(~215 B)
De kraamverzorgster van Skyler & mij

De kraamverzorgster van Skyler & mij

‘Ben je haar nog niet zat?’, ‘Mis je je privacy niet?’, ‘Ben je ook zo blij als je ’s middags naar huis gaat? en ‘Is die van jou ook zo betweterig?’ Het zijn slechts een paar vragen die me gesteld werden over de kraamverzorgster die de afgelopen dagen bij ons in huis was. Omdat ik een dagje in het ziekenhuis verbleef had ik bij thuiskomst nog recht op zo’n 40 uur, verdeeld over 7 dagen. En ja, dat is best veel met een vreemde om je heen. Helemaal als het niet klikt. Maar ik mag in mijn handjes knijpen. Vanaf het moment dat Cerise bij ons binnenkwam was de klik er en de liefde die zij voor haar werk en de gezinnen heeft waar zij verblijft, is werkelijk fantastisch. Ik heb met tranen in mijn ogen gedag gezegd en beloofd dat we contact zullen houden. Het is vandaag de eerste dag zonder haar en ik mis haar gewoon echt. De gezelligheid, de hulp, haar persoonlijkheid. We hebben een ontzettend fijne tijd met Cerise gehad en omdat ze dat zelf ook zo ervoer, wilde ze ontzettend graag een stukje schrijven voor Mommy To Be. Bij deze! Ik krijg alweer tranen in mijn ogen bij het lezen van deze tekst. Een beetje te danken aan de kraamtranen, maar ook zeker vanwege het feit dat Cerise een fantastisch mens is. Dankjewel voor alle hulp en lieve zorgen!

Door Cerise.

Hoi, mijn naam is Cerise van Druten en ik ben kraamverzorgende bij de Kraamvogel. Ik ben 52 jaar, getouwd met Dennis en heb 3 kinderen; een meisje (Cherish) en twee jongens (Jesse en Denny). Het lijkt me leuk om deze kant eens te belichten en te vertellen waarom ik ‘de leukste baan ter wereld heb’. Ik zal eerst eens kort vertellen waar mijn werk precies uit bestaat, aangezien hier soms wat misverstanden over zijn: Het assisteren van de verloskundige bij de bevalling zowel thuis als bij ziekenhuisbevallingen. Met assisteren bedoel ik de aanstaande moeder begeleiden met het focussen op de ademhaling, het persen, vertellen wat er gaat gebeuren, eventueel hechtdraad aangeven en zorgen dat het steriel blijft. Kortom: eigenlijk alles wat om de bevalling heen hangt, behalve de bevalling zelf. Dat doet de verloskundige.

Bij de kraamvrouw thuis zorg ik in eerste instantie voor moeder en kind. Ik zorg dat de kraamvrouw elke dag haar controles krijgt. Die bestaan uit temperatuur opnemen, de fundusstand (baarmoederstand) controleren, hechtingen nakijken, kijken of er geen vocht in haar benen zit, het bloedverlies enz. De pasgeborene krijgt ook elke dag controles. Die bestaan uit temperaturen, wegen, luiers nazien of de baby wel voldoende plast en poept, of hij of zij niet geel wordt en of het voldoende voeding naar binnen krijgt. Observeren is heel belangrijk in ons vak; we moeten heel alert zijn. We moeten heel snel kunnen schakelen als 1 van deze punten niet juist zijn. Het kan van levensbelang zijn.

Verder doen we licht huishoudelijk werk zoals het sanitair schoonhouden. Dit is ook heel belangrijk voor de kraamvrouw. De kraamvrouw heeft een open wond, dus is hygiëne van groot belang. Bed verschonen, de was, het ontbijt en de lunch. Soms als het gevraagd wordt en er is tijd over is dan kook ik ook. Deze kraamweek gebruiken we ook om de nieuwe ouders te leren hoe ze de baby in bad moeten doen. Hoe ze de baby moeten aan- en uitkleden en alle vragen beantwoorden die de ouders hebben. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet uit een boekje halen. Praktische tips geven over van alles en nog wat.

Op 8 november word ik gebeld; er is een nieuw gezin waar ik moet kramen. Mevrouw Visser is bevallen van haar eerste kindje om 09.21 uur. Een zoon die Skyler heet. Hij weegt 2875 gram en is te vroeg geboren met 36 weken + 4 dagen. Om 9 uur bel ik bij het gezin aan. Ik word hartelijk ontvangen door de vader (Raymond) en ga naar binnen. Daar zit de nieuwe mama (Shirley). Ik feliciteer hen beiden met de geboorte van hun zoon en ga even gauw kijken in zijn bedje. Daar ligt een wolk van een baby, zo klein met alles erop en eraan. Wat een heerlijk kereltje. Ik denk dat ik verliefd ben geworden. Mijn zorg gaat beginnen. Eerst ga ik Skyler nakijken: hij is mooi roze en zijn temperatuur is 36.9. Dat is prima. Ik ga hem ook wegen om te kijken of hij niet te veel is afgevallen ( dat doen baby’s altijd in het begin). Hij is wel iets afgevallen maar dat mag geen naam hebben.

