De chaos van mijn leven als mama

De chaos van mijn leven als mama

Ik kan wel eerlijk toegeven dat ik een control-freak ben. Ik heb graag alle touwtjes in handen en plan graag dingen vooruit. Voor mijn zwangerschap was mijn controle drang een stapje erger; ik plande alles tot in de puntjes en kwam overal op tijd. Ik vergat geen afspraken, telefoonnummers, namen of verjaardagen. Ik studeerde succesvol af, mede door een super planning. Als je dan in je zwangerschap al begint te kampen aan concentratieproblemen in combinatie met vergeetachtigheid, dan denk je; tja, het is de zwangerschap.

Als je dan bevallen bent en de eerste weken heb je nog het geheugen van een spons dan denk je; tja, ik ben een kraamvrouw of net kraambed-af, dat hoort erbij. Als je dan drie maanden verder bent en je vergeet alsnog afspraken, op tijd te komen, verjaardagen of waar je je fietssleutel gelaten hebt, dan merk je dat er wat veranderd is in je leven. Als ik bij de kassa van de supermarkt mijn bonuskaart ben vergeten en het smoesje kraamdementie gebruik, dan helpt het niet als de kassa juffrouw me vertelt dat dit nooit meer over gaat, en dat bij ieder kindje dat je erbij krijgt het erger gaat worden.

De tijd raast voorbij en in de ochtend heb ik vele plannen voor de dag. Ik maak een nette to-do lijst en kom er halverwege de dag achter dat dit toch niet zo haalbaar bleek doordat er van alles tussen kwam. Lana die een extra voedmomentje nodig heeft (regeldag van de borstvoeding), een extra gevulde luier die vraagt om een omkleed+badder+knuffelsessie, een vriendin die onverwachts op de thee komt, de mayonaisepot die je uit de koelkast liet vallen waardoor je een flinke poetsbeurt moet toepassen. Noem het maar op, of de dag loopt niet zoals je deze vooraf ‘gepland’ had.

Ik ben er wel achter gekomen dat het leven als mama niet te plannen is en misschien is dat voor mij als control-freak de beste levensles.

Het maken van to-do lijstjes blijf ik lekker doen maar als ik dan met een half-afgestreept to-do lijstje uiteindelijk het bed in stap, dan mag ik niet klagen. Ik heb weer extra genoten van Lana en haar voldoende liefde kunnen geven.  Als de vloer een paar dagen later gepoetst wordt doordat Lana door krampjes wat meer aandacht van me nodig had, dan neem ik dit voor lief. Dan laat ik dit gewoon over me heen komen en geniet ik van de tijd die ik heb.

Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen van mede mama’s en mommy to be’s. Zijn julle ook de chaos zelf of is it just me? Hoe plannen jullie de dagen voor zover dit mogelijk is? Hoe merkten jullie deze concentratie- en vergeetachtigheidproblemen? Ik lees het graag van jullie in de comments.

Liefs Kelly.

Meer van mij lezen? Bekijk mijn mommy lifestyle blog op www.kellycaresse.nl

Share:

15 Reacties

 1. 2 februari 2014 / 09:37

  Ik ben ook nogal van het plannen. Te laat komen staat niet in mijn woordenboek, ik vergeet zelden wat en als ik iets doe, dan moet het perfect – anders kan ik het beter laten. Maar sinds ik zwanger ben (nu 15 weken) zou ik mijn hoofd vergeten als deze niet aan mijn lichaam vast zat. Ik ben nog niet te laat gekomen, maar dat gaat er vast en zeker van komen. Mijn perfectionisme komt nog wel een beetje tot uiting, want ik wil alles perfect doen voor de baby. Al heb ik het gevoel dat dit mij strakjes ietsje minder kan schelen. Als de baby maar gezond is! De rest mag van mij in de soep lopen (soort van). 😉

 2. 2 februari 2014 / 09:45

  Ik herken het helemaal, we noemen onze kleine River dan soms ook Dirk(directeur) wel voor de grap natuurlijk. Want je staat niet zelf meer op nummer 1. Ik was ook van het plannen, vergat nooit meer wat, nou dat is op dit moment wel anders. Maar ik ben het gruwelijk met je eens, dat het heus niet erg is als je je takenlijstje de volgende dag af maakt, als hij of zij bijvoorbeeld de aandacht nodig heeft die dag.. Ik merk het vooral aan mijn vergeetachtigheid. Vroeger vergat ik nooit iets, als iemand vroeg of ik wat mee wilde nemen, dan deed ik dat gewoon, nu is het 9 van de 10 keer, oh vergeten.. Agh het zal er wel bij horen haha. Liefs

