(~215 B)
Andere moeders doen ook maar wat, toch?

Andere moeders doen ook maar wat, toch?

Het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen en de roze wolk na de geboorte is ook niet altijd aanwezig. Vanaf de zwangerschap word je overspoelt met je nieuwe leven. Wat voor keuzes zul je maken? Wat voor opvoeding wil je hanteren? Hoe ga je met bepaalde situaties om?

Vanaf het moment dat je moeder bent staat het leven niet meer alleen in het teken van jou en je partner, maar is de mini jullie grootste verantwoordelijkheid. Wat is jouw visie met betrekking tot opvoeden? En is dat wel de beste visie? Gelukkig bestaan er heel veel opvoedingsboeken met opties die je kunt toepassen voor je eigen kind. Maar wat is voor jullie de beste keuze? En in hoeverre laat je je normen en waarden beïnvloeden door wat boeken je vertellen of wat de media je vertelt?

Mijn vriend en ik hebben allebei wel dezelfde opvoedingskeuzes. We willen Lana allebei zo natuurlijk mogelijk opvoeden waarbij we haar zo min mogelijk suikers en onnatuurlijke producten geven. Maar lukt dat altijd wel en is dat altijd de beste optie? Van het consultatiebureau moesten we eigenlijk bij 4 maanden al beginnen met bijvoeden, iets wat voor mij helemaal niet natuurlijk voelde. Mommy knows best is toch wel een van de motto’s hier op Mommytobe.nl.

Soms vraag ik me bij situaties af hoe andere moeders het doen. Op momenten dat ik twijfel aan mezelf en aan mijn kundigheid als moeder, dan vind ik het interessant en leerzaam om de opvattingen van andere moeders te horen. Maar is hun keuze dan wel de goede manier? Weten zij wel zo zeker waarom ze bepaalde keuzes maken? Toen ik dit aan andere moeders ging vragen kreeg ik een antwoord waar ik echt wat aan had. Hieruit blijkt namelijk dat andere moeders ook maar wat doen. Je volgt je gevoel en daar kun je het niet ‘verkeerd’ mee doen. Er bestaat geen goed of fout zolang je doet wat jouw moedergevoel zegt.

Als ik deze vraag aan mijn moeder stel zegt ze ook dat ze altijd maar deed wat haar het beste leek en soms ook regelrecht tegen de keuzes van het consultatiebureau in kon gaan. Ook zij gaf aan af en toe maar gewoon wat te doen. Sommige dingen doe je zonder er bij na te denken, je doet ze omdat het op die manier goed voelt. Ik ben dan misschien pedagogisch hulpverlener; als het op opvoeden aankomt kijk ik echt niet naar wat ik geleerd heb op mijn studie, zeker niet wanneer dit tegen mijn moedergevoel in gaat.

De clue van dit column? Alle moeders doen ook maar wat en eigenlijk doe je het altijd goed, zolang je maar je moedergevoel blijft volgen. Hoe kijk jij als moeder daar tegenaan? Op grond waarvan maak jij je opvoedingskeuzes en hoe diep denk je hier over na? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.

Moeders, doen jullie ook gewoon maar wat?

Liefs Kelly
Meer mama praat? Bekijk mijn mama lifestyleblog via http://www.kellycaresse.nl

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties

 1. 4 mei 2014 / 13:29

  Ik ben geen moeder, maar ik kan me wel vinden in je mening. Ik heb natuurlijk geen ervaring, maar ik denk nu ook dat ik ‘maar wat doe in het leven’. Dat is met veel belangrijke keuzes zo. Je weet toch niet wat er gaat gebeuren, dus je doet maar gewoon wat jou het beste lijkt 🙂

 2. 4 mei 2014 / 13:40

  Ik heb van de laatste dagen van mijn zwangerschap voornamelijk geleerd dat er niks sterker is dan je moederinstinct. Daarom vertrouw ik altijd op mijn eigen instinct. Is mijn mannetje er wel aan toe? Of wilt hij juist dingen al wel die hij nog niet mag? Zo zijn wij wel begonnen met 4 maanden met bijvoeden omdat hij niet genoeg had aan de fles en ik dat merkte. Hij heeft ook altijd meer melk gehad dan hij ‘mocht’. Niks is sterker dan een moeders instinct en ik zal er dan ook altijd op vertrouwen. Elk kind is anders en elk kind heeft andere behoefte en ik vind dat zij deze zelf aan mogen geven en dat ze het niet volgens het boekje hoeven te doen.

