Vlak na de bevalling, toen mijn verloskundige op bezoek kwam, stelde ze me de vraag over anticonceptie; heb je er al over nagedacht voor welke anticonceptie je wilt gaan? O ja, dat zou je bijna vergeten na negen maanden… Omdat het bij mij nog onzeker was of borstvoeding zou gaan lukken, kon ik mijn oude vertrouwde pil voorlopig overboord gooien. Ik slikte de combinatiepil en in combinatie met borstvoeding wordt dat afgeraden. Uiteindelijk is het bij mijn geen issue geweest. De borstvoeding ging niet door en vier weken na de bevalling begon ik aan een nieuwe strip Stediril, omdat ik die voor de zwangerschap ook gebruikte. Deze slik ik nu, anderhalf jaar later, nog steeds. Ervaring met andere anticonceptie, op de condoom na, heb ik niet. Alhoewel daar na een tweede zwangerschap misschien wel verandering in gaat komen. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer opties. Voor de kunstvoedingsmoeders is het allemaal geen issue en hoef je alleen maar in je achterhoofd te houden of en wanneer je eventueel weer zwanger wilt worden. Geef je borstvoeding? Dan zijn er een aantal dingen die afvallen.
Borstvoeding
Het gebruik van de combinatiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering wordt afgeraden als je borstvoeding geeft. Dit vanwege de hormonen die in je lichaam komen. Het kan de borstvoeding en groei van je kindje beïnvloeden. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven op de markt. Zo kun je kiezen uit de pil zonder oestrogeen, het anticonceptiestaafje, de prikpil, het hormoonspiraaltje en het koperspiraal. Het plaatsen van een spiraal in de periode van borstvoeding kan wel gepaard gaan met een verhoogde kans op perforatie van de baarmoeder, dat moet er even bij gezegd worden. Vijf verschillende dingen die soms een beetje verwarrend zijn. Natuurlijk heeft iedereen een eigen voorkeur, maar het is ook best handig om in je achterhoofd te houden of en wanneer je voor een volgende kindje wilt gaan. Ik zet alle opties op een rijtje.
Pil zonder oestrogeen
Zo is een pil zonder oestrogeen geen enkel probleem. Deze slik je gewoon constant zoals een combinatiepil, alleen heb je geen stopweek. Als de strip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Deze pil, CERAZETTE genoemd, wordt omschreven als borstvoedingspil omdat het geen kwaad kan voor je kind of de melk die je produceert. Daarnaast kun je hem ook door blijven slikken als je besluit te stoppen met borstvoeding. Hij werkt gewoon zoals een normale pil en is dus goed betrouwbaar. Je menstruatie kan wel iets ongeregeld worden. Je hebt geen stopweek dus je lichaam moet dat zelf regelen. Bij sommigen gaat dat goed, maar andere vrouwen ervaren een onregelmatige cyclus. Iets om in je achterhoofd te houden. Mocht je weer zwanger willen worden dan stop je gewoon met de pil en kunnen jullie er weer voor gaan.
Prikpil
De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie waarbij één injectie per 12 weken door je huisarts wordt gegeven. Je bent dan drie maanden beschermd tegen een eventuele zwangerschap. Het is makkelijk omdat je er voor de rest geen omkijken meer naar hebt. Wel moet je er rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer kan duren. Ikzelf vind dat een vervelend idee en als je graag snel opnieuw zwanger wilt zijn, zou ik het absoluut niet aanraden. Sowieso is het een naar idee dat je vruchtbaarheid kan uitblijven. Nee, hier krijg ik geen fijn gevoel bij en het zou voor mij dan ook absoluut geen optie zijn. Het is wel ideaal voor mensen die voorlopig geen kinderwens hebben en ook niet iedere maand op bloedingen zitten te wachten. Na zes maanden vermindert dit namelijk en ben je vrijwel niet meer ongesteld. En voor de borstvoedende moeders is het dus één van de mogelijkheden.
Anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Binnen dertig seconden is dit bij een arts geregeld dus echte ingrepen zijn niet nodig. Het staafje is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen en zorgt ervoor dat je drie jaar lang beschermd bent. Ruim 20% van de vrouwen heeft helemaal geen menstruatie meer na het inbrengen van het staafje, ruim 30% heeft minder vaak een menstruatie dan voorheen en zo’n 20% heeft meer en/of een langere menstruatie. Als je toch zwanger wilt worden, kun je nadat het staafje is verwijderd binnen een week weer vruchtbaar zijn. Het staafje kan eerder verwijderd worden, mocht de kinderwens zich eerder aandienen.
