(~215 B)




Lezen, lezen en nog eens lezen

Lezen, lezen en nog eens lezen

Toen ik net zwanger was, maar daar zelf nog niks van merkte, besloot ik me onder te dompelen in de zwangerschapsboeken. Ik heb een e-reader, had nog een cadeaubon van een grote online boekenhandel en besloot die te plunderen voor de nodige zwangerschapsliteratuur. Zo komt het, dat ik jullie nu al een heel lijstje met must-reads en ‘kun je laten liggen’s heb! Komen ze!

– Het eerste boek dat ik las was ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’, van Kluun. Maran vroeg me een boek voor hem uit te zoeken en ik had veel over dit boek gehoord. Maar natuurlijk wilde ik hem eerst zelf ‘keuren’. In ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ vertelt Kluun, zoals je uit de titel al kan opmaken, over hoe hij de zwangerschap van zijn vrouw beleefde, afgewisseld met min of meer algemene, theoretische stukken over de zwangerschap op zich. Dat gaat typisch op z’n Kluuns. Zo worden alle zwangere vrouwen getypeerd als enorm labiele wezens die tijdens momenten van de zwangerschap hun partners afwisselend afzeiken en bespringen. Toch heb ik me er niet aan gestoord. Zelf was ik helemaal niet labiel, heb ik me geen enkele keer misdragen tegenover Maran en merk ik weinig veranderd aan mijn karakter. Ik voelde me dus niet aangesproken, en dan is het des te leuker. De verhalen van Kluun leerden mij weinig nieuws over mijn zwangerschap (en dat was pas het eerste boek dat ik las, kan je nagaan!), maar het zal voor een man ongetwijfeld wel enigszins informatief/entertaining zijn om te lezen. Of ik het echt een aanrader vind? Ik had er zelf meer van verwacht, maar had dan ook een hoge verwachting. Ik denk dat het voor een man die voor het eerst vader gaat worden wel degelijk een vermakelijk boek is.

– Daarna las ik ‘Krijg nou tieten’, van Claudia de Breij. Ook over dit boek had ik veel leuke verhalen gehoord, dus die kon niet ontbreken! Hij las inderdaad heerlijk snel weg en ondanks dat de situatie van Claudia anders was dan die van mij (zij heeft een vrouw, waardoor het kind dus niet op zal groeien bij z’n biologische vader) én ik pas net zwanger was, vond ik het super herkenbaar. Het boek is heel vlot en met veel humor geschreven. Ook is het lekker luchtig om te lezen. Er wordt niet heel wollig over de zwangerschap gedaan (zo krijg ik bijvoorbeeld schurft als ik ergens ‘ons wondertje’ lees, sorry), maar er wordt wel heel eerlijk beschreven hoe Claudia alles heeft beleefd. Ik vond het een erg leuk boek, had het binnen en dag uit en zou hem ook zeker aanraden. Ik moet zeggen dat er weinig nieuws in stond, maar desondanks was het leuk om iets herkenbaars te lezen! Daar was ik in die periode absoluut aan toe.

– Van Shirley kreeg ik het boekje ‘Almost mama’, van Blond te leen. Het boekje zag er op zich al heel schattig en vrolijk uit. Ik kreeg echt meteen zin om het te gaan lezen. Dit boekje is echt bedoeld om je wekelijks (kort) te informeren over wat er globaal met de baby en jezelf gebeurt. De informatie die erin stond was voor mij, wederom, niet echt nieuw. Iemand die een beetje handig is met Google heeft binnen enkele seconden veel meer informatie verzameld dan in ‘Almost mama’ per week is opgeschreven. Toch heb ik het met heel veel plezier gelezen. Soms stonden er leuke shoptips in het boekje, die ik heb opgeschreven als reminder. En natuurlijk zijn de plaatjes op zich al de moeite waard om ‘Almost mama’ eens te bekijken. Ik vond het een super schattig boekje, absoluut een leuk idee om een zwangere vriendin of (schoon)zus cadeau te geven!

