(~215 B)
Bezoekje aan de kinderarts

Bezoekje aan de kinderarts

Vandaag stond de afspraak in het ziekenhuis gepland in de hoop dat de kinderarts me wat meer duidelijkheid kon verschaffen over de slaaptoestand van Skyler. Ik had er een hele dag voor uitgetrokken omdat ik rekening hield met diverse onderzoeken. Niets was minder waar; binnen een uur stonden we weer buiten. Met een diagnose? Nope. Er zijn wat speculaties gedaan maar omdat Skyler geen typische symptomen heeft, blijft het gissen naar wat ons mannetje nu mankeert.

De kinderarts stelde ons een hoop vragen en daarna was het tijd voor een klein onderzoekje. Lengte en gewicht (67 centimeter en 8.1 kilo. Whaa!), hoofdomtrek, op de borst luisteren, overal voelen en letten op zijn reflex. Niets aan de hand. Helemaal prima in orde en ook zijn groei gaat hartstikke goed. Omdat hij verder kerngezond is en goed functioneert werden allergieën uitgesloten. Daar moet hij namelijk meer klachten van hebben dan ‘alleen’ ’s nachts krijsend wakker worden. Een koemelkallergie schijnt overdag namelijk ook al zichtbaar te moeten zijn; een groeiafname, veel spugen, uitslag, etc. Niet aan de orde. Ook glutenallergie en lactose-intolerantie werden afgestreept. Het enige wat Skyler vanaf dag 1 binnenkrijgt is zijn flesje. Hij kan dus geen allergie hebben opgebouwd. Dokters woorden. Ik hou deze dingetjes toch evengoed in mijn achterhoofd, mochten er voor de rest geen duidelijke oorzaken naar boven komen. Dan eis ik dat hij op bepaalde dingen wordt getest. Voor nu geloof ik de dokter op haar woord en ga ik er vanuit dat ze gelijk hebben. Naast dit lichamelijke onderzoekje kreeg ik ook een plaszakje mee. Deze week moet ik deze bij Skyler omdoen in de hoop wat urine te kunnen opvangen. Ze willen een urineweginfectie kunnen uitsluiten. Ook voor dit: kans is heel klein omdat hij goed functioneert en goed plast, maar we moeten immers dingen kunnen wegstrepen om zo de oorzaak te kunnen vinden.

Vervolgens was het tijd voor de bespreking. Wat dacht de dokter en wat zouden we nu kunnen doen? Laat ik maar gelijk zeggen dat ze het niet wist. Ze kon geen duidelijke oorzaak aanwijzen voor Skylers nachtelijke hysterie. Reflux? Zou kunnen. Hij heeft niet de typische symptomen, maar vertoont toch af en toe wel wat tekenen dat het reflux zou kunnen zijn. Om dit te kunnen bevestigen of juist uit te kunnen sluiten ontving ik nieuwe medicijnen; Omeprazol. Een iets ander medicijn dan Zantac dat hopelijk wel zijn werk gaat doen. En zo niet? Dan heeft Skyler toch echt geen reflux. Maar wat heeft hij dan wel? Vooralsnog denk (en hoop) ik dat dit het is. Ik zie Skyler continu slikken, boeren en spugen. Bovendien huilt hij zó erg, dat het lijkt alsof hij pijn heeft. En terwijl hij eerst overdag nog redelijk rustig was, begint hij ook dan wat onrustig te worden. Met soms een hysterische bui tussendoor. Ja, wij vermoeden dus nog steeds reflux en hopen van harte dat de medicijnen aan gaan slaan. Zo niet? Dan vermoeden de artsen iets anders: een eventuele slaapstoornis.

