(~215 B)




Deze veranderingen qua voeding en beweging heb ik doorgevoerd om me gezonder en beter te voelen

Deze veranderingen qua voeding en beweging heb ik doorgevoerd om me gezonder en beter te voelen

Een paar dagen geleden deelde ik op Instagram een foto en vertelde ik daarbij dat ik op dat moment 7.5 kilo was afgevallen. In eerste instantie wilde ik weinig delen over de laatste paar maanden maar eigenlijk ben ik er veel te trots op om het stil te houden. Niet zozeer de kilo’s zijn belangrijk, maar wel de veranderingen die ik heb doorgevoerd om op dit punt te komen. Ik voel me gezonder, fitter, conditioneel beter en sterker, meer uitgerust en zit goed in mijn vel. En dat is dan ook mijn uitgangspunt geweest: mijn gezondheid.

Stabiel maar niet gezond

De afgelopen twee jaar was ik stabiel qua gewicht en had ik eindelijk geaccepteerd dat gewicht niet het belangrijkste was. Ik voelde me prima, vond het een fijn geweten dat ik niet meer aan het schommelen was, wist wat ik moest en kon eten en vond mezelf een leuk persoon. Ik heb met trots een bikinifoto geplaatst omdat dat goed voelde en droeg lekker waar ik zin in had. Het was een verademing om niet meer met diëten bezig te zijn en mezelf te kunnen accepteren zoals ik was en ik vind dat ik dat prima heb gedaan die twee jaar.

Maar heel eerlijk gezegd voelde ik me niet heel erg gezond. Ik vond dat ik er prima uitzag, maar merkte wel dat ik daardoor wat laks werd in mijn voeding. Ook speelde de vermoeidheid enorm mee en greep ik snel naar makkelijk, meer ongezond en iets wat in weinig tijd genuttigd kon worden. Ik dronk amper water en pakte voornamelijk limonade en ijsthee. Ik ontbeet net iets te veel met bolletjes hagelslag en riep direct om het suikerpotje toen de latte macchiato’s me voorgeschoteld werden. Niet erg en het moet allemaal kunnen, maar ik begon het wel te merken. Mijn gewicht bleef dan wel stabiel; ik voelde me allesbehalve prettig. Tijd om daaraan te gaan werken. Corona kwam om de hoek kijken en het werd mijn project; alle aandacht voor mezelf.

Gedragsveranderingen

De afgelopen weken heb ik mijn best gedaan om dingen te veranderen. Qua eten, drinken, beweging, goed voor mezelf zorgen, meer te gaan plannen, beter om te gaan met vreetkicks en snaaimomenten, etc. Ik deelde mijn verhaal op Instagram en kreeg de vraag of ik deze veranderingen met jullie wilde delen. Nu zijn het geen gekke dingen en is dit misschien voor een ander heel normaal, maar voor mij is dit een mijlpaal en echt een heel andere manier van denken. Niet diëten, niet vreten en gewoon ‘normaal doen’. Dat heb ik de laatste jaren steeds meer geprobeerd en eigenlijk begint dat nu een beetje op de rit te komen. En door mijn gezondheid als uitgangspunt te nemen gaat het heel erg goed, heb ik deze veranderingen zonder al te veel moeite door kunnen voeren en voel ik me niet alleen hartstikke goed, meer gezond, beter, blijer en energieker; ik ben ook nog eens een aantal kilo afgevallen.

Dit heb ik aangepast:

De dag beginnen met een gezond en voedzaam ontbijt

Als ik de dag begin met een goed vullend en gezond ontbijt, geeft me dat een boost voor de rest van de dag. Als ik start met bolletjes hagelslag heb ik na twee uur alweer honger en denk ik al gauw: ‘mijn ontbijt was niet zo gezond dus de rest van de dag maakt ook niet meer uit’. Er gaan soms gekke dingen om in mijn hoofd. Ik ga voor de rest geen dingen delen die ik eet, maar ik kies graag voor de kwark met mango (van Campina) met daarbij granola en wat fruit. Ik ben slecht in afwisselen en vind dit wel een fijn iets, dat ik gewoon weet wat ik kan pakken. Het vult goed en ik vind het lekker.

