(~215 B)
Mama’s kunnen niet ziek zijn

Mama’s kunnen niet ziek zijn

Het viel me toen ik een klein meisje was nog helemaal niet op; mijn moeder was nooit ziek. Althans, dat zag ik nooit. Toen ik groter werd snapte ik ineens niet waarom mijn moeder nooit ziek was, en als ze dan wel eens de griep had, dan vond ik dat als kind zijnde gek. Hoe kan een mama ziek zijn? Nu ik zelf mama ben snap ik waarom moeders nooit ziek zijn. Moeder ben je 24/7 van de dag; ziek, zwak, moe of wat dan ook. Het moederschap gaat voor.

Vaders kunnen wel ziek zijn, ook daar ben ik achter gekomen. Mijn vader was vroeger wel eens ziek, en ook mijn vriend is al wel ziek geweest sinds onze dochter geboren is. Natuurlijk kunnen vaders ziek zijn.  Als ze ziek zijn dan nemen de mama’s de zorgen over van het gezin. Moeders vertroetelen papalief dan extra lief zodat hij zich even geen zorgen hoeft te maken om het gezin. ‘Want als mannen ziek zijn…’ (maak de zin zelf maar af)

Ik ben een moeder met diabetes type 1 en heb nu ook wat gezondheidsklachten met een te snel werkende schildklier, ten gevolgen van mijn zwangerschap. Ik wilde medicatie hiervoor maar enkel die geschikt is in combinatie met het geven van borstvoeding. Mama zijn gaat óók dan voor, dat is het gevoel wat bij het mama zijn komt kijken.  Als moeder zijnde stel je jezelf automatisch op de tweede plek.

Als mijn dochter Lana een regeldagje van de borstvoeding heeft (lees: continu aan de borst willen, uren achter elkaar) en ik ben ontzettend moe, dan telt dat even niet. Want eerst ben ik mama, en later ben ik wel moe. Natuurlijk is het als moeder ook belangrijk om wat me-time te nemen en even aan jezelf te denken, maar de loyaliteit van het moederschap gaat altijd voor.

Wij vrouwen zijn powervrouwen en zodra wij het moederhart gekregen hebben stellen we onszelf op de tweede plek. Het gezin gaat voor, en we hebben natuurlijk ook het huishouden nog. Want wij moeders zijn niet ziek, dat komt later wel… Ooit, ofzo.

Ik ben heel benieuwd naar de verhalen van medemama’s over dit onderwerp. Voel jij je als moeder ook schuldig als je ziek bent en zorg je er altijd voor dat het mamazijn voorgaat of zie jij dit anders? Neem jij op die manier dezelfde rol aan als je eigen moeder altijd deed? En hoe zit het met die papa’s; waarom kunnen zij wel ziek zijn? Klets over dit onderwerp mee in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly
Meer lezen van mij? Neem een kijkje op mijn mama-lifestyle blog op http://www.kellycaresse.nl

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

 1. caitlin
  9 februari 2014 / 09:23

  Heyy leuk stukje! En het klopt zeker! Ik ben iemand die vrij snel ziek word en ook in deze 3 maanden na dr bevalling ben ik al 2 keer ziek feweest maar zoals je al verteld. Ik ben niet zirk, ik ben moeder en dat is indd niet altijd even handig!
  Liefs caitlin

 2. 9 februari 2014 / 09:47

  Wat leuk dat je dit onderwerp deelt. Je hebt helemaal gelijk dat we als vrouwen/moeders veranderen in powervrouwen met een kindje erbij. Natuurlijk staat je kind op de eerste plaats. Ik doe er alles aan om voor mijn dochtertje te zorgen, alleen als ik half kotsend over de goot hang met een kind aan mijn been, dan gun ik mezelf wel een moment rust. Lekker op de bank met dochterlief een filmpje kijken bijvoorbeeld. Voor iedereen is ziek zijn anders. En de mannen.. ach haha die kunnen zich vaak ook wel beetje aanstellen toch? 😛 Het draait allemaal om de juiste balans. Ook hier geldt naar mijn mening; nobody’s perfect.

