‘Wat hebben jullie een mooie vloer thuis!’

‘Wat hebben jullie een mooie vloer thuis!’

Op Instagram deel ik regelmatig foto’s en zodra er een stukje van onze vloer te zien is, krijg ik de vraag wat voor vloer we precies hebben. Daarna volgen nog een aantal vragen over het onderhoud, of het kidsproof is, of we het aanraden en wat we er zoal aan doen om het goed te houden. Ik dacht: laat ik daar eens iets uitgebreider op ingaan!

Houten vloer

Toen we dit huis gingen bezichtigen werd ik direct verliefd op de echt houten vloer die door het hele huis ligt. Zowel beneden als op de eerste etage én op zolder ligt hetzelfde en dat vind ik altijd onwijs mooi. Het is een echt houten vloer en eenmaal de sleutel in ons handen, zagen we dat ‘ie best een opknapbeurt kon gebruiken. Ik hou wel van een geleefde houten vloer, maar echte vlekken en precies de afdruk van het vloerkleed erin vonden we een beetje zonde. We lieten een bedrijf komen die de hele vloer beneden onder handen heeft genomen. Geschuurd, opnieuw in de lak en vervolgens in de olie. Ik moest er zelf een beetje aan wennen; ik vind juist het geleefde zo mooi en dat was er nu een beetje vanaf. Boven op de eerste verdieping is ‘ie wel nog in de oude staat, maar daar waren dan ook niet echt vlekken te vinden. Op zolder is de vloer ook opnieuw gedaan, aangezien daar een lekkage was geweest.

Onderhoudsgevoelig

Ondanks dat we onze houten vloer fantastisch mooi vinden, zouden we er zelf niet meer voor kiezen. We hadden in Osdorp laminaat liggen en dat is qua onderhoud een stuk fijner. Terwijl we ons daar absoluut geen zorgen hoefden te maken over eventuele vlekken, schrikken we nu al als er een beker drinken omvalt. Want oeps, dat moeten we direct goed behandelen! Bovendien konden we de laminaat vloer gemakkelijk stofzuigen en dweilen en moet onze houten vloer wel goed behandeld worden met de juiste onderhoudsmiddelen.

houten vloer

Deuken van het harde spelen.

pvc-vloer

Een vochtplek die we niet gezien hebben of die we niet goed hebben schoon gemaakt. Gelukkig nu onder de bank en dus niet te zien. Maar toch zonde!

In de olie

Boven op de eerste verdieping hebben we dit probleem niet en dus denk ik dat het aan de laag ligt die erop zit. Als op de eerste verdieping een fles melk van Maddox omvalt kan ik dat heel gemakkelijk met een doekje schoonmaken. Beneden ook, maar dan moet ik wel direct met een onderhoudsproduct aan de slag. Boven kunnen we ook gemakkelijk alleen stofzuigen; beneden moeten we naast stofzuigen en dweilen ook de vloer in de olie zetten af en toe. Doen we veel te weinig, trouwens.

PVC als alternatief

Kidsproof vind ik het dus niet. Er gaat weleens wat drinken om, er wordt flink (hard) gespeeld waardoor we veel krassen en deuken hebben en ondanks de prachtige uitstraling waar we heel erg blij mee zijn, zou ik de volgende keer voor een iets minder onderhoudsgevoelige vloer gaan zoals bijvoorbeeld een PVC-vloer. Het is net zo mooi als een houten vloer, waterafstotend en is heel gemakkelijk schoon te krijgen en te houden. Ik vind het niet te onderscheiden van een echt houten vloer. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten PVC vloeren, waardoor er in elk huis een bijpassende vloer past.

We hebben in het begin steeds goed gelet op schoenen die uit moeten, kinderen die voorzichtig en minder hard moeten spelen, vlekken, krassen, etc. Maar heel eerlijk? Daar word je op een gegeven een stukje makkelijker in en het is ook gewoon niet te doen met twee actieve kinderen. Ze kunnen moeilijk de hele dag zitten met hun handen op schoot omdat ze anders krassen maken, haha. Wil je dus een vloer met de uitstraling van echt hout, kijk dan eens naar PVC en laat het hout lekker liggen voor je eigen gemoedstoestand. Het is mooi voor de foto, maar we hebben teveel schadeplekken die we achteraf onwijs zonde vinden. Het is ook niet zo dat je ieder jaar je houten vloer laat doen. Daar is het simpelweg te duur voor.

