(~215 B)




Het boek Goed werk van Structuurjunkie (en de 14 tips die voor mij waardevol zijn)

Het boek Goed werk van Structuurjunkie (en de 14 tips die voor mij waardevol zijn)

Als klein meisje werd ik al heel erg enthousiast van agenda’s. Op de basisschool was ik er al mee bezig en toen ik er in de brugklas daadwerkelijk een nodig had, kon ik mijn geluk niet op. Het stond vol met van alles; huiswerk, maar ook krabbels van vriendinnen, leuke plaatjes, quotes en nog veel meer. Hoe dikker, hoe beter. Soms had ik in een schooljaar wel drie exemplaren, simpelweg omdat ik niet kon kiezen. Ik was dan ook zo gek om alles over te schrijven zodat de agenda’s kloppend bleven en ik dus niks zou gaan missen. Hetzelfde geldt voor notitieboeken. Ik had er heel veel, van een boekje voor ‘snelle krabbels’ tot een aantekeningenboek waar alles netjes in overgeschreven werd.

Planners & notitieboeken

Dat gekke gedrag rondom agenda’s en notitieboeken is altijd gebleven. Als je mijn bureaula opentrekt, zie je daar ontzettend veel boekjes. Ik gebruik jaarlijks veel planners en agenda’s en hou ervan om nieuwe systemen uit te proberen. Niet altijd heel productief, aangezien ik gerust een half notitieboekje ga overschrijven omdat ik het toch allemaal in een ander boekje wil hebben. Of dan heb ik eindelijk een fijn plansysteem; komt er weer een nieuwe planner op de markt die ik wil proberen. Ach, laten we zeggen: iedere gek zijn gebrek. Of: iedereen zijn eigen hobby. Ik word er gewoon heel erg blij van. Ik hoef jullie dus ook niet te vertellen dat ik de lijn van Structuurjunkie fantastisch vind en dat ik me helemaal vereerd voel dat ik met ze samen mag werken. Vandaag wil ik het boek Goed werk met jullie delen. Hierin deelt Cynthia haar Structuurjunkie-methode en maakt zij korte metten met slechte planningen, uitstelgedrag en aanstelleritis. Je leert hoe je het beste planningen kunt maken, met welke zaken je allemaal rekening moet houden, hoe je echt goed de focus kunt pakken, afscheid neemt van afleidingen of deze in ieder geval minder de regie te laten overnemen en ze deelt álles wat zij de afgelopen jaren heeft geleerd over planning en structuur.

Goed werk

Het boek is zo opgebouwd dat je alles van begin tot eind kunt lezen, maar dat je ook later gemakkelijk naar een onderwerp kunt bladeren waar je nog een keer over wil lezen. Het is eigenlijk een verzameling van tips die zij de afgelopen jaren heeft geleerd, eigen gemaakt én toegepast heeft op haar eigen leven. Er worden dus veel andere boeken aangehaald en dat vind ik ook heel erg leuk; zo kan ik, als ik meer wil weten over een specifiek onderwerp zoals gewoontes, kijken welke boeken zij het meest fijn vond. Omdat ik Cynthia al jaren op de voet volg, haar blogs lees, Instagram volg en lid ben van het membership met de trainingen, wist ik een hoop al wel. Ik vind het boek dan vooral een samenvatting van alles wat zijn de afgelopen jaren heeft gemaakt en gedeeld. Wel heel fijn om het allemaal bij elkaar te hebben! Want ondanks dat ik veel al een beetje gehoord heb, blijft het toepassen en uitvoeren wat lastig. Ik heb nog niet helemaal een goede structuur voor mezelf gevonden, helemaal niet nu ik er een andere klus bij heb gekregen die toch weer 10 uur per week (plus veel meer uren mentaal) vragen.

Overzicht en planning

Goed werk leest heerlijk weg, precies zoals je van Cynthia gewend bent. Je gaat van overzicht en planning naar productief werken en afleidingen elimineren, van uitstelgedrag tackelen naar doelen bereiken en van goede gewoontes creeren en je mindset. Aan het eind van ieder hoofdstuk worden de belangrijkste punten herhaald en is er ruimte om jouw acties op te schrijven. Achterin vind je ook nog wat lijntjespapier, waar je aantekeningen zou kunnen maken. Al met al een compleet boek dat jou aan de hand meeneemt op weg naar meer focus, structuur en rust in jouw leven.

