(~215 B)
Ons Rapley-avontuur

Ons Rapley-avontuur

Er bestaan ontzettend veel methoden waarmee je je kindje kunt voeden. Te beginnen bij flesvoeding of borstvoeding, en vervolgens komt opvolgmelk, of doorgaan met borstvoeding. Sommigen vinden het fijn om bij 4 maanden al aan bijvoeding te denken en voor anderen voelt het prettiger om bij een half jaar te beginnen. Het is niet gek dat daar de meningen over verdeeld zijn. De ene volwassene wil liever geen suikers eten terwijl de ander met liefde leeft op junkfood of juist vegetarisch is. Zo hebben we ook allemaal een eigen voorkeur als het gaat om het voeden van onze kinderen.

Per toeval leerde ik de Rapley-methode kennen. Een methode waarbij je bijvoeding gaat geven zonder deze te prakken of pureren. De methode gaat er vanuit dat je eten gaat aanbieden wanneer een kindje er zelf klaar voor is om dit zelf op te eten. Je geeft het niet met een lepel of uit een potje maar het kindje ontdekt zelf wat er op zijn/haar bordje ligt en stopt het in de mond. Ik hoorde van deze methode en werd enthousiast. Wel vind ik het heel spannend om aan dit avontuur te beginnen. Kan mijn dochter zich niet in het eten verslikken? En wordt het niet een grote kliederboel? De gedachte dat borstvoeding tot 7-8 maanden voldoende voedingsstoffen bevat om te groeien is voor mij wel een troost dat ik de Rapley-methode aandurf. Als Lana te weinig binnenkrijgt door al het ontdekken en spelen met het eten, dan heeft ze in ieder geval de borstvoeding nog. Mocht het toch niet fijn werken, dan kan ik altijd nog op een andere manier bijvoeden.

Morgen, 14 april, wordt Lana 6 maanden oud. De leeftijd waarbij het bij borstvoeding wordt aangeraden om langzaam te beginnen met bijvoeding.  En ik vind het heel spannend maar ook leuk. Hoe zal ze gaan reageren op een stukje groente of fruit? Hoe zal haar kopje zijn als ze iets zuur of iets bitters zal proeven?

En of ik helemaal voor de Rapley-methode zal gaan? Geen idee. Misschien wordt het een combinatie van beiden. Misschien zal ik af en toe stukjes Rapley geven, en af en toe voor het gemak een potje opentrekken. Misschien bevalt het zo goed dat ik het de uitdaging waard vond, maar misschien zit ik straks zelf helemaal onder de broccoli dat ik maar snel een potje open trek of een prakje voor haar maak. Ik weet het nog helemaal niet en ik sta open voor alle mogelijkheden. Ik heb er in ieder geval zin in en ik ben benieuwd hoe dit avontuur zal verlopen.

Welke manier je ook kiest van voeden; niets is slecht, zolang je maar doet wat bij je past. Hoe vonden jullie het om te beginnen aan bijvoeding voor je kindje? Praat erover mee in de comments van dit artikel.

Liefs, Kelly
Mijn mama lifestyleblog: http://www.kellycaresse.nl

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

 1. natalie vinke
  13 april 2014 / 09:37

  Leuk! Veel plezier met ontdekken.
  Zoon hier was er zo mee weg. Hij is nu 21 mndn en schranst lekker mee.
  In het begin verstand op 0, en lekker laten doen. Dweilen kan erna 😉
  Sommigen vinden het niet eens heel interessant eerste maanden, sommige kindjes begonnen echt meer binnen te krijgen wanneer ze al een jaar zijn. Maar borstvoeding lost dat wel op hoor. (Dat beetje groente of fruit wat ze niet binnen krijgen zal het niet aan liggen. Mama melk heeft zeker het eerste jaar alles wat ze nodig hebben 🙂

 2. 13 april 2014 / 09:56

  Ik ben heel bang met verslikken enzo, dit omdat River toen hij klein was zich erg vaak verslikte tot bijna stikken aan toe, zo eng. Ik ben dus gewoon begonnen met pureren en prakjes en langzaamaan gewoon soms dingen gegeven als een stuk brood etc. Ik vind de rapley methoden wel erg goed en als ik niet zo paniekerig was aangelegd had ik er best voor kunnen kiezen. Ik ben benieuwd hoe Lana reageert! Liefs

