(~215 B)
Het Marokkaanse geboortefeest

Het Marokkaanse geboortefeest

Door gastblogger Chaimaa.

Weer een gastblogger? Ja, twee keer ga je een stukje van mijn hand lezen! Ik zal me allereerst even voorstellen: ik ben Chaimaa, 27 jaar oud en een mommy to be.
Ik ga jullie meenemen in de Marokkaanse cultuur en in twee artikelen beschrijven hoe een Marokkaans geboortefeest eruit ziet. Welke voorbereidingen zijn er nodig? Hoe ziet zo’n dag eruit? En hoe kijk ik er op terug na afloop?

Voor degene die Shirley ook volgen op Styleguide: zij traint sinds kort bij Younes, de personal trainer van Elite Bodies, en Younes is mijn man.
Tijdens één van de trainingen is het geboortefeest ter sprake gekomen en Shirley heeft gevraagd of ik het leuk zou vinden om hier iets over te schrijven. Ze wilde namelijk wat meer diversiteit op haar blog en mensen wat meer over andere culturen laten lezen. Nu vind ik schrijven al heel leuk om te doen, dus hier ben ik dan!

Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.04.40Naast alle dingen waar je rekening mee moet houden als mommy to be heb ik nog een extra puntje op mijn to-do-list, namelijk het voorbereiden van een geboortefeest.
 Nu luistert ons zoontje al heel goed naar zijn moeder en wacht hij geduldig met komen tot ik helemaal klaar ben. Nu ben ik zover dat ik me bezig kan gaan houden met het aankomende feest. Laat ik jullie maar eerst even een kleine introductie geven binnen de Marokkaanse cultuur. Er zijn een aantal tradities en gewoontes die bij een geboorte komen kijken.

Na de geboorte krijgt de baby natuurlijk een naam, maar om dit op een officiële manier te doen volgens de Islamitische regels wordt er een dier geofferd. Tijdens het slachten van het dier worden naast enkele Islamitische teksten ook de naam genoemd. Vanaf dit moment heeft de baby officieel een naam. Voor deze gebeurtenis wordt altijd gerekend met een aantal dagen vanaf de geboorte. Deze dag kan plaatsvinden op dag 7, dag 14 of dag 21. Ik hoef me hier niet al te druk over te maken, want dit is papa’s werk. Alhoewel dat natuurlijk wel het risico met zich mee brengt dat papa een andere naam kiest, zonder overleggen…. Hm, misschien moet ik dit toch ook maar op mijn to do list zetten. Haha. In de meest ideale situatie vindt deze dag plaats in het weekend, waardoor het vlees gelijk bereid kan worden voor alle gasten. Het is dus nog even afwachten of ons zoontje zo goed luistert, maar anders zal het vlees bewaard gaan worden tot het eerstvolgende weekend zodat iedereen gezellig aanwezig kan zijn.

Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.04.48

Nu hoor ik best vaak dat deze geboortefeestjes in zalen gehouden worden, maar dit vind ik zelf een beetje over de top en dat is bij ons ook helemaal niet nodig. 
Wij hebben ervoor gekozen om dit gewoon gezellig thuis te doen met alleen familie en kennissen.
 Het is naast praktisch ook de gewoonte in onze families om de vrouwen en mannen te scheiden en daarom gebruiken we voor de mannelijke gasten mijn ouders hun huis. Dit is qua afstand prima te doen en de vrouwen komen dan bij ons thuis. 
Dat is ook wel praktisch met slapen; zoonlief kan dan lekker in zijn eigen bedje slapen, aangezien het gebruikelijk is dat deze feestjes tot middernacht of nog later duren. 
In gedachten hebben we het al helemaal uitgedacht maar we kunnen nog niks concreets doen zolang ik een dikke buik heb.


Qua eten is het menu al helemaal klaar en dit komt overeen met het eten op een Marokkaanse bruiloft, mocht iemand dit al eens meegemaakt hebben.
 Er gaan bastilla’s gemaakt worden met vis, dit zijn grote ronde deegvellen gevuld met verschillende soorten vis.
 Hierna zal het vlees geserveerd worden met pruimen, op zijn Marokkaans bereid. En als toetje zal er ijs zijn. Een heel menu, dus lekker gegeten gaat er zeker worden.
 Natuurlijk is er ook Marokkaanse thee en zijn er Marokkaanse koekjes. Verder wordt er niet echt iets speciaals gedaan met de baby. Soms doen ze wel henna in het handje van de baby maar dit slaan wij denk ik over.
 Ten eerste omdat mijn man de geur van henna vreselijk vindt en ik eigenlijk ook, en daarnaast omdat ik het niet echt bij een jongen vindt horen.Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.04.56

