Persoonlijke ontwikkeling op een laagdrempelige manier

Persoonlijke ontwikkeling op een laagdrempelige manier

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat is voor veel mensen het startsein voor de goede voornemens. Vaker sporten, gezonder eten, stoppen met roken, minder online zijn, vaker naar buiten, meer water drinken, meer dankbaar zijn. Noem het maar op en het staat op iemands lijstje. Wat ik ook steeds vaker voorbij zien komen is ‘persoonlijke ontwikkeling’ en dat spreekt mij enorm aan. Ik vind het namelijk ontzettend fijn om hiermee bezig te zijn en snap helemaal dat anderen dit ook als goed voornemen hebben. Nu is het wel zo dat we allemaal druk zijn, geen zin hebben in een studie, maar weinig tijd hebben voor onszelf en eigenlijk niet al te zware kost willen lezen. Maar hoe kun je dan aan persoonlijke ontwikkeling doen op een laagdrempelige manier? Ik vertel wat mijn favorieten zijn en waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.

Inspirerende mensen op Instagram volgen

De laatste tijd ben ik een aantal mensen op Instagram gaan volgen die me onwijs inspireren. Dit kan door middel van een wall-post, maar veel vaker vind ik het leuk om hun stories te bekijken en hun verhalen aan te horen. Het gebeurt regelmatig dat ik even mijn notitieboek erbij pak om een aantekening te maken van iets dat ik hoor en onbewust blijft er een hoop hangen. Twee mensen die momenteel favoriet zijn, zijn Celinecharlotte en Mompoint. De eerste is introvert, heel erg succesvol en zakelijk. Inspireert mij enorm. Mompoint geeft cursussen om beter de balans te vinden tussen werk, gezin en me-time en behalve de cursus die ze aanbiedt, hebben haar stories ook vaak wijze lessen.

E-cursussen/seminars/talks/docu’s volgen

Je hoeft je niet direct in te schrijven voor een opleiding of thuiscursus, want er zijn tegenwoordig genoeg andere manieren om kennis op te doen. Via Instagram zijn online cursussen razend populair momenteel en aan de hand van Stories en bepaalde werkboeken die daar soms bij horen, kun je flink met jezelf aan de slag. Sommigen zijn betaald; anderen zijn soms wel gratis. Bovendien kun je online seminars en talks beluisteren door bijvoorbeeld op YouTube naar TED talks te zoeken of inspirerende mensen weer te volgen en in de gaten te houden. Zo heeft de schrijver van Master Your Mindset ook regelmatig een live video waar je een hoop van op kunt steken. Op Netflix kom je ook heel interessante dingen tegen. Zo keek ik de documentaire over Tony Robbins en dat vond ik heel erg inspirerend. Ondanks dat hij niet al zijn kennis blootgeeft, haal je er toch een hoop dingen uit die je zelf zou kunnen uitvoeren.

Lees blogs/wetenschappelijke artikelen
In het verlengde van hierboven kun je het natuurlijk ook lezen allemaal. Zo zijn er leuke blogs die je kunt lezen en die je daarbij zouden kunnen helpen. Ik vind bijvoorbeeld SoChicken heel erg leuk en laagdrempelig. Bovendien zou je op zoek kunnen gaan naar meer wetenschappelijke artikelen als je je kennis over bepaalde zaken uit wil breiden.

Zelfhulpboeken lezen

Heel laagdrempelig, maar soms ontzettend leerzaam. Ga meer boeken lezen! Dat kunnen boeken uit jouw vakgebied zijn, maar natuurlijk ook de bekende zelfhulpboeken. Over alles is momenteel wel iets te vinden en dus zal er zeker iets tussen zitten wat jouw aanspreekt. Van How2Talk2Kids tot You’re A Badass en van een opgeruimd huis tot een opgeruimde geest.

