De leukste journals voor kinderen

De leukste journals voor kinderen

Regelmatig schrijf ik over stationary en naast de toffe planners en journals voor onszelf, zijn er natuurlijk ook enorm veel leuke dingen op de markt voor onze kinderen. Vooral als jouw kind naar de basisschool gaat, kan het behoefte hebben aan een uitlaatklep. Er zijn dagboeken die je samen met je kind kunt invullen zodat jullie een momentje samen hebben en de dag kunnen bespreken, maar er zijn ook journals verkrijgbaar die voor jouw kind zelf zijn. Zodra hij of zij kan schrijven en lezen, kan dit een heel handig hulpmiddel zijn. Zo hoeven ze niet direct op een lege bladzijde te beginnen, maar kunnen ze bijvoorbeeld aan de hand van leuke vragen even reflecteren op de dag. En mochten ze daar behoefte aan hebben, kan dit natuurlijk ook zeker samen gedaan worden of de volgende dag misschien besproken worden.

Ik ben op zoek gegaan naar toffe journals voor kinderen en heb er vier gevonden die zeker de moeite waard zijn. De aanleiding voor dit artikel was een gesponsorde video op Intagram met daarin de Happy Self Journal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Helaas vooralsnog in het Engels, maar hopelijk snel in een Nederlandse versie verkrijgbaar. Of interessant voor de kinderen die Engels kunnen lezen, uiteraard. Vandaag deel ik de vijf Nederlandse varianten die ik de moeite waard vind. Kijk mee!

Vertellis Kids

Vertellis Kids bevat een pagina per dag en bestaat uit drie standaard vragen én een vraag van de dag. Belangrijke onderwerpen als school, het gezin, vriendschappen, pesten, zelfvertrouwen en dromen komen aan bod. Hierdoor bouwen de kinderen een bepaald avondroutine op en kunnen ze even nadenken over de laatste vraag. Het is snel, maar effectief. Ik vind de vragen heel mooi en in een paar zinnen hebben ze toch een mooi overzicht. Bovendien staan er in Vertellis verhalen en inspirerende quotes. Je kunt het alleen door je kind in laten vullen, maar je zou het ook kunnen gebruiken voor een moment samen om de dag door te nemen of misschien wel om het te gebruiken onder het eten, om zo even een moment voor het gezin te creëren.

Vertellis Kids kost 17,95.

Slaapklets

De speciale kleutereditie van Slaapklets hebben wij hier thuis gebruikt voor Skyler voor het slapengaan. We merkten dat hij enorm onrustig was in zijn hoofd tijdens het eerste jaar op de basisschool en hij praatte wat lastig over zijn dagen. ’s Avonds resulteerde dat in ernstige nachtangsten en door dit boekje te gebruiken, werden de avonden weer rustiger en sliep Skyler beter. Per dag beantwoord je wat standaard vragen en zie je wat pictogrammen waarmee je de dag kunt bespreken. Daarnaast staan er opdrachten in die je samen voor het slapengaan kunt uitvoeren. Het is echt een boekje om samen te gebruiken. Naast de Slaapklets voor kleuters die wij gebruikten, zijn er ook andere varianten, waaronder de gewone editie. Heel fijn om zo een avondmoment samen te creëren.

Slaapklets kost 14,95.

SmoeltjesSchrift

Het SmoeltjesSchrift is net als de boeken hierboven een invuldagboek waarin kinderen kwijt kunnen hoe hun dag is geweest. Wat het SmoeltjesSchrift iets specialer maakt, zijn de korte teksten die op bijna elke dagboekpagina zijn te vinden. Ze zijn speciaal bedoeld voor kinderen (en tieners) die een steuntje in de rug kunnen gebruiken vanwege hun onzekerheid, gevoeligheid, faalangst of gepieker. Het SmoeltjesSchrift biedt hen begrip en uitleg, tips en inspiratie, op luchtige toon en verpakt in een speelse vormgeving. Door deze toevoeging is dit boekje het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen om zelf mee aan de slag te gaan, maar het kan natuurlijk ook eerder, als je het samen met jouw kind wil doen. Er is echter ook een SmoeltjesSchrift voor kleuters, voor de iets jongere kinderen.

Smoeltjesschrift kost 14,50.

Invulboek voor Kinderen

Het ‘Invulboek voor Kinderen’ staat vol leuke, grappige en serieuze vragen, opdrachtjes om alleen of samen te doen, goede tips en positieve spreuken. Het boekje is speciaal voor kinderen van groep 5 t/m 8 en helpt ze even te ontspannen, lekker bezig te zijn of zichzelf beter te leren kennen. Helemaal ingevuld is dit boekje heerlijk om later nog eens terug te lezen. Verdeeld over 6 categorieën komen vragen voorbij zoals: ‘Zijn je ouders streng?’, ‘Hoe was je week?’ ‘Wat zijn je alledaagse geluksmomentjes?’ en ‘Ben je wel eens verliefd geweest?’. Daarnaast zijn er opdrachtjes zoals: ‘Kweek je eigen groente’, ‘Geef jezelf een rapport’ en ‘Maak een stamboom van je familie’. Verder geeft dit boekje ouders houvast om onderwerpen als pesten, alcohol en gezond eten aan te kaarten, als je kind daar behoefte aan heeft. Ik vind de neutrale opmaak van dit boekje ook wel erg fijn!

Het Invulboek voor Kinderen kost 17,95.

De keuze is nog niet écht reuze, maar ik denk dat er leuke boekjes tussen zitten. Ik vind zelf Slaapklets erg leuk, maar ook die van Vertellis vind ik prachtig (ook al heb ik die nog niet zelf geprobeerd). We gaan dit toch maar weer eens inbouwen in het avondritueel!

Gebruiken jullie zo’n soort boekje om de dag door te spreken?

Share:

2 Reacties

 1. Jessica
  6 september 2019 / 14:47

  Ik vraag en praat zo al met mijn kids over hun dag en gevoelens de leuke en minder leuke dingen maar zie het niet zitten om zo’n boek aan mijn kids te geven lijkt me geen tof aandenken om eens nadien in terug te kijken.
  Ik zie het wel meer om aan een tiener te geven die het ook nog leuk kan aankleden met kleur in stiften stickers foto’s enz.
  Maar ieder zijn ding 😉

 2. 7 september 2019 / 10:27

  wat een gaaf idee is dit 😀 wij bespraken en doen dat nog steeds gewoon de dag. dit is een leuk initiatief maar ik denk persoonlijk dat gezellig face to face aan tafel met en kop iets doornemen en bespreken beter is voor ze dan een boekje ;), je kan het er natuurlijk wel naast gebruiken en later terug lezen als herinnering 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.