De KanjerKetting: elke kraal vertelt een verhaal

De KanjerKetting: elke kraal vertelt een verhaal

Dagelijks krijg ik mails over onderzoeken, nieuwe producten, uitgekomen boeken, aanvragen voor reviews en mails van bedrijven die graag voor een dubbeltje op de voorste rij willen zitten. Ik ben heel selectief in mijn keuzes en dingen als persberichten verdwijnen in de prullenbak omdat ik persoonlijke stukken wil schrijven en geen algemeen artikel op de site wil hebben. Maar soms krijg ik een bericht waarvan ik voel dat ik er direct iets mee moet doen. Dan weet ik dat ik mijn website en het bereik daarvan moet inzetten. Het was dit keer een mail van VOKK die me bij de keel greep. VOKK is een belangenvereniging die zich al 30 jaar inzet om kinderen met kanker en hun gezin te steunen, tijdens en na de behandeling en staat voor Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. In de mail las ik over de KanjerKetting, een fenomeen waar ik al eerder van gehoord had maar eigenlijk nog niet zoveel over wist. Bijgevoegd was een video en dat greep me zo aan en deed me zoveel, dat ik dit heel erg graag wil delen.

Youp, Lorena, Lisa, Tim en Jonathan hebben kinderkanker (gehad) en maakten deze prachtige video. In ons land krijgen elk jaar 600 kinderen kanker. Dat zijn tien kinderen per week. De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. De VOKK steunt kinderen met kanker met de KanjerKetting. Elke KanjerKraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, haarverlies, een super goede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care, opgehaald worden door een ambulance, etc. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal. Elke kraal afzonderlijk staat voor een deel uit deze slopende, vreselijke, moeilijke, verdrietige periode. De KanjerKralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. De KanjerKetting helpt kinderen door de behandeling heen en is na afloop een tastbare herinnering aan een ingrijpende periode.

In de mail vroegen ze me om deze video te delen zodat zoveel mogelijk mensen het te zien krijgen. Ik wil dit artikel nog eens uitbreiden met de vraag om te doneren. De KanjerKralen kosten ongeveer 50.000 euro per jaar en die kosten komen jaarlijks terug. Gemiddeld kost een KanjerKetting 80 euro. Ik vind dat de kettingen beschikbaar moeten blijven en dat dit initiatief dan ook gesteund moet worden. Mocht je dus iets kunnen missen, kun je via deze link doneren.

Lees ook vooral de verhalen van ouders en kinderen, wat het voor hen betekent.

Rest mij nog maar één ding te delen; het filmpje. Ik hoop van harte dat het heel erg goed gaat met de kids en dat ze momenteel de boel op stelten aan het zetten. Met in het speciaal het kindje op de grond dat me enorm aan Maddox deed denken, dat me even heeft doen huilen en me deed beseffen dat we van geluk mogen spreken. Door het zien van de kralen wordt het ook voor mij een stuk zichtbaarder, wat zo’n kind allemaal moet doorstaan.

Meer informatie vind je op Kanjerketting.nl.

Share:

11 Reacties

 1. Naomi
  29 juni 2018 / 10:57

  Ik weet uit ervaring als vrijwilliger op een kinderoncologie-afdeling dat de Kanjerketting een prachtig initiatief is van VOKK. De ketting helpt bij de verwerking van de kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes van het ziekteproces. Ook helpt het bij het vertellen aan bijvoorbeeld klasgenootjes. Hoe de afloop ook is voor een kind met kanker – helaas wordt slechts 75% van de kinderen met kanker beter – het blijft een tastbare herinnering

 2. 29 juni 2018 / 11:23

  Dankjewel voor het delen Shirley en je oproep voor donaties! De kanjerketting is inderdaad heel erg belangrijk om tastbaar te hebben wat de kinderen doorstaan. Onze Youp (de kleinste in het filmpje), heeft er nu nog niets aan, maar zijn grote broer wel, die kon zo betrokken zijn bij het verhaal en we hopen dat we later Youp kunnen laten zien wat hij in zijn korte leven al heeft overwonnen! En ook voor al die andere dappere kinderen, want wat dapper is het hoe krachtig en veerkrachtig die kinderen dat hele proces steeds doorstaan.
  Dankjewel, groetjes van de mama van Youp