Regelmatiger eten en meer verdeeld over de dag

Ontbijt overslaan, pas eten om 11.00 uur, een lichte lunch nemen om het ontbijt te compenseren en dan om 15.00 uur losgaan, weinig avondeten en dan ’s avonds op de bank eten. Ik ken het allemaal. Voor nu heb ik tussen mijn ontbijt en lunch geen eten meer nodig maar ik zorg dat ik goed lunch en dat ik dan rond 15.00 of 16.00 uur iets pak qua tussendoortje. Dat kan alleen fruit zijn, maar ik wil ook nog wel eens maiswafels met kipfilet en flink wat sambal eten, ofzo. Of gewoon een snee brood als ik meer honger heb. Ik hou niet meer vast aan de boodschap ‘maar we gaan zo eten’. Dat ‘zo’ kan namelijk nog wel drie uur duren op dat moment.

Anderhalf a twee liter water per dag

We hebben altijd aanmaaklimonade in huis en ook al is dat de 0% suiker variant, het is toch geen water. Ook vind ik groene ijsthee heerlijk en deze twee drankjes wisselde ik gedurende de dag af. Water? Niks aan en helemaal niet zo lekker. Inmiddels is dat anders. Ik heb mezelf getrakteerd op een grote Dopper en drink nu anderhalf a twee liter water per dag. Het doet me goed en ik mis het ook heel erg opeens als ik mijn fles niet mee heb of even niet gedronken heb. Dit is de verandering die ik als eerste heb gemaakt, omdat ik ook aan mezelf en in mijn gezicht merkte dat ik veel vocht vasthield.

Wandelen en mijn 10.000 stappen aantikken

Qua beweging gebeurde er wel genoeg; ik sportte twee a drie keer in de week en voelde me daar prettig bij. Maar tussendoor zat ik toch wel erg vaak en haalde ik amper de 10.000 stappen. Toen de maatregelen tegen Corona werden aangekondigd en ik niet meer naar de sportschool kon, ben ik gaan wandelen. Ik probeerde minimaal 5 van de 7 dagen de 10.000 stappen aan te tikken en dat lukte. Het wandelen werd mijn me-time en inmiddels ben ik er veel waarde aan gaan hechten. Ik maak wandelingen van anderhalf uur, maar soms ook van een uurtje of drie kwartier. Ik loop gedurende de dag ook veel. Soms begin ik ’s ochtends direct met een uur zodat ik dat achter de rug heb; soms vind ik het vooral fijn om na het eten even de schoenen aan te trekken. En het gebeurt ook wel eens dat ik overdag gewoon druk ben geweest en de 10.000 stappen al zonder wandelmoment heb aangetikt. Het ene moment wil ik dan evengoed wandelen omdat ik dat fijn vind; het andere moment trek ik lekker mijn pyjama aan en vind ik het wel best. Ik merk wel dat het me vooral goed doet om te gaan wandelen tussen de slaapmomenten van Maddox en Skyler in. Dan heb ik Maddox in bed gelegd, ga ik lekker lopen en dan bij thuiskomst breng ik Skyler naar bed.

Minimaal twee keer in de week sporten

De sportscholen werden creatief in deze tijd en zo kon ik toch nog gebruik maken van de groepslessen. Ze gaven leuke buitenlessen waar ik regelmatig aan mee gedaan heb. Twee keer in de week is mijn doelstelling; een derde keer erbij is leuk maar niet noodzakelijk. Het gebeurt ook wel eens dat ik maar één keer ga en dan compenseer ik het meer met lange wandelingen. Ik kijk gewoon hoe het uitkomt in de week. Ik deed altijd mee met een hiit-training, maar ik doe ook wel eens yoga en inmiddels kan ik ook weer binnen trainen en doe ik een combinatie van kracht en cardio.

Beter slapen helpt ook

De slapeloze nachten hebben me de afgelopen jaren niet heel goed gedaan. Niet alleen had ik weinig energie; ook zorgden zij ervoor dat ik snel greep naar snel en makkelijk eten, dat ik geen zin had om moeite te doen, dat ik geen puf had om te sporten en met allesbehalve met mezelf bezig was. Iedereen die met slapeloze nachten kampt: i get it. Het is verdomd moeilijk en ik kan ook oprecht zeggen dat ik het nu pas kan opbrengen om veranderingen door te voeren. Nog steeds kennen we spooknachten met Maddox, maar we gaan de goede kant op en dat werpt zijn vruchten af. Het voelt alsof we een beetje uit de tropenjaren stappen en dat er meer ruimte is gekomen voor mezelf. Die ruimte pak ik nu dan ook.