De spiraal
Als laatste zijn er twee spiraaltjes waar je voor kunt kiezen; het koperspiraal en het hormoonspiraaltje. Beiden kunnen dus gebruikt worden door borstvoedende vrouwen. Het koperspiraaltje is een T- of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat door een arts via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Een koperspiraal biedt net als het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje voor meerdere jaren bescherming tegen zwangerschap. Vijf jaar, om precies te zijn. Het koperspiraaltje is een betrouwbaar anticonceptiemiddel zonder hormonen en daarom toch wel in trek bij veel vrouwen. Het hormoonspiraaltje bevat het hormoon levonorgestrel en geeft dit hormoon geleidelijk af aan je baarmoederwand. Dit heeft echter geen invloed op de borstvoeding. Ook deze wordt door een arts ingebracht en biedt voor vijf jaar bescherming. Ook hier geldt: bij een eerdere kinderwens kan het eventueel eerder dan vijf jaar verwijderd worden. Toch zou ik hier zelf eerder voor kiezen als ik weet dat ik (voorlopig) geen kinderwens meer heb. Ben je vijf jaar lang van al dat ‘gedoe’ af.
Voor de vrouwen die geen borstvoeding geven zijn natuurlijk bovenstaande opties ook allemaal goed. Daarnaast heb je nog de keuze uit de combinatiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering. Zelf slik ik dus de combinatiepil maar het lijkt erop dat ik daar toch wel last van heb. Ik heb het nooit eerder zo ervaren, maar toen ik stopte omdat ik zwanger wilde worden, en eenmaal zwanger was, voelde ik me beter. Minder stemmingswisselingen, hogere libido en gewoon minder hormoonschommelingen. Nu verweet ik de hogere libido aan het feit dat ik zwanger wilde worden (tsjah, zo werkt het nu eenmaal), maar ik wil toch eens kijken of ik het kan koppelen aan de pil. De stap om ermee te stoppen is voor nu erg groot, maar na een eventuele volgende zwangerschap ga ik zeker kijken naar een ander voorbehoedsmiddel.
Combinatiepil
De combinatiepil kennen we vrijwel allemaal. Je slikt hem drie weken van de maand en de vierde maand is je stopweek waarin je ongesteld wordt. Ze zeggen weleens dat je moet ontpillen voordat je zwanger wilt worden. Wat daarvan waar is weet ik niet, maar wij hebben er wel voor gekozen om te stoppen met de pil, nog voordat we definitief voor een kindje gingen. Drie maanden veilig met condoom en daarna alles achterwege laten om zwanger te worden. Zo kon mijn lichaam wennen en de menstruatie rustig vanzelf op gang komen. Toen ik zag dat het drie maanden lang redelijk vergelijkbaar was, zijn we ervoor gegaan. Mijn menstruatie kwam na een maand vanzelf op gang, maar ik hoor ook weleens verhalen van vrouwen die eerst een jaar niet ongesteld worden. In principe ben je dus gelijk vruchtbaar als je ermee stopt, maar dat ligt ook aan hoe jouw lichaam reageert.
De pleister
De anticonceptiepleister, genaamd EVRA, is een wekelijkse anticonceptiemethode en kan bijvoorbeeld een handige uitkomst zijn voor vrouwen die de pil vergeten en/of liever geen maandelijkse ring in de vagina willen dragen. Net als bij de pil en de maandelijkse ring gebruik je EVRA 3 weken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. Een EVRA pleister werkt 1 week, wat betekent dat per cyclus drie keer een pleister moet worden geplakt op dezelfde dag van de week als de dag waarop je bent begonnen. Het is belangrijk dat je de anticonceptiepleister elke week op dezelfde dag vervangt, omdat de EVRA is ontworpen om gedurende 7 dagen te werken. Als de pleister loslaat, is hij direct minder betrouwbaar en daar moet je dus wel goed op letten. Hij kan tegen water, maar producten als crème, olie, lotion, poeder of make-up kunnen ervoor zorgen dat het loslaat. Mocht je ermee stoppen, kun je in principe direct weer zwanger worden. Ondanks dat dit een behoorlijk betrouwbaar middel is, vind ik het geen fijn idee dat het kan loslaten en ik dus direct weer vruchtbaar ben… Maar goed, zo werkt het ook als je een keer de pil vergeet in de week waarin je het meest vruchtbaar bent.
Anticonceptiering
Als laatste de anticonceptiering, ook wel bekend als de Nuvaring. Deze breng je zelf iedere maand één keertje in en is in principe even betrouwbaar als de welbekende pil. Je plaatst de ring zelf en via je vagina worden de werkzame stoffen gelijkmatig in je bloed opgenomen. Het kan een uitkomst zijn voor vrouwen die liever niet aan een spiraaltje willen beginnen maar toch ook niet iedere dag willen denken aan een pil. Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Mocht je zwanger willen worden, hoef je alleen de ring maar te verwijderen. Daarna ben je weer zo vruchtbaar als voordat je de Nuvaring gebruikte.