Met een slaapstoornis werd bedoeld dat Skyler ’s nachts wakker wordt van een eventuele droom of nachtmerrie. Dat hij op bepaalde uren dingen verwerkt van de dag en daardoor hysterisch wakker wordt. Het klonk voor mij echt heel vaag. Ook omdat hij echt vreselijke pijn lijkt te hebben en nu ook overdag symptomen begint te vertonen. Maar hé, we moeten alle opties openhouden. Voor nu moeten we eerst twee weken de nieuwe medicijnen proberen. Over een week heb ik een belafspraak; over twee weken moet ik terug naar de poli. Is er dan geen enkele verbetering? Dan gaan we een plan opstellen en rekening houden met een slaapstoornis. Hoe en wat weet ik nog niet; dat is later aan de orde. Voor nu werd ik dus naar huis gestuurd met medicijnen in de hoop dat Skyler reflux heeft en het aan gaat slaan. Laten we het hopen. Niet leuk, maar dan hebben we wel een diagnose. Ik heb de pilletjes net opgehaald en vanavond gaan we ermee starten. Fingers crossed.

Morgen staat er een afspraak bij de osteopaat op de planning. Na al jullie verhalen en positieve ervaringen moest ik het van mezelf een kans geven. Ik ga hem de situatie voorleggen, vertellen hoe de artsen erover denken en hem zijn mening laten geven. Ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen. Uiteraard lezen jullie alles snel weer. Kon Skyler maar praten en zeggen wat er aan de hand is. Mama’s moeten het allemaal maar kunnen ruiken… Ik vind het maar lastig en doodvermoeiend. Keep you posted!

20140427_193236-738x984

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

47 Reacties

 1. 28 april 2014 / 15:19

  Hmmmm, wat lastig dat er geen duidelijke diagnose was, maar daarentegen, voorlopig gelukkig ook niets ernstigs verder. Ik hoop dat deze medicijnen aanslaan en jullie je allemaal snel beter voelen! Sterkte gewenst!

 2. 28 april 2014 / 15:21

  dat is echt vervelend dat er niet echt een duidelijkheid is… is verschrikkelijk niet te weten wat er met jouw kind is! Ik hoop dat de nieuwe medicatie aanslaat en Skyler er mee geholpen is!

 3. 28 april 2014 / 15:30

  Hmm lastig. Een diagnose maar toch ook weer niet. Je kunt er eigenlijk vrij weinig mee behalve hopen dat de medicatie aanslaat en het dus toch reflux blijkt te zijn anders blijft t gissen. Wie weet helpt de afspraak met de ostheopaat ook wel!

 4. 28 april 2014 / 15:39

  Wat ontzettend naar dat je niet weet wat er precies is :(. Het enige advies wat ik je wil meegeven is: luister naar je moederhart en je gevoel. Zodra jij denkt dat er iets is, ren je weer naar de dokter. Ik hoop dat jullie snel duidelijkheid hebben. Liefs en een knuffel voor Skyler!

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 15:48

   Gelukkig ben ik nu ‘binnen’ bij de poli kindergeneeskunde dus kan altijd aan de bel trekken. Dat is toch wel een fijner gevoel dan de huisarts. Ze zijn toch meer gespecialiseerd. Gelukkig waren ze heel geduldig, begripvol en meedenkend. Heb er een fijn gevoel bij, ondanks de ontbrekende diagnose. Ze namen de tijd voor me dat is wel heel prettig, niet het gevoel een nummertje te zijn 🙂

   • 28 april 2014 / 16:43

    Kijk dat is fijn. Wij hebben ook een fijne kinderarts (vanwege de nieren van Hayden). Die betrokken houding van een arts is zeker fijn.

 5. Shannon
  28 april 2014 / 15:44

  Vervelend om te horen!
  Hebben jullie ’t bedje al schuin omhoog gezet? Een paar bakstenen onder het hoofdeinde..
  En evt alsnog zoals ik eerder zei het slaapzakje dicht maken bij de armen. Kan voor de helft (naast het slikken enz) al helpen..
  Succes bij de osteopaat! Heb t vermoeden dat dat na 2/3 bezoekjes heel veel gaat helpen!