Bewuster eten en snacken

Snel even eten achter het aanrecht terwijl ik het eten voor de jongens klaarmaak, even snel achter de computer eten omdat ik bezig ben en ’s avonds ongemerkt meer eten dan ik eigenlijk nodig heb. Ik probeer nu veel bewuster te eten en dat helpt ook heel erg. Meer tijd nemen voor mijn ontbijt, mijn lunch iets uitgebreider aanpakken en áls ik dan wat lekkers kies, er ook echt bewust voor gaan zitten en van genieten. Het helpt mij.

Alleen dingen eten die ik echt heel erg lekker vind

Ik had het laatst nog: ik had enorm veel trek in chocola en was in de veronderstelling dat ik nog een stukje Tony’s had liggen. Ik verheugde me heel erg op, deed de kast open en het chocola was weg. Waarschijnlijk had ik een paar dagen daarvoor meer gegeten dan ik dacht en de teleurstelling was enorm. Ik wilde zo graag chocola, dat ik een doos Merci opende en daar twee reepjes uit pakte. Ik ging op de bank zitten, nam een hap en slikte het door. Toen het op was, was ik nog steeds teleurgesteld. ‘Dit was eigenlijk helemaal niet zo lekker’. Zo probeer ik steeds betere keuzes te maken en alleen snacks te kiezen die ik echt heel erg lekker vind en die ik het helemaal waard vind. Raymond had laatst ’s avonds met de kinderen ijs en ik heb toen overgeslagen, terwijl ik voorheen gewoon meegegeten had. Ik hou namelijk niet zo van ijs en dat ijs had mijn voorkeur niet. Was ‘ie nu met een Magnum aan komen lopen, dan was ik er wel echt voor gaan zitten. Keuzes maken helpt me heel goed.

Niet meer eten tegen verveling, vermoeidheid en op sombere momenten

Ik ben een emo-eter, ga eten als ik me verveel en al helemaal als ik moe ben. Eten is dan gewoon altijd heel erg fijn. Ik probeer dit nu te voorkomen en ook al lukt dat zeker niet altijd, het is al een stuk beter dan voorheen. Wat ook vaak helpt is dat ik dan even ga wandelen. Muziek op en gaan. En soms moet je er gewoon lekker aan toegeven, dat moet natuurlijk kunnen. Ik zou dan wel kiezen voor iets wat ik echt een 10 geef, in plaats van doelloos gaan eten.

Mijn eten plannen zodat ik niet voor verrassingen kom te staan

’s Ochtends plan ik mijn eten voor de hele dag. Soms zelfs de avond ervoor. Ik vind het fijn dat ik weet wat ik kan gaan pakken in plaats van dat ik de koelkast in duik en maar zie wat ik tegen ga komen. Hiermee volg ik dan wel het principe van WW. Mijn eten plannen, zorgen voor een goede afwisseling en ruimte inplannen voor tussendoortjes en snacks. Ik ben niet zo streng, zit regelmatig ver boven de dagpunten, eet mijn weekpunten op en probeer een balans te vinden tussen dit systeem en mijn eigen gevoel volgen zodat het eigen wordt. Ik ben nu tien weken bezig en ik kan wel zeggen dat het heel erg goed gaat.

Kanttekening

Graag wil ik nog wel een kanttekening plaatsen bij dit artikel. Ik ben namelijk geen heilige en weet als geen ander hoe moeilijk het is om ‘normaal’ te doen. Ik heb mijn gezonde periodes, maar ook zeker mijn slechte maanden. Momenteel voel ik me goed en deel ik graag wat mij helpt, maar het kan best zo zijn dat ik over een paar maanden mijn eigen artikel moet zoeken omdat ik het spoor weer bijster ben. Het zal altijd een beetje bij me horen, denk ik. Maar de weg die ik nu probeer af te leggen is nieuw voor me. Echt zorgen voor gedragsveranderingen en niet zomaar klakkeloos dagschema’s overnemen van anderen en streng diëten. Ik ben dit proces begonnen omdat ik me gezonder, energieker en fitter wilde voelen en ik denk dat ik in de afgelopen (bijna) drie maanden mooie sprongen heb gemaakt. Soms wat betere dagen, soms ietsje rommeliger, maar bovenal alles goed in balans en de dag starten met de juiste intenties. Dat voelt fijn!

Delen:
Secured By miniOrange