 3. Shirley
  Auteur
  4 mei 2014 / 13:44

  Ik doe ook de hele tijd maar wat. Zou soms maar al te graag willen dat er een gebruiksaanwijzing was om me bepaalde antwoorden te geven maar ik leg me er bij neer dat ikzelf de gebruiksaanwijzing bij de geboorte blanco heb gekregen en zelf moet gaan vullen. Heel lastig, maar inderdaad, het moedergevoel zit vaak wel goed! Ik merk wel dat ik me nog teveel wil vasthouden aan het standaard. Hij mag niet meer melk, hij moet in zijn eigen bed, hij moet nu slapen en hij moet nu kunnen rollen. Langzaamaan probeer ik dat los te laten en dat bevalt eigenlijk prima. Ik ben zijn moeder, niet het consultatiebureau 🙂

 4. 4 mei 2014 / 14:12

  Ach ja, ik doe ook maar wat, werkt het dan is het fijn zo niet, jammer dan. Grappig dat ik ook Alles doe waarvan ik voor ik was bevallen heel hard riep dat ik dat NOOIT zou gaan doen haha!

  • Shirley
   Auteur
   4 mei 2014 / 14:22

   Haha, dat vooral. Nee, hij komt niet bij mij in bed en ja, we kunnen hem best laten huilen. Nee, ik praat niet 24 uur per dag over de kleine en ja, ik weet alles prima te combineren. Yeah, right. Lol.

 5. Stien
  4 mei 2014 / 14:28

  Ik kan over dat ‘moedergevoel’ niet meepraten, maar ik herken in het in mijn eigen leven wel. Als ik over studierichtingen bepaalde keuzes moet maken, tot vrienden, enz…Je eigen gevoel is niet altijd helemaal juist maar als je het volgt, komt het altijd wel goed. De media en ‘de boekjes’ zie ik eerder als een handleiding of hulpmiddeltje als ik het zelf even echt niet meer weet.

 6. 4 mei 2014 / 15:31

  Eensch! Ik vraag me soms enorm af of al die ouders die beweren dat hun kinderen engeltjes zijn de waarheid spreken. Vast niet! Geloof ik niets van 😉 Hoe vaak ik me niet afgevraagd heb waar ik in godsnaam mee bezig was. Tja, meer dan naar je gevoel luisteren kun je toch niet doen. En mijn kind leeft nog steeds en is op wat blauwe plekken en builen na nog intact en vrolijk. Het zal dus wel loslopen allemaal.

 7. 4 mei 2014 / 16:02

  Als er ik iets geleerd heb is dat je het beste naar je eigen gevoel kunt luisteren. En soms doe je dus iets wat niet volgens de zogenaamde regels is. Wat mij betreft zijn er geen regels. Elk kind is anders dus werkt voor elke kind dus ook iets anders. Mijn man en ik luisteren naar ons gevoel en maken dan dus een weloverwogen keuze.

 8. 4 mei 2014 / 17:45

  Je eigen gevoel volgen is het beste want inderdaad.. andere moeders doen ook maar wat. Soms is het echter wel moeilijk om te weten wat nu je gevoel is… vind ik dan!

 9. 4 mei 2014 / 19:22

  Iedereen voedt zijn kind anders op en zo zijn er geen foute keuzes. En ik vind ook niet dat je als medemoeder daar commentaar op mag geven. Iedereen bepaalt voor zichzelf wat goed en fout is.

 10. 4 mei 2014 / 21:44

  Ik vind het altijd fijn om de meningen en opvoedmanieren van andere ouders te horen. Daar steek ik toch best veel van op maar ik kijk wel naar wat voor mijn kinderen werkt. Wat mij de afgelopen jaren is bijgebleven is dat wat voor Ella werkt als opvoedmanier, voor Sam weer heel anders werkt.

 11. Lotte
  4 mei 2014 / 22:22

  Hi Kelly,

  Ik vroeg me af hoe lang je bv wilt geven? Ik doe het nu 7 maanden en krijg veel reacties waarom ik nog niet ben gestopt. Ik vind zelf dat mijn meisje nu ook wel groot wordt, maar het is zo gezond en goed voor haar. Hoe ga je hier mee om?

  • 5 mei 2014 / 09:42

   He Lotte, super leuk dat je het vraagt, ik blijf bv. geven tot ik erbij neer val haha! Nee zonder gekkigheid , ik wil het nog heel lang blijven doen en het maakt me niet uit wat andere mensen er van vinden, mijn gevoel zegt dat dit het beste is voor mijn dochter en we genieten er samen zo zalig van, dus er is geen eind streep 🙂

   • Lotte
    5 mei 2014 / 15:01

    Heel goed dat je er zo in staat. Ik zou willen dat ik dat kon. Door vele reacties als, “ze wordt wel heel groot nu en je gaat nu toch wel afbouwen want straks ziet het er niet meer uit”. Nu voel ik me bijna verplicht tot afbouwen. Misschien leuk ideetje om hier een blog over te schrijven 😉

    Ik lees je site met veel plezier!

 12. Jessica
  5 mei 2014 / 22:52

  Ik doe maar wat, of zoals ik graag zeg: ik moeder met de Franse slag. Beetje van dit, beetje van dat en als mini blij en gezond is, doe ik blijkbaar iets goed.
  Elsbeth Teeling sloeg ooit de apijker op z’n kop met ‘die andere moeders doen ook maar wat’. Deze kaart prijkt hier dan ook aan het memobord in de keuken!

Secured By miniOrange