Opgroeien gaat soms met horten en stoten. Daarbij heeft ieder kind een eigen tempo als het gaat om fysieke en mentale ontwikkeling. Neem zindelijkheid. Sommige kinderen doen al met 2,5 jaar netjes hun behoefte op hun potje of zelfs het toilet, en hoeven al snel daarna ook ’s nachts geen luier meer om. Anderen dragen nog een luier overdag en ’s nachts terwijl ze al bijna starten op de basisschool. Ouders hebben de neiging zich snel zorgen te maken, zeker als het om bedplassen gaat. Hieronder lees je wanneer zorgen (nog) onnodig zijn, maar vind je ook handige tips om je kindje te helpen stoppen met bedplassen.
Bedplassen komt vaker voor dan je denkt
Ouders praten het liefst over dingen waar hun kind goed of uitzonderlijk snel mee is. Bedplassen is dan ook een beetje een taboe, waar zowel de ouders als de kinderen zich voor kunnen schamen. Plast je zoon of dochter die jonger dan zeven jaar is, nog wel eens in bed? Dan zijn zorgen of schaamte onnodig. Ongeveer vijftien procent van de 5- en 6-jarige overkomt dat zelfs nog regelmatig. Het hoort er zelfs een soort van bij omdat een kind zich zowel mentaal als fysiek nog volop ontwikkelt.
Wanneer het wel nodig is om tot actie over te gaan? Je praat pas echt over enuresis nocturna (onwillekeurige urinelozing) als een 6-jarige inde laatste drie maanden nog minimaal twee keer per week in bed plast. Of als een kind van 7 jaar in het afgelopen halfjaar nog minimaal eens per maand in bed heeft geplast.
Bedplassen stoppen: handige tips
Er zijn diverse manieren en hulpmiddelen om je kindje te helpen stoppen met bedplassen. Allereerst kun je preventief te werk gaan. Door je kindje nog op het toilet te zetten vlak voordat je zelf gaat slapen. Of door dit zelfs ’s nachts nog een of meerdere keren te doen.
Werkt dit niet bij je kind? Grote kans dat bedplassen stoppen met wel mogelijk is met behulp van een plaswekker. Plaswekkerondergoed bestaat uit een speciaal onderbroekje (met leuke design!) met een vochtsensor. Detecteert deze maar een klein druppeltje vocht, dan wordt een signaal gestuurd naar een ander voorwerp zoals een knuffel. Deze laat een geluidssignaal afgaan, waardoor je kind wakker wordt. Hij of zij zal door het ontwaken in een reflex de plas ophouden en naar het toilet gaan. Het alarm van de plaswekker helpt een volle blaas te associëren met wakker worden en naar het toilet gaan.
Vooral belangrijk: rustig blijven en niet boos worden
Tot slot is het vooral belangrijk om niet boos te worden als je kind in zijn of haar bed heeft geplast. Hoewel je natuurlijk helemaal niet zit te wachten op weer een natte pyjama en een keer het bed verschonen, mot je onthouden dat je kind het niet expres doet en het ook hartstikke vervelend vindt. Positieve aandacht en een kleine beloning bij een droge nacht kan dan ook helpen om te stoppen met bedplassen.