Zoals ik al eerder vertelde ben ik momenteel een heel onrustige lezer. Ik ben in een aantal boeken tegelijk bezig en ondanks dat ik deze heel erg leuk vind, begin ik steeds weer in iets nieuws dat me nóg leuker lijkt. Een heleboel boeken die ik in de loop der tijd heb laten zien zoals De zeven stappen naar succesvol ouderschap, De basisschooljaren, Intuïtief eten, Moeder genoeg en Goaldigger Mindset, liggen nog half op me te wachten. Ik weet wel waar dat aan ligt; het zijn boeken waar ik iets van opsteek en waar ik vaak aantekeningen bij maak. Daar heb ik niet altijd zin in. Bovendien lees ik vaak ’s avonds in bed en dan vind ik mijn e-reader een stuk prettiger lezen omdat ik in het donker lig en dus het licht van de e-reader zelf gebruik. Ik hou de boeken online ook even in de gaten want zodra ze verkrijgbaar zijn via Kobo Plus, wat met De zeven stappen naar succesvol ouderschap (dit is trouwens geen aanrader, het is vaak onleesbaar door de lichtroze vlakken en witte letters in de papieren variant en online overgenomen) en Intuïtief eten al het geval is, kan ik ze op mijn e-reader gaan zetten om tijdens de vakantie verder te lezen.
Ondanks dat ik dus in heel veel boeken ben gestart, is het me gelukt om een paar boeken uit te lezen. Boeken die ik op mijn e-reader zette en waar ik direct aan begonnen ben omdat het me aansprak. Omdat ik op de eerste pagina al geboeid was en ik heel erg graag verder wilde lezen. Als dat het geval is, weet ik zeker dat ik binnen een paar dagen een boek uit heb. Dat was met de vijf onderstaande boeken ook het geval. Ik ben nu op vakantie en daar lees ik vast wat boeken uit; deze las ik voordat we weggingen.
Zie hier deel 1 van de gelezen boeken in 2020.
Het dilemma – B.A. Paris
In Het dilemma van BA Paris geeft Livia een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn…
Dit was echt de teleurstelling van de eeuw. Ik heb zó genoten van alle boeken van schrijver, dat ik met smart wachtte op dit exemplaar. Uiteindelijk kocht ik hem, zette ik hem op mijn e-reader en begon ik te lezen. Het verhaal kabbelde wat voort en steeds dacht ik: ‘gaat er dan nu een spannende wending komen?’ Het gebeurde niet, het bleef oppervlakkig, het was niet heel spannend en het duurde allemaal ZO. ONTZETTEND. LANG. Ik vind het absoluut niet passen bij de vorige boeken en ook al kun je soms een uitstapje maken naar iets anders, ik had toch wel verwacht en vooral gehoopt dat ze die spannende twist erin zou laten. Dat is de enige reden waarom ik hem heb uitgelezen, in de hoop dat er nog iets zou gaan gebeuren omdat ik dat gewend ben van B.A. Paris. Jammer!
Je vindt het boek hier.
Onverbeterlijk – Lisette Jonkman
De laatste plek waar journaliste Bente in quarantaine wil zitten, is op de boerderij van de onverbeterlijk onbeleefde schrijver die ze net heeft geïnterviewd. Als Bente na het verschrikkelijke gesprek weer op het station staat, klaar om naar huis te gaan, belt haar moeder met het nieuws dat haar vader corona heeft en Bente beter niet thuis kan komen. “Blijf maar waar je bent,’ zegt haar moeder… Blijven waar ze is? Op het platteland, in the middle of nowhere, bij die afschuwelijke vent? Zo afschuwelijk vond ze hem er overigens niet uitzien toen hij zijn voordeur opendeed, maar zijn stugge houding heeft ervoor gezorgd dat ze binnen een paar uur een enorme hekel aan hem kreeg. Het wordt dus geen enkel probleem om die verplichte anderhalve meter afstand te houden… Toch?
