(~215 B)
Oktopus mama

Oktopus mama

Sinds ik mama ben geworden is mijn leven volledig overhoop gegooid: goodbye uitslapen, hello korte nachten, lang leve concealer, opruimpoging nummer 10 om vervolgens een dreumes zijn patatjes te zien katapulteren… Welcome to my life.

Zwanger zijn is fantastisch, je geniet volop van die kleine stiekeme stampjes en je kijkt lang verwacht uit naar de komst van jouw kleine uk. Zonder eigenlijk enig besef te hebben in welke diepte je springt. Want eerlijk: op het moederschap kan je je toch moeilijk voorbereiden.

Nu drie jaar later neem ik nog steeds elke dag zoals ‘ie komt; de ene dag heb ik engelen van kinderen, het toonvoorbeeld van braafheid. Zou ik met een gerust hart kunnen zeggen; ‘waarom nemen we er niet nog twee schat of laten we eens gek doen, 3?’ Om de dag erop een rood krijsend kind te hebben dat zich voor het minste op de grond gooit en dat je niet kan wachten tot die bengel in zijn bed ligt.

Voor mij was de grootste aanpassing vooral het gebrek aan slaap. Als ik een kleine baby zie dan smelt ik iedere keer weer. Zo’n kleine baby is toch geen werk, slaapt nog een godganse dag. Maar dan ergens sluimert die vage herinnering nog van al die onderbroken nachten, het vaste krijsuurtje ’s avonds. En dan denk ik; laat ook nog maar even.
Nu zijn de nachten al wel verbeterd en slapen ze meestal het klokje rond. Maar nog steeds is 06:00 uur een prima uur om de dag te starten volgens Alexander. Na drie jaar zijn we er ondertussen zo op afgesteld, dat het eigenlijk stiekem ons ritueel wordt. Samen op de bank kruipen, nog een beetje kroezen, kopje thee drinken terwijl ‘ie rustig een tekenfilmpje zit te kijken. En eerlijk: vroeg de dag beginnen heeft ook zo zijn voordelen.

Ochtendspits: nog zo’n geweldige dagactiviteit voor iedere moeder. Iedere ochtend weer is het een heus gevecht tegen de tijd om iedereen aangekleed te krijgen, voorzien van een ontbijt en rugzakken gevuld met het juiste materiaal van de dag. En de winter voorziet je dan nog van een extra challenge like we needed that one; van dikke jassen, mutsen en sjaals. Tegen de tijd dat ik de één heb aangekleed is de andere al terug uitgekleed. Of vliegt er een naakte peuter op zijn rollerskates voorbij. Voor je aan je eigenlijke werk kan beginnen, heb je precies al een halve marathon afgelegd but hey we did it… again!

Daarnaast is “me-time” een beetje een onbegrepen begrip door mijn kids. Iedere ochtend waggel ik als moeder gans met twee kleine ukjes rond mijn been naar de badkamer om me klaar te maken. De jongens rommelen ondertussen wat met kwasten en in 15 minuten zorg ik dat ik klaar ben om de dag te beginnen. Lang tutten is voorgoed verleden tijd. Idem dito met douchen; de jongste springt graag mee in de douche en de oudste zet zich er naast om in bad te gaan. Maar eerlijk: wat hebben we een lol. Grote watergevechten, lekker plonsen. De badkamer is daarna wel een zwembad maar ach, dat nemen we erbij.

Being a mum is een levenservaring waar je jezelf niet op kan voorbereiden. Hoeveel boeken je ook nog leest, het is iets wat je zelf enkel door de praktijk ervaart. Langzaam aan leer je je eigen ritme, planning en organisatie kennen. Al blijft het in hoofdzake pluk de dag zoals ‘e op je afkomt. Het is soms druk en dan voel ik me net een oktopus die overal maar achterna holt. Maar achteraf gezien is dit de mooiste tijd van ons leven, waarbij we genieten van die nog zo eerlijke en onvoorwaardelijke liefde van ons kind. En eerlijk: ’s avonds met die lieve glimlach en kus ‘mama, jij bent de liefste’, ben je al lang alle streken van de dag vergeten. Mama zijn is fantastisch, chaotisch maar oh zo vol liefde.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties

 1. 9 oktober 2013 / 16:54

  Leuk om te lezen! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik denk inderdaad dat je je maar moeilijk kunt voorbereiden op het moederschap. Alles op je laten afkomen, lijkt mij nog steeds het best. Mooie foto trouwens!

  • EVI
   10 oktober 2013 / 06:21

   Dankjewel, al moet ik dringend eens wat nieuwe nemen van ons samen. Maar op de een of andere manier trekt ie altijd een heel gek gezichtje 🙂

 2. 9 oktober 2013 / 17:05

  Wat beschrijf je dit mooi Evi! Zowel de mooie kanten als ook de struggelingen die vaak wat ondergeschoven worden breng je aan het licht. Zelf verwacht ik over zo’n 4,5 week mijn eerste kindje en ik heb nog werkelijk geen idee wat te verwachten, het is goed om realistisch te blijven en te horen dat het zeker niet allemaal rozengeur en manenschijn is, maar dat er inderdaad ook zoveel mooie kanten aan zitten 🙂

  • EVI
   10 oktober 2013 / 06:22

   Spannendnog 4 weken, kan bijna elke moment. Succes binnekort!

 3. 9 oktober 2013 / 17:11

  Haha herkenbaar hoor. Ik heb een kleine bouwvakker hier rondlopen die het huis binnen 5 minuten op stelten kan zetten. Iedere dag gewoon op je af laten komen en door blijven ademen. Hoeveel ik ook van mijn uk geniet, ik ben ook altijd weer blij als hij in zijn bedje ligt. Net alsof de radio uitgaat!

  • EVI
   10 oktober 2013 / 06:23

   Hihi inderdaad stilte in huis kan ook echt deugd doen eh.

 4. 9 oktober 2013 / 18:35

  Leuk om te lezen. Een dag in het leven van 🙂 Denk inderdaad dat je je niet voor kan bereiden. Er is geen boek of handleiding. Elk kind is anders en ook elke ouder, persoon is anders. Verheug me er wel op. Nog paar weekjes te gaan en dan is het alweer zover.

 5. Eef
  9 oktober 2013 / 19:15

  Heel leuk om te lezen, ben zo blij dat het mama leven over een paar weekjes ook echt werkelijkheid wordt. Tot die tijd nog even genieten van m’n vrije tijd en rust.

 6. 10 oktober 2013 / 14:48

  Super geschreven! (ja, ik zag in mijn gedachten echt al een naakte peuter op rollerskates langskomen ;))

 7. 10 oktober 2013 / 16:12

  Ik ben zo benieuwd hoe het ouderschap in ons geval ons leven gaat veranderen! Je beschrijft t heel leuk! Ik hoop dat wij er ook zoveel lol aan beleven, al zullen zowel mijn vriend als ik het uitslapen onwijs missen! 😉

 8. Sara
  22 januari 2014 / 19:00

  Leuke post om te lezen! En leuk om weer wat van jou te lezen! Ik weet nog goed dat ik jouw blog volgde een paar jaar geleden, toen was je in verwachting en net getrouwd! Volgens mij zelfs al bevallen van je eerste kindje, nu dus al moeder van meerdere kids! Leuk om te zien!

Secured By miniOrange