 3. 2 februari 2014 / 10:40

  Hi Kelly, Ja heel herkenbaar jouw verhaal. Ik ben af en toe ook een control freak maar bereik het tegenovergestelde. Ik ben altijd al vergeetachtig of chaotisch geweest maar dat komt door mijn ADD. Wat mij helpt is 2 lijstjes maken. 1 lijstje van echt belangrijke dingen en 1 lijstje met dingen die ik graag wil doen, maar het geen ramp is als ik het niet gedaan krijg. Met een kind loopt alles toch anders haha. Als mijn planning echt niet lukt denk ik; f*ck it, morgen weer een dag 😉

 4. 2 februari 2014 / 12:12

  In het begin was het bij mij ook een grote chaos, maar zodra je weer een goed ritme krijgt wordt die chaos wel minder. Toch blijf ik altijd ALLES opschrijven zo weet ik zeker dat ik niks vergeet 🙂

 5. 2 februari 2014 / 12:33

  Al voordat ik zwanger was, was ik een verschrikkelijke chaoot. En de komst van mijn Zion heeft het er niet beter op gemaakt. Hij is inmiddels anderhalf en het is niet minder. Ik heb het maar los gelaten. Anders heb ik er vooral mezelf mee. Zeker nu hij klimt en rent, doe ik niets anders dan de held dag achter hem aan hollen en hem opvangen. Maar goed, het is ook zo leuk dag ik het minder erg vind dag ik niet aan andere zaken toekom.

 6. 2 februari 2014 / 13:06

  Ik herken het zo haha! Zelf geef ik mijn lieverd veel aandacht als hij wakker is. ’s middags slaapt hij een poosje (ong. 2,5 uur) dan heb ik tijd voor mezelf en om wat dingen schoon te maken (badkamer/keuken e.d.). Als hij wakker is soms wat kleine dingetjes doen (was ophangen of opvouwen enzo). En als manlief thuis is wat meer doen zodat hij lekker met onze lieverd kan spelen. En vooral niet te druk maken als iets niet schoon is gemaakt. Morgen weer een dag :).

 7. 2 februari 2014 / 13:43

  Absoluut herkenbaar! Ik maak een planning voor de hele week, althans: een to-do-lijst en plan dan op mijn vrije dagen wat activiteiten in. Soms kan ik ze allemaal afstrepen, soms niet, maar als ik niets opschrijf (dat heb ik de afgelopen weken geprobeerd), komt er ook weinig uit mijn handen en heb ik geen tevreden gevoel ’s avonds. Een half afgestreept lijstje is idd ook een lijstje. En die doorgestreepte dingen geven rust, en een goed gevoel Maar idd: wat echt het beste gevoel geeft is genieten van je kindje!!!

 8. 2 februari 2014 / 18:56

  Ik ben al blij als ik voor 12 uur gedouched en aangekleed ben 😀

 9. 3 februari 2014 / 13:47

  Hey Kelly, wat herkenbaar allemaal! Ik heb hier toevallig net een blog over geschreven, omdat ik dit weekend ook weer overspoeld werd met to do’s als mama, haha! Het heet: ‘Timemanagement voor mama’s’. Ik ben het met je eens hoor, een half to-do lijstje af is goed genoeg. Neem vooral een kijkje op mijn blog om te zien hoe ik het aanpak: http://bit.ly/1bmFSi1

 10. 3 februari 2014 / 14:20

  Leuk om te lezen Kelly! Ik ben zelf nog geen mama dus ik weet niet hoe ik dit zal ervaren, maar volgens mij zal ik even chaotisch worden 😉

 11. 4 februari 2014 / 18:21

  Hier ook een control freak. Het is niet normaal hoe ik alles vergeet. Ik laat alles lekker gaan. Heb nog niet echt een ritme dat zal zichzelf wel ontwikkelen met de tijd.

 12. 6 februari 2014 / 20:54

  Ik heb het de laatste tijd tijdens de zwangerschap heel erg. Ik vergeet ontzettend veel. Ik heb nu maar een planbord bij de hema gekocht waar gezellig al mijn afspraken en to-do dingen voor de week opstaan. Ik moet zeggen, het geeft een hoop rust in mijn hoofd. Ik kan me heel goed voorstellen dat het nog erger is met baby!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.