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 15:47

   Bedje staat al omhoog en inbakeren heeft helaas niks geholpen. Toch bedankt voor het meedenken. Ik hoop inderdaad dat ze morgen iets voor me kunnen betekenen of dat de medicijnen aanslaan. Er is vast íemand die voor mij het antwoord heeft!

 6. 28 april 2014 / 15:46

  Echt balen dat er geen diagnose uit is komen rollen, hopelijk komt het allemaal snel weer goed!

 7. 28 april 2014 / 15:48

  Hopelijk kan de osteopaat wat voor jullie betekenen. En anders luister naar je moederhart, bij twijfel bel de arts.

 8. Bibian
  28 april 2014 / 15:58

  pfoe wat lastig dat de artsen het ook niet goed weten. Hopelijk slaan de medicijnen aan. liefs

 9. 28 april 2014 / 16:15

  Heel lastig! Voor nu hopen dat de medicatie aan gaat slaan 🙂

 10. Angela
  28 april 2014 / 16:20

  Jeetje meid, echt heftig, respect voor jou dat je ondanks alles nog zo kan functioneren met werken etc. erbij! Sterkte!

 11. 28 april 2014 / 16:49

  Wat zou het inderdaad handig zijn als hij je gewoon kon vertellen wat er mis was. Hopelijk werken de nieuwe medicijnen!

 12. Annemarie
  28 april 2014 / 16:51

  Het zoontje van mijn zus (nu 14 maanden) heeft ook al een aantal maanden last van slaapangst. Hij wordt vrijwel elke twee uur hysterisch wakker en is dan heel lastig rustig te krijgen. Daarvoor hebben ze nu een of ander middeltje van de homeopaat (geen idee hoe het heet, maar dan kan ik voor je navragen), wat na een aantal dagen al effect zou moeten hebben. Dat werkt bij mijn neefje niet altijd, maar wel 75% van de tijd, en dat zijn toch weer wat extra uurtjes slaap… Wellicht toch het proberen waard als de nieuwe medicijnen ook geen uitkomst bieden.
  Ik hoop dat er snel een oplossing gevonden wordt! Heel veel sterkte!

 13. 28 april 2014 / 18:07

  Heb je al eens gegoogled op night terrors of parvus nocturnus. Dat spreekt inderdaad over een slaapstoornis bij kinderen. Vnl slimme kinderen:-). De aandoening is verwand aan het slaapwandelen. Op verschillende forums of fora lees je ervaringen en tips. Het heeft mij 2 jaar gekost om erachter te komen en ben er uiteindelijk met tips en trucs achter wat er bij mijn oudste dochter scheelt. Ik heb er ook een blogje over geschreven. Ik weet hoe wanhopig je je kunt voelen. Er is echt wat aan te doen:-) succes. Ik ben nu op vakantie dus een lange reactie is wat lastig, maar mocht je nog vragen hebben kun je mij mailen.
  Succes, Barbara

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 18:13

   Wauw, ik ben even aan het lezen. Dankjewel! Dat klinkt inderdaad wel redelijk bekend. Nu is Skyler wel erg jong hiervoor als ik de ervaringen lees maar ik ga hier zeker meer over lezen. Bedankt voor het tippen en het meedenken!

   • Alice
    28 april 2014 / 18:54

    Ik wou net ook beginnen over night terrors! Ik was vroeger als baby snachts ook helemaal hysterisch, echt totaal overstuur enzo terwijl het overdag prima ging. Ik was rond de 4 maanden toen het begon, dus het zou wel mogelijk zijn. Wat je allemaal vertelt over Skyler deed mn moeder veel aan mij denken. Misschien heeft Skyler hier geen last van hoor, en is het totaal iets anders, maar ik dacht misschien is het handig om in je achterhoofd te hebben ofzo 🙂 Hoe meer ze kunnen uitsluiten hoe beter!