Verkeerde coating?

Als ik kijk naar hoe de houten vloer van ons er boven en beneden uitziet, dan denk ik –achteraf gezien- dat we er misschien toch minder aan hadden moeten laten doen. Of in ieder geval voor een andere coating hadden moeten kiezen. De vloer boven kan echt beter tegen een stootje. Wel ziet het er beneden verzorgder uit én oogt de vloer glanzender en ‘gezonder’. Het is dus prachtig en we zijn er blij mee, maar als we ooit nog eens gaan verhuizen, dan nemen we wel afscheid van een houten vloer.

houten vloer kinderen

Vloer op de eerste verdieping.

mommyhood 2

Share:

9 Reacties

 1. Nienke
  25 september 2018 / 13:51

  Klinkt bekend. Wij hebben hem gelakt met skylt. Is echt topspul, maarrrr het blijft een vloer en dus een gebruiksvoorwerp 😉

 2. 25 september 2018 / 14:41

  Prachtige vloer! Ik vond het in het begin jammer dat we ‘gewoon laminaat’ genomen hebben want ik vind een houten vloer zo mooi. Maar ik moet zeggen dat laminaat met een dreumes wel ideaal is. Omgevallen drinken, spullen die uit de kinderstoel gemikt worden, pasta op de vloer is allemaal geen probleem. Op de trap hebben we recent wel echt hout genomen en daar zit nu al een vlek omdat er schoonmaakmiddel gemorst was. Echt balen. Dus hier voorlopig ook geen houten vloer!

 3. Sharon
  25 september 2018 / 15:16

  Wij hebben nu 5 jaar PVC en het is echt de beste beslissing ooit! Zo makkelijk in onderhoud en in combinatie met vloerverwarming ook heel fijn. Ik kan het echt iedereen aanraden. Wel is het belangrijk het PVC door een specialist te laten leggen, ik zie vaak dat het egaliseren verkeerd gedaan wordt met een bobbelig resultaat.

 4. Lotte
  25 september 2018 / 16:28

  Wij hebben juist een houten vloer en gaan er weer voor kiezen. Geen kinderen, maar wel n grote hond dus net zoveel te lijden. Echter hebben we hardwax, hoeven vocht nooit meteen af te doen (gelukkig maar want we zijn niet thuis als de hond n ongelukje heeft). Wij hebben juist gehoord en bij mensen gezien dat pvc (maar ook n gietvloer en laminaat) krasgevoelig is, bij hout zit de kras wel in t hout maar dat is dezelfde kleur. Ga je door de kleurlaag van pvc heen krijg je n witte streep, en ook het laminaat wat we nu boven hebben liggen als er iets hards opvalt ga je door de toplaag heen en dat blijf je zien helaas. Voor ons dus juist weer hout.

 5. Jessica
  25 september 2018 / 17:47

  PVC door het hele huis (zelfs de badkamer) en ik wil nooit meer iets anders. Vaak vragen mensen hoe we zo’n houtvloer mooi houden. Maar het is dus helemaal geen hout :’)

 6. Caro
  26 september 2018 / 06:53

  Vergeet ook niet het verschil in geluid tussen pvc en laminaat. Pvc is meer geluidsdempend. Wij hebben nu laminaat gekozen vanwege budget maar ik vind het verschrikkelijk al dat gebonk en gehorige gedoe.

  • Shirley
   Auteur
   26 september 2018 / 07:29

   Met de houten vloer hebben we geen last van geluid, maar dat gekraak als ik Maddox eindelijk in slaap heb en dan weg loop… 😉

 7. 26 september 2018 / 09:28

  het is ook een hele mooie vloer maar ik zelf zou het niet zo snel nemen. heb altijd laminaat gehad en ben toen over gegaan op hoogglans tegels want ook niet ideaal is hahha want je kan blijven poetsen

 8. Jacky
  26 september 2018 / 13:23

  Ik wilde zo graag hout in ons nieuwe huis 4 jaar geleden maar paste niet in het budget. Ben nu erg blij met onze pvc-vloer… Want hoewel we zelf voorzichting doen, is er regelmatig visite met scherpe hakken of die op de eetkamerstoelen wippen ,die zelf in de pvc permanente deuken weten te maken… 😐 dat had met hout helemaal drama geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.