– Ergens tussendoor las ik ‘De geboorte van een moeder’ van Daphne Deckers. Hoewel ik al misselijk werd van de titel, besloot ik het boek toch een kans te geven. Ik vind Daphne’s columns namelijk altijd erg leuk geschreven, dus ik verwachtte dat van dit boek ook. Ik moet zeggen dat, hoewel ik het nog niet uit heb, het boek inderdaad leuk is geschreven. Het leest gemakkelijk weg, wat ik heel belangrijk vind. Toch voelde ik op een gegeven moment een soort ‘weerstand’ bij het boek. Er werden namelijk heel wat kwaaltjes genoemd, waar ik helemaal naar van werd. Zo had ik er nog nooit van gehoord dat je tijdens je zwangerschap extra last kan krijgen van je gebit. En aangezien ik al twee jaar niet bij de tandarts geweest ben (omdat ik mijn verhuisbericht niet had doorgegeven) en steeds vergeet een afspraak te maken, kreeg ik het een beetje benauwd. Ik wil het boek nog steeds wel uitlezen, maar ik krijg steeds vervelende associaties met de tandarts, sinds dat bewuste stukje. Ik kom er dus nog op terug. En ik ga maar eens een afspraak maken. Ooit. Echt.

– Maran kreeg van zijn zusje het ‘Zwangerschapsboek voor mannen’, van Gerard Janssen. Dit boek heb ik, uiteraard, ook gelezen en vond ik erg te vergelijken met ‘Almost mama’ van Blond. Het boek beschrijft de zwangerschap van week tot week. Een klein stukje over wat er met de baby gebeurt en een klein stukje over wat de man van zijn vriendin kan verwachten. Om de paar weken staan er een aantal informatieve hoofdstukjes over bijvoorbeeld DNA en hoe de bevalling in zijn werk gaat. Ook staat het ‘Zwangerschapsboek voor mannen’ vol met leuke, vrolijke plaatjes. En het allerleukste: de aanstaande papa wordt aangespoord om extra lief en zorgzaam naar z’n zwangere partner te zijn. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen, dus schaf deze zeker aan voor je vriend of man! Of voor je broer, als die vader gaat worden.

Zoals jullie zien heb ik al aardig wat boeken gelezen. Toch moet ik zeggen dat ik vooral de informatie die ik over de eerste weken tegen kwam erg summier vond. Bij alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen, werden de eerste zwangerschapsweken weggemoffeld onder een klein hoofdstukje, terwijl het vanaf week 12 pas interessant werd. Juist voor die tijd wilde ik heel graag weten wat er met ons kindje en mijn lichaam gebeurde. Ook had ik graag willen lezen over de twijfels en onzekerheden die ik toen voelde. Daar las ik helemaal niets over, dus dat vond ik heel jammer. Hoe dan ook kan ik iedereen aanraden toch eens een zwangerschapsboek open te slaan. Al is het alleen maar om vermaakt te worden!

Meer lezen van mij? Check mijn persoonlijke blog, Bettyblogt.nl.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

  1. 22 maart 2014 / 10:17

    Krijg nou tieten van claudia de breij vond ik hilarisch, ik las dat boek in een avondje helemaal uit haha. Het boek van kluun vond ik ook erg grappig. Ik heb ook heel wat van dat soort boeken gelezen toen ik zwanger was, erg leuk om de verhalen van anderen te lezen

  2. 22 maart 2014 / 10:36

    Zo, je hebt aardig wat boeken versleten haha! Interessant hè allemaal. Vooral bij je eerste zwangerschap is het extra leuk om te weten wat er allemaal met je lichaam en de baby gebeurd. Nog een fijne zwangerschap!

  3. 22 maart 2014 / 10:57

    Ik heb een aantal jaar geleden ook het boek van Kluun gelezen. Niet omdat ik toen zwanger was ofzo maar het leek me een leuk boek haha.

  4. 22 maart 2014 / 11:01

    Wat leuk al die boeken! Ik denk dat als ik zwanger zou worden ik ook meteen vanalles zou gaan lezen.

  5. 22 maart 2014 / 11:23

    Klinkt als leuke boeken! Die had ik eerder tegen moeten komen. Ik heb alleen een heleboel saaie boeken gezien en weinig gelezen haha. Maar het kan nog net, ik ben nog in het derde trimester 🙂

  6. 22 maart 2014 / 12:45

    Hahah ik krijg inderdaad ook schurft van mensen die ‘ons wondertje’ zeggen. Flikker op, we weten hoe baby’s gemaakt gemaakt worden, niet zo overdrijven :p

  7. 22 maart 2014 / 12:58

    Wat een leuke lijst! Zelf vind/vond ik de De Grote Geboortegids fijn als naslagwerk. Er staat megaveel info in, maar op een fijne manier. Met veel plaatjes enzo. Is geschreven door een verloskundige. Dus nee, niet grappig oid, wel handig!