 3. 9 februari 2014 / 10:08

  Leuk geschreven! Mijn moeder was ook ‘nooit’ ziek. Gek eigenlijk, als je er zo over nadenkt. Maar mama’s zullen wel ‘moeten’!

 4. Stien
  9 februari 2014 / 10:36

  heyy!! Leuk stukje!!

 5. 9 februari 2014 / 10:36

  Ik ben nog geen moeder maar heb nu al het idee dat ik niet ziek kan zijn.
  vind het nu al lastig om dingen uit handen te geven..
  Maar weet wel dat áls mijn man thuis is en ik ben ziek..
  Dan denk ik dat ik ook wel ziek kan zijn.. Voor een uurtje of 2 😉

 6. 9 februari 2014 / 10:44

  Leuk geschreven Kelly! Ik ben gelukkig nog niet ziek geweest sinds River is geboren. Wel niet lekker, maar dat telt niet want dan ga ik gewoon door als ik alleen ben. Ik vind het knap van je dat je zo positief blijft ondanks dat je je niet lekker voelt. Powervrouw hahah liefs

 7. 9 februari 2014 / 11:07

  Interessant stukje! Ik weet nog wel dat mijn moeder dat vroeger ook altijd zei: ik kan niet ziek zijn hoor, en dan begreep ik dat nooit haha.

 8. Emmylou
  9 februari 2014 / 12:00

  Wat een leuk geschreven stukje Kelly! Ook ik ben weleens ziek geweest en tot 2x toe een aantal dagen mijn stem kwijt geraakt. Het enige wat uit mijn keel kwam was wat gefluister. Was ik eindelijk een paar dagen vrij van werk, had ik geen stem meer en mijn zoontje snapte daar dus helemaal niets van. Dan voel ik mij inderdaad zo schuldig. Natuurlijk heb ik ook wel eens gehad dat ik tegen mijn vriend zei dat hij het maar over moest nemen, omdat ik zo ziek was. Gelukkig nam hij dan wat extra taken van mij over.
  Ik kan me goed inleven in het ‘als mannen ziek zijn..’, aangezien (sommige) mannen soms kunnen overdrijven in het ziek zijn. Uiteindelijk vinden wij vrouwen hun dan maar een stel mietjes haha.

 9. 9 februari 2014 / 12:49

  Ik ben nog niet echt ziek geweest, meer dat ik niet lekker was. Gelukkig was mijn moeder er toen want anders… Nu ik last van me bekken heb is het soms niet te doen, kan amper tillen, liggen en lopen. Heel irritant. Het is helemaal lastig met de verzorging van Elvy, hij wordt alleen maar zwaarder natuurlijk. Me vriend werkt dus veel thuis anders is het niet te doen voor mij op het moment.

 10. 9 februari 2014 / 13:07

  Leuk artikel en goede voorbereiding op het moederschap. Ik ben van opgegroeid met “als je kan praten, kan je ook werken” mentaliteit dus ik heb me serieus pas 1x in mijn hele leven ziek gemeld. Niet na mijn knie operatie of tijdens griepjes. Alleen na de bevalling van Lize Ik wilde na een week weer werken maar dat bleek toch niet zo’n goed idee met flauwvallen e.d.als gevolg. Ik snap heel goed dat je mama 24/7 bent maaaar je kunt natuurlijk, als je niet lekker bent of een bepaalde aandoening hebt, wel je actieve moederschap even aanpassen. Samen bankhangen en kroelen, ze ik vaak om me heen gebeuren. Oké het is niet helemaal wegduiken in je ziek-zijn maar aanpassen aan je leven nu, als moeder, en samen dus rustig aan doen. Lekker thuisblijven, geen uitgebreide maaltijd maar gewoon plan plan.

