(~215 B)
10 mooie kinderboeken over je gevoelens uiten

10 mooie kinderboeken over je gevoelens uiten

Vorige week was ik met de jongens naar de bioscoop in Hoofddorp en na afloop liepen we nog een klein rondje door de stad. Zoals altijd vind ik het fijn om bij de boekhandel te kijken en terwijl ik langs de boeken struinde, speelden de jongens in het speelhuis. Tot ik opeens achter me hoorde: ‘mama, mogen we een boekje uitkiezen?’

Vroeger las ik zelf vaak boeken, maar ik heb deze genen helaas niet doorgegeven aan onze oudste. Hij kan onwijs goed lezen als we het schoolniveau mogen geloven, maar hij vindt het zelf echt helemaal niet leuk. Voor één boek maakt hij een uitzondering: Dog Man. Hij heeft al een aantal boeken thuis liggen en toen hij zag dat er nieuwe uit was, vroeg hij me of hij die mocht kopen. Dit juich ik altijd toe dus al vrij snel zei ik ja. Maddox wilde ook graag een boek en was stellig: ‘ik wil het kleurenmonster!’ Met twee boeken, ingepakt als cadeautjes want dat stelde de verkoopster heel lief voor, gingen we weer terug naar de auto.

Het Kleurenmonster is een boek over je gevoelens onder woorden brengen en ze kunnen onderscheiden. Ik wist niet dat het zo’n leuk en mooi boek was en ben blij dat ik hem heb gekocht. Ik ben gelijk op zoek gegaan naar meer boeken over je gevoelens uiten en kwam op onderstaande lijst. Mooie, fijne boeken om voor te lezen en om misschien wel mee te nemen op een verlanglijstje of om cadeau te doen. Ik kan Het Kleurenmonster in elk geval van harte aanbevelen!

Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.

Je vindt het boek hier.

Laat mijn maar even

Bowie is een lief kind. Dat zegt iedereen.
Mama en papa en opa en oma en de buurvrouw zegt het ook.
Wat ben je toch een lief kind Bowie.
Maar soms wil Bowie helemaal niet lief zijn. 
En soms is ze ook niet blij. Soms voelt Bowie zich boos. Of verdrietig.
En soms weet ze eigenlijk niet hoe ze zich voelt.

Je vindt het boek hier. Het wordt door de schrijfster zelf uitgegeven, heel tof en mooi om te supporten!

Daantje het Vulkaantje

Daantje heeft een geheim. Wil je weten wat dit is? Emoties kunnen nog moeilijker zijn dan rekenen of taal. Slim omgaan met emoties is zo makkelijk nog niet. Het EmotieBoek is een voorleesboek met handvatten om samen over emoties te praten. De vragen in het boek stimuleren de dialoog. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen. “Wat maakt jou boos? Wat doe je als je boos bent?”

Je vindt het boek hier.

Als verdriet op bezoek komt

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Je vindt het boek hier.

De jongen met bloemen in zijn haar

Het troostende verhaal voor iedereen die een David kent of is Dit is David. Hij is de jongen met bloemen in zijn haar. Hij is mijn beste vriend. Iedereen houdt van David. Zelfs Juf Jansen, en zij moet niezen van bloemen. Hij is vrolijk en lief, net als zijn bloemblaadjes. Maar op een dag komt David op school met een muts op zijn hoofd. Al zijn bloemen zijn afgevallen. Iedereen blijft bij David uit de buurt, bang om zich pijn te doen aan zijn kale stekels. Iedereen, behalve Davids beste vriend. Hij vindt een manier om David door deze moeilijke periode heen te helpen. Jarvis vertelt in eenvoudige woorden en prachtige beelden een verhaal dat zelfs de jongste lezers helpt om te praten over een moeilijk onderwerp – anders zijn of ziek zijn. Een prentenboek dat hoop kan geven en de moed om anderen te helpen.

Je vindt het boek hier.

Zo voel ik mij

Wil jij alles weten over gevoelens? Waar komen emoties vandaan? Wat hebben je hersenen en je zintuigen daarmee te maken? En is het erg als je af en toe boos of verdrietig bent? In dit boek lees je welke gevoelens er allemaal zijn en welke rol ze spelen in je leven.

Je vindt het boek hier.

De Bromtrol

De kleine trol probeert een hut te bouwen, maar dat stomme ding stort steeds weer in elkaar. De appels willen niet uit de boom vallen en de papieren bootjes zinken allemaal… Dat maakt de kleine trol heel boos. Echt heel boos. Hij bromt ervan. Hij is een bromtrol! Op een dag hebben zijn vriendjes er genoeg van en ze pakken hun koffers. Kan de kleine trol het wel weer goedmaken?

Je vindt het boek hier.

Stop, hou op!

Leerzaam en toegankelijk prentenboek over pestgedrag en hoe daarmee om te gaan binnen de veilige, vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.

Woezel en Pip spelen met hun vriendjes in de Tovertuin. Dan valt Charlie in een modderplas. Buurpoes maakt grapjes over hem en Woezel lacht hem uit. En Pip? Die staat erbij en kijkt ernaar. Verdrietig loopt Charlie weg. Tante Perenboom legt de vriendjes uit waarom Charlie zich zo rot voelt. Woezel, Pip en Buurpoes schrikken ervan. Dat was niet de bedoeling! Ze zeggen sorry en al gauw zijn ze allemaal weer vriendjes.

Je vindt het boek hier.

In mijn kleine hart

Soms is mijn hart gelukkig, soms dapper, soms verdrietig, soms bang en soms heel trots. Mijn hart is een huis waarin al die gevoelens samenwonen. Kom je binnen?

Je vindt het boek hier.

Ik prik

Soms wordt het Egel te veel. Het is te druk, te luid, het gaat te vlug. Een feest is dan geen pretje. Egel zet zijn stekels op en prikt per ongeluk alle ballonnen stuk.

Zijn vrienden proberen hem op te vrolijken. Maar hoe ga je om met zoveel prikkels?

Je vindt het boek hier.

Welpje en het verdwenen zonnetje

Welpje is een heel bijzonder leeuwtje, want boven zijn hoofd schijnt altijd een stralend zonnetje. Tot op een dag alles verandert. Welpje ontdekt gevoelens die hij nog niet kent. Gevoelens die hij helemaal niet wil voelen. Als Welpje besluit zijn gevoelens te verstoppen, gebeurt er iets vreemds waardoor zijn zonnetje verdwijnt. Gelukkig komt er een wijze vriend op zijn pad. Zal het Welpje lukken om zijn zonnetje weer tevoorschijn te halen?

Je vindt het boek hier.

 

Delen:
Secured By miniOrange