(~215 B)
10 x waar let je op bij het kopen en onderhouden van een zandbak?

10 x waar let je op bij het kopen en onderhouden van een zandbak?

Een paar dagen geleden schreef ik een artikel over leuke dingen voor kinderen in de tuin en alhoewel ik zeker geen fan ben van zand, is een zandbak natuurlijk altijd een schot in de roos. Jaren geleden maakte ik een selectie met leuke houten zandbakken, en daar kreeg ik een hoop goede tips op. Vandaag eens een volledig artikel over een zandbak kopen want er zijn zoveel exemplaren verkrijgbaar, dat je door al dat zand de juiste bakken niet meer ziet.

1. Hout vs plastic. De plastic zandbakken zijn al jaren heel populair maar de houten exemplaren passen een stuk beter bij de tijd van nu. Ze hebben allebei een beetje voors en tegens. Een plastic bak is makkelijk te verplaatsen, goed schoon te houden en ook te gebruiken met water. Een houten zandbak is vaak wat groter en geschikt voor grotere/meerdere kinderen, kan altijd buiten blijven staan en hebben vaak geen bodem. Hierdoor wordt het zand af en toe wel gereinigd door de regen.

2. Ga je voor een houten zandbak, zorg er dan voor dat deze niet te diep is. Zo kan het zand steeds goed drogen en blijft het niet nat. En koud. Kreeg ik ooit als tip van Jessica en ben ik nooit meer vergeten.

3. Mocht je de ruimte hebben, denk dan eens aan een verzonken zandbak. Naast een trampoline is dit natuurlijk ook iets dat ingegraven kan worden. Is dan niet meer te verplaatsen en zeker niet iets dat na twee jaar weer weggehaald kan worden, maar wel heel praktisch omdat het zand ernaast zo gemakkelijk weer in de zandbak geschept/geveegd kan worden.

4. Denk bij een houten zandbak aan een antiworteldoek. Hiermee voorkom je ongedierte en blijft het zand schoon.

5. Het is heel verleidelijk om de zandbak op een schaduwrijke plek te zetten voor de kinderen. Zorg er alleen voor dat ‘ie ook soms in de zon staat. Wanneer de bak te veel in de schaduw staat bestaat te kans op te veel vochtigheid, wat schimmelvorming mogelijk maakt. Zet hem bijvoorbeeld ergens waar de zon ’s ochtends schijnt en waar ’s middags schaduw is. Of werk met een parasol/zonnescherm als de kinderen te veel in de zon zitten.

6. Vergeet de deksel niet! De plastic zandbakken hebben vaak een deksel waarmee je de zandbak kan afsluiten, maar voor de houten zandbak heb je ook goed afdekzeil waarmee je ongedierte en bijvoorbeeld ook katten buiten de deur houdt. Zorg er dan voor dat het zeil of de deksel kleine gaatjes bevat zodat het zand nog wel goed kan luchten. Of denk er zelf even aan om regelmatig het zand even lucht te geven.

7. Let goed op het formaat bij de aanschaf. Kies voor een kleine zandbak als je kinderen tussen de 1 en 3 jaar hebt. Ze spelen dan vaak alleen en in een grote zandbak kunnen ze zich een beetje verloren voelen. Kies voor een groter model als ze ouder zijn dan 3 jaar. Samen spelen is dan des te leuker.

8. Gooi niet zomaar iedere zak zand in de zandbak, maar kies voor speciaal speelzand. Dit is steviger zodat er bouwwerken gemaakt kunnen worden en tevens is het heel fijn en schoon.

9.Zorg dat je genoeg kaneel op voorraad hebt en strooi dit af en toe in de zandbak. Vliegen en muggen vinden dit héél erg vervelend. Denk dan ook even aan zwarte peper voor om de zandbak heen. Verzekerd van een miervrije zandbak!

10. Mama houdt niet zo van zand. Ik vind het niet zo prettig dat al het zand blijft plakken op die kinderen en dat ik het overal in huis tegenkom. Tip die ik kreeg: talkpoeder! Strooi wat van het poeder op de vuile armen en benen en je veegt het zand zo weg.

Veel plezier met zandkastelen maken! Wie van jullie heeft een zandbak in de tuin?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. N
  23 juni 2019 / 10:48

  Wij hadden vroeger ook een zandbak, hartstikke leuk, maar als ik er nu zo over nadenk vind ik het toch wel echt een smerig idee… Ik kan me ook nog zo goed die vieze zandbak schoolplein geur herinneren haha

 2. 23 juni 2019 / 11:17

  wij hebben nooit een zandbak gehad, bewust want ik houd niet van zand in mijn huis hahaha en vind zand niet fris op een of andere manier net zoals op het strand. gelukkig hadden onze meiden dezelfde mening als mama en werden lichtelijk histerisch van zand hahah

 3. Jessica
  23 juni 2019 / 12:47

  Wij hebben een houten zandbak met tevens langs beide kanten zitbanken aan vast dat je dichtklapt en heb je een deksel om je zandbak proper dicht te doen als ze gedaan hebben met spelen of bij slecht weer.
  Bij familie staat een blauwe schelp van plastic.
  1ne kant water andere kant zand of als er meerdere kinderen zijn allebei de helften vullen met water of zand kan allemaal best en kan je dus ook dichtdoen als ze gedaan hebben met spelen.
  Zand en water het blijven toppers voor kinderen!

 4. Ivan de Leeuw
  2 juli 2019 / 15:47

  Een zandbak is van alle tijden. Kinderen vinden dit altijd leuk. Bedankt voor alle nuttige tips voor de aanleg ervan. Aan sommige dingen zoals het gebruik van speelzand denk je niet direct. Bij een bak van hout is het verstandig erop te letten dat hij niet gaat splinteren.

Secured By miniOrange