Omdat ik eigenlijk geen ervaring heb met andere anticonceptie dan de pil, zou ik graag willen vragen naar ervaringen van anderen. Wat gebruik jij? Waar ben je tevreden over? Geef je borstvoeding? Wil je nog een volgend kindje? Vermeld zoveel mogelijk informatie die relevant is, zo kunnen we elkaar weer helpen.
De informatie over de verschillende middelen heb ik van Anticonceptie.nl. Echter word ik hier niet voor betaald en wil ik heel graag andere ervaringen lezen.
Vroeger slikte ik de pil maar daar was ik niet bij mee. Succes mijn bezig heb ik een mirena spiraal en ik wordt nu niet meer ingesteld, heel fijn! Heb na het inbrengen wel een tijd laat gehad van vloeien (paar maanden) en krampen. Dat laatste heb ik nog steeds best regelmatig. Over een paar maanden mag ie eruit, dan willen we voor nummer twee gaan
Ik ben nu zwanger maar ik heb lang gedaan over het zogenaamde ‘ontpillen’, het heeft zeker wel een jaar geduurd voordat ik enigszins regelmatig was en een eisprong had. Ik weet dus ook niet of ik hier nog wel aan zou willen beginnen straks…
Handig om zo alles op een rij te zien. Ik kan niet goed tegen al die hormonen dus het is voor mij allemaal vrijwel geen optie. Behalve condooms dan 🙂
Ik kan ook niet goed tegen hormonen. Word er een monster van. Dit is met de spiraal totaal anders voor mij
Onze kleine meid is nu bijna 3 maand, ik geef nog volledig borstvoeding en ben ook nog niet ongesteld geweest. Wij gebruiken condooms omdat we graag een tweede zouden willen, en daar willen we geen jaren tussen laten. Dit lijkt ons dus de beste oplossing (voor nu
Ik heb 3,5 jaar een spiraal gehad en dat vond ik super. Hij werd verwijderd en gelijk na de eerste ronde was ik zwanger. Ik had een spiraal genomen ivm vreselijke onregelmatige en heftige menstruatie. Nu na de bevalling wilde ik aan de pil, de meest lichte, ivm wens tweede kindje over niet al te lange tijd. Ik wilde mm menstruatie eerst afwachten zodat ik dan kon beginnen. Ik was de eerste keer een maand ongesteld (3 weken echt heftig), toen een week niet, en nu alweer bijna 2 weken. Echt drama..
Ik heb na de bevalling van de oudste de cerazette pil geslikt. Groot nadeel hiervan was dat ik echt eeeelke maand allerlei vage zwangerschapssymptomen kreeg. Maar ook heel veel hoofdpijn. Dus ik was erg blij toen ik daarmee kon stoppen. Na de geboorte van de tweede niets gebruikt en nu als ik bevallen ben van de derde ga ik voor een spiraal. Moet alleen nog even kijken welke! Haha
Ik heb de koperspiraal. De eerste keer laten zetten toen ik 21 was, na 4 jaar eruit gehaald en letterlijk dezelfde avond zwanger.
Maand of 4 na mijn bevalling weer 1 laten zetten, bevalt prima, regelmatige cyclus en geen hormonen in mijn lijf. Ongesteldheid is wel heftiger, dat moet ik er wel bij zeggen!
Hier Cerazette gehad na de bevalling ivm borstvoeding. Beviel erg goed, daarom heb ik m door geslikt na de borstvoeding. Dat ging helaas mis. Doordat ik geen borstvoeding meer gaf kreeg ik 1 bijwerking, altijd ongesteld. Hier dus mee gestopt, en nu weer aan de combinatiepil. Niet echt tevreden mee, maar het werkt.
Voordat ik zwanger was slikte ik de Jazmin en hoewel ik veel negatieve ervaringen las reageerde mijn lichaam er heel goed op. Dus straks eerst een tijdje de minipil en dan weer de Jazmin, hopelijk gaat mijn lichaam nu niet ineens gek doen na de bevalling.
Goed dat je hier over schrijft. Na de eerste zwangerschap ben ik even aan de pil (Zoely) geweest, maar dat was geen succes, erg veel last van bijwerkingen. Toen gingen we voor condooms met in ons achterhoofd dat we toch snel een tweede kindje wilden. Toen ons zoontje 11 maanden oud was, stopte we met anticonceptie en gelijk was ik weer zwanger. Na de zwangerschap wilde ik niet meer aan de pil, want ik vind het ongezond om mij vol te stoppen met hormonen. Ons gezin is compleet met twee gezonde kinderen, daarom gingen wij voor een definitievere ingreep. Mijn man heeft zich laten steriliseren toen de jongste 3 maand was. Voor ons de ideale oplossing.