Ik hou van alle boeken van Lisette Jonkman en dat was met Onverbeterlijk niet heel anders. Wat een heerlijk verhaal! Grappig, relevant in deze tijd, romantisch en gewoon een leuk feelgood boek. Wat ik wel heel jammer vind, is dat het een kort verhaal betreft. Als ik het voor het zeggen zou hebben, zou ik Lisette vriendelijk willen dwingen om meer over Bente en Ivan te schrijven. Hier zit namelijk een hoop meer potentie in en ik kan eigenlijk niet wachten om de personages beter te leren kennen, zoals dat bij meer van haar boeken het geval is! Een fijn verhaal om tussendoor te lezen dit.
Je vindt het boek hier.
Peddelen & Proosten – Marijke Vos
Als Tessa onverhoopt haar baan bij een vervoersbedrijf verliest, vlak nadat ze gedumpt is door haar vriend Sander, denkt ze dat haar leven instort. Ze herpakt zich en begint zoals altijd met het maken van een stappenplan als houvast, en ze heeft haar beste vriendin Mimi om haar te herinneren aan de zonzijde: misschien is dit Tessa’s kans om haar passie na te jagen en haar droombaan te vinden. Gelukkig kan Tessa haar gedachten verzetten: ze gaat naar de bruiloft van studiemaatje Feline. Hoewel de bruid haar vriendin Maartje als weddingplanner heeft ingeschakeld, loopt de dag niet bepaald op rolletjes… Tessa schiet te hulp met haar organisatorische talent. Weten zij en Maartje de bruiloft toch nog tot een succes te maken?
Ik zag deze boeken in heel veel delen voorbij komen toen ik door Kobo Plus zat te bladeren en besloot er nu toch eens een te lezen. Ook dit betreft weer een kort verhaal en daar was ik niet helemaal op ingesteld. Zo gek als het dan opeens voorbij is, haha. Gelukkig zijn er meer delen verkrijgbaar maar eigenlijk had ik alles wel gewoon in één boek willen zien. Dat vind ik toch prettiger lezen, ofzo. Ik vind de verhaallijnen wel leuk en de trouwwereld trekt me wel. Ik ga dus zeker de andere delen ook snel lezen om meer te weten te komen over Tessa. Leuk verhaal, niet heel bijzonder maar prima weglezers. Ik ben gewoon niet zo van de korte verhalen omdat ik dan toch enigszins teleurgesteld ben als het afgelopen is en ik de personages nog niet goed ken.
Je vindt het boek hier.
Licht in de tunnel – Marc de Hond
Marc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had. Vol optimisme en humor weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten. Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.
Dit is zo’n boek dat me direct bij de strot grijpt tijdens het lezen. Ik moet verder lezen en wil ieder vrij moment spenderen met mijn e-reader. Je kent de afloop van dit verhaal, maar de weg naar de dood is bijzonder te noemen. Marc de Hond is zo positief en zelfs grappig in zijn verhalen, dat ik continu een brok in mijn keel had. Tijdens de slotwoorden die op zijn kinderen gericht zijn, rolden de tranen over mijn wangen. Je leest zijn verhaal over hopen en vrezen, over slechte dagen en goede momenten, over het licht in de tunnel kunnen zien terwijl de wereld zo donker is. Heel bijzonder. Misschien qua schrijfstijl niet helemaal mijn ding en ik moest wat wennen aan de nonchalante houding af en toe, maar juist dat heeft hem op de been (autch, dit klinkt best gemeen) gehouden en zorgde ervoor dat ik tóch door wilde lezen. Veel respect voor deze man en zijn gezin. Mooi eerbetoon.
Je vindt het boek hier.
Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers
Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen. Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.
Het boek waarvan ik het meest heb genoten! Wat is dit geweldig om te lezen. Ik ben sowieso gefascineerd door de verloskunde sinds ik eigen kinderen heb en Marlies geeft je een uniek kijkje achter de schermen door persoonlijke verhalen te delen. Van gekke ‘spoed’telefoontjes die ze ontvangt tot goede én helaas slechte bevallingen. Het ene moment moest ik hard lachen en het volgende moment kreek ik een brok in mijn keel. Van spirituele bevallingen tot een bevalling waarbij heel veel fout gaat. Het is niet altijd vrolijk en positief maar het geeft de werkelijkheid goed weer. Ik vond dit fantastisch om te lezen en ik hoop met heel mijn hart dat er een deel twee komt. Mijn favoriet van de laatste maanden!
Je vindt het boek hier.