Voor Skyler gebruikte ik nooit uv-kleding omdat ik hem altijd goed insmeerde. Nu is dat natuurlijk niet de reden om het niet te doen, maar het voelde op dat moment goed genoeg. Bij Maddox was het een ander verhaal. Zijn huid was ontzettend gevoelig en ik wilde hem niet constant insmeren met zonnebrandcrème. Maar soms moest ik hem ook invetten of insmeren met hormoonzalf. Dan is het niet prettig om daar zonnebrandcrème overheen te smeren of om direct de zon in te gaan. Ik kocht al vrij snel een uv-pakje voor hem en nog steeds heb ik uv-kleding voor hem liggen. Het gebeurt zeker wel dat hij alleen in een zwembroek loopt, maar als ik weet dat we langer in de zon zijn of bijvoorbeeld op vakantie zijn, dan hijs ik hem het liefst in een uv-pak. Veilig voor de huid, maar ook zeker zodat ik niet altijd hoef te smeren op zijn tere huid.
Uv-schade
Vlak voor de vakantie had ik contact met Judith van UV-PLAY. Zij is dermatoloog en maakt zich hard voor volledige zonbescherming. ‘Eindeloos speelplezier en zorgeloze zomerdagen, dat zijn de herinneringen die we maken met onze kinderen. Als ervaren dermatoloog weet ik wat de gevolgen zijn van zon op de huid. Verbranding bij jonge kinderen leidt tot uv-schade aan de huid en hogere kans op huidkanker op latere leeftijd. Dat wil ik graag voorkomen! Als moeder ontwikkelde ik goede beschermende, mooie en duurzame uv-kleding, die écht de hele huid bedekt. Om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling en om te zorgen dat je minder hoeft te smeren.’
Volledig bedekt
UV-PLAY was geboren! Het is een merk met uv-shirts met lange mouwen, maar ook met lange uv-leggings. De meeste pakken komen met shirts met korte mouwen of broeken zonder of met korte pijpen, weet ik uit ervaring. Ook heeft UV-PLAY onesies in het assortiment die met lange mouwen en lange broekspijpen komen. De kleding is geschikt voor kinderen van 0 tot ongeveer 6 jaar qua maatvoering.
Celdeling
Ik geef Maddox vaak een pakje aan, meestal met lange mouwen en dan korte broekspijpen. Of soms zelfs met korte mouwen. Maar hoe fijn en veilig is dit van UV-PLAY? Het hele lichaam is bedekt en beschermd tegen de zon. Door verbranding van de huid door de zon ontstaat er een verhoogd risico op huidkanker en met name zonverbranding op jonge leeftijd geeft een hoger risico. Bij kinderen gaat celdeling erg snel doordat kinderen in de groei zijn, en dit gaat zo snel dat beschadigde huidcellen niet de kans krijgen, of onvoldoende tijd hebben om te herstellen voordat ze weer gaan delen. En dit heeft littekens in de ‘huidcellen’ tot gevolg. Dat maakt de kinderhuid zo kwetsbaar voor uv-straling, en maakt dat goede zonbescherming zo belangrijk is. En dus is het ook belangrijk om aan het hele lichaam te denken, en dus niet alleen aan de romp en eventueel de armen.
Smeren, kleren, weren
De kleding van UV-PLAY heeft het keurmerk ‘UPF50+ en ook als de kleding nat wordt beschermt deze nog volledig tegen de zon. Het droogt heel snel, ademt, beweegt mee als een soort tweede huid en je kunt deze makkelijk uitspoelen. Het advies is altijd smeren, kleren, weren:
1. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème;
2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur.
Combinatie
Ik combineer dit allemaal met elkaar. ’s Ochtends smeer ik Maddox altijd in met zonnebrandcrème, we zijn vaak tussen 12 en 15 wel uit de zon of zitten in de schaduw en hij draagt vaak uv-kleding. Terwijl ik Skyler regelmatig extra insmeer, volstaat bij Maddox de zonwerende kleding en kan ik het smeren dus iets beperken door alleen zijn gezicht, nek, handen en voeten te doen. Dat komt zijn huid echt ten goede. Ik heb momenteel een pakje van UV-PLAY voor Maddox mee op vakantie en ik ben heel benieuwd hoe dat bevalt!
Op de website van UV-PLAY vind je meer informatie en alle beschikbare items. Put on your sunwear and Play!