Shirley wil graag borstvoeding geven en de eerste dagen kunnen mama en de baby oefenen want dan zijn de borsten nog soepel. Skyler krijgt kunstvoeding via een spuitje en de vinger omdat de borstvoeding nog niet op gang is gekomen. Dit noemen we fingervoeden. De reden dat Shirley gaat fingervoeden is dat Skyler helemaal geen zin heeft om moeite te doen om aan de borst te drinken. Hij vindt het te lekker om te slapen en heeft al gauw door dat het fingervoeden veel makkelijker gaat. Borstvoeding is niet van zelfsprekend, het is hard werken en blijven oefenen. Maar soms lukt het niet. Gelukkig zijn er altijd alternatieven.

Na een paar dagen oefenen en maar steeds maar opnieuw te proberen besluiten we het afgekolfde moedermelk in een flesje te gaan aanbieden. Dit neemt wel meer tijd in beslag, want je moet eerst kolven en daarna moet je de baby nog voeden. Maar Shirley heeft het er voor over, ze wil heel graag dat Skyler de moedermelk krijgt. Hier zitten heel veel antistoffen in, het is licht verteerbaar en heel goed voor de baby. Dit gaat goed en Skyler komt goed aan.

Het is echt heerlijk om naar dit jonge gezin te kijken. Alles gaat zo natuurlijk. Alsof ze het eerder hebben gedaan. Zowel Raymond als Shirley doen Skyler in bad alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Dit geldt ook voor het aan- en uitkleden. Ze staan open voor alle tips die ik ze aangeef en hebben veel vragen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ze zich goed hebben voorbereid en dat ze al enorm veel weten. Maar waar ze zich niet op konden voorbereiden is dat kleine babyjongetjes vrolijk in het rond plassen zodra je de luier afdoet. En……. Skyler is hiermee absoluut een KAMPIOEN!

Lieve Shirley en Raymond, dank jullie wel voor de heerlijke tijd en dat ik even deel uit mocht maken van jullie gezin. Skyler is in een warm nest terecht gekomen, met liefdevolle ouders.

Heel veel geluk en een dikke knuffel,

Cerise
Kraamverzorgende bij de Kraamvogel

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 Reacties

 1. 14 november 2013 / 15:20

  Geweldig stukje! Heel liefdevol 🙂

 2. Angelique
  14 november 2013 / 15:20

  Ik ken het. Ik had ook zo’n fijne kraamverzorgster die mij tot niks dwong maar gewoon echt advies en wat wij er mee deden was aan ons. Ook vond ik het erg fijn dat ze gewoon even lekker kon kletsen met ons in plaats van alleen maar haar werk uitvoeren en alleen maar over de kleine te praten. Een groot pluspunt van onze kraamverzorgster vond ik dat ze zag dat mijn vriend het allemaal best eng vond. Zijn grote handen op ons kleine mannetje. Ze is alle dagen hiermee bezig geweest om hem het vertrouwen in zichzelf te geven. Dat vond ik echt heel super!

 3. 14 november 2013 / 15:22

  Oh wat ontzettend leuk om dit te lezen vanuit het perspectief van jullie kraamverzorgster Cerise. Heel origineel en lief om te lezen hoeveel je voor elkaar gaat betekenen in een korte tijd.

 4. 14 november 2013 / 15:27

  Ah super leuk om te lezen! 🙂 Fijn dat jullie zo’n goede klik hebben!

 5. 14 november 2013 / 15:38

  Haha Kampioen Skyler! Ik vergeet ook nooit meer mijn eerste keer dat ik zo’n klein manneke mocht verschonen van een vriendin. Ik was op alles voorbereid, behalve op de straal. Wat heb ik gelachen. En wat een fijne kraamhulp is Cherise geweest. Nu mogen jullie het helemaal zelf doen, maar ik ben er van overtuigd dat dat geen probleem gaat zijn. Geniet er van Shir!

 6. Amber
  14 november 2013 / 15:58

  Wat een lief stukje

 7. Eva
  14 november 2013 / 16:02

  Wat een mooi verhaal! Leuk om het eens van een andere kant te lezen. Fijn dat jullie het zo gezellig hebben gehad!! Lijkt mij ook heel bijzonder werk!

 8. 14 november 2013 / 16:17

  Hartstikke leuk dat je Cerise een stuk hebt laten schrijven! En wwatte lezen over borstvoeding/bijvoeding.

  • Shirley
   Auteur
   14 november 2013 / 16:43

   Daar zal ik later nog even over schrijven 🙂

 9. Chantal
  14 november 2013 / 16:21

  Wat leuk dat je dit voor Shirley d’r blog hebt geschreven! De liefde voor je vak straalt er vanaf!

 10. 14 november 2013 / 16:40

  Wat lief! Ik lees uit haar woorden dat ze liefde heeft voor haar werk. Duim je voor me dat ik ook een lieve kraamverzorgster krijg 🙂

 11. 14 november 2013 / 16:57

  Aah wat ontzettend lief zeg! en ook zo mooi geschreven!

 12. 14 november 2013 / 17:11

  Wauw wat een geweldig stuk dit, ik heb er echt heel erg van genoten! Fijn dat je zo’n lieve oprechte en zorgzame kraamverzorgster hebt gehad. En wat ben ik trots op je dat je de borstvoeding nu via kolven aanbiedt, moedermelk is echt het beste. Super dat je dat allemaal voor je kindje doet. Wat is Skyler toch een mannetje om op te vreten zeg hihi

 13. Nadia
  14 november 2013 / 17:12

  Wat ontzettend leuk om dit te lezen vanaf de kant van de kraamverzorgster!

 14. 14 november 2013 / 17:45

  Wat fijn om te lezen! En die liefde die ze jullie heeft gegeven kun je af lezen in haar stukje tekst. Mooi om te lezen!

 15. 14 november 2013 / 17:55

  Wat een lief stukje! Fijn dat het zo goed bevallen is!

 16. 14 november 2013 / 18:12

  Kraamverzorgsters zijn echt heldinnen. Ik heb maar 4 dagen (verlengde) kraamzorg gekregen omdat ik nog ruim een week in het ziekenhuis lag. Ik was zo blij met mijn kraamverzorgster. Ik moest ook echt huilen toen ze wegging. Ze heeft me zoveel geleerd en was uiteindelijk de redding van mijn borstvoeding.

 17. 14 november 2013 / 18:14

  Wat fijn dat je zo’n leuke tijd met haar hebt gehad. De kraamverzorgster kan je kraamtijd maken of breken. Gelukkig en fijn dat ze bij jou de kraamtijd tot een super tijd heeft gemaakt 🙂

 18. Ingrid
  14 november 2013 / 18:17

  Wat een lieverd zeg! Ik snap dat je haar mist x

 19. 14 november 2013 / 18:40

  onwijs fijn dat het allemaal zo goed ging tussen jullie en de kraamzorg!

 20. anne
  14 november 2013 / 18:44

  Aaah wauw, ik krijg helemaal een warm gevoel van binnen als ik dit stukje leest. Het is duidelijk te zien dat Cerise vol liefde en passie over haar werk praat en dit ook naar anderen uitstraalt, echt een topper!

 21. 14 november 2013 / 20:10

  Wat schattig! Kan wel janken. Fijn dat jullie elkaar zo goed hebben kunnen helpen en ik hoop dat ik ook zo’n fijne kraamzorg zal krijgen 🙂

 22. Eloniek
  14 november 2013 / 20:20

  Ah superlief! Lijkt me ook fijn iemand die je zo helpt in het begin.

 23. Cecarolien
  14 november 2013 / 23:08

  Ik heb geen last van kraamtranen,maar dit stukje raakte me wel..
  Wat heerlijk dat de klik tussen jullie zo goed is, en wat mooi om te lezen hoe Cerise over jullie spreekt!.

  Klinkt als een team made in heaven! 🙂

 24. Miranda
  15 november 2013 / 08:52

  Ben gewoon een beetje emo… Om de eerste kraamweek zo ontspannen en liefdevol door te mogen maken is heel belangrijk voor het hele proces papa en mama worden. Mijn schoonmoeder zei altijd: een luie kraamvrouw wordt een snelle moeder. En ik snap helemaal wat ze hiermee bedoelde. Dit dus! De start begint goed, nu op naar een gezond en liefdevolle toekomst met z’n drietjes! X

 25. Angela
  15 november 2013 / 11:21

  Wat leuk dat jullie zo’n goede klik hebben! Ik hoop dat ik het ook zo goed mag treffen met mijn kraamverzorgster.

 26. 15 november 2013 / 14:42

  Wat fijn dat je zo’n lieve kraamverzorgster hebt gehad, uit dit stuk is ook echt te merken met hoeveel liefde dit gedaan is.
  Ik hoop dat ik ooit tegen die tijd dat ik kindjes krijg ook zo’n lieve vrouw mag krijgen als kraamverzorgster.

 27. Jacky Brown
  17 november 2013 / 20:34

  Cerise is een topper( ze is ook bij mij geweest als kraamverzorgster)Leuk en duidelijk stukje over wat een kraamverzorgster precies doet. Skyler welkom! Knap mannetje met een naam die rocked!!

 28. Mirella van Straaten
  17 november 2013 / 22:09

  Cerise is de beste! Mocht het geluk ervaren dat zijn mijn kraamhulp was bij de geboorte van onze Linn. Door veel omstandigheden een emotionele start, zonder Cerise was het mij allemaal niet zo makkelijk af gegaan! Snap dus heel goed dat je de tranen niet tegen kon houden toen zij vertrok! Heel veel geluk , liefde en gezondheid met Skyler!

 29. 18 november 2013 / 02:21

  Mooi geschreven Cerise! Het is mij nu meer duidelijk wat je werk inhoudt, en dat is fijn voor als wij een kindje krijgen in de toekomst. Ook wordt het me met je stukje duidelijk dat je zeker weten hart voor je baan hebt. Je praat/schrijft er op zo’n bijzondere manier over….
  Ik hoop dat ik ook zo’n geweldige kraamverzorgster krijg in het geval wij een kindje krijgen 🙂

Secured By miniOrange