En dan komt eigenlijk de belangrijkste voorbereiding, tenminste voor mij als kledingfreak. Zeker nu ik al maanden niet alles heb kunnen dragen wat ik wilde omdat in elke spiegel een zeekoe verschijnt in plaats van mezelf. Ervaring met dit soort spiegels…? 
De kledingcode is eigenlijk zoals bij elke Marokkaanse gelegenheid een traditionele Marokkaanse jurk. 
Nu heb ik wel al twee jurken, maar die heb ik al een geruime tijd. Voor deze speciale gelegenheid wilde ik graag een nieuw exemplaar. Nu had ik gelukkig al een stof gekocht op vakantie die erg feestelijk is, dus deze hoefde alleen nog maar gemaakt te worden.
 Mijn ouders zijn een tijdje geleden naar Marokko geweest en hebben voor mij de jurk helemaal op maat laten maken. De jurk is uiteindelijk prachtig geworden dus ik ben wat betreft de jurk helemaal klaar voor het feest.
 Heel eerlijk: de jurk is echt niet praktisch voor een moeder die borstvoeding hoopt te gaan geven want nee, er zitten geen handige haakjes in de jurk. Dit wordt nog een hele klus.
 Dit betekent namelijk dat ik die dag om de drie uur (want wij krijgen natuurlijk de meest ideale baby) mijn jurk, van twee lagen en met een riem met mooie touwtjes die op je rug zitten, moet losmaken en me ergens terug moet trekken om zoonlief zijn melk te geven en om hierna gewoon weer de jurk aan te doen en me weer onder de gasten te mengen. Ik heb alvast een schatting én een eerste afspraak met zoonlief gemaakt dat dit ritueel zich maximaal drie keer zal herhalen. 
Deal?!Over mijn kapsel heb ik nog mijn twijfels. Los met wat mooie krullen is prachtig maar misschien niet handig, dus misschien toch maar een afspraakje met mijn kapster maken voor een mooi feestelijk opgestoken kapsel. Nieuwe toevoeging aan mijn to-do-list, I think. Alles leuk en aardig: nu is mama zo goed als klaar, maar een outfit voor zoontje lief is ook erg belangrijk.
 In zijn kledingcollectie bevindt zich al een geschikt item, namelijk een witte romper met een strik en knoopjes, een soort van babysmoking.
 Lijkt me leuk bij de gelegenheid passen maar hij is qua model vrij klein, en nu we nog niet weten wanneer zoonlief genoeg heeft van mama’s buik en hoe groot hij zal zijn bij geboorte en dus bij het feest, is het nog niet helemaal zeker dat dit ‘m gaat worden. Uiteraard krijgen jullie dit nog te lezen en misschien te zien.

Ik hoop jullie op deze manier een beetje een idee te hebben kunnen geven hoe het er aan toe gaat in een andere cultuur. Uiteraard krijgen jullie na afloop een uitgebreid verslag van deze dag met wat foto’s.

Gastenlijst ✔
Uitnodiging ✖
Menu ✔
Locatie ✔
Kleding ✔
Outfit zoonlief ❓

Keep you posted!

Op het moment dat dit artikel online komt zijn Younes en Chaimaa ouders geworden van een prachtige zoon, genaamd Hamza. Gefeliciteerd!

Schermafbeelding 2014-11-30 om 13.05.01

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties

 1. 30 november 2014 / 13:36

  Wat een super interessant onderwerp! En gefeliciteerd met je zwangerschap 🙂 Ik kijk nu al uit naar je volgende artikel, interessant om te lezen en te zien hoe dit in de Marokkaanse cultuur gaat

 2. 30 november 2014 / 13:52

  Wat leuk en interessant om te lezen! Gefeliciteerd met jullie zoontje en ik ben benieuwd naar het volgende artikel.

 3. 30 november 2014 / 14:38

  Wat tof om te lezen. Heel interessant. Wat bijzonder dat jullie zoontje al zo’n groot feest krijgt vlak na zijn geboorte. Dat eten klinkt goed! Van harte gefeliciteerd met de kleine Hamza.

 4. 30 november 2014 / 17:05

  Dit vind ik heel erg interessant! Altijd leuk om te lezen hoe verschillende culturen omgaan met speciale gelegenheden zoals een geboorte. We staan er vaak niet bij stil dat het bij een andere cultuur heel anders gaat! Leuk artikel, en gefeliciteerd met jullie zoontje Hamza.

 5. 30 november 2014 / 17:14

  Wat leuk om te lezen en gefeliciteerd natuurlijk met de geboorte!

 6. Ingrid
  30 november 2014 / 17:19

  Wat leuk om te lezen!
  En vooral gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje…

 7. Nina
  30 november 2014 / 21:43

  Leuk om te lezen! Leuk geschreven, ben benieuwd naar een volgend verslag. Gefeliciteerd met jullie zoontje!

 8. Naj
  1 december 2014 / 13:04

  Leuk zeg om dit zo te lezen, ben benieuwd naar het feestje.
  Gefeliciteerd met jullie zoontje!

 9. 1 december 2014 / 20:21

  Leuk om ook een kijkje in een andere cultuur te nemen! Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon 🙂

 10. 9 december 2014 / 18:39

  Was altijd wel benieuwd hoe dit gedaan werd. Leuk zeg! Gefeliciteerd met jullie zoon Hamza! Mooi naam!

 11. Anouchka
  22 oktober 2015 / 09:25

  Wij zijn binnenkort uitgenodigd voor een Marokaans baby feest voor het vieren van de geboorte van de zoon van mijn collega.
  Wat is gebruikelijk in de Marokaanse cultuur om als kado mee te nemen?

  Bedankt voor de suggesties

Secured By miniOrange