    • Emmylou
     29 april 2014 / 14:21

     Dit is precies wat ons zoontje ook de laatste tijd heeft. Echt ontzettend huilen, soms hysterisch en echt gesnik dat mijn moederhart er ook bijna van breekt. Bij het woord slapen gaat hij heel soms huilen en tegen stribbelen. We dacht meteen al aan het niet alleen durven slapen, bang in het donker en nu dus ook aan het dromen. Ik ga er zelf ook even naar googlen, want ik heb nog nooit van night terrors of parvus nocturnus. Bedankt in ieder geval.

 14. 28 april 2014 / 18:11

  Dat blijft zo wel heel onduidelijk he:( als deze medicijnen zullen aanslaan dan zou dat super fijn zijn. Een slaapstoornis zou stukken ingewikkelder zijn en dan komt er ook een pedagogisch team bij kijken. Ik ben heel benieuwd wat de osteopaat morgen zal doen 🙂 heel veel sterkte meid

 15. Janine
  28 april 2014 / 18:34

  He Shirley, ben huisarts en lees vol interesse mee. Denk ook al vanaf het begin mee, maar
  voor mij is het ook speculeren. Had wel het vermoeden dat de kinderarts het antwoord niet klaar zou hebben (want dan had de huisarts dat ook wel). Ben benieuwd of de Omeprazol wat doet, is wel wat sterker dan Zantac. Vindt je Skyler’s spuug ook zuur ruiken? De allergien zou ik als ik jou was gewoon uitsluiten..

  Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat en ook zeer benieuwd wat voor plan er komt, als het toch geen reflux is, maar een “slaapstoornis”.. Wellicht heb ik er wat aan in de toekomst voor m’n eigen krijsende patientjes. 😉 Succes!

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 19:12

   Ja, zijn spuug ruikt wel zuur! We blijven het ook vreemd vinden dat het soms twee uur na zijn voeding er nog uit komt…

   • Nola
    28 april 2014 / 21:34

    Eigenlijk past alles op een koemelkallergie: diarree, spugen etc. Het is alleen duur om vervangers te kopen en daardoor zijn artsen van terughoudender ben ik bang. Ze willen dan van alles eerst uitsluiten, maar ik zou echt zo een koemelkallergie eisen. Dan weet je het gewoon zeker. Je schrijft namelijk best vaak dat hij diarree heeft en braakt. En misschien zijn niet alle symptomen supertypisch maar ze zijn er wel.

    • Shirley
     Auteur
     28 april 2014 / 21:58

     Dat is alleen deze week geweest vandaar! Bovendien heeft hij overdag vrij weinig klachten. Maar ik hou het uiteraard zelf in mijn achterhoofd en kan altijd zelf speciale voeding kopen!

 16. Simone
  28 april 2014 / 20:08

  Ik ben natuurlijk allesbehalve een expert 😉 maar als je zegt dat hij echt pijn heeft dan lijkt reflux toch een stuk logischer dan een slaapstoornis… Tis allemaal wat zeg. Ik hoop voor je dat de osteopaat morgen nog kan helpen, het wordt zo alleen maar lastiger allemaal zonder diagnose. Heel veel sterkte, zal voor jullie duimen!

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 20:49

   Bij een slaapstoornis kan hij ook overstuur overkomen waarbij het lijkt alsof hij pijn heeft. Ik hoop echt reflux omdat daar wat meer aan te doen is, maar voor nu heb ik ook andere opties om naar te kijken…

 17. 28 april 2014 / 20:47

  Je verhaal klinkt herkenbaar. Ook hier een dochter vaak hysterisch krijste en daarbij ook uren na de voeding nog veel teruggaf. Zuur ruiken, veel slikken, constant de hik. Van de huisarts Ranitidine gekregen, een andere versie van Zantac. Hielp niet. Ik eistte een doorverwijzing naar de kinderarts. Ik stond ook weer binnen een uurtje buiten. Conclusie: doe de Ranitidine maar omhoog, zit nog niet op de hoogste dosering, en daarnaast: ga eens Pepti proberen, om toch een kma uit te sluiten. Ik verwachtte er zelf niet veel van: mijn dochter had verder geen uitslag of andere kenmerken van kma.