 11. 9 februari 2014 / 14:29

  Leuk artikel. Voor een deel wel herkenbaar, maar ik ben toch al wel ziek geweest sinds de geboorte van onze zoon. Zeker, ik ging toen gewoon mee naar het CB en heb hem ook eten gegeven. Maar ik heb ook op bed gelegen en de papa heeft toen lekker even voor de kleine man gezorgd. Hier zorgt de papa heel goed voor de mama. En de papa is zelf nooit ziek, mocht hij toch een keer ziek zijn is het maar 1 dagje haha. Dus die mazzel heb ik dan weer.

 12. 9 februari 2014 / 15:19

  Ik ben inmiddels wel een aantal keer ziek geweest en ik vind het echt heel lastig. Ik merk dat ik maar door blijf gaan omdat ik domweg niet in bed kan gaan liggen omdat ik voor mijn zoontje moet zorgen. En daardoor duurt het veel langer voordat ik weer fit ben. vaders hebben dat oerinstinct niet haha, althans mijn vriend heeft het niet. Vorig jaar hadden we allebei buikgriep en raad eens wie er al kokhalzend poepluiers stond te verschonen en de kleine vermaakte. Yep, moi. Vriendlief lag in bed 😉

 13. lotte
  9 februari 2014 / 15:48

  Ik herken dit absoluut niet. Ik ben heel blij dat mijn moeder vroeger, net zoals mijn vader, ook gewoon eens lekker ziek kon zijn. Dat betekent dat ze ondanks haar kinderen nog steeds goed voor zichzelf kon zorgen. Mijn moeder had gewoon een baan, net zoals mijn vader en haar leven draaide niet alleen om haar kinderen. Nu ik ouder ben, ben ik daar zo trots op! Bovendien vond ik het als kind heerlijk om dan bij zieke mama te knuffelen en om samen met papa een verzorgende rol te hebben en beschuitjes naar boven te brengen.

  Ik vind het jammer als moeders zich zo weg cijferen voor hun kind. Ik heb juist zo veel geleerd van een mama met een eigen leven: een voorbeeld voor mijn leven.

  En ook grote onzin trouwens want iedere moeder is ook maar een mens, net zoals een vader en net zoals een kind.

 14. lotte
  9 februari 2014 / 15:50

  En trouwens wel erg traditioneel om te stellen dat ‘wij vrouwen ook het huishouden nog hebben’. Ben het daar niet mee eens: opvoeden, schoonmaken, koken en leven doe je samen!!!!

  Dat is ook de beste manier om een kind gelijkwaardigheid tussen man en vrouw van jongs af aan mee te geven.

 15. 10 februari 2014 / 14:15

  Leuk artikel! Je kent mijn ervaring ermee inmiddels 😉

 16. 9 april 2014 / 23:19

  Wat een leuk stukje schreef je over Mama’s kunnen nooit ziek zijn.
  Klopt helemaal!
  Mijn Moeder was ook “nooit”ziek.
  Zelf was ik ook (bijna) nooit ziek.
  Maar dat was ik ook eigenlijk niet toen ik jong was!
  Later wel toen de kinderen eigenlijk al volwassen waren en nog thuis, vond ik het nog mijn plicht om door te hollen en alles klaar te hebben.
  Meestal een gewone griep of zo maar tóch ……doorgaan met barstende hoofdpijn viel niet mee.
  Die tijd ligt heel ver achter mij.
  heb nu volwassen kinderen van bijna 55 en 49 jaar en zelf ben ik 77 dus een oude Muts.
  Maar…ik doe nog veel en mijn best.
  Wel kan ik nu rustig ziek zijn!
  Wordt e voor mij gezorgd!!!

 17. 20 december 2014 / 11:00

  Heer herkenbaar. Afgelopen week was ik ziek en nu ik zwanger ben, mag ik niks hebben van de zelfhulpmedicijnen die mij er normaal bovenop helpen. Daarnaast heb ik ook nog 2 kinderen rondlopen. Dus je gaat door. Ziek ben ik ’s avonds als zij in bed liggen of wanneer zij op school zijn.

 18. ange
  12 februari 2015 / 08:24

  Lekkere griep/buikgriep. .. overgeven in de wasbak en peuter aan mijn zij mama waarom ben je aan spugen? Nu alleen thuis met peuter en voel me ellendig…

Secured By miniOrange