaar” (bijv na het verschonen/aankleden) of “melk” (bijv vlak voor een voeding) gebaar.

  8. mariette
    19 juli 2014 / 17:38

    Ik werk met kindjes met een verstandelijke beperking en ook daar gebruik ik veel gebaren. Ik merk dat ik nu bij mijn zoontje van 4,5 maand dit ook doe. Gewoon je woorden ondersteunen met je handen Mijn zoontje vind het maar wat grappig om te zien

  9. Saskia
    21 juli 2014 / 17:01

    Wauw dit vind ik heel interessant! Ik heb pedagogische wetenschappen en taalwetenschap gestudeerd dus ik vind het erg leuk om meer over dit soort methodes te horen!

    • 23 juli 2014 / 21:38

      Hey Saskia wat leuk! Ik heb ook pedagogische werenschappen gestudeerd, maar dan in combinatie met gebarentaalwetenschap (UvA). Zo kwam ik hier ook op!

  10. 28 juli 2014 / 15:46

    Ik ben een collega van Djoeke en werkzaam in regio Amstelveen/ Amsterdam. Wij gebaren ook met onze kindjes. De jongste is 4 maanden en de oudste wordt deze week al weer 3 jaar. In het filmpje kun je zien welke gebaren zij maakte voordat ze kon praten. http://youtu.be/4DZ9acPZPZA

  11. 24 november 2020 / 20:45

    Enthousiast begonnen met gebaren naar Joelle en Amy, na cursus babygebaren gisteren bij Iedereen Gebaart. Superleuk en een aanrader! Vandaag al mama, papa, bad, slapen en zus uitgeprobeerd. Nu blijven oefenen en geduldig wachten op respons Mama van een tweeling van 8 maanden.

Secured By miniOrange