Oh, en een toffe toevoeging: dit boek komt inclusief een work life balance training. Zo kun je echt mooie sprongen maken!

Punten voor mezelf

De punten die ik voor mezelf genoteerd heb? Komen ze!

1. Focusuren inplannen! Ik ben ’s ochtends het meest productief en wil dan minimaal twee uur gefocust kunnen werken zonder afleiding. Dat ga ik voor mezelf proberen in te plannen.

2. Mijn planning op vrijdag al maken. Soms doe ik dat pas maandag gedurende de dag en dan sta ik eigenlijk al 1-0 achter. Misschien dat ik dan ook alvast een aantal blogs kan bedenken, zodat ik niet een halve dag kwijt ben aan inspiratieloos naar mijn scherm staren. En dan niet random wat dingen invullen in de planner, maar ook daadwerkelijk kijken hoe lang een taak duurt en deze op volgorde zetten.

3. Een wekker zetten voor afspraken en schooltijd. Nu zit ik steeds op de klok te kijken of ik de jongens al moet halen om 14.50 uur en dat werkt toch niet lekker.

4. Voorbereiding- en verwerkingstijd ook inplannen! Als ik een gesprek heb met de uitgever plan ik alleen dat moment in, terwijl ik soms daarna nog wel een uur zoet kan zijn met dingen uitwerken en opzoeken. Ja, dan loopt dus je hele planning in de soep.

5. Moet ik dit nu doen? Deze zin blijft door mijn hoofd spoken. Ieder woord maakt de zin op een andere manier. Moét ik dit nu doen? Moet ík dit nu doen? Moet ik dít nu doen? Moet ik dit nú doen? Moet ik dit nu doén? Zo hou ik mijn prioriteiten helder en kan ik misschien ook wat meer loslaten en uit handen geven.

6. Mijn mail staat de hele dag open, ik hoor alles binnenkomen en beantwoord alles heel snel. Ik heb daardoor mijn inbox goed op orde, maar het zorgt ook voor veel afleiding. Ik mag dus onthouden dat mensen niet binnen 5 minuten antwoord hoeven en dat twee keer per dag een mailmoment ook prima is. Ik ga hier eens mee experimenteren. Ik ben altijd heel bang dat ik iets mis, ofzo.

7. Piekerkwartiertje. Ik ben een echte binnenvetter en kan lang piekeren om kleine zaken. Om ervoor te zorgen dat ik hier niet de hele dag mee bezig ben, kan ik eens een kwartier lang een piekermoment inzetten. Lekker van me afschrijven over wat me zo dwars zit en waar ik me druk over maak. Hopelijk zet ik het dan iets sneller van me af dan er de hele dag in blijven hangen.

8. Niet alles begint met motivatie. Je kunt ook ergens aan beginnen zonder zin, motivatie of inspiratie.

9. Als je doelen wil stellen, hoef je niet gelijk te kijken naar wat je wel wil. Soms weet je dat niet. Kijk dan eens naar dingen die je absoluut niet wil en ga van daaruit verder.

10. Nieuwe gewoontes creeren vind ik lastig, terwijl er toch dingen zijn die ik heel graag anders wil. Zoals in Goed werk staat: maak het zichtbaar, maak het aantrekkelijk, maak het gemakkelijk, maak het bevredigend.

11. De eerste fout is nooit de fout die je te gronde richt. Maar sla nooit twee keer een gewoonte over. Dit heb ik altijd met sporten; een keer overslaan is nog geen grote ramp, maar wordt het twee keer of vaker, dan ben ik al snel uit mijn routine.

12. Merk de stem in je hoofd op. Negatief opstaan is een negatieve dag. Let op je mindset en draai de woorden ‘zie je wel, dit wordt een slechte dag’, naar bijvoorbeeld ‘ik ben een gefocust en productief persoon’. Of: ‘ik ben een geduldige en liefdevolle moeder’.

13. Maak dankbaarheidslijstjes en vergeet daarbij niet de focus te leggen op je nieuwe gewoontes en planning en structuur als je daarmee aan de slag bent gegaan. Als ik me weleens waag aan lijstjes, staan daar altijd de standaard dingen op. Maar ‘twee uur heerlijk gefocust gewerkt’ is net zo goed iets wat op de lijst mag staan.

14. Doe meer braindumps en schrijf veel meer op in die tientallen planners en boekjes; maak je hoofd veel leger!

Goed werk is nu verkrijgbaar!

Delen:
Secured By miniOrange