 3. Kelly
  29 juni 2018 / 13:01

  Wat vind ik het fijn om dit op je blog tegen te komen ❤️ Natuurlijk ga ik doneren. Zelf met onze oudste in het WKZ in Utrecht gelegen voor een hersenoperatie en iedere dag deze kindjes zien is mij niet in de koude kleren gaan zitten.
  Zelf maak ik wel eens iets voor stichting Orange love. Ze maken zakjes voor de kanjer kralen ketting, sonde zakjes en mutsen. Misschien heb je nog creatieve volgers dan is dit ook een tip als je naast een geld donatie graag iets voor deze Kids wil betekenen

 4. 29 juni 2018 / 15:38

  De kanjer ketting is zo belangrijk. Ook mijn kleindochter (had) heeft er een met een paar bijzondere kralen er bij zoals 2 x een ambulance ze was via Beverwijk naar het AMC binnen gebracht en eind januari ging ze met de Ambulance naar Utrecht. Een week voor haar overlijden is ze naar de Efteling geweest een verpleegkundige was mee en ze heeft een speciale kraal van de Efteling voor onze dappere prinses gemaakt voor de kralen ketting. Ze heeft een half jaar in het ziekenhuis gewoond net zolang als ze thuis had gewoond bij haar ouders. Dus Op 1 maart heeft mijn dochter de balans van de kralen ketting opgemaakt.
  35 dagen Chemo
  31 x een sonde ingebracht
  77 x geprikt
  14x narcose
  13x beenmerg punctie
  36 x transfusie
  en dan nog de kralen van een goede of slechte dag haar eerste tandje e.d.
  Ze was 1 jaar en 12 dagen. Youp kennen we uit het AMC hij was de eerste die we zagen in het AMC en we volgen nu ook Youp via de site een kaarsje voor Youp. Natuurlijk hebben we veel herinneringen( we hebben heel veel foto’s genomen en ook filmpjes maar vooral haar verjaardag op 14 maart) nog aan onze kleindochter en ik denk dat haar kralenketting als haar ouders in het huis wonen waar ze naar zouden verhuizen een speciaal plekje zal krijgen.
  Al jaren brei ik en heb veel baby kleertjes gebreid en slofjes maar ook knuffels. De opbrengst daar van gaat naar KIKA en Vokk. Ook heb ik een actie gehouden met mutsjes die konden mijn FB adopteren voor € 3.50 en de opbrengst ging naar Haarwensen had in totaal € 97.00 opgehaald en de mutsjes gingen naar de afdeling waar mijn kleindochter lag.

 5. Ilse
  29 juni 2018 / 20:07

  Wat onwijs mooi dat je dit plaatst! Ik weet (helaas) uit ervaring hoe belangrijk die ketting is en hoeveel steun eruit kan worden gehaald, echt complimenten dat je dit doet!!!

 6. Karin
  29 juni 2018 / 20:48

  Ik reageer eigenlijk nooit op je blog, ben wat dat betreft een stille lezer (met veel plezier overigens), maar wat goed dat je aandacht aan dit onderwerp geeft!! Uit ervaring weet ik hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn. Zelf ben ik mama van 2 hartekindjes. Voor hartekindjes is er een soort gelijk iets, de TikkieRing waarbij elke bedel aan de ring een verhaal verteld. Mogelijk gemaakt door de hartstichting. Leek me goed om ook even onder de aandacht te brengen voor eventuele lotgenoten. Voor de rest: ga zo door met je blog!

 7. May
  29 juni 2018 / 22:36

  Ik had hier nog nooit van gehoord! Goed dat je het deelt. Verschrikkelijk wat deze kinderen moeten meemaken. Ik heb gelijk gedoneerd.

 8. Caro
  30 juni 2018 / 07:09

  Onze oudste, iets ouder dan Skyler heeft onlangs zijn laatste kraal gehad, de behandelingen zijn achter de rug. Met de ketting heeft hij op school zijn verhaal verteld. Heel waardevol.

 9. Monique
  1 juli 2018 / 16:54

  Gedoneerd! Mooi dat je dit doet. <3
  En daarom heb je zoveel lezers: lezers beginnen klaar te zijn met al die bloggers die alleen maar reclame maken ipv persoonlijk te zijn. Op naar de 40.000 voor jou!

  • Maike
   1 juli 2018 / 19:40

   Hier ben ik het zeker mee eens!
   Keep up the good work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.