 3. 13 april 2014 / 11:03

  Oeh ben benieuwd hoe Lana gaat reageren haha. Ik vind die Rapley methode wel erg interessant 🙂

 4. Stien
  13 april 2014 / 13:55

  Ben heel benieuwd of het gaat lukken, en of Lana het een goede methode vindt! Succes! 🙂

 5. 13 april 2014 / 14:00

  Hier echte Rapleyfans! Zowel manlief als dochterlief en ik 🙂 Inmiddels eet Olivia met bestek, maar het eten met de handjes, was zo ontzettend lief 🙂 Ik heb een tijdje terug een informatief blogje over Rapley geschreven trouwens, als je nog menu-tips wilt ed, moet je daar zeker eens op zoeken op mijn blog 🙂 Heel veel plezier ermee, het is echt genieten!

 6. Shirley
  Auteur
  13 april 2014 / 14:01

  Ik ben een beetje van de oude stempel geloof ik, haha. Hier gewoon potjes en af en toe zelf een prakkie klaargemaakt. Hier voelden we ons het fijnste bij 🙂 ben benieuwd naar jouw avontuur!

  • 13 april 2014 / 22:10

   Hehehe same here! Al eet ze nu met 9 maand wel zelf stukjes brood en fruit (en anders trekt ze het wel uit je handen)

 7. 13 april 2014 / 14:28

  Hayden heeft vanaf 4 maand bijvoeding gekregen. Alles zelfgemaakt en eet sinds dat ie 10,5 maand is met de pot mee (wij eten zo goed als zoutloos, dus kon prima, zei ook het CB). Hij lust werkelijk alles, zelfs dingen als brie of tonijn! Hij heeft nooit een potje gehad. Vanaf 7 maand at ie gewoon stukjes, want toen kon ie al prima kauwen. Met de tweede zijn wij het van plan precies weer zo te doen, mits hij of zij toe is aan vaste voeding.

 8. 13 april 2014 / 20:17

  Hier was Rapley totaal geen succes…Wij hebben gewacht met bijvoeden tot onze dochter 5,5 maand was, voor mijn gevoel was ze er eerder niet aan toe. Ze snapte echt totaal niet wat ze met die stukken groente moest, en als we haar iets voerden, dan verslikte ze zich erin, tot bijna blauw aanlopen toe. Ik vond het dus helemaal niets. Ik kook nu altijd zelf voor haar, en heel soms krijgt ze een potje.

 9. 13 april 2014 / 21:33

  Ik weet nog niet wat ik ga doen straks.. Fay krijgt helaas geen borstvoeding meer dus ik moet me nog inlezen in hoe dat dan werkt met flesvoeding!
  Vind het wel altijd erg prettig hoe uit jouw stukjes naar voren komt dat iedere keus goed is, zolang je er zelf maar achter staat en goed bij voelt!

 10. Linda & Yasmin
  13 april 2014 / 23:30

  Veel plezier met jullie eet avontuur! Enne borstvoeding heeft tot 1 jaar genoeg voedingsstoffen ipv 7-8 maanden:). Liefs

 11. 14 april 2014 / 13:48

  Hier is rapley een groot succes. Ze eet met de pot mee, lust nagenoeg alles, nooit een potje gedaan en niks engs meegemaakt qua verslikken. Maar bovenal; doen waar je je goed bij voelt. Ben benieuwd hoe het bij jullie gaat.

 12. 15 april 2014 / 10:05

  Wat interessant zeg 🙂 Ik ga er zeker eens naar kijken.

 13. Evi
  15 april 2014 / 14:14

  Hier bij Lyano ook rapley gedaan, zaalig makkelijk en zo kon ie ook lekker mee van tafel eten. Ook geen verstikkingsprobleem. Hij kon ook meer ontdekken en zelf kiezen wat ie lekker vond ipv ingestopt te krijgen in je mond

 14. Niki
  17 april 2014 / 22:00

  Wow, wat interssant. Ik had hier nog nooit van gehoord! Denzel mag bijna aan z’n eerste hapje beginnen, maar ik denk dat wij toch potjes gaan geven.

Secured By miniOrange