  Maar! Na een paar flessen Pepti (wat ze eerst echt heel smerig vond, en het ruikt idd mega ranzig ;-)) had ik een ander kind! Geen gekrijs meer en gewoon vrolijk. Na 10 weken moesten we gaan provoceren met koemelk zoals dat dan heet, omdat Pepti erg duur is en je het alleen vergoedt krijgt als de kma ook echt bewezen is. En wat denk je? Er gebeurde helemaal niets..Mevrouw bleef vrolijk en heeft nooit meer zo gekrijst.

  Volgens de kinderarts komt dit vaker voor. Wat het geweest is? Niemand die het weet. Veel schijnt te wijten te zijn aan de rijping van de darmen die echt langer kan duren dan die beruchte krampjes-periode waar iedereen het over heeft. Misschien toch nog een idee mocht de nieuwe medicatie niet werken. Heel veel succes, ik weet hoe zwaar het is!

 18. Nola
  28 april 2014 / 21:11

  Lastig. Wat ik wel vaak lees is dat Skyler vaak diarree heeft en braakt. Dat is niet helemaal normaal. Ik denk echt dat het een koemelkoverreactie is. Eis een koemelkallergietest!! In Nederland zijn artsen wat laid back en afwachtend. Maar patiënten die mondiger zijn bereiken het meest. Probeer dus zo snel mogelijk die test te krijgen.

  • Shirley
   Auteur
   28 april 2014 / 22:02

   Dit is de eerste week dat Skyler echt diarree heeft en complete flessen heeft uitgespuugd. Dat is nooit eerder aan de orde geweest. Vandaar dat ze denken dit uit te kunnen sluiten. Voor nu wijten we dat even aan een virus of doorkomende tandjes. Het huilen ’s nachts is echt sinds dag 1. Het is echt alleen krijsen in de nacht en soms wat spuug, maar dat zijn dan geen complete hoeveelheden maar meer zure oprispingen. Maar zoals je kunt lezen hou ik het nog steeds in mijn achterhoofd. Kan zelf ook overstappen op andere voeding als deze medicijnen niet aanslaan en dat ga ik dan ook zeker proberen. Dan maar even betalen 😉

 19. Wendy
  28 april 2014 / 23:29

  Als je denkt dat hij nachtmerries heeft ken je bachbloesems
  gebruiken nl Rockrose
  Heb ik ook gedaan bij mijn zoontje en kan
  echt geen kwaad
  Succes bij de osteopaat !

 20. 29 april 2014 / 00:28

  Lastig! Hopelijk komt de osteopaat er achter wat er is, en/of helpen de nieuwe medicijnen jullie kleine man

 21. 29 april 2014 / 07:51

  Bah, wat een vervelende situatie. Je wil natuurlijk je mannetje helpen alleen weet je niet waarmee en hoe. Ik hoop echt met jullie mee dat er snel een oplossing komt.

 22. 29 april 2014 / 10:51

  Nachtangsten.. Vaak komt het bij wat oudere kinderen voor. J heeft het ook onwijs en daarom ligt hij bij ons op de kamer dan kunnen we het redelijk in perken.

  Succes bij de osteo ik hoop dat dat wat verlichting kan geven!

 23. Alex
  29 april 2014 / 12:59

  Heeft hij het overal waar hij ’s nachts slaapt dat ie zo onrustig is? Je ging toen naar je ouders toe, weet niet hoe hij toen geslapen heeft?
  Ik heb nml ook wel eens gehoord over dat een bedje verkeerd staat qua energiebanen. Die mensen hebben toen het bedje naar de andere kant vd kamer gezet en toen sliep hun baby wel goed door.

  Verder kunnen het ook de prikkels van overdag zijn die te hard bij hem binnenkomen, waardoor hij ’s nachts onrustig wordt. Hij kan daar heel gevoelig voor zijn.