    • 23 maart 2014 / 13:20

      Aah daar had ik inderdaad mooie verhalen over gehoord! Dat wordt weer shoppen…

  8. 22 maart 2014 / 12:59

    Haha, nou, ik vind het stiekem wel wonderbaarlijk hoor, hoe twee van die cellen in een paar weken uitgroeien tot een levensvatbaar mens! Maar om het dan Ons Wondertje te noemen… Meh, nee. Niks voor mij 😉

    Hebben jullie trouwens nog leuke aanraders wat zwangerschapsboeken betreft? Ik ga binnenkort op vakantie en ik heb heel veel zin om dan lekker te gaan lezen!

    • Simone
      23 maart 2014 / 02:08

      Als je nou echt een puur informatief boek zoekt dan raad ik In Verwachting van Heidi Murkhoff toch wel aan. Is zo’n beetje mijn bijbel als ik met vragen zit op dit moment. Is trouwens de vertaling van What To Expect When You’re Expecting en aangezien jouw blogpost ook zo heet… tja onvermijdelijk dan he haha 🙂

      • 23 maart 2014 / 13:20

        Bedankt voor je tip! Die ga ik eens even heel snel opzoeken bij dat grote online warenhuis! 😉

  9. Cornelia
    22 maart 2014 / 13:04

    Ik vind je schrijfstijl heel fijn en heb het echt gemist toen 20something stopte! Fijn dus dat je nu voor mommytobe schrijft. Ik vraag me alleen af of zwangere vrouwen echt willen weten wat er de eerste weken van de zwangerschap met de baby en hun lichaam gebeurd. Voor mijn opleiding heb ik 4 weken lang een embryologie-vak gevolgd en ondanks het feit dat ik niet zwanger was/ben was het soms best eng en hadden mijn medestudenten en ikzelf een overweldigend gevoel van “Het is een wonder dat er nog gezonde baby’s geboren worden!”. Alles is zo precies geregeld, soms op erg aparte wijze dat ik niet denk dat een zwangere vrouw er echt vrolijk van wordt om zich daarvan bewust te zijn, want gelukkig gaat het wonderbaarlijk genoeg, meestal helemaal goed.

    • 23 maart 2014 / 13:22

      Dank je wel! Wat een leuk compliment!
      Oh en ik wilde inderdaad absoluut niet weten wat er allemaal mis kon gaan! Ik wilde juist puur weten wat er in een normale situatie zou moeten gebeuren. En hoe groot de kans steeds zou zijn dat het goed zou blijven gaan. En misschien iets over de twijfels en onzekerheden waar je als pas-zwangere mee rondloopt. Misschien moet ik die zelf maar eens schrijven 😉

  10. 22 maart 2014 / 16:08

    Ik heb met veel lol ‘help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ gelezen en mijn vriend had het boek ‘zwangerschapboek voor mannen’ voor vaderdag van mij gehad. Ook daar kon ik smakelijk om lachen, ben dan ook dol op mannenhumor.

    Welke ik vond tegen vallen was dus het blond boek. Ik kon mij maar weinig vinden in wat er geschreven werd.

  11. 22 maart 2014 / 22:11

    Ik heb de eerste boeken van Daphne Decker ook gelezen, vind haar schrijfstijl erg leuk.

  12. 24 maart 2014 / 14:31

    Ik heb krijg nou tieten geluisterd, ik had niet door dat het een zwangerschapsboek was maar hij zat in een mega download van luisterboeken en aangezien ik groot fan ben van Claudia ben ik die gaan luisteren. Ik heb me kapot gelachen. Ze had hem ook zelf ingesproken, dat maakt het nog leuker.

    Verder ben ik nooit zo van informatie boeken. Als ik iets wil weten dan bel ik mijn ouders of kijk ik op wikipedia. Denk dat ik dat niet anders zou doen bij een zwangerschap.

Secured By miniOrange