Podcasts luisteren

Ik ben een beetje late to the party, maar podcasts luisteren is echt perfect om te beluisteren en meer kennis op te doen. Zet een podcast op tijdens het schoonmaken, tijdens het rijden naar je werk, tijdens het sporten of beluister iets fijns op de bank of in bed. Ik ben nog een beetje zoekende naar Nederlandse, interessante podcasts dus mocht iemand een tip hebben, let me know!

Zoek een coach

Misschien niet heel laagdrempelig, maar eigenlijk is het tegenwoordig makkelijker en normaler dan ooit om een coach te hebben. Je moet er een afspraak voor maken en geld voor neertellen, maar het kan voor een hoop duidelijkheid zorgen. Zo had ik een coach tijdens de zwangerschap van Maddox en hij heeft me veel geholpen bij bepaalde vraagstukken. Ik leerde kijken naar dingen waar ik trots op was, dingen die me in de weg zaten en hij gaf me net dat ene zetje om bepaalde knopen door te hakken. Soms heb je een schop onder je kont nodig of iemand die niet zo dicht bij je staat en afhankelijk kan meekijken.

Dagboek schrijven

Alles hierboven zijn informatiebronnen van anderen, maar ik weet zeker dat er al een hoop in je zit. Het afgelopen jaar heb ik meer kennis gemaakt met dagboek schrijven vanuit mezelf en dat heeft toch al voor een hoop rust én antwoorden gezorgd. Zoek een fijne plek, neem je tijd en schrijf eens over alles wat je dwars zit, wat je fijn vindt in je leven, waar je volgend jaar zou willen staan, wat je graag zou willen leren, etc. Ik weet zeker dat jij zelf tot verhelderende antwoorden komt!

Share:

8 Reacties

 1. 4 januari 2019 / 07:03

  Ik ben ook pas recent op de podcast trein gesprongen, mijn favorieten zijn:
  -ik ken iemand die (over opvoeden)
  -man, man, man (3 mannen die hun kijk op verschillende thema’s weergeven)
  -alledaagse vragen (filosofie)
  -werk en leven (hoe je alles georganiseerd krijgt)
  -persoonlijke effectiviteit (titel zegt het zelf)

  Veel luisterplezier!

 2. Cindy
  4 januari 2019 / 10:30

  Ik ben nog nooit op het feestje gekomen, podcasts… SoChicken volg ik al jaren, net als HerHealth en Inspirerendleven. Ik doe zo eens wel zo’n gratis cursus maar weet nooit hoe ik het op mijzelf kan en zal gaan toepassen. Wel heb ik dit jaar een planner van JustbeYou en daarin heb je ook mogelijkheden om iets over je persoonlijke ontwikkeling te schrijven, om bewuster te zijn wat je doet.

 3. 4 januari 2019 / 10:38

  ik vind dat je dat het hele jaar door kan doen en niet perse hoeft te doen omdat het nieuwe jaar is ingegaan 😉

 4. 4 januari 2019 / 11:28

  Ik merk ook dat als je dingen voor jezelf opschrijft dat al rust kan geven. Tijdens het schrijven krijg je soms nieuwe inzichten en worden dingen helderder. Op zelfhulpboeken ben ik een beetje afgeknapt. Ze zijn toch vaak meer van hetzelfde.

 5. 4 januari 2019 / 16:32

  Persoonlijke ontwikkeling staat bij mij altijd bovenaan mijn lijstje om mee aan te slag te gaan. Podcasts wil ik mij nog in verdiepen. Maar sinds 1,5 week weer dagboek aan het schrijven en ik vind het heerlijk!

 6. Fleur
  4 januari 2019 / 19:42

  Het boek ‘F*ck die onzekerheid’ vond ik een van de beste boeken.

 7. Veerle
  4 januari 2019 / 21:09

  Ken je Lievemoeders.nl al? Marjolein coacht jonge moeders op een hele fijne manier!

 8. Esther
  4 januari 2019 / 23:17

  Het boek, Omarm je emoties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.