Ik heb voorheen de nuvaring lang gebruikt, en natuurlijk de pil. Van beide werd ik niet happy en toen bij mij de kinderwens begon te rammelen, ben ik gestopt met de nuvaring. Ik was er dus al anderhalf jaar vanaf voordat we besloten er voor te gaan.
Toen hebben we condooms gebruikt tijdens mijn vruchtbare momenten (die ik bij hield in een app) en verder zonder. Omdat het geen drama zou zijn als. Nu is het weer terug naar condoom maar ik merk bij ons beide dat we dat eigenlijk niet willen. Maar zwanger worden is geen optie voorlopig. Daarom zit ik te denken om toch die borstvoedingspil te gaan halen, ook al heb ik van vele gehoord dat het invloed had op hun humeur.
Ik heb zelf een hormoonspiraaltje laten plaatsen zo’n half jaartje na de bevalling. We zijn er, op dit moment, heel erg zeker van dat er geen tweede komt en vond dit dus een fijne oplossing om er zo lang mogelijk ‘van af’ te zijn zonder bij na te hoeven denken etc.
Lang voordat ik zwanger werd heb ik vijf jaar een hormoonspiraaltje gehad (Mirena). Heel handig, al heeft het twee nadelen: je ongesteld worden KAN helemaal overgaan, maar dat HOEFT niet per se. Bij mij gebeurde dat dus niet. En het inbrengen… Laat ik het erop houden dat het geen pretje was, toendertijd. Als je eenmaal een kind hebt gehad, schijnt het een stuk makkelijker te gaan (maar dat weet ik niet want ik heb het nog niet aangedurfd).
Na het spiraaltje weer aan de combipil, eigenlijk niks op aan te merken… Voor mij werkte het prima, en toen ik ermee stopte was ik ook binnen no time zwanger.
Er is ook nog een temperatuur meter. Waardoor je kan zien wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Is wel duur. Maar hoef je maar 1 keer aan te schaffen. Laatst een heel positief artikel overgelezen. Liefs, Eva
Helaas heeft de mirenaspiraal toch wel invloed op borstvoeding.
Toen ik 10 weken na de bevalling de mirena liet plaatsen stopte mijn borstvoeding.
Daar was ik totaal niet van op de hoogte. De huisarts heeft mij destijds verteld dat dit makkelijk gecombineerd kon worden, maar toen ik mijn ervaring deelde met diverse verloskundigen zeiden zij allemaal dat dit erg vaak voorkwam.
Dus dit werkt jammer genoeg niet bij iedereen!
Voor mijn zwangerschap nam ik de pil, met iedere keer stemmingswisselingen en groot drama. Na de bevalling wou ik dus het aantal hormonen in mijn lijf verminderen en besloot een mirena spiraal te laten plaatsen. We hebben wel een dikke 6 maanden condooms gebruikt omdat ik moest wachten op mijn menstruatie voor het plaatsen van het spiraal. Plaatsing viel heel goed mee en het idee om nu 5 jaar gerust te zijn is fijn. Geen pil die ik kan vergeten, minder hormonen die door mijn lijf gieren en uiteindelijk is het goedkoper dan de pil. Als we een tweede kind willen, dan laat ik de spiraal gewoon weghalen.
Hier een koperspiraal omdat ik absoluut geen hormonen meer in mijn lichaam wou. Niks, nada, noppes.
En ik vind het super. Ik volg mijn eigen cyclus, geen humeurwissels meer, etc…Enige nadeel mijn menstruatie is heviger en langer, maar dat neem ik er graag bij om compleet hormonenvrij te zijn.
Ik heb voor mijn zwangerschap de Nuvaring gebruikt en het is me altijd goed bevallen. Nadat ik met de nuva ring gestopt was duurde het wel 2 maanden voor ik weer ongesteld werd, maar was meteen n de eerste ongesteldheid zwanger, ondanks dat ik het jaren heb gebruikt. Vond het fijn dat ik maar 2x per maand er aan moest denken en dat er minder hormonen in mijn lijf kwamen.
Hier altijd de pil geslikt maar veel hoofdpijn ervan gehad. Toen na zwangerschap een andere pil gaan slikken waar ik elke maand een vaginale schimmel aan over hield. Nu gestopt met de pil en nergens meer last van. Over een tijdje willen we graag een tweede dus vindt een spiraaltje nu zonde maar na de tweede ga ik denk ik toch voor een spiraaltje.