 24. 29 april 2014 / 16:07

  Jeetje wat heftig. Schiet me trouwens opeens iets te binnen, hoelang ben je nu bezig met bijvoeding? Sam reageerde echt megaheftig op vast voedsel. Enorme krampen, diarree en spugen. Vooral nadat we fruit introduceerden. Uiteindelijk doorgestuurd naar een diëtist en getest op voedsallergien omdat hij toen ook opeens eczeem kreeg. Nooit wat uitgekomen en hij is er uiteindelijk overheen gegroeid maar was wel heftig. CB zei later dat het misschien kwam omdat hij te vroeg geboren was en een gevoelig gestel had. Geen idee hoor of dit het zou kunnen zijn. Wij zijn tijdelijk gestopt met bijvoeding en daarna weer begonnen met groente. Pas na een paar weken weer fruit gegeven.

  • Shirley
   Auteur
   29 april 2014 / 16:42

   De bijvoeding is niet sinds zijn geboorte 😉 haha. Het gaat hier echt puur om het huilen ’s nachts. De diarree en het spugen was slechts een week en waarschijnlijk een reactie op de Zantac, doorkomende tandjes of een virus! Dat heeft niks met ons ‘probleem’ ’s nachts te maken 🙂

   • 29 april 2014 / 17:17

    Hmmm, nee dat zal het niet zijn dan waarschijnlijk als hij er al zolang last van heeft. Hier was het een paar uur na bijvoeding/fruit hysterisch krijsen omdat hij er last van had blijkbaar. Hopelijk is er snel een oorzaak aan te wijzen bij Skyler. Het is zo frustrerend als je er maar niet achterkomt wat eraan de hand is. Take care!

 25. damanja
  29 april 2014 / 20:16

  Hoi Shirley,

  Denk ook even mee als het mag;)

  Kunnen ze Skyler niet ter observatie opnemen om zelf met eigen ogen te zien wat er snachts gebeurt? Ik ken een paar mensen bij wie dit erg heeft geholpen om achter de oorzaak (reflux) te komen. Weet niet of ze dat in elk ziekenhuis doen maar hier in Groningen doen ze het wel.

  Groetjes Damanja

  • Shirley
   Auteur
   29 april 2014 / 21:19

   Dat is zeker een optie als over twee weken blijkt dat de medicijnen niet zijn aangeslagen. Dan gaan we verder kijken en een stappenplan opstellen!

 26. 29 april 2014 / 20:41

  Hi Shirley,
  Ik wil je nog even vertellen over die vrienden van mij. Ik heb naar aanleiding van jouw verhaal met ze gebeld. Hun zoontje sliep nooit langer dan 45 min en werd dan ook hysterisch wakker. Normale artsen konden niks vinden maar een soort ‘babyfluisteraar’ raadde hun aan op geitenmelk over te stappen. Hij had dus officieel geen koemelkallergie, maar kon er achteraf dus niet goed tegen. Hij reageerde zo goed op die overstap naar geitenmelk dat hij plotseling wel doorsliep. Het duurt overigens wel een paar weken voordat koemelk uit het lichaam van een baby is. Misschien dat dit, als alle andere dingen niet helpen, toch het overwegen waard is. Hun zoon is inmiddels bijna 3 en krijgt gewoon weer koemelkproducten als kaas enzo. Het was kennelijk iets waar hij als kleine hummel niet tegen kon. Nogmaals succes. x

  • Shirley
   Auteur
   29 april 2014 / 21:18

   Thanks! Voor nu probeer ik eerst de medicijnen maar als dat niet aanslaat overweeg ik zeker om van voeding te wisselen, ondanks dat de dokters zeggen dat dat niet nodig is!

 27. Stien
  30 april 2014 / 20:29

  Heel veel sterkte! Ik ga duimen dat het beter gaat! x

 28. Nadia
  1 mei 2014 / 14:06

  Jee, wat vervelend dat er nog steeds geen oorzaak is gevonden. Frustrerend.

Secured By miniOrange