De basisschool op de gezonde tour

De basisschool op de gezonde tour

Een tijd geleden was er in het nieuws dat er een basisschool was die gestart was met water en fruit in de pauze. Geen koek, geen pakjes drinken, maar gewoon gezonde alternatieven. De ouders waren zó boos dat ze een actie zijn gestart om dit tegen te gaan. Tevergeefs trouwens. Volgens mij zijn juist veel meer scholen dit initiatief gaan opvolgen. Ook Skylers basisschool. Had hij vorig jaar nog twee fruitdagen op school en mocht hij op de andere dagen een koekje mee; nu willen ze zoveel mogelijk fruit en water zien.

Wat een onzin!

In eerste instantie, toen het nieuwsbericht van de andere school naar buiten kwam, dacht ik nog: wat een onzin! Ouders moeten zelf kunnen bepalen wat hun kind wel en niet mee naar school mag nemen. Maar nu heb ik zelf een kind op de basisschool zitten en is mijn mening toch iets veranderd. Ik vind het, als ik naar mijn eigen kind kijk, best een goed initiatief.

Het fruit bleef liggen

Skyler is gelukkig dol op fruit en eet regelmatig appels, druiven, bramen en aardbeien. Hij is echter niet zo dol op water. Of anders gezegd: het is prima, maar liever niet. In zijn drinkbeker had hij vorig jaar eigenlijk altijd limonade (wel de 0% variant). Qua tussendoortje at hij veelal rijstwafels met smeerkaas en/of een koekje. Ik wilde ook dat hij iedere dag fruit mee had en dus had hij op fruitdagen een heel stuk fruit zonder iets anders en op de overige dagen vulde ik zijn trommel met wat losse stukjes fruit naast het koekje en/of de rijstwafel. Helaas kreeg ik vaak een broodtrommel terug waar de stukken fruit in achtergebleven waren. Want hoe prima hij fruit ook vindt; dat koekje en die rijstwafel waren toch net iets lekkerder. En ja, daarna was de tijd op en had hij, zo zegt hij het zelf, ‘geen tijd meer om dat fruit op te eten omdat de juf zei dat de pauze voorbij was.’

Gezonde tour

Sinds dit schooljaar wil de basisschool op de gezonde tour gaan en deze week zijn ze gestart met fruit op school. Ze krijgen de hele week fruit gesponsord van de AH om de hoek en hiermee proberen ze het fruit eten te stimuleren. Bovendien hebben ze allemaal een bidon gekregen, die gedurende de dag bijgevuld mag worden. Resultaat: Skyler drinkt lekker veel water en eet zo meer fruit. Er is immers niks anders en er is ook niks anders bij de kinderen te zien. Protesteert hij thuis nog als hij een stuk banaan krijgt omdat hij dat niet lekker vindt, eet hij dat op school zo op omdat het toch ‘wel heel erg lekker is, mam.’ Thuis wordt de basis absoluut gelegd en je hebt zelf in de hand hoe het eetpatroon van jouw kind eruit ziet, maar het is prettig dat dat op school nog eens extra gestuurd wordt. Een beetje meer fruit en water is absoluut geen overbodige luxe. Ze zijn er ook zo weer aan gewend.

Dwingen

Toen de ouders stonden te schuilen onder het afdakje omdat we allemaal ons kind kwamen ophalen, was er een ouder flink in protest. Ze mocht immers zelf bepalen wat haar kind mee kreeg, wat ze at en wat ze dronk. Want: ‘ze lust geen water’ en ‘ze lust bijna geen fruit’. Ik ving iets op over het feit dat ze in de klas gedwongen werd om die ene druif op te eten die de AH gesponsord had. Kijk, dat gaat me iets te ver. Lusten ze het niet, dan hoeft het van mij niet opgegeten te worden. Bovendien is de sponsoring volgende week voorbij en bepaal je als ouder nog altijd zelf wat voor fruit het kind mee krijgt in de broodtrommel. Maar het begrip ‘lust ik niet’ wordt hier thuis best vaak in de strijd gegooid, terwijl het meer bedoeld wordt als ‘ik lust het wel, maar ik heb toch liever een koekje.’ Vandaar dat ik dit initiatief eigenlijk helemaal prima vind.

Een tweede stuk fruit

Thuis eet Skyler bijna iedere dag wel een appel en omdat we zo’n goede zomer hebben gehad, heeft Skyler iedere dag bramen uit de tuin kunnen plukken waar hij van genoten heeft. Ook met een bordje aardbeien maak je hem echt wel blij. Maar ik vind het fijn dat de school zo dat extra zetje geeft waardoor Skyler nóg een stuk fruit eet en zijn bidon kan vullen met water om zo meer water binnen te krijgen. Krijgt ‘ie thuis na school om 15:00 uur dat koekje en de beker limonade wel weer!

Heeft jullie school ook zo’n gezond beleid? Hoe denk jij daar over?

Share:

20 Reacties

 1. Caro
  6 september 2018 / 06:29

  Bij ons is het alleen op woensdag fruitdag. De overige dag hebben ze vaak bovenop hun eigen meegebrachte snack schoolfruit. Maar het is dus niet verplicht. Mijn zoon krijgt eigenlijk elke dag fruit en water mee. Soms iets extras erbij zoals een kleine rijstwafel of rozijnen omdat hij vaak zo hongerig thuis komt.

 2. 6 september 2018 / 07:41

  Nee ik ik zou zo graag willen dat dat wel zo is. Maar eigenlijk nog liever met traktaties, dat gaat echt over de top hier. Zakje chips, snoepjes en ook nog klein speelgoedje, zo enorm veel… Daarzou de school wat aan moeten doen.

  • Shirley
   Auteur
   6 september 2018 / 08:01

   Daar hebben ze hier ook geen speciaal beleid in maar ze zeggen wel steeds erbij dat ze het liefst fruit zien. Bij Maddox zijn de regels dan wel strenger en krijg je een formulier mee met opties. Zijn dan wel kleinere kinderen maar hetzelfde geldt op de BSO daar. Wel fijn!

 3. Annemieke
  6 september 2018 / 08:11

  Bij ons is het in de eerste pauze altijd fruit. En drinken mag je zelf bepalen.

 4. Monique
  6 september 2018 / 08:44

  Bij ons op school wordt fruit zoveel mogelijk gestimuleerd. Er werd altijd al gezegd dat je je kind voor de ochtendpauze fruit (of rauwkost) mee ‘moest’ geven. Het komt wel eens voor dat ouders hun kind toch een sultana oid meegeven i.p.v. fruit. Dat mag, maar men ziet toch liever fruit, werd ons afgelopen maandag op de infoavond verteld.

  Idem voor traktaties: men begrijpt dat als het kind jarig is, daar iets lekkers bij hoort. Maar niet te gortig en het liefst i.c.m. iets gezonds.

  Ik ben hier enorm voorstander van. Je wordt als ouder op deze manier nergens toe gedwongen, maar het wordt wel aangemoedigd.

 5. Marcella
  6 september 2018 / 08:47

  Bij mijn zoontje doen ze mee aan de schoolfruit weken (weet ff niet meer hoe het heet). De helft van het schooljaar hoeven ze 3 dagen in de week geen fruit mee te nemen, maar krijgen ze dit. Echt ideaal! Ik geef sowieso altijd fruit mee en eigenlijk nooit crackers/koekjes oid. Qua drinken krijgt hij melk en water met een heel klein beetje ‘gezonde’ ranja mee.

 6. 6 september 2018 / 09:44

  ze hadden het bij rashel het laatste jaar dat ze daar zat ingevoerd en man man heb ik een bonje gehad daarzo hahah.. ze waren verplicht fruit te eten en een ontbijtkoek en brood nou shir jij kent ons rl en wij doen niet aan suikers zo ook niet in fruit met als gevolg dat rashel niet meer durfde te eten op school :(, belachelijk vind ik het. kijk dat je kind geen snoep mee naar school krijgt helemaal top maar ga een ouder en een kind niet dwingen kwa voeding! het is jou kind en jij geeft het te eten wat jij wil!!
  ik heb uiteindelijk gewonnen op school hahahah

 7. Priscilla
  6 september 2018 / 10:23

  Ik weet eigenlijk niet wat daar de regels van zijn op de school van mijn zoon maar wij geven hem altijd al uit onszelf water en fruit of groente mee

 8. 6 september 2018 / 11:01

  Dit is natuurlijk een discussie waarbij de meningen zeer uiteenlopend zijn :). Ik vind het bijvoorbeeld heel erg goed dat onze school alleen fruit en water voorschrijft voor de kleine pauze. Als er niks anders is, dan eten ze het echt wel op. Zeker ook omdat iedereen dan ‘hetzelfde’ krijgt en dat er niet iemand tussen zit die een koekje/snack mee heeft. Een gezonde basis hoort thuis, maar ook op school gegeven te worden. Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening :).

 9. Petra
  6 september 2018 / 11:34

  Bij ons op school neemt iedereen fruit mee en dat wordt gedeeld. Vind dat ideaal. Ook qua traktaties is het beleid; graag gezond. Ik ben daar wel blij mee en hoor de kinderen ook nooit klagen eigenlijk.

 10. Esther
  6 september 2018 / 12:06

  Bij ons is de eerste pauze altijd fruit en melk. Volgens mij hebben er ook maar weinig kinderen ook nog koekjes mee, daar hoor ik mijn dochter niet vaak over. Ook het traktatiebeleid is best streng. Ik vind het wel prima, ze krijgen echt wel genoeg lekkers op andere momenten.

 11. Mirte
  6 september 2018 / 12:32

  Vind dit ook een goede ontwikkeling. Zeker omdat zien eten, vaak doet eten en kinderen zo sneller geneigd zijn om dingen wel te proeven en eten. Onze dochter van bijna twee gaat naar een kinderdagverblijf waar ze alleen water en thee te drinken krijgt en dat krijgt ze thuis ook. Op vakantie of met een feestje krijgt ze weleens appelsap of iets. Ook eten ze er ’s ochtends fruit, tussen de middag een gezonde warme maaltijd (zien eten, doet eten!) en als middagsnack krijgen ze groente, een cracker met houmous of groentespread, rozijntjes of ander gedroogd fruit. Thuis staan we hier ook achter en doen we hetzelfde. Er wordt zeker ook weleens gesnoept, want dat doen we zelf ook, maar vind balans belangrijk en wil graag een gezonde basis meegeven.

 12. Milou
  6 september 2018 / 13:09

  Hier op school mag je alleen maar fruit en/of gezonde koek meegeven. Drinken mag je zelf bepalen. Helaas lust mijn zoontje geen fruit en krijgt hij een fruitzakje mee.

 13. Kim
  6 september 2018 / 16:37

  Hier ’s morgens altijd fruit, ’s middags mag fruit of een koekje (wel zonder chocolade of andere crèmes ofzo). Ook enkel water. Vind het prima zo!

 14. Jessica
  6 september 2018 / 16:41

  Op onze school is het maandag tot en met donderdag fruit mee en op vrijdag is het ‘koekjesdag’. Dus alle dagen een broodtrommel met brood, 2 bekers drinken en een bakje fruit. Op vrijdag mag er naast het fruit ook een koekje meegegeven worden. Is al een aantal jaar overigens hier! Qua drinken zijn er geen regels, maar geeft onze school het advies hierin ‘normaal’ te doen. Dus je geeft een kleuter geen flesje cola mee ofzo :’). Nooit gedoe; ik zie overigens bij ons zelden kinderen met pakjes drinken ofzo. Een paar maanden per jaar hebben wij schoolfruit; die maanden hoef je als ouder geen fruit mee te geven, de school verzorgt dan fruit en groente voor de kinderen. Ik vind er niks betuttelends aan, maar ik weet dan ook niet beter…

 15. Jessica
  6 september 2018 / 18:38

  Bij ons is het 2x fruit elke dag en altijd water en met traktaties mag er geen uitdeel speelgoed gegeven worden ook geen snoep of iets met chocolade.
  Mijn kinderen zijn dat gewoon en ik ben content want thuis gaat er al eens een zakje chips of noten open of komt er eens wat chocolade in huis en word er fruitsap en frisdrank gedronken.
  Niet veel dus ze zijn overwegend goed gezond bezig en dat merk je toch aan je kinderen … gezond gebit lengte en gewicht mooi in evenwicht energie voor 10 😉

 16. Leah
  6 september 2018 / 20:27

  Bij mijn dochter op school 5 dagen fruit. Vorig jaar ook (zit nu in groep 2). Dus altijd zo geweest, en heb er eigenlijk nooit bij nagedacht dat je daar als ouder op tegen bent… ik vind het juist goed, voor ieder kind geldt hetzelfde, geen strijd dat die wel een koekje heeft ofzo…
  ook zijn ze hier al om 14:15 uit, dan hebben ze alle tijd nog voor een koekje en limonade toch?

 17. 7 september 2018 / 09:32

  Jups. Was al een gezonde school en met ingang van dit jaar continurooster, dus wordt er nog strenger op gecontroleerd.

  Het commentaar is niet van de lucht op t schoolplein en de directie is van “alleen dit is geaccepteerd” toch overgegaan naar “dit is ons advies” maar koekjes blijven niet toegestaan.

  Ik vind t prima. School moet regels hebben en gezond eten op school, waarom niet? Geef ze thuis dan maar die ranja of dat chippie.

  Maar mss ben ik wel geen goede schoolpleinmoeder

 18. 8 september 2018 / 09:04

  Helemaal goed van de school. Thuis kunnen ze alsnog limonade en koekjes krijgen als ze dat willen. Dan hebben ze tenminste hun vitaminen en groenten en fruit op school binnen.

 19. Julia
  10 september 2018 / 23:11

  Hier (sowieso bij de kleuters) neemt elk kind ’s ochtends een stuk fruit mee . Dit wordt schoongemaakt, en in de loop van de ochtend eten ze het gezamenlijk in de kring op. Zo proeven kinderen ook iets anders dan alleen appel en banaan. Vijgen, watermeloen, druiven uit eigen tuin, wortels (rauwe groenten gaan ook vaak mee!), ik heb al een hoop voorbij zien komen!
  Overigens heb ik er nooit over nagedacht, en zéker nooit een probleem van gemaakt. Het is zoals het is en zoals de school doet.
  Ook willen ze geen pakjes drinken zien, en zakjes voor het brood. Alleen maar drinkbekers of -flessen en broodtrommels. Maar